Ku pikir kete ku sudah hilang..

10:16 PM ct nasyrah 0 Comments

Biase la every morning, before gi keje mesti pikir ape nak breakfast and kat mane parking kereta. Pagi ni mati-mati ingat parking dekat tempat yg kelmarin aku parking.

Sampai je tempat tu, tengok kiri kanan takde kete..Peh, gugur jantung aku kejap. Mane pegi kete aku nih?? Dalam kepala aku terus ingat kete aku kene curi mlm tadi. Dan serentak dengan itu la jantung pun terus berdegup kencang seolah-olah darah aku berpusu-pusu masuk ke jantung utk dipam.

Tengah-tengah aku jalan cari kereta tu terserempak dengan akak jiran umah aku. Die pun tanye cari apa? Aku pun kate la aku tgh cari kereta aku. Dia tanya lagi betul ke parking sini?

Terus ligat otak aku cuba mengingat kat mana aku letak kereta semalam. Setelah flashback 2-3 minit, baru aku ingat aku parked kat tempat lain la. Hahaha..sengal tul laaaaa..

Nota kaki: Nasib aku tak meraung nangis kat situ..kalau tak malu je

0 comments:

I Fall in love with my bestfriend

10:17 PM ct nasyrah 0 Comments

Pernah ke terpikir, kalau la kita ada bestfriend yang lain jantina? Boleh ke kita angggap dia sebagai seorang kawan tanpa ada sekelumit pun perasaan suka or lebih terus terang lagi 'cinta'?

For me, there is no such thing as that! Lelaki dan perempuan bila bertambah rapat, maka akan timbullah di hati-hati mereka suatu perasaan lain. Perasaan cinta yang selayaknya tidak sesuai untuk dirasakan kepada seorang "kawan". Tiada istilah lelaki dan perempuan as bestfriends. Walau sikit pasti ada pernah menaruh perasaan.

Mungkin ada sebab mereka akan sentiasa berkawan dan tidak boleh bersama. Mungkin si lelaki ataupun perempuan sudah pun mempunyai pasangan masing-masing. Jadi, untuk menjaga hati orang yang lain, mereka teruskan berkawan dan menganggap hubungan ini sebagai satu persahabatan sahaja.

Tetapi adakah kita pernah terfikir sekiranya kita berada di tempat pasangan bagi salah seorang "bestfriends" itu. Tentunya akan berasa cemburu dan curiga kerana sepatutnya pasangan mereka itu menjadikan diri merekalah sebagai bestfriend yang juga merupakan 'someone yang official' seperti kekasih ataupun suami/isteri, dan bukannya mempunyai bestfriend lain yang berlainan jantina itu. 

Jadi sepatutnya perkara seperti ini tidak seharusnya berlaku dalam suatu perhubungan. Persahabatan antara berlainan jantina adalah tidak digalakkan sama sekali. Dan seharusnya dalam satu ikatan yang sah dan halal disisi agama iaitu perkahwinan, mestilah kita menjaga hati pasangan kita. (kalau tak sah, pun perlu juga menjaga hati agar jodoh berkekalan ke jinjang pelamin). Putuskan persahabatan juga bukanlah penyelesaian yang terbaik kerana ia mungkin tidak adil. Tetapi cara yang lebih betul adalah dengan berterus-terang dengan pasangan kita dan berlaku jujur. Dan jangan la sekali-kali melakukan sesuatu yang boleh mendatangkan rasa curiga bagi pasangan kita kerana pelbagai andaian yang tidak baik boleh berlaku dan memusnahkan suatu perhubungan itu.  

nota kaki: kebahagian adalah hak milik setiap insan..jadi sentiasa lah berdoa untuk kebahagian sepanjang hidup kita.

ini adalah gambar hiasan, tiada kena mengena dgn diri aku pun

0 comments:

Gori gori..

11:35 AM ct nasyrah 0 Comments

Amende gori? Haha. Teringat plak pasal 'gori' ni bila terdengar lagu ni kat youtube. Nampak sgt layan lagu hindustan time keje.

Alkisahnye mcm ni. Dulu time blaja kat um sana, aku ni duduk kolej kediaman. 3 tahun lamanya aku menjadi penhuni tegar kolej 7th tu.Dan di situ wujud la seorang akak senior ni. Budak-budak kolej ni panggil die ngan gelaran 'gori'. Nape? Mungkin sebab akak tu memang badan die besar, tinggi dan tegap mcm gorila kot. So, nak bagi cover skit, budak2 ni panggil die 'gori' je. Tapi, depan-depan die semasing tak berani sebut 'gori', belakang die je la. Contoh nye mcm ni, "Eh, mane akak kau? Gori?" ataupun "Tadi gori buat meeting..". Mcm tu la.

First time aku dgr dorg ni panggil akak tu 'gori' memang aku tergelak besar. Sampai hati dorg kan. Tapi die tu orang kuat kolej tau. Haaa jgn memain. Die tu sgt bagus dalam sukan. Atlet kolej tuuuu. And die tu jugak la kira mcm AJK sukan kat kolej aku ni. Tanpa die, takde la kolej aku berjaya dalam beberapa pertandingan sukan bola baling peringkat universiti nih.

Sehinggalah pada suatu hari, aku tanye member aku nih. "Weh, semalam gori panggil ko nape?". "Ko ni, gori, gori..ko tau tak makne gori tu ape??" Kate member aku yang tak pun menjawab soalan aku. "Ntah, korg yg panggil die gori..".Kate aku. "Gori tu maknenye dalam bahasa hindustan pompuan yang berkulit cerah, cantik tau!".Kate member aku tuh. "Hahaha..ye ke??". Kteorang pun tergelak besar kat situ.

Dalam hati aku kate..."Korang ni nak perli die ke hape?? Pompuan cantik kunun...ceh"


p/s: Layan la lagu ni..sedap jugak

0 comments:

Mood kerja di rumah

2:29 PM ct nasyrah 0 Comments

Dah lama ek tak update. Tak tau nak tulis ape. Sibuk sikit ngan keje opis + keje kat umah. Jadi seorang bini yang bekerja ni kdg2 hectic gak ngn pelbagai aktiviti. Weekdays gi opis, weekends lak buat keje2 umah. Penat jugak woo..ingat keje housewife ni sikit ke haa?

Memang la duk umah je..tp mcm2 bende yg akan dibuat kat rumah. Tu la dulu time anak dara senang lenang sgt. Padan muka aku..haha. Bangun pagi buat/beli breakfast, pastu sidai  kain. Pastu lepak/tido kejap, tgh hari prepare nak masak pulak. Dah masak, makan, pastu mengemas umah pulak smpai bersih berseri <----ayat hiperbola je tu. Pastu siap2 lak, keluar jalan2. Balik dr jalan2, dah penat. Klu tak makan kat luar, prepare/masak utk makan malam. Pastu lipat kain, iron baju. Pastu baru la dpt rilek sikit and tido.

Jadi takde maknenye aku leh buat keje opis di rumah. Dulu time tinggal ngan mak ayah mmg la byk masa. Aku siap leh buat part time lg buat web kat umah. Maklum je la dulu ade umi yg uruskan keje2 umah. Paling koman pun aku ngemas umah je. Dalam 2 jam leh siap. Klu keluar dating pun smpai petang je. Malam duk umah. Ada byk masa lg.

Sekarang? Totally berbeza. Lagi-lagi duduk sendiri. (even ade nenek, tp tak leh nak harapkan die buat sume housework). Masa di rumah byk dihabiskan untuk housework. Jadi tak masa dah nak wat part time ni! Nak mengadap laptop and buat keje programming membuatkan aku stress aje. Sbb kene berkejar masa antara nak buat keje umah ngan keje buat web ni.

Jadi kesimpulannya...aku nyesal gi amik keje part time sambung buat web ngan opis lama aku dulu. Sebab aku takde mood la weh nak buat keje ni kat umah! Tu la sebenarnya yg nak dicerita. Sekian. 

p/s: Ni belum lg ade anak lagi nih, nnti klu dah ade anak lg terhad la masa aku. Tapi sbnrnya enjoy lg buat keje umah dr buat keje opis kot..

0 comments:

Korban yang pertama

4:01 PM ct nasyrah 0 Comments

Salam AidilAdha. Agak lambat update entri ni. Tapi still nak jugak update. Some pics taken during hari raye korban hari tu. 1st time sambut raya haji kat sini. Maklum je la dah kawen kan...biase raye umah mak sndirik je. 

Heran gak aku bila nengok, time sembelih je melambak orang muda tolong tarik, tumbang pastu hempap lembu. Bila time melapah, memotong, mengagih, orang muda ni nengok je dr luar khemah. Apsal dorg tak diberi peluang nak tolong kan..patutnye orang-orang tua ni ajar la golongan belia ni cara nak potong, lapah daging lembu. Nanti bila dorg dah takdo, sapa nak buek sumo kojo nih?? haa sapo nak jawab ni??


 dah kene tumbang pastu diikat bagi tak terlepas. redho je la haa
 nenek kate lembu korban ni akan masuk syurga..semoga kamu sng di syurga wahai lembu korban
 pakcik2 tgh melapah kulit lembu. pantas je dorg buat keje
tgh tarik  lembu utk sembelih. ade la dlm 10 org tarik
pemandangan khemah memotong daging lembu dr umah aku

0 comments:

Memasak bersama Masterchef Malaysia

10:54 PM ct nasyrah 0 Comments

source:http://www.mohdzaid.com

Astro Ria sekarang dah tayang Masterchef Malaysia tau! Setiap Sabtu sampai rabu pukul 9 mlm. Seronok nengok org-org ni pandai masak. Macam-macam masakan yang dorg buat. Siap dengan decoration sekali. Peserta pulak sumenye bersandarkan minat dgn bakat je. Takde pun yg dari bidang masakan.

Tapi yang aku herannye, ramai pulak org yang suke kondem program ni. Cakap tak best la. Tak setaraf Masterchef Australia la, pengacara bosan la..Adoi, aku nengok best je. Melekat je kat tibi tu pkul 9 mlm.

Pastu laki aku pn ade kondem jugak pasal die geli nengok peserta tu berpeluh-peluh time masak kononnya (die assume) air cond tak kuat dalam studio masak tu. Tergelak besar aku dgr. Hehehe..mungkin sebab dorg ni pressure bila kene masak cepat dalam masa 1 jam. Mungkin jugak jadi panas sebab haba dari dapur gas. Tak kisah la. Janji dorg masak tu nmpk mcm sedap je kan..

Sekarang ni ada 24 peserta yang terpilih utk menyahut cabaran dalam masterchef ni. Kadang-kadang kesian nengok dorg berusaha gile-gile nak jadi yg terbaik..Juri pulak mmg tak bg can punye. Tak sedap, mmg menangis la ko..

nota kaki: best tgk org masak, sendiri tah bila la nak bagus masak

0 comments:

Hobin jang hobin!

10:41 PM ct nasyrah 0 Comments


Semalam, dengan bertemankan biskut coklat cip saki baki raya ari tu, aku nengok perlawanan Piala Malaysia ganu lawan nisimilan (*n.9) sengsorang..haha. Laki aku?? die tak minat bola. Bini die layan sengsorang lerr..

Tahniah pasukan kampung den, nisimilan mengalahkan pasukan ganu 2-1. Bravo Hai-o kerana jadi hero malam tadi!


Nota kaki:Sejak akhir-akhir aku dah semakin berminat tgk bola. Bola dalam Malaysia la tapi. Luar negara haram jadah tak tau..

0 comments:

Semangat Hiking ~ Broga Hill

9:44 PM ct nasyrah 2 Comments

sunrise di puncak Broga

Kejadian ni berlaku hujung mmgu lepas, hujung minggu ni baru dapat nak update. Haha.

Naik Broga pkul 6 pagi. Tapi aku sampai atas pukul 7 lebih. Sebabnya? Pancit tgh jalan tah bape kali ntah.

Mendaki bukit ni time weekend rase nye mcm pegi pasar pagi. Sgt ramai org hokey! Seronok btul dorg nak panjat bukit. Exercise la katakan sambil2 nak tgk matahari terbit.

Perasaan bila dah sampai kat atas tu adalah sgt mendamaikan dengan angin sejuk sepoi-sepoi bahasa. Rasa macam di puncak dunia lak ai! (haha.bukit je pun).

Ok. Tak tau la nak cerita apa dah. Ape yang aku leh describe dalam 3 perkataan : penat, teruja, damai..

rupenye nak naik atas tu 1.7km ek. dah turun baru nmpk signbord ni
disebalik semak
opismate + bos


punye la byk org yg nak naik atas ni. tgk la parking nye. penuh
utk smpai ke 1st peak, kene panjat bnde ni..

P/s: naik Broga ni same je letihnye time turun. Tobat dah aku ai!


2 comments:

Pramusaji

3:29 PM ct nasyrah 0 Comments

Pramusaji bukanlah sebuah tudung saji dan bukan juga orang yang bernama Saji mahupun majalah Saji tu. Jadi apakah pramusaji? Aku kasi hint skit la...Ade kaitan la dgn makanan.

ok la.Pramusaji atau biasa orang panggil pelayan makanan/waiter bagi laki atau waitress bagi pompuan. Dan perkataan ini membawa kepada kisah silam aku waktu tingkatan 4 dulu semasa aku bersekolah asrama.

Time tu aku gi bilik guru jap, nak jumpe cikgu Fizik aku bernama Cikgu Saidah. Tak ingat lak sebab apa. Tetibe je lps tu cikgu Saidah offer aku jawatan ni untuk majlis dinner Ala-Barat yang akan dibuat beberapa minggu lagi.

Aku mula-mula agak blur plus neves. Menatang apekah pramusaji and ape yang aku kene buat ni time dinner tu?
Selepas cikgu kasi tau ape tugas yang aku akan buat sbgai pramusaji tu, tanpa berpikir panjang, aku accept je la offer Cikgu Saidah tu. Mesti menarik jadi waiter ni kot pikirku.

Sejak ari tu,aku pun start gi mencari baju nak pakai time dinner nanti. Katenye cikgu Saidah, kene pakai baju kemeja kaler putih, seluar slack itam, tudung itam ngan kasut tutup kaler hitam. Tade susah sgt pun nak cari outfit ni daripada pelajar2 lain yg kene pikir nak pakai apa malam tu.

Awal-awal lagi Cikgu Saidah dh bgtau. Para pramusaji, kene turun awal sikit malam tu. Die suh makan awal2. Makanan malam tu best woo. Black pepper steak. Makanan western la. Kate dinner Ala-Barat. Ah lupe nak kasi tau, sebenarnya Majlis Makan Malam Ala-Barat ni bertujuan utk mengekspose para pelajar cara-cara/etika makan di restoren yg serve makanan Barat kan. Maybe ni agenda biase sekolah asrama penuh kot. Tak tau la sekolah asrama penuh yang lain ade buat ke tak.

Makanan yang sedap tu aku dpt makan dlm 10 minit je. Tak sempat pun nak menghayati kesedapannya. Arghh..tension jugak bila pikir balik dah la sekali setahun. Biaq pi la. Selesai je, aku trus amik port kat meja VIP. Standby kat situ sementara tunggu acara start.

Sampai je VIP, trus majlis start, after ucapan ape bende sume, acara yang ditunggu-tunggu pun tiba. Iaitu acara makan. Berlentung-lentang la bunyi sudu garpu budak-budak lain menjamah black pepper steak dorg.

Tugas aku pun start jugak. Gi amik makanan kat dapur. Serve kat VIP. Disebabkan aku ni nervous sgt sbb kene serve cikgu penolong kanan yg agak garang tu, time aku nak amik plate main course die, garpu terjatuh ke lantai.

"Oopss". Tu je perkataan yang terpacul dari mulut aku. Cikgu penolong kanan dah pandang aku buat muka garang die dah. Cepat-cepat aku kutip garpu tu trus ke dapur. Jantung aku berdegup kencang ala ala ribut taufan tropika dah. Bedarau darah aku naik ke muka menahan malu.

Lepas tu, dalam hati aku cepat la abis dinner ni. Tension aku memikirkan hal tadi. Aku cube bertenang dan cube untk tidak bertentang mata ngan cikgu penolong kanan tersebut. Dan begitu la aku sampai abis majlis.

Selesai je sume pelajar naik ke bilik semasing, hati aku lega yang teramat sgt. Penat pun ada. Geram pun ada. Ye la orang sume sedap2 makan, aku kene serve orang. Padan muka aku. Nak jadi pramusaji sgt kan...

Untuk melepaskan gian menjadi pramusaji, main la game ni ~dinner dash

P/s:entri ni dibuat time aku sgt mengantuk kat opis...warghhhhh(menguap)

0 comments:

Ulser mulut ~ sakit

4:28 PM ct nasyrah 0 Comments

Sekarang ni ade satu mende yang tumbuh dalam mulut. Ulser. Sangat sakit. Especially bila mulut kering.

Tetibe je tadi aku cam terpikir. Kenapa mende yg tak best ni selalu sgt tumbuh dalam mulut aku. Jadi aku pun seperti biase tanye pada incik google.

Dalam web info sihat ni, penyebab sebenarnya tak diketahui. Mungkin terjadi kerana:

1.Stres
2.Perubahan hormon
3.Jangkitan (infeksi)
4.Kekurangan zat makanan
5.Alahan
6.Radioterapi
7.Kimoterapi

No 1,2,3,4,5 tu mungkin ade kene mengena ngan aku le. So aku assume maybe sebab-sebab ni la aku selalu dpt ulser. Agaknye ade la 2 minggu sekali dalam sebulan kene mende alah ni.

Jadi pada kebiasaannya utk mengobatinya aku just kene minum air byk-byk je. Air suam atau air panas.
Ade orang taruk ubat contohnye mcm bonjela ataupun kumur ngan air garam. eyeww..aku memang tak bole cam tu. sangat sakit.
ubat bonjela. nak taruk gmbr mulut kene ulser. geli la pulak. tak yah la ek


Jadi untuk seminggu ni tahan je la sakit ni...huhu.

p/sI:baru discover dalam web infosihat ni,--->kurangkan makan bende-bende panas..tapi dulu aku rase klu minum ais/bende sejuk lg terukkan ulser..jadi selama ni aku berada dalam kesesatan info..

p/sII:aku rase ni pasal aku stress sgt keje kat tmpt baru ni kot..cpt la masa berlalu

0 comments:

English Malaysian tongue

11:23 AM ct nasyrah 3 Comments

Cube sebut "there something so special in the air.."
dengar korg sebut tu ade keluar bunyi mcm slang2 org amerika ke british ke australia ke?

mesti ade punye sikit-sikit slang melayu kan kan..

alaa tak ngaku lak..

klu dah memang duk amerika ke duk benua europe bertahun-tahun, maybe akan terikut-ikut la slang org sana ckp english.

duk malaysia..ckp english msti ada malaysia punya slang maa

ok, enuff said. aku baru beli album minah ni..

p/s:aku tau ramai kondem die ni punye pronounciation english. aku tak kisah. aku suke die. hahaha


all of your love from siti...

3 comments:

3 hari single

11:09 AM ct nasyrah 0 Comments

bangun pagi, trus mandi

ambik baju sendiri dalam almari terus iron

siap-siapkan diri nak pegi keje

kemas katil

buat milo minum ngan cecah roti 2 keping

terus keluar umah gi keje

peh, rase mcm hidup mase bujang dulu

apsal?

dah 3 hari dah ni dpt status 'single'....

erk..sekejap je tu

p/s:sebab laki aku keje. die tido dekat2 ngn site so tak balik. heh

0 comments:

time muda lawan jerawat, time tua lawan kedut

2:20 PM ct nasyrah 3 Comments

Masalah jerawat. Perkara biasa yang dilalui oleh ramai remaja diluar sana. Maklum je la hormon dalam badan dah mula nak beroperasi dgn galaknya dan berlakunya ketidakseimbangan hormon yang secara tak langsung menyebabkan pelbagai perubahan diri yang akan dialami.

Sesiapa yang dah berumur sebaya aku sekarang ni iaitu 24 thn jgn nak mengada-ngada cakap tak tau ape mende yang aku merepek ni. Heheh. Mesti korang pun dah mengalami perubahan dalam diri seawal darjah 6 lagi kan...

Berbalik kepada topik masalah jerawat. Ya. Aku adalah antara insan yang bermasalah sedemikian. Ini disebabkan pelbagai faktor. Faktor yang terfames sekali adalah disebabkan aku ade penyakit resdung yang asalnya dari nenek moyang aku dahulu kala. (penyakit keturunan la beb..). Orang ade penyakit ni memang akan mengalami masalah jerawat yang payah nak baik. Hatta mak aku yang dah umo 56 tahun tu pun masa umur die 50 pun ade jerawat timbul lagi kat muka tau!

Masalah jerawat ni bermula sejak aku berumur 12 tahun. Sebaik sahaja akil baligh, terus muka aku naik jerawat nasik(ala jerawat kecik-kecik tu) berbondong-bondong kat muka. Berebut-rebut dorang nak keluar menapak kat muka aku nih time tu. Masa tu mak aku suh rawat secara tradisional pakai stim air panas je. Iaitu dengan menadah muka dpn air yang panas supaya stim air/udara dr air panas tu kene pada muka. Dan aku yang malas ni selalu la dibebel oleh umi sebab malas sgt buat mende tu. Ye la. Sape la suke buat cam tu. Masak air satu hal. Tadah muka kat stim panas tu ingat best ke?

Akibatnya masalah ni terus berlanjutan sampai la aku sekolah menengah. Dah lama-lama muka aku dah nampak teruk bebenor jugak la rupanya. Hilang abis dah kecunnan muka aku. Dah serupa jalan tar dah lagaknya. Akhirnya pada satu hari, ketika ayah aku pulang dari kerja, beliau telah singgah di farmasi dan membelikan aku satu jenis ubat jerawat yang popular iaitu Oxy 5.


Hati aku riang gembira bila dapat mende ni. Terus malam tu jugak aku tepekkan di muka. Dan bermula malam itu la aku mengunakan produk ni bertahun-tahun sehingga masuk U kot! Masalahnya, mende ni memang la kasi jerawat tu surut tapi kesannya? Ditinggalkan saja di muka tak reti-reti nak hilang. Jadi, besepahla muka aku dgn bekas jerawat.

Ini la die penyelamat aku. Produk ni diperkenalkan oleh kawan umi ketika menjalankan aktiviti direct selling kat umah aku.

"Sejak menggunakan produk ini, kulit saye menjadi lebih cerah serta hilang semua bekas jerawat"...cewaaahh ckp ala-ala cam bg testimonial produk plak. Tapi siyes beb, mende ni memang telah mengubah kulit muka aku. Maybe sebab ia sgt seswai dgn kulit, dalam masa 2 minggu je dah menunjukkan kesan. Lepas tu ramai la perasan kulit aku dah berubah jadi makin berseri gitu. Ramai jugak la member2 yang merisik khabar tanye aku guna produk ape. Ade yang try beli and cuba dan berkesan. Ade jugak yg tak berkesan. Nasib aku dh pesan, mende ni depends pada kulit kita. Klu seswai, memang dlm masa 2 minggu dah nmpk kesannya.

Sekarang ni setelah 4 tahun menggunakan mende ni, masalah jerawat aku berkurangan gak la. Susah nak kate dah baik. Sebab kan aku dh bgtau td. Aku ni ade resdung. And tiap-tiap bulan bila 'kawan' aku tu dtg menyinggah je, mesti die dtg dgn pakej sekali. Maklum je la hormon imbalance la katekan.

Aku penah baca 1 artikel, kedutan di kulit akan bermula pada usia 25 tahun. Jadi aku ade lagi setahun lagi nih sebelum masalah kedut pulak nak kick off..macam ape yang aku kate awal-awal tadi la time muda lawan jerawat, time tua lawan kedut pulak..

p/s:positip thinking --> kedut tu mengingatkan kita kpd tua. tua mengingatkan kita kepada mati.mati mengingatkan kita supaya beramal soleh. renung-renungkan..


3 comments:

Bulan baru, keje baru

1:20 PM ct nasyrah 1 Comments


Entri bulan lpas dah cerita psl aku dah say gudbye sama opis lama. Kali ni mesti mau cerita psl opis baru pulak. Hari ni secara officially aku dah jadi warga Macromac Tech Sdn Bhd. Opis baru, suasana baru, opismate pun dah baru..baju ngn laptop aku je yang tak baru. Still guna yang lama. (heh bukannye dorang tau pun). Tak kisah la. Janji aku ade keje.

Pkul 8.50 am aku bertolak dr umah ke opis baru ni. Alaaa bukannye jauh sgt pun. Klu ikut NPE tu dlm 5.4 km je. Klu speed mau-mau 5 minit sampai. Cume kene byr tol la. (Biase la mane ade mende free skrg ni). Sampai-sampai je, ade parking kosong dkt ngn blok opis. Angkat je handbreak, aku pun mengabihkan breakfast aku dlm kete ari ni.Roti krim ngn air milo setin, makan sambil drive. Multi tasking la katekan.(tau kat laki aku ni mesti die bising..haha).

Naik tangga smpai 3 tingkat, sebab opis aku tu tingkat 3. Tingkat 2 adalah opis HR and yg paling bwh adelah stor barang. Sesambil tu aku berpikir positip je la. Bagus gak naik tangga tinggi2 ni. Bole la excercise kan..hehe. Walhal dalam hati apekejah la tinggi sgt ni. Apsal korg tak buat je lif ke ape. Lelah aku naik atas kan...

Sarah(classmate dulu time u. Skrg ni dh jadi opismate pulak) pun menunjukkan tempat aku.

Woaahh...

Tempat aku agak best la. Klu dibandingkan dgn opis lama, keadaan opis kat sini adalah sgt selesa. Ade karpet, meja opis yang berpartition, kerusi yang best dgn design yg baru. Memang wayyyyyy better dr opis lama. Heheh. Pastu staf lain kat sini walaupun cina tp sume sgt friendly. Bos-bos sume pun friendly tak hengat la. Maklum je la sume kat sini adalah golongan belia. Takde org tua ok! Tua tu means bukan usia belia la. Belia kan umo 15 to 40. (ye ke stat umo 15 ke 12..ntah). Lunch pun gi sama-sama ngn bos aku skali. Bagus tul dorg kan. Takde masalah la ngn org-org kat sini.

Untuk hari pertama, memang tade keje.Dorang just kenalkan aku kat staf-staf HR kat tingkat bawah and berkenalan ngan staf-staf department aku. Tu yang ade masa nak tulis entri nih..pastu aku kene godak2 jugak dgn sistem yang aku akan guna untuk next coming job aku nih. (Yela nak confirm cepat kene tunjuk perfomance baik punya..tak gitu).

Hopefully aku bole keje elok- elok and lama la kat sini. Company pun nampak lebih established dan lebih besar dr previous company aku. Maleh dah berenti keje pastu interview sana sini.

Ok..till next entri............





1 comments:

Goodbye office..

5:30 PM ct nasyrah 0 Comments

This is some images of my office in Wangsa Maju. So today is my last day working here. After a year, there is a lots of new things and knowledge that i learn. Thank you for this opportunity. All of our experience and days together will be kept in my mind forever.

Goodbye everyone...

way to meeting room



my workplace..haha. semak kan


0 comments:

Bila tak dgr dan tak logik bersatu

1:52 PM ct nasyrah 1 Comments

Satu hari di Food Court baru One Utama...

"Order air ape dik?". Tanye akak kaunter.

"Mango satu laici satu". Tanya dia.

Akak yang sedang membancuh air utk customer lain tu bertanya lagi sekali.

"Apedie dik, mango?"

"Mango satu laici satu". Dia membalas.

"Mango???" tanya akak tu lagi.

"Mango ngan laici". Jawab dia dgn suara kuat sedikit.

"Mango ngn kfc?".

Time tu aku kat sebelah tahan nak gelak je laaa...hahahaha. Logik ke kat food court tu ada kfc. Kat belah drinks lak tu..adoiyai. Failed!


1 comments:

Aktiviti aku suka

12:02 PM ct nasyrah 0 Comments

Ape buat time bosan?? Time takde member??

After kawen, i have to admit nak keluar ngan kawan-kawan adalah sgt susah. Nape? Sebab ade husband yg perlu aku jaga makan minum nya, pakaian die, tmpt tinggal dia.

But, takde la sepanjang masa aku kene buat semua benda utk dia. Bila sume dah settle, baru la bole buat mende lain. So ape nak buat? Nak jaga anak?? Anak pun blum jadi lagi laaa. So, byk lagi la masa utk diri sendiri.

Ni antara aktiviti yang aku suka...

1.Swimming
ini bukan aku hokey(credit to google images)...

- Aku sgt suke mandi kolam. Aku bole la gelarkan diri aku ni 'hantu air'. Aku tak leh nampak kolam renang ke, laut ke, sungai ke..mesti rase nak terjun masuk dalam. Seronok. Aktiviti ni aku discover time aku still blaja kat UM dulu.

Satu hari tu,tah mcm mane member aku tetibe je ajak pegi swimming pool sana. So, after beli baju mandi kat MidValley(nasib time tu ade sale.murah), petang tu try gi mandi kat pool. Mula-mula memang takut la nak gi tgh-tgh kolam. Sebab tak reti berenang kan. Tapi after dah selalu pegi, aku pun dah mula pandai berenang katak dulu, then setelah puas memerhati org buat freestyle, aku pun skrg ni dah pandai berenang dah..

Even after dah abis belaja kat UM pun, aku still gi mandi kat sini. Alang-alang umah aku pun dkt ngn UM, so selalu la pegi after keje. Gi sorang je. Sape nak teman aku pun..member sume bizi. Aku enjoy je la sengsorang..

Swimming pool U.Malaya. Dibuka utk wanita hari Selasa ngan Jumaat. Yg biasa aku pegi after work pukul 7.30 - 9.00mlm

2. Membaca magazine, novel etc.

- hobi ni memang common la kan. Byk sgt pekdah leh dpt dari membaca nih. Bole dapat ilmu dalam pelbagai perkara. Aku minat membaca sejak dari sekolah rendah lagi. Time tu my faveret is buku-buku dari penulis Enid Blyton.

Aku memang minat baca buku English. Sampai sekarang, sgt jarang aku membeli novel-novel/buku B.Melayu. Tak tau la kenapa. Nak kate tak minat B.Melayu tak jugak. Ada jugak buku B.Melayu yang aku penah baca. But byk pinjam dari org atau dari library.

Sekarang, byk membaca buku-buku dari penulis mcm Sophie Kinsella, Harry Porter series, Twilight series. And aku balancekan jugak dgn membaca buku-buku agama mcm majalah solusi, kisah-kisah nabi, dan macam-macam lagi la. Kira klu bole nak ilmu dr pelbagai sumber. Takkan nak baca buku fiksyen je kan..kena la balance dgn bacaan-bacaan ilmiah jugak.




3. Surfing the net/blogwalking

- OK. Blogwalking ni agak baru la bg aku. Seronok ek baca blog org. Macam-macam cerita aku leh baca dari penulis-penulis bebas ni. Ade yg kongsi ilmu, pendapat dorg tentang ape-ape hal dunia mahupun akhirat yang paling aku minat kongsi pengalaman hidup dorg. Pastu bole tgk cara penulisan dorang jugak. Ade yang sempoi, guna perkataan 'gua' 'lu'. Biase aku suke baca blog dr penulis lelaki sebab cara penulisan yang sempoi dan kelakar. Kalau nak yg skema-skema sikit, baca la blog penulis perempuan. Proper sikit la ayat kan. Tade carut-carut bagai..

Sementara aku still hidup 'berdua' ni, byk la masa untuk hobi sendiri kan. Tak tahu lak mcm mane masa akan dtg kan..mane la tau apabila dah ber'tiga', ber'empat' 'lima' ke nanti...lain pulak dah aktivitinya kan..tak gitu.

p/s:skrg ni tgh cuba aktiviti baru iaitu............memasak. tu la masa anak dara tak nak belaja. skrg sndiri susah.ehehehe






0 comments:

Alin's E-day

2:48 PM ct nasyrah 0 Comments



me with Alin. nmpk aku cam besar gile lak kan..mentang-mentang la die tu kecik molek

Hari sabtu lps, 24 Sept is my great friend nye e-day. Nape great? Sebab aku kawan ngn die lama btul dah. Sejak sekolah rendah darjah 6 lg dh kenal. Maklum je la duk 1 kampung, jumpe time tuisyen sama-sama. Mesti la kenal. But kteorg sekolah dulu lain-lain, tp still agak rapat le.

Kejadian paling aku ingat sgt with Alin ni is time dah sekolah menengah. Satu hari tu, saje je gi umah die stadi sama-sama. That time, aku dh leh bwk moto dah. And aku gi umah die naik moto ayah aku ler. (Pinjam jap le sbb hari sabtu, ayah aku cuti duk umah je). Alin ni orangnye kecik molek je. Tapi jiwa besar wooo..disebabkan ramai member-member die yg dh bole bwk moto time tu, die pun teringin gak la nak bwk. So after stadi ptg tu, aku pun ajar la die bwk moto. Mula-mula gi kat kawasan yg lapang, so senang la sikit nak bwk kan, jalan yang rata dan luas. After die dh pandai kawal minyak dan dah ok sikit, try la bonceng aku plak bwk jalan-jalan keliling kampung.

Nak dijadikan cerita, kteorg lalu la 1 jalan bukit ni. Tak sangka lak bukit tu memang curam. Time tu Alin bwk guna gear 4 kot. Gear paling tinggi. Disebabkan aku tak abis ajar, so sampai je separuh bukit, moto tu tak leh naik dah even dh press minyak smpai abis. Haha..ape lagi. Alin pun panik, ngan kaki die yg tak bape nak smpai utk tahan moto tu, tak semena-mena je kteorg pun tergolek. Sebelum tu, aku ckp kat die pijak break, while aku trun tahan moto, tp tak sempat. Tau-tau je kteorg dh jatuh ke tepi. Nasib tak menurun jatuh ke bwh bukit kan.

Tambah malu, kebetulan ade 2 org mamat ni naik moto tgh lalu time tu. Nampak je kteorg ni dh tergolek, dorg pun tanpa segan silu sibuk membantu. Sebab aku pun terpanik gak time tu smpai aku pun tak terdaya gak nak angkat moto tu. Dah la berat, kat bukit lak tu kan. Lepas tu dorg trus blah. Lepas tu aku ngan Alin muka semasing jadi la tebal setebal tembok besar China kot.(hyperbola je ek)..malu beb! Tapi buat donow je la..mamat tu pun tak gelakkan depan-depan kteorg pun dh cukup bagus.

Hehe..saje je terkenang peristiwa lama...Nostalgia mcm ni la yg slalu bila dikenang akan membuatkan kita ingat dgn kawan-kawan kita kan.

Anyway, congrats buat Alin. Semoga ikatan pertunangan ni berakhir ke jinjang pelamin ye..


gambar cincin tunang die..but blur skit sbb amik gune hp je kan..

0 comments:

Pool game

11:01 AM ct nasyrah 0 Comments

Gayo dah menang dah kannn??

Amende tu pool? Hehe..bukan swimming pool ye..main pool mcm ala2 main snooker tu. Tapi snooker rules and bola die lain. Pool ni lain. But cara main die sama je. Guna kayu utk tolak bola tu masuk lubang.

Bila maso pulak tetibe aku minat lak nak main pool ni?? Haa..ni sume sebab game pool kat miniclip.com tu la. Dah selalu main secara virtual dpn pc, so nak try pulak secara realiti. Rupenye main dlm alam realiti sgt la susah! Nak tembak bola tu pkai kayu tu pun bergegar-gegar tangan aku. Sakit ketiak den ai! Dah la pkai baju raye..tak sekaro kojo boto la kan...

Sumenye bermula nak gi tgk hantu bonceng lepas raya ari tu kat GSC One Utama. Sementara nak tggu wayang start tu la, adik-adik den gi main pool kat tmpt bowling tu. Bayar 1 game 5 ringgit. Sebab kan teruja tgk dorang main, my hubby pun pegi la byr kat kaunter utk 1 game.

Peh..aku lawan laki aku main pool. Memang kompom la die menang kan. Die dah la memang terror main snooker tak kira la dlm reality ke virtual ke..org laki punye game kannn.
Aku yang teringin sangat nak try main, pastu sampai kesudah aku kene gelak ngan dorg. Bola depan lubang pun tak masuk beb! Haiyo la. Takpe2..ni sebab aku baru first timer. Memamg la kekok lg. Tengok la bila dah teror..bole la lawan!



Lenguh tangan buek camni lamo2..







0 comments:

Aidilfitri 2011

10:34 AM ct nasyrah 0 Comments



Dah sebulan kita berpuasa. Jadi tibalah hari raya untuk meraikan kemenangan setalah berjaya berpuasa selama sebulan, menahan lapar dan dahaga serta melakukan pelbagai ibadah di bulan Ramadhan. Raya tahun ni mmg lain daripada biasa. Hehe. Maklum je la dah berdua ni. Lain macam dah rasenye time Ramadhan dan syawal. Mmg terasa sgt berbeza dari tahun-tahun sebelumnya.

Syukur la kiteorg takde masalah nak balik beraya tahun ni. Byk org kate bile time raya je selalu la laki bini gaduh nak balik beraya. Tapi berkat tolak ansur antara kiteorg berdua, takde la kejadian bermasam muka dan mata bengkak berlaku. Dah agak2 tgh bulan Ramadhan, baru la laki i decide, kteorg balik beraya Negeri Sembilan raya pertama tahun ni(kampung belah aku le tu). Rase berbunga-bunga je hati aku kan..Maklum la,tak penah lg aku merasa beraya hari pertama tanpa family.

~29 Ogos 2011~
Kami balik kampung 1 hari sebelum raya. Konvoi 3 kereta ke Bahau. Ikut LEKAS tu mmg jalan tak jem. Cepat pun cepat. Dalam 2 jam dh smpai kampung. Sampai sana sume pun dah letih. Jadi tido la terlentang kat ruangtamu umah uwan. Petangnya berbuka utk kali terakhir bulan Ramadan tahun ni. Esok kan raya...

~30 Ogos 2011~
Pagi raya yang syahdu dengan udara yang segar dari kawasan sawah yang luas terbentang serta jauh dari kesibukan kota. Rase sejuk nak mandi pagi kat sini memang standad la. Lagi2 klu mandi air kolah. Perghh mcm mandi ais beb! Hubby mmg for sure tak tahan la mandi sejuk. So masakkan la air panas. hehe. Tu pun mengigil gak die. Lps mandi, sume pun sarapan dulu sebelum ke surau berhampiran utk semayang raya. After that, sesi salam bersalam pun start. Alhamdulillah tahun ni, dpt aku menghulur duit raya kepada semua dalam family aku. Walaupun tak byk, tp itu je la yg mampu kan..dorg ok je!



my heroes or askar-askar..mcm cover album dh aku nengok

Lepas tu, siap-siap nak gi jalan beraya umah sedara mara. Lps singgah kubur atuk, sempat la singgah 2 buah rumah sebelum aku dan suami berangkat ke Jerantut Pahang ke umah uwan dia pulak. Agak-agak pukul 230 ptg gerak dan smpai dlm pukul 530 ptg. Check in hotel, and after maghrib gi umah uwan die. Ade bbq malam tu tau. Seronok bila rmai sedara mara dtg dan berkumpul ni. Lps tu main mercun berdentam dentum mmg bingit la telinga kan. Budak-budak la paling best. dpt main mercun dpt duit raya...

~31 Ogos 2011~
Gi umah uwan dulu sebelum berangkat ke Seremban pulak. Nak sambut maklong ngan paklong yang baru balik dr umrah. Lps makan tgh hari, kteorg pun gerak. On the way, singgah umah Kak Zu kat Kampung Simpang Tebing Tinggi, Jerantut. Kak Zu ni roomate aku dulu time blaja kat UM. Dalam pukul 630 ptg baru smpai Seremban. Lps maghrib, gi umah makngah pulak. Malam tu makan gulai lemak keladi cili api mak ngah. Memang terbaek! Lps tu balik umah mak long tido. Dlam pukul 430 pg camtu baru maklong ngan paklong sampai umah.


~1 September 2011~
Lps makan, sume pun nak balik KL. Tetibe my brothers ckp nak gi mandi kat Jeram Toi dulu. Dekat je dari Seremban ni. Dalam setengah jam smpai la. Not bad la tempat ni. Sebab jeram ni memang dah dibina pelbagai kemudahan and buat cantik2 utk orang dtg mandi. Ckp byk tak guna. Layan je la gambar-gambar ni....aku tak mandi sebab byk jantan yg mandi situ time tu. segan lak ai..


sume pakat nak buat flip back terjun sungai

melompat dpn pintu gerbang Jeram Toi

Lepas penat mandi jeram, baru la sume balik umah. Fuh..raya tahun ni memang best la. Best tapi penat sebab duduk dalam kete berjam-jam nak balik kampung. Tapi ini la baru RAYA! sambut bersama family tercinta..InsyaAllah jumpa lagi Ramadhan dan Syawal tahun dpn pulak..

0 comments:

Hidup selama 24 tahun

1:31 PM ct nasyrah 0 Comments

20 Ogos 2011, Alhamdulillah. Genap dah 24 tahun aku masih bernafas di bumi Allah ni. Setiap tahun angka umur bertambah, semakin byk pengalaman yang dilalui. Tahun ni special sikit sbb dapat sambut malam birthday dgn hubbyku. Sebelum ni tepat kul 12 tgh malam die leh nyanyi kat telefon je. Maklum je la blum kawen, mane leh kluar malam.

Sumenye bermula malam sabtu tu hubby tetibe je kate jom kluar gi makan kek. Aik? Die ni tak penahnye la nak bwk aku mkn kek. Ni tetibe je. Hehe. Pastu baru teringat esok besday aku.

Gi la secret recepi dekat2 ngn umah tu beli kek. Nak chocolate indulgance. Tapi takde, so beli yang ni. 2 slice je.


tiramisu & blueberry cheesecake

Lepas tu aku tetibe nak makan tomyam. Then saje je kteorg gi kl. Nak tgk suasana org shopping raya. Jalan memang jem. So, ikut jalan lain gi Kampung Baru. Sampai je sane, parking and jalan kaki gi satu restoren Kelantan yg memang fames dan sedap. Orang punya la ramai yang tgh makan. Sampai kteorg kene tunggu org abis makan. Pelik btul. Dorg ni tak kenyang ke makan time berbuka tadi?? (haha..ckp org, diri sendiri pun gi dtg makan kedai gak).

Ok.Bile dpt tmpt duduk, trus la order tomyam. Malangnya mlm tu dorg kate takde buat goreng2. Huhu. Kuciwa sikit. Tapi nasib ade kerang bakar die yg sedap tu. So order la kerang bakar ngan mihun sup. Mihun sup die ni lain macam sikit aku tgk. Ade kacang, ade perut lembu, daging. Rase kuah die pun lain macam. Tapi sedap la. Tak tau mcm mane nak explain. Hehe.

kerang bakar

Lagi satu bende yang best time besday ni ialah berpuluh wishes kat facebook. Senang kan. Orang login facebook, then just tulis je kat wall kte. Habis cerita. Selain tu, bila dah besar2 ni takde dah orang nak buat besday party besar-besaran mcm mase kecik dulu. Nak buat pun segan. Cukup la sekadar wish birthday tu pun. Klu ade celebration pun maybe dgn family and kawan-kawan rapat je la.

Akhir sekali, aku berharap dan berdoa moga tahun ni aku dimurahkan rezki, diberi kesihatan yang baik dan diberi nikmat keamanan kepada semua umat Islam di dunia ni. Amin.

Selamat hari lahir kepada diriku...

p/s:kek tu walaupun beli 2 slice je, still ade lg dalam peti ais umah. Manis sgt. Sekali makan 2 sudu je pun.



0 comments:

2 jobs offer

1:13 PM ct nasyrah 1 Comments

Peh tajuk macam hot je kan. Ade 2 job offer. Yes. Mmg btul. Mungkin sesetengah orang akan kate wow bestnya. Tapi bagi aku, aku rase pening dah. Macam mane nak buat ni? Mane satu nak pilih?

Hmm untuk pengetahuan, aku ni sebenarnya tak suke bila kene buat pilihan. Hatta nak membeli barang pun, aku tak suke bile kene pilih. Nape la takde 1 jenis je bende tu? Kan senang. Rungutku selalu. Dan itu selalunya menensionkan laki aku. Sbb aku ni pikir lama sgt bila nak pilih someting. Walhal, nak beli tuala lap tangan je la! (Sbb byk pilhan kaler2 yang menarik). Haha. Sian laki aku. Nasib die memahami.

Kali ni bila dah ade 2 job yg offer, kene la fikir merangkumi pelbagai perkara. Termasuk la jarak utk pg keje, timing dan hari berkerja, environment opis, benefits dan gaji yang ditawarkan. 2-2 company ade good and bad sebenarnya. Jadi kene la btul2 fikir mana yg sesuai.

Actually 2 offer ni tak dtg serentak. 1st company ni kat Taman Sri Batu Caves and the other one kat Jln Klang Lama. Klu ikut kan, aku prefer company yang kat jln klang lama ni. Sbb dekat dgn umah and gaji yg die offer lg masyuk la. Tapi aku dah dpt offer dr yg kt Tmn Sri Batu Caves tu dulu. Walaupun takde hitam putih lagi mengatakan aku komfem keje sana, tp sebab dh ckp ngan bos die nak keje ngan die, ade la rase bersalah nak bgtau die yang aku tak jadi keje ngan die sbb dapat offer lain.

Nak tak nak aku kene berani jugak bgtau company 1st ni. ye la. Tak baik la pulak kan kalau senyap je dan buat orang tu tertunggu-tunggu. Tak gitu..

p/s: huhuhu..hopefully dorg tak marah aku la ek..:(




1 comments:

Flaming Steamboat

5:55 AM ct nasyrah 3 Comments


Murah lagi rezki Ramadhan aku taun ni. Kali ni dpt gi berbuka kat Flaming Steamboat pulak dgn kawan-kawan sume. Tempat ni mmg common sgt la bg org-org Maleis nak makan steamboat sebab kat sini halal. Maklum je la kebanyakkan makanan steamboat ni kan selalu byk cina yg bukak.

Lebih kurang pkul 5.30ptg camtu, kteorang pun berkonvoi dr Taman Tun ke kedai Flaming Steamboat ni kat Sunway. Nasib ari tu tak jem. Tapi hujan lebat la. Kteorang smpai awal lagi kat kedai tu. Ok la tu kan. Kang kempunan lak tak dpt makan klu lambat. Bila semasing dah kluar dari kete. Baru la nampak muka. Agak-agak ade la dalam 15 orang yg join berbuka puasa ni. After tergelak + salam + buat lawak sengal, sume pun masuk la dalam kedai.

Makanan kat sini not bad la. Banyak sgt pilihan seafood, bebola-bola, sayur la, mee and desert die iaitu ais krim pun sedap. Makan byk mmg tak hengat la. 630 ptg lagi orang ramai amik makanan dari peti ais tu. Macam la bende2 tu habis. Kteorg rilek je la. Sbb kompem pekerja kedai tu topup makanan mentah tu sume.

Aku dah pesan dah awal-awal. Jangan amik byk sgt. Maklum je la time nak berbuka, sume bende nak banyak. Nanti bile dah buka, sume pun tak larat nak habiskan. Kan dah membazir di situ. haha.
Tapi ade satu je masalah kat sini iaitu suraunye. Kecik yang amat. Bule muat dalam 3 orang je sekali masuk. Campur laki pompuan lak tu. Bygkan la klu bulan posa ni. After buka msti sume nak kejar masa solat Maghrib. Last-last, sebab ramai sgt, aku gi semayang kat kedai mamak sebelah je. Kedai mamak ni pun kecik jugak surau nye. Tapi ok la tak ramai orang. Masjid yang terdekat pun agak jauh.

Anyways, tempat ni mmg best. Ni kali kedua aku gi sini. Mane la tau ade orang nak belanja lagi ke lepas ni, leh la dtg lagi. ok chow.


Kami yang dtg..

3 comments: