Pramusaji

3:29 PM ct nasyrah 0 Comments

Pramusaji bukanlah sebuah tudung saji dan bukan juga orang yang bernama Saji mahupun majalah Saji tu. Jadi apakah pramusaji? Aku kasi hint skit la...Ade kaitan la dgn makanan.

ok la.Pramusaji atau biasa orang panggil pelayan makanan/waiter bagi laki atau waitress bagi pompuan. Dan perkataan ini membawa kepada kisah silam aku waktu tingkatan 4 dulu semasa aku bersekolah asrama.

Time tu aku gi bilik guru jap, nak jumpe cikgu Fizik aku bernama Cikgu Saidah. Tak ingat lak sebab apa. Tetibe je lps tu cikgu Saidah offer aku jawatan ni untuk majlis dinner Ala-Barat yang akan dibuat beberapa minggu lagi.

Aku mula-mula agak blur plus neves. Menatang apekah pramusaji and ape yang aku kene buat ni time dinner tu?
Selepas cikgu kasi tau ape tugas yang aku akan buat sbgai pramusaji tu, tanpa berpikir panjang, aku accept je la offer Cikgu Saidah tu. Mesti menarik jadi waiter ni kot pikirku.

Sejak ari tu,aku pun start gi mencari baju nak pakai time dinner nanti. Katenye cikgu Saidah, kene pakai baju kemeja kaler putih, seluar slack itam, tudung itam ngan kasut tutup kaler hitam. Tade susah sgt pun nak cari outfit ni daripada pelajar2 lain yg kene pikir nak pakai apa malam tu.

Awal-awal lagi Cikgu Saidah dh bgtau. Para pramusaji, kene turun awal sikit malam tu. Die suh makan awal2. Makanan malam tu best woo. Black pepper steak. Makanan western la. Kate dinner Ala-Barat. Ah lupe nak kasi tau, sebenarnya Majlis Makan Malam Ala-Barat ni bertujuan utk mengekspose para pelajar cara-cara/etika makan di restoren yg serve makanan Barat kan. Maybe ni agenda biase sekolah asrama penuh kot. Tak tau la sekolah asrama penuh yang lain ade buat ke tak.

Makanan yang sedap tu aku dpt makan dlm 10 minit je. Tak sempat pun nak menghayati kesedapannya. Arghh..tension jugak bila pikir balik dah la sekali setahun. Biaq pi la. Selesai je, aku trus amik port kat meja VIP. Standby kat situ sementara tunggu acara start.

Sampai je VIP, trus majlis start, after ucapan ape bende sume, acara yang ditunggu-tunggu pun tiba. Iaitu acara makan. Berlentung-lentang la bunyi sudu garpu budak-budak lain menjamah black pepper steak dorg.

Tugas aku pun start jugak. Gi amik makanan kat dapur. Serve kat VIP. Disebabkan aku ni nervous sgt sbb kene serve cikgu penolong kanan yg agak garang tu, time aku nak amik plate main course die, garpu terjatuh ke lantai.

"Oopss". Tu je perkataan yang terpacul dari mulut aku. Cikgu penolong kanan dah pandang aku buat muka garang die dah. Cepat-cepat aku kutip garpu tu trus ke dapur. Jantung aku berdegup kencang ala ala ribut taufan tropika dah. Bedarau darah aku naik ke muka menahan malu.

Lepas tu, dalam hati aku cepat la abis dinner ni. Tension aku memikirkan hal tadi. Aku cube bertenang dan cube untk tidak bertentang mata ngan cikgu penolong kanan tersebut. Dan begitu la aku sampai abis majlis.

Selesai je sume pelajar naik ke bilik semasing, hati aku lega yang teramat sgt. Penat pun ada. Geram pun ada. Ye la orang sume sedap2 makan, aku kene serve orang. Padan muka aku. Nak jadi pramusaji sgt kan...

Untuk melepaskan gian menjadi pramusaji, main la game ni ~dinner dash

P/s:entri ni dibuat time aku sgt mengantuk kat opis...warghhhhh(menguap)

0 comments: