Posts

Showing posts from 2011

Ku pikir kete ku sudah hilang..

Biase la every morning, before gi keje mesti pikir ape nak breakfast and kat mane parking kereta. Pagi ni mati-mati ingat parking dekat tempat yg kelmarin aku parking.

Sampai je tempat tu, tengok kiri kanan takde kete..Peh, gugur jantung aku kejap. Mane pegi kete aku nih?? Dalam kepala aku terus ingat kete aku kene curi mlm tadi. Dan serentak dengan itu la jantung pun terus berdegup kencang seolah-olah darah aku berpusu-pusu masuk ke jantung utk dipam.

Tengah-tengah aku jalan cari kereta tu terserempak dengan akak jiran umah aku. Die pun tanye cari apa? Aku pun kate la aku tgh cari kereta aku. Dia tanya lagi betul ke parking sini?

Terus ligat otak aku cuba mengingat kat mana aku letak kereta semalam. Setelah flashback 2-3 minit, baru aku ingat aku parked kat tempat lain la. Hahaha..sengal tul laaaaa..

Nota kaki: Nasib aku tak meraung nangis kat situ..kalau tak malu je

I Fall in love with my bestfriend

Image
Pernah ke terpikir, kalau la kita ada bestfriend yang lain jantina? Boleh ke kita angggap dia sebagai seorang kawan tanpa ada sekelumit pun perasaan suka or lebih terus terang lagi 'cinta'?

For me, there is no such thing as that! Lelaki dan perempuan bila bertambah rapat, maka akan timbullah di hati-hati mereka suatu perasaan lain. Perasaan cinta yang selayaknya tidak sesuai untuk dirasakan kepada seorang "kawan". Tiada istilah lelaki dan perempuan as bestfriends. Walau sikit pasti ada pernah menaruh perasaan.
Mungkin ada sebab mereka akan sentiasa berkawan dan tidak boleh bersama. Mungkin si lelaki ataupun perempuan sudah pun mempunyai pasangan masing-masing. Jadi, untuk menjaga hati orang yang lain, mereka teruskan berkawan dan menganggap hubungan ini sebagai satu persahabatan sahaja.
Tetapi adakah kita pernah terfikir sekiranya kita berada di tempat pasangan bagi salah seorang "bestfriends" itu. Tentunya akan berasa cemburu dan curiga kerana sepatutnya p…

Gori gori..

Image
Amende gori? Haha. Teringat plak pasal 'gori' ni bila terdengar lagu ni kat youtube. Nampak sgt layan lagu hindustan time keje.

Alkisahnye mcm ni. Dulu time blaja kat um sana, aku ni duduk kolej kediaman. 3 tahun lamanya aku menjadi penhuni tegar kolej 7th tu.Dan di situ wujud la seorang akak senior ni. Budak-budak kolej ni panggil die ngan gelaran 'gori'. Nape? Mungkin sebab akak tu memang badan die besar, tinggi dan tegap mcm gorila kot. So, nak bagi cover skit, budak2 ni panggil die 'gori' je. Tapi, depan-depan die semasing tak berani sebut 'gori', belakang die je la. Contoh nye mcm ni, "Eh, mane akak kau? Gori?" ataupun "Tadi gori buat meeting..". Mcm tu la.

First time aku dgr dorg ni panggil akak tu 'gori' memang aku tergelak besar. Sampai hati dorg kan. Tapi die tu orang kuat kolej tau. Haaa jgn memain. Die tu sgt bagus dalam sukan. Atlet kolej tuuuu. And die tu jugak la kira mcm AJK sukan kat kolej aku ni. Tanpa die, t…

Mood kerja di rumah

Dah lama ek tak update. Tak tau nak tulis ape. Sibuk sikit ngan keje opis + keje kat umah. Jadi seorang bini yang bekerja ni kdg2 hectic gak ngn pelbagai aktiviti. Weekdays gi opis, weekends lak buat keje2 umah. Penat jugak woo..ingat keje housewife ni sikit ke haa?

Memang la duk umah je..tp mcm2 bende yg akan dibuat kat rumah. Tu la dulu time anak dara senang lenang sgt. Padan muka aku..haha. Bangun pagi buat/beli breakfast, pastu sidai  kain. Pastu lepak/tido kejap, tgh hari prepare nak masak pulak. Dah masak, makan, pastu mengemas umah pulak smpai bersih berseri <----ayat hiperbola je tu. Pastu siap2 lak, keluar jalan2. Balik dr jalan2, dah penat. Klu tak makan kat luar, prepare/masak utk makan malam. Pastu lipat kain, iron baju. Pastu baru la dpt rilek sikit and tido.

Jadi takde maknenye aku leh buat keje opis di rumah. Dulu time tinggal ngan mak ayah mmg la byk masa. Aku siap leh buat part time lg buat web kat umah. Maklum je la dulu ade umi yg uruskan keje2 umah. Paling koman…

Korban yang pertama

Image
Salam AidilAdha. Agak lambat update entri ni. Tapi still nak jugak update. Some pics taken during hari raye korban hari tu. 1st time sambut raya haji kat sini. Maklum je la dah kawen kan...biase raye umah mak sndirik je.
Heran gak aku bila nengok, time sembelih je melambak orang muda tolong tarik, tumbang pastu hempap lembu. Bila time melapah, memotong, mengagih, orang muda ni nengok je dr luar khemah. Apsal dorg tak diberi peluang nak tolong kan..patutnye orang-orang tua ni ajar la golongan belia ni cara nak potong, lapah daging lembu. Nanti bila dorg dah takdo, sapa nak buek sumo kojo nih?? haa sapo nak jawab ni??

 dah kene tumbang pastu diikat bagi tak terlepas. redho je la haa  nenek kate lembu korban ni akan masuk syurga..semoga kamu sng di syurga wahai lembu korban  pakcik2 tgh melapah kulit lembu. pantas je dorg buat keje tgh tarik  lembu utk sembelih. ade la dlm 10 org tarik pemandangan khemah memotong daging lembu dr umah aku

Memasak bersama Masterchef Malaysia

Image
source:http://www.mohdzaid.com
Astro Ria sekarang dah tayang Masterchef Malaysia tau! Setiap Sabtu sampai rabu pukul 9 mlm. Seronok nengok org-org ni pandai masak. Macam-macam masakan yang dorg buat. Siap dengan decoration sekali. Peserta pulak sumenye bersandarkan minat dgn bakat je. Takde pun yg dari bidang masakan.
Tapi yang aku herannye, ramai pulak org yang suke kondem program ni. Cakap tak best la. Tak setaraf Masterchef Australia la, pengacara bosan la..Adoi, aku nengok best je. Melekat je kat tibi tu pkul 9 mlm.
Pastu laki aku pn ade kondem jugak pasal die geli nengok peserta tu berpeluh-peluh time masak kononnya (die assume) air cond tak kuat dalam studio masak tu. Tergelak besar aku dgr. Hehehe..mungkin sebab dorg ni pressure bila kene masak cepat dalam masa 1 jam. Mungkin jugak jadi panas sebab haba dari dapur gas. Tak kisah la. Janji dorg masak tu nmpk mcm sedap je kan..
Sekarang ni ada 24 peserta yang terpilih utk menyahut cabaran dalam masterchef ni. Kadang-kadang kesian …

Hobin jang hobin!

Image
Semalam, dengan bertemankan biskut coklat cip saki baki raya ari tu, aku nengok perlawanan Piala Malaysia ganu lawan nisimilan (*n.9) sengsorang..haha. Laki aku?? die tak minat bola. Bini die layan sengsorang lerr..
Tahniah pasukan kampung den, nisimilan mengalahkan pasukan ganu 2-1. Bravo Hai-o kerana jadi hero malam tadi!

Nota kaki:Sejak akhir-akhir aku dah semakin berminat tgk bola. Bola dalam Malaysia la tapi. Luar negara haram jadah tak tau..

Semangat Hiking ~ Broga Hill

Image
sunrise di puncak Broga
Kejadian ni berlaku hujung mmgu lepas, hujung minggu ni baru dapat nak update. Haha.

Naik Broga pkul 6 pagi. Tapi aku sampai atas pukul 7 lebih. Sebabnya? Pancit tgh jalan tah bape kali ntah.

Mendaki bukit ni time weekend rase nye mcm pegi pasar pagi. Sgt ramai org hokey! Seronok btul dorg nak panjat bukit. Exercise la katakan sambil2 nak tgk matahari terbit.

Perasaan bila dah sampai kat atas tu adalah sgt mendamaikan dengan angin sejuk sepoi-sepoi bahasa. Rasa macam di puncak dunia lak ai! (haha.bukit je pun).

Ok. Tak tau la nak cerita apa dah. Ape yang aku leh describe dalam 3 perkataan : penat, teruja, damai..

rupenye nak naik atas tu 1.7km ek. dah turun baru nmpk signbord ni disebalik semak opismate + bos

punye la byk org yg nak naik atas ni. tgk la parking nye. penuh utk smpai ke 1st peak, kene panjat bnde ni..

P/s: naik Broga ni same je letihnye time turun. Tobat dah aku ai!

Pramusaji

Image
Pramusaji bukanlah sebuah tudung saji dan bukan juga orang yang bernama Saji mahupun majalah Saji tu. Jadi apakah pramusaji? Aku kasi hint skit la...Ade kaitan la dgn makanan.
ok la.Pramusaji atau biasa orang panggil pelayan makanan/waiter bagi laki atau waitress bagi pompuan. Dan perkataan ini membawa kepada kisah silam aku waktu tingkatan 4 dulu semasa aku bersekolah asrama.
Time tu aku gi bilik guru jap, nak jumpe cikgu Fizik aku bernama Cikgu Saidah. Tak ingat lak sebab apa. Tetibe je lps tu cikgu Saidah offer aku jawatan ni untuk majlis dinner Ala-Barat yang akan dibuat beberapa minggu lagi.
Aku mula-mula agak blur plus neves. Menatang apekah pramusaji and ape yang aku kene buat ni time dinner tu? Selepas cikgu kasi tau ape tugas yang aku akan buat sbgai pramusaji tu, tanpa berpikir panjang, aku accept je la offer Cikgu Saidah tu. Mesti menarik jadi waiter ni kot pikirku.
Sejak ari tu,aku pun start gi mencari baju nak pakai time dinner nanti. Katenye cikgu Saidah, kene pakai ba…

Ulser mulut ~ sakit

Image
Sekarang ni ade satu mende yang tumbuh dalam mulut. Ulser. Sangat sakit. Especially bila mulut kering.
Tetibe je tadi aku cam terpikir. Kenapa mende yg tak best ni selalu sgt tumbuh dalam mulut aku. Jadi aku pun seperti biase tanye pada incik google.
Dalam web info sihat ni, penyebab sebenarnya tak diketahui. Mungkin terjadi kerana:
1.Stres 2.Perubahan hormon 3.Jangkitan (infeksi) 4.Kekurangan zat makanan 5.Alahan 6.Radioterapi 7.Kimoterapi
No 1,2,3,4,5 tu mungkin ade kene mengena ngan aku le. So aku assume maybe sebab-sebab ni la aku selalu dpt ulser. Agaknye ade la 2 minggu sekali dalam sebulan kene mende alah ni.
Jadi pada kebiasaannya utk mengobatinya aku just kene minum air byk-byk je. Air suam atau air panas. Ade orang taruk ubat contohnye mcm bonjela ataupun kumur ngan air garam. eyeww..aku memang tak bole cam tu. sangat sakit. ubat bonjela. nak taruk gmbr mulut kene ulser. geli la pulak. tak yah la ek

Jadi untuk seminggu ni tahan je la sakit ni...huhu.
p/sI:baru discover da…

English Malaysian tongue

Image
Cube sebut "there something so special in the air.."
dengar korg sebut tu ade keluar bunyi mcm slang2 org amerika ke british ke australia ke?
mesti ade punye sikit-sikit slang melayu kan kan..
alaa tak ngaku lak..
klu dah memang duk amerika ke duk benua europe bertahun-tahun, maybe akan terikut-ikut la slang org sana ckp english.
duk malaysia..ckp english msti ada malaysia punya slang maa
ok, enuff said. aku baru beli album minah ni..
p/s:aku tau ramai kondem die ni punye pronounciation english. aku tak kisah. aku suke die. hahaha

all of your love from siti...

3 hari single

bangun pagi, trus mandi

ambik baju sendiri dalam almari terus iron

siap-siapkan diri nak pegi keje

kemas katil

buat milo minum ngan cecah roti 2 keping

terus keluar umah gi keje

peh, rase mcm hidup mase bujang dulu

apsal?

dah 3 hari dah ni dpt status 'single'....

erk..sekejap je tu

p/s:sebab laki aku keje. die tido dekat2 ngn site so tak balik. heh

time muda lawan jerawat, time tua lawan kedut

Image
Masalah jerawat. Perkara biasa yang dilalui oleh ramai remaja diluar sana. Maklum je la hormon dalam badan dah mula nak beroperasi dgn galaknya dan berlakunya ketidakseimbangan hormon yang secara tak langsung menyebabkan pelbagai perubahan diri yang akan dialami.
Sesiapa yang dah berumur sebaya aku sekarang ni iaitu 24 thn jgn nak mengada-ngada cakap tak tau ape mende yang aku merepek ni. Heheh. Mesti korang pun dah mengalami perubahan dalam diri seawal darjah 6 lagi kan...
Berbalik kepada topik masalah jerawat. Ya. Aku adalah antara insan yang bermasalah sedemikian. Ini disebabkan pelbagai faktor. Faktor yang terfames sekali adalah disebabkan aku ade penyakit resdung yang asalnya dari nenek moyang aku dahulu kala. (penyakit keturunan la beb..). Orang ade penyakit ni memang akan mengalami masalah jerawat yang payah nak baik. Hatta mak aku yang dah umo 56 tahun tu pun masa umur die 50 pun ade jerawat timbul lagi kat muka tau!
Masalah jerawat ni bermula sejak aku berumur 12 tahun. Seba…

Bulan baru, keje baru

Image
Entri bulan lpas dah cerita psl aku dah say gudbye sama opis lama. Kali ni mesti mau cerita psl opis baru pulak. Hari ni secara officially aku dah jadi warga Macromac Tech Sdn Bhd. Opis baru, suasana baru, opismate pun dah baru..baju ngn laptop aku je yang tak baru. Still guna yang lama. (heh bukannye dorang tau pun). Tak kisah la. Janji aku ade keje.
Pkul 8.50 am aku bertolak dr umah ke opis baru ni. Alaaa bukannye jauh sgt pun. Klu ikut NPE tu dlm 5.4 km je. Klu speed mau-mau 5 minit sampai. Cume kene byr tol la. (Biase la mane ade mende free skrg ni). Sampai-sampai je, ade parking kosong dkt ngn blok opis. Angkat je handbreak, aku pun mengabihkan breakfast aku dlm kete ari ni.Roti krim ngn air milo setin, makan sambil drive. Multi tasking la katekan.(tau kat laki aku ni mesti die bising..haha).
Naik tangga smpai 3 tingkat, sebab opis aku tu tingkat 3. Tingkat 2 adalah opis HR and yg paling bwh adelah stor barang. Sesambil tu aku berpikir positip je la. Bagus gak naik tangga tinggi2 …

Goodbye office..

Image
This is some images of my office in Wangsa Maju. So today is my last day working here. After a year, there is a lots of new things and knowledge that i learn. Thank you for this opportunity. All of our experience and days together will be kept in my mind forever.Goodbye everyone...
way to meeting room



my workplace..haha. semak kan


Bila tak dgr dan tak logik bersatu

Satu hari di Food Court baru One Utama...
"Order air ape dik?". Tanye akak kaunter.
"Mango satu laici satu". Tanya dia.
Akak yang sedang membancuh air utk customer lain tu bertanya lagi sekali.
"Apedie dik, mango?"
"Mango satu laici satu". Dia membalas.
"Mango???" tanya akak tu lagi.
"Mango ngan laici". Jawab dia dgn suara kuat sedikit.
"Mango ngn kfc?".
Time tu aku kat sebelah tahan nak gelak je laaa...hahahaha. Logik ke kat food court tu ada kfc. Kat belah drinks lak tu..adoiyai. Failed!

Aktiviti aku suka

Image
Ape buat time bosan?? Time takde member??

After kawen, i have to admit nak keluar ngan kawan-kawan adalah sgt susah. Nape? Sebab ade husband yg perlu aku jaga makan minum nya, pakaian die, tmpt tinggal dia.

But, takde la sepanjang masa aku kene buat semua benda utk dia. Bila sume dah settle, baru la bole buat mende lain. So ape nak buat? Nak jaga anak?? Anak pun blum jadi lagi laaa. So, byk lagi la masa utk diri sendiri.

Ni antara aktiviti yang aku suka...

1.Swimming
ini bukan aku hokey(credit to google images)...

- Aku sgt suke mandi kolam. Aku bole la gelarkan diri aku ni 'hantu air'. Aku tak leh nampak kolam renang ke, laut ke, sungai ke..mesti rase nak terjun masuk dalam. Seronok. Aktiviti ni aku discover time aku still blaja kat UM dulu.

Satu hari tu,tah mcm mane member aku tetibe je ajak pegi swimming pool sana. So, after beli baju mandi kat MidValley(nasib time tu ade sale.murah), petang tu try gi mandi kat pool. Mula-mula memang takut la nak gi tgh-tgh kolam. Sebab tak reti b…

Alin's E-day

Image
me with Alin. nmpk aku cam besar gile lak kan..mentang-mentang la die tu kecik molek

Hari sabtu lps, 24 Sept is my great friend nye e-day. Nape great? Sebab aku kawan ngn die lama btul dah. Sejak sekolah rendah darjah 6 lg dh kenal. Maklum je la duk 1 kampung, jumpe time tuisyen sama-sama. Mesti la kenal. But kteorg sekolah dulu lain-lain, tp still agak rapat le.

Kejadian paling aku ingat sgt with Alin ni is time dah sekolah menengah. Satu hari tu, saje je gi umah die stadi sama-sama. That time, aku dh leh bwk moto dah. And aku gi umah die naik moto ayah aku ler. (Pinjam jap le sbb hari sabtu, ayah aku cuti duk umah je). Alin ni orangnye kecik molek je. Tapi jiwa besar wooo..disebabkan ramai member-member die yg dh bole bwk moto time tu, die pun teringin gak la nak bwk. So after stadi ptg tu, aku pun ajar la die bwk moto. Mula-mula gi kat kawasan yg lapang, so senang la sikit nak bwk kan, jalan yang rata dan luas. After die dh pandai kawal minyak dan dah ok sikit, try la bonceng aku pla…

Pool game

Image
Gayo dah menang dah kannn??

Amende tu pool? Hehe..bukan swimming pool ye..main pool mcm ala2 main snooker tu. Tapi snooker rules and bola die lain. Pool ni lain. But cara main die sama je. Guna kayu utk tolak bola tu masuk lubang.

Bila maso pulak tetibe aku minat lak nak main pool ni?? Haa..ni sume sebab game pool kat miniclip.com tu la. Dah selalu main secara virtual dpn pc, so nak try pulak secara realiti. Rupenye main dlm alam realiti sgt la susah! Nak tembak bola tu pkai kayu tu pun bergegar-gegar tangan aku. Sakit ketiak den ai! Dah la pkai baju raye..tak sekaro kojo boto la kan...

Sumenye bermula nak gi tgk hantu bonceng lepas raya ari tu kat GSC One Utama. Sementara nak tggu wayang start tu la, adik-adik den gi main pool kat tmpt bowling tu. Bayar 1 game 5 ringgit. Sebab kan teruja tgk dorang main, my hubby pun pegi la byr kat kaunter utk 1 game.

Peh..aku lawan laki aku main pool. Memang kompom la die menang kan. Die dah la memang terror main snooker tak kira la dlm reality ke virt…

Aidilfitri 2011

Image
Dah sebulan kita berpuasa. Jadi tibalah hari raya untuk meraikan kemenangan setalah berjaya berpuasa selama sebulan, menahan lapar dan dahaga serta melakukan pelbagai ibadah di bulan Ramadhan. Raya tahun ni mmg lain daripada biasa. Hehe. Maklum je la dah berdua ni. Lain macam dah rasenye time Ramadhan dan syawal. Mmg terasa sgt berbeza dari tahun-tahun sebelumnya.
Syukur la kiteorg takde masalah nak balik beraya tahun ni. Byk org kate bile time raya je selalu la laki bini gaduh nak balik beraya. Tapi berkat tolak ansur antara kiteorg berdua, takde la kejadian bermasam muka dan mata bengkak berlaku. Dah agak2 tgh bulan Ramadhan, baru la laki i decide, kteorg balik beraya Negeri Sembilan raya pertama tahun ni(kampung belah aku le tu). Rase berbunga-bunga je hati aku kan..Maklum la,tak penah lg aku merasa beraya hari pertama tanpa family.
~29 Ogos 2011~ Kami balik kampung 1 hari sebelum raya. Konvoi 3 kereta ke Bahau. Ikut LEKAS tu mmg jalan tak jem. Cepat pun cepat. Dalam 2 jam dh smpai …

Hidup selama 24 tahun

Image
20 Ogos 2011, Alhamdulillah. Genap dah 24 tahun aku masih bernafas di bumi Allah ni. Setiap tahun angka umur bertambah, semakin byk pengalaman yang dilalui. Tahun ni special sikit sbb dapat sambut malam birthday dgn hubbyku. Sebelum ni tepat kul 12 tgh malam die leh nyanyi kat telefon je. Maklum je la blum kawen, mane leh kluar malam.
Sumenye bermula malam sabtu tu hubby tetibe je kate jom kluar gi makan kek. Aik? Die ni tak penahnye la nak bwk aku mkn kek. Ni tetibe je. Hehe. Pastu baru teringat esok besday aku.
Gi la secret recepi dekat2 ngn umah tu beli kek. Nak chocolate indulgance. Tapi takde, so beli yang ni. 2 slice je.


tiramisu & blueberry cheesecake

Lepas tu aku tetibe nak makan tomyam. Then saje je kteorg gi kl. Nak tgk suasana org shopping raya. Jalan memang jem. So, ikut jalan lain gi Kampung Baru. Sampai je sane, parking and jalan kaki gi satu restoren Kelantan yg memang fames dan sedap. Orang punya la ramai yang tgh makan. Sampai kteorg kene tunggu org abis makan. Pe…

2 jobs offer

Peh tajuk macam hot je kan. Ade 2 job offer. Yes. Mmg btul. Mungkin sesetengah orang akan kate wow bestnya. Tapi bagi aku, aku rase pening dah. Macam mane nak buat ni? Mane satu nak pilih?
Hmm untuk pengetahuan, aku ni sebenarnya tak suke bila kene buat pilihan. Hatta nak membeli barang pun, aku tak suke bile kene pilih. Nape la takde 1 jenis je bende tu? Kan senang. Rungutku selalu. Dan itu selalunya menensionkan laki aku. Sbb aku ni pikir lama sgt bila nak pilih someting. Walhal, nak beli tuala lap tangan je la! (Sbb byk pilhan kaler2 yang menarik). Haha. Sian laki aku. Nasib die memahami.
Kali ni bila dah ade 2 job yg offer, kene la fikir merangkumi pelbagai perkara. Termasuk la jarak utk pg keje, timing dan hari berkerja, environment opis, benefits dan gaji yang ditawarkan. 2-2 company ade good and bad sebenarnya. Jadi kene la btul2 fikir mana yg sesuai.
Actually 2 offer ni tak dtg serentak. 1st company ni kat Taman Sri Batu Caves and the other one kat Jln Klang Lama. Klu ikut kan,…

Flaming Steamboat

Image
Murah lagi rezki Ramadhan aku taun ni. Kali ni dpt gi berbuka kat Flaming Steamboat pulak dgn kawan-kawan sume. Tempat ni mmg common sgt la bg org-org Maleis nak makan steamboat sebab kat sini halal. Maklum je la kebanyakkan makanan steamboat ni kan selalu byk cina yg bukak.

Lebih kurang pkul 5.30ptg camtu, kteorang pun berkonvoi dr Taman Tun ke kedai Flaming Steamboat ni kat Sunway. Nasib ari tu tak jem. Tapi hujan lebat la. Kteorang smpai awal lagi kat kedai tu. Ok la tu kan. Kang kempunan lak tak dpt makan klu lambat. Bila semasing dah kluar dari kete. Baru la nampak muka. Agak-agak ade la dalam 15 orang yg join berbuka puasa ni. After tergelak + salam + buat lawak sengal, sume pun masuk la dalam kedai.
Makanan kat sini not bad la. Banyak sgt pilihan seafood, bebola-bola, sayur la, mee and desert die iaitu ais krim pun sedap. Makan byk mmg tak hengat la. 630 ptg lagi orang ramai amik makanan dari peti ais tu. Macam la bende2 tu habis. Kteorg rilek je la. Sbb kompem pekerja kedai t…