Coretan di kala malam hari

Huuuu... lamanya dah tak menulis kat sini. 
Many months have passed. 
During this past, so many things had happened. 
Tak tau nak start dari mana dah ni nak cerita...

Well its 2017 now. 
This year im no longer twenties.
Welcome to 3 series. 
Macam berat je mulut ni nak sebut. 30.
Pegi interview, nak kena cakap "Im 30 years old"..
Cittt..segan ah. 

Tapi masa tetap berlalu.
Tak tunggu pun.
So hadap je la kan dengan hati yang tabahhh..
Tabah la sgt. 
Dalam pada umur yang 3 series ni.
Aku dapat rasakan perubahan.
Perubahan macam mana?
Aku rasa dari segi kematangan fikiran kot.
Sekarang ni dah lebih rasional skit berbanding 2 series dulu.
Kiranya nak cakap, nak bagi pendapat tu atau nak marah ke, otak ni proses dulu kebaikan dan keburukannya.
Jadinya, kesabaran tu otomatik makin bertambah.
Sebab, bila dipikirkan kesannya selepas ledakan kemarahan, jadi ok tak perlu marah. 
Better bincang. Berunding elok-elok.
Positif.
Bersangka baik.
Macam tu la lebih kurang.

Lepas tu, aku rasa malas memikirkan benda remeh.
Take it easy la dah sekarang.
Apa benda tak perlu, tak sesuai,tinggalkan. 
Buang jauh-jauh.
Takde rasa berat hati sangat la.

Jaga makan.
Aku rasa dah mula mengambil berat tentang pemakanan dan kesihatan diri.
Mula nak ada kesedaran tentang bahaya terlebih gula, terlebih lemak, kolestrol tinggi la bagai.
Dengan pertambahan umur ni, makin rendah la metabolism. 
Makin senang la nak gemuk.
Mula la risau pikir nak jaga badan kan. 
Bukan takat badan je.
Kulit muka pun.
Seram gak pikirkan muka makin 'tua'.
Haha. 
Tapi paling penting kesihatan la.
Semakin tua, makan macam-macam benda tak berkhasiat time dolu-dolu tu, takut la cepat dapat penyakit kronik. 
Ni sume salah facebook. 
Banyak benor post pasal berita orang ramai-ramai dpt penyakit kronik yang makin meningkat saban tahun. 

Sekarang ni jugak, pikiran lebih menuju ke hala tuju masa depan.
Dengan anak-anak yang semakin membesar depan mata.
Itu la sumber inspirasi untuk gerakkan otak dan badan dan terus berusaha mencari rezeki dan memberi yang terbaik bukan untuk aku, utk diorang.

Ya. 
Sekarang ni banyak perkara dah jadi bukan utk aku.
Tapi untuk orang lain.
Langkah yang diatur dan diambil semua untuk masa depan orang lain.
Rasa gembira bila dapat menggembirakan orang lain.
Especially untuk yang tersayang. 

Aku gembira dengan kehidupan sekarang. 
Walaupun tak sesempurna mana dan tak seindah yang diimpikan.
Tapi, kebahagiaan tu ada hadir dalam diri aku. 
Kuncinya adalah sentiasa bersyukur. 
Bila fikiran negatif menerjah hati dan jiwa aku, aku cuba positifkan dengan rasa bersyukur dan bandingkan aku dengan orang lain yang kurang bernasib baik. 
So, takde la rasa down sangat kan. 

Ok. Ngantuk dah. Fullstop. 
















Hari terakhir keje di Kelana jaya



Hari ni last day kat opis Amp**** D***tal. 
Tak nak tulis penuh, karang org google nama company jumpa plak blog aku.. haha
Setahun dah kt sini. 
Aku ingat aku akan forever kat sini sebab aku rasa environment company ni paling terbaik la.
Flexible gile.
Tak stress keje.
Keje yang aku suke.
Bos baik.
Supportive dan sgt memahami.
Hr aku merangkap finance officer pun baik sgt. 

Tapi tu la.
Aku terpaksa jugak melangkah pergi dari sini.
Ada la atas sebab-sebab dalaman yang aku tak dapat nak ceritakan kat sini.
Mengaibkan company plak nanti kan.
Yang pasti kali ni bukan sebab nak gaji lebih atau stress ke apa.
Sebab lain. 

Actually sampai hari last ni perasaan aku rasa berdebar.
Aku still trauma bila nak start ke opis baru.
Takut perkara lama berulang kembali.
Tapi sampai bila aku harus negative??
Tempat keje baru nampak byk kelebihan untuk aku.
Jarak tempat keje yang sangat dekat dgn rumah tu memang faktor terbesar la yg jadi penyebab kuat untuk aku berhenti dari sini dan terima offer keje kat sana. 

Aku cuma harap sejarah lama tak berulang.
Aku harap tempat baru sesuai untuk aku.
Environment ok. 
Keje ok.
Bos pun ok.
Harap jugak ni tempat keje last aku la sampai pencen.
Serik weh tukar keje.
Bukan satu pengalaman yang seronok sgt pun.
Dia macam ko kena start all over again.
New life and environment.
Aku rasa di umur aku ni, aku dambakan stability.
Aku rasa nak keje disuatu tempat yang aku serasi dan menjamin masa depan aku. 
Tak kisah dah walaupun hari-hari buat keje sama. 
Maybe ini lah jugak perasaan orang keje gomen yang hari-hari buat keje yang sama kan sampai pencen.
Sampai aku penah terpikir dorang ni tak bosan ke?? Agaknya buat keje yg sama tiap hari?
Rupanya, memang ada 1 tahap tu, ko akan rasa selesa dan memang rasa nak teruskan je hidup dengan benda rutin sampai bila-bila.

So, tadi ter'stumble' kat quote yang aku tepek atas ni, membuatkan aku rasa release sikit perasaan sober dan berdebar dalam hati ni.
Rasa 'sober' sebab hari ni last aku akan rasa pengalaman keje kat sini.
Bila tengok jalan, bangunan sekeliling rasa sayu plak.
Sebab hari-hari dah lalui environment ni.
Lepas ni dah takkan sama lagi.
Rasa berdebar-debar tu sebab aku takut nak masuk opis baru.
Harapnya aku dapat kumpul kekuatan dan positive minded la nak masuk opis baru.
Start fresh and new macam baru-baru keje 6-7 tahun dulu. Haha..

Bertabahlah wahai hati..
Positive lah wahai minda..
Lupakan masa lalu..
Let it go...
Lets live it to the fullest! 



Tips menjawab soalan interview kerja

Dah lama terpikir nak share pengalaman ni.
Nak kata aku ni dah pro sgt bab inteview ni takde la.
Tapi jujur aku katakan aku dah pernah pegi berpuluh-puluh interview keje.
Keje yang aku mintak ialah sebagai programmer/web developer.
Sebab aku kan 'rajin' sgt berenti keje cari keje baru kan..
Hahha..'rajin' la sgt!!
Terpaksa weh. 
Aku terpaksa cari kerja lain. 
Itu la aku mampu katakan sekarang.
Sebab aku ni sebenarnya setia orangnya.
Ahhh chewahh..

Ok..berbalik kepada tajuk post tadi.
Aku akan share skit la, soalan-soalan yang konfem akan ditanya sewaktu interview kerja.

1. Kenalkan diri anda/introduce yourself.

Tips: ceritakan sedikit perkara asas tentang peribadi anda. Contoh, nama, umur, tempat tinggal, diploma/degree in.. dan paling byk ceritakan pasal pekerjaan terkini. Pasal tugas/job scope, apa yang korang buat kat opis. If pandai guna software apa-apa boleh selit masa ni.  

Dont: jangan pi cerita pasal adik beradik, panjang-panjang pasal tempat sekolah, belajar dari kecik smpai besor, meleret-meleret pasal benda yang takde kaitan dgn kerja yang dipohon.

Contoh ayat aku: My nama is Nasyrah. Im 29 years old. Now i live in Pantai Dalam. I have a degree in Science Bioinformatics. Currently, im working as web developer in and Advertising company in Kelana Jaya name Bla bla Sdn Bhd. Here, my job scope is doing web development using CMS like wordpress, Joomla, opencart. Also doing bug fixing, customizing functions according client request. Adding SEO features in website. I am familiar using PHP, MySQL, Html, Css, jquery and Javascript and developing eccomerce website and integrate payment gateway in ecommerce website.  

2. Kenapa anda ingin berhenti kerja?/ Why are leaving your current company?

Tips: cakap benda yang positif sahaja. Biasa orang jawab dgn jawapan standard iaitu "I want to gain new experience, new environment and meet new people.". Takpe. Walaupun ni jawapan standard, aku biasanya ulang saja tiap kali. Haha. Kalau nak power skit, boleh je lain ayat. Nanti dlm contoh. 

Dont: Jangan cakap perkara buruk tentang company lama. Walaupun sebenarnya ko tu berenti sebab tak dapat gaji ke, bos jahat ke, terlalu stress ke. Never say anything negative about company lama atau diri sendiri.

Contoh jawapan aku: 
I quit because i want to gain new experience, to be in new environment and meet new people and also to be in a better place and I would like to be exposed and updated with the latest programming technology and knowledge. 

I quit because i wanted to gain new experience and environment and to be in a establish and financially stable company for me to learn and grow together with the company.

3. Kenapa kami perlu ambil and bekerja?/Why we should hire you?

Tips: Cakap perkara positif tentang diri sendiri. Tapi jgn la keterlaluan sgt sampai nampak bongkak ataupun membongak. Haha..Ni la masanya korang nak 'jual diri' dan jadi yang terbaik antara semua calon yang ada. Kaitkan jugak dengan pengalaman lalu masa korang keje di tempat lama.

Dont: Menipu tentang perkara yang korg tak boleh lakukan, ataupun cakap ciri-ciri yang korang buat-buat. Contoh, korang boleh buat sistem power-power walhal tak pun. Konon suka keje teamwork, tapi sebenarnya keras kepala tak suka dgr arahan. Jujur je bgtau apa kelebihan korang. 

Contoh jawapan aku:
I am a responsible person. When given any projects, i will handle and deliver the job until finish. i dont like to let other programmers to finish my unfinished job. Next i can do multitasking work. for example,in my last company, i have been assigned to many projects at the same time, and to manage that, i have to list which project is priority and maybe allocate some hours to do 2-3 projects in one day. Even it is not yet finish completely but, the projects is ongoing or currently in progress. 
Besides i also prefer to work in a team because i would like to share and learn new knowledge with other teamates. But if im working alone is also fine because im a fast learner and i do selfthaught by research using google or joining forum online. 

Haaa macam tu. Lepas tu biasanya soalan -soalan akan berkisar pasal contoh-contoh projek yang kita pernah buat la. 
Ataupun berkait dengan pengalaman kerja korang.
Macam mana korang handle masalah.
Macam mana selesaikan kerja.
Yang tu random. 
So, tu kena pandai-pandai sendiri.
If tak tau, then cakap je tak tau atau tak pernah dgr pasal tu.
Jangan memandai cakap boleh.
Sebab nanti kalau dah dapat kerja tu, tgk-tgk ko tak pandai buat, hmmm menjawablaaa..

Pernah jugak aku ditanya pasal prosedur kerja.
Contoh macam steps handle projek.
Aku akan cerita la dari sales team, bagi ke supervisor/project manager, pastu ke designer, pastu ke developer, then dah siap develop web atau sistem tu, hantar ke bahagian qc untuk cek. Last baru pass balik ke sales team dan present ke client. 
Ada jugak, soalan macam "kalau you tak dapat siapkan projek in timeline, macam mana?"
Aku pun jawab la "biasa kalau saya tak dapat siapkan atau ada masalah nak siapkan before dateline, saya akan inform supervisor/project manager. Bagitau apa masalah dan mintak masa lagi utk siapkan beberapa hari sebelum dateline...".
Macam tu la.

Hmm lagi....
If dorang tanya sejauh mana knowlegde korang tentang perkerjaan korang.
Contoh macam aku ni, dorang tanya pandai guna programming language apa.
Biasa aku akan bg jawapan macam 'rate myself '.
Bagi nilai 1-10.
Ataupun level beginner, intermediate, advance.
So dorang senang nak menilai dan kita ni ada kekuatan kat mana, apa kelebihan dan kekuatan pengetahuan kita. 
Dan majikan pun dapat membuat keputusan sama ada kita ni sesuai ke tak dengan kerja kat situ.

And tips paling last sekali.
Sebelum abis interview, biasanya interviewer akan tanya, "Ada apa-apa soalan?"

Tips: Jangan biarkan interview anda berakhir tanpa sebarang soalan. Masa ni lah, masa keemasan utk kita upsell diri dan biarkan interviewer tu impress dengan kita. Antara soalan yang boleh ditanya seperti contoh.

Contoh soalan: Can i know what are the criteria that you looking for this position?
Melalui soalan ni, kita dapat tau, sama ada kita ni sesuai ke tak kerja kat situ. Majikan tu akan jawab la apa jenis orang yang dia nak. Biasanya majikan nak orang yang ada good attitude. Yang jenis rajin, berusaha utk siapkan kerja. Walaupun kita ni tak pandai buat itu ini, tapi kalau sikap kita yang rajin berusaha dan menampakkan effort utk siapkan kerja tu yang penting. 
Kalau korang rasa, apa-apa kriteria yang disebutkan ada pada diri korang, maka korang sesuailah keje situ. 

Jadi if rasa-rasa korang nak kerja kat situ, lepas interview tu, silalah balik rumah solat hajat ke, sedekah sambil niat korang nak dapat keje situ ke, doa sungguh-sungguh dengan Allah SWT supaya tempatkan kita di tempat kerja yang sesuai dengan kemampuan dan kehidupan kita.

Gitu lah antara perkara-perkara yang aku buat sepanjang sesi interview dan selepas interview.
Tapi bagi aku yang dah bertahun pengalaman kerja ni, nak pegi interview tak setakut atau seseram nak berenti keje. Hahaha.

Nak anta resign letter kat bos, sejuk dia lain macam beb.
Bergetar tulang, berdebar jantung melebih tahap dari nak pegi interview keje.
Kalau fresh grad tu terbalik la pulak ye kan. 
Kalau untuk fresh graduate yang tgh interview, kena twist skit la jawapan. 
Sebab takde pengalaman lagi kan. 
Yang penting ko jujur je dik jawab setiap soalan tu, 
Jawab je lah secara berhemah dan positif. 
If ada negative, pepandai lah twist jawapan tu balik utk kasi nampak bagus jugak walaupun ada kekurangan. 
Yang tu goreng lah sendiri.  
Sebab setakat ni, jarang la aku dapat soalan what is your weakness?
Tapi boleh google utk standby kot-kot la ditanya kan...

Ok. Itu saja dulu.
Gud luck dengan interview korang! 
Cau cin cauuuu..


1st time accident kereta

Kejadian ni jadi time bulan puasa hari tu.
Bulan Jun.
Sebab aku yang cuai.
Maklum la tak penah eksident.
Jadi tak beringat.
Tu sekali Tuhan nak kasi sedar.
Padan muka aku...

Cerita dia, masa tu baru je beberapa hari puasa.
So opis bagi balik sejam awal dari biasa.
Tapi aku takde la rush sgt nak balik pun.
Maybe dah nasib nak kena kot.

Aku mengaku aku yang salah.
1st sebab aku uturn kt lorong bukan uturn.
2nd sebab aku terus tukar lane tanpa lihat jalan sebelah.
So, terang lagi bersuluh, kena aku mengaku aku salah masa report polis.
Dush kena kompaun RM100 ( actually RM300. aku dapat diskaun dari kawan husband yg keje polis gak)

Kete blakang langgar aku, sbb aku tukar lane tak tgk lane sebelah kan,
Actually, lepas je u turn,aku masuk lane kiri asalnya.
Lepas tu aku terus je tukar lane kanan tanpa tgk cermin sisi.
So, berdebum la kete blakang yang tak sempat brek langgar blakang kete ku.
Sejurus selepas perlanggaran, aku mmg menggigil weh.
Berenti kt tepi jalan, nak bukak pintu kete pun takut.
Tapi sebab dah salah tu kena la jugak keluar dari kete kan.
Nak larik pun jalan tgh jem depan tu.
Haha.. tak terpikir pun larik sbnrnya

Nasib la owner kete belakang aku tu perempuan ok.
Muda lagi baya adik aku je.
Nasib baik lagi dia tak maki hamun pun.
Dia rilek gila.
Aku ni yang gelabah katak.
hahah..
Aku cakap kat dia aku mintak maaf sgt.
Dia kata " takpe, kita nak cepat kan. Snap je gambar kete dengan gambar ic ngan lesen you"
So, kteorang pun snap gambar kete, gambar ic & lesen masing-masing dan bertukar no telefon.
Aku rasa dalam 10-15 minit je cakap ngn dia.
Lepas tu we olss pun blah dari tempat kejadian memandangkan tempat tu dah mula jem sebab weolls berenti tepi jalan tu.
And biasalah kete lalu lalang pun slow nak tgk kejadian.

Damage??
Kete aku tak teruk sangat.
Kemik bumper blakang ngan lampu pecah sikit belah kanan.
Tapi kete dia tu teruk gak la.
Lampu kiri dia abis pecah.
Bumper kemek.
Anta workshop kira pun katanya nak dekat 2 ribu utk repair keta dia.
Lagipun kete dia bukan buatan malaysia.
Mahal skit la spare part.

Dah mahal macam tu, terpaksa la aku guna insurance.
Huhuhuuu.. abis la NCD aku jadi kosong dah.
Elok dah aku dpat NCD 55% dah sekarang ni.
Takpe la.
Apa boleh buat.
Mana la aku nak ade duit cash RM2k masa tu nak bayar repair kete dia.

Mula-mula dia mintak aku bayar cash tau tapi secara ansuran la utk repair damage kete dia tu.
Sebab kalau nak ikut insurance, lama nak siap.
Prosedur lama.
Lagipun kete tu la dia nak bawak balik raya nanti.
Aku rasa kesian pun ada.
Sebab salah aku dia dah susah.
Kalau ada cash, aku ok je bayar.
Masalahnya takde.
Dahla dgn nak raya lagi.
Nak bayar ansur-ansur pun bukan sikit2 dia mintak sekali bayar tu.
Kalau sebulan 500 pun banyak jugak bagi aku.

So, kena la dia kawtim dgn workshop panel insurance aku dkt area rumah dia.
Lps je inform dia, aku tetap nak guna insurance aku utk repair, dia kata oklah and tu lah last aku contact dia.
Jadinya aku dapat la tau, after je accident, report polis adalah benda yang paling penting sekali dgn tau no plate kete yang langgar kita.
Tak kisah la sape salah atau benar.
Sebab polis akan siasat dari laporan kita tu.
Lps tu dorang akan tentukan sapa yang salah.
Dan orang yg salah akan kena kompaun and tanggung kos repair kete tu pakai insurance kete sendiri.
Dan orang yang tak salah, boleh claim insurans kete orang salah.
Gitu lah.
Tak rumit pun sebenarnya.
Maybe jadi rumit kalau pihak 1 lagi tak buat report.
Tapi dalam kes aku mudah je.
kteorang gi report polis esoknya.
Dan lepas tu contact insurans, dorang kasi workshop panel yang terdekat,kita sendiri hantar kereta ke sana dan tunggu sampai kete siap repair.

Kete aku sendiri siap dalam 3 minggu jugak la.
Nasib ada kete adik aku yg aku pinjam sepanjang kete anta workshop.
Kalau tak susah jugak weh.

Tu la dia.
Harapnya takde lagi lah excident ni.
Seriau lah.
Nasib aku takde cedera apa-apa.
So, kejadian ni membuatkan aku lebih alert dan berhati-hati masa driving.


kete ku 

 kete dia







Projek Raya






Raya tahun ni, 1st time jual kuih raya amik dari supplier.
Asalnya tahun sebelumnya aku just beli je dan makan sendiri.
Alaaa 1 jenis kuih je pun aku jual tu, Rainbow cookies ataupun kuih lidah kucing orang panggil.
Disebabkan ada permintaan, so aku pun rasa nak order byk2 dan jual.
Dapat la cari duit lebih skit utk raya ni.

hmm...
All the way so far so good.
Order ok la.
Boleh tahan.
Aku pun tak amik banyak2 sgt sbb tak larat nak anta ke rumah orang.
Amik order pun sekitar rumah aku dan kawasan opis je. 
Kenapa tak pos je kan?
Sebabnya.. cookies tu rapuh.
Kalau guna pos laju pun, ko tampallah sticker FRAGILE tu besar gajah pun dorg tak mungkin akan jaga baik2 punya.
So, aku tak nak amik risiko kalau customer mengadu dpt biskut pecah hancur.
Gigih la aku aku anta cookies tu sendiri bawak kete. 
Hehe...

Dalam banyak2 customer yang aku jumpa dan jual cookies ni, ada la 1 kejadian yang tak disangka terjadi.
Oh ye, cookies yang aku jual ni pre-order.
Aku kena amik order dulu dari customer.
Lepas aku dapat order dr customer baru aku order dari supplier, dalam 1 minggu sebelum raya, cookies pun sampai kat rumah.
Cookies ni ada 3 saiz aku jual, saiz S ada 25pc.
Saiz M ada 60pc.
Saiz L ada 100pc.

Jadi, ceritanya ada la sorang customer ni, dia beli dari kawan opis dia.
Kawan opis dia tu yg order dari aku. 
Let say nama dia Fiza.
Fiza ni order Rainbow cookies ni bekas saiz M. 
Harga RM28 aku jual sebekas.
Yang saiz M ni standad la saiz dia mcm kuih raya biasa2 kat kedai tu.
Kawan dia ni, nama Senah, pun order dari Fiza ni jugak.
Dia nak saiz S. Bekas kecik. Harga Rm15. 

Aku ni kan 1st timer jual cookies ni.
Tak penah la aku beli saiz S tu pun selama ni. 
So aku tak tau mcm mana betul2 bekas saiz S tu.
Bila stok sampai, aku pun dalam hati kata ish keciknya bekas saiz S ni.
Tapi, sebab customer dah order, aku just hantar je la.

Malam tu, aku dapat whatsapp dari Si Senah ni.
Dia kata dia tak puas hati sebab bekas saiz S ni kecik sangat.
Tak berbaloi katanya dgn harga dan bila dia compare dengan Fiza yang beli saiz M.
If dia compare, memang la rasa sepatutnya beli saiz M kan.
But aku dah bagi gambar cookies kat dia dengan details semua dah dulu. 
Sepatutnya masa order tu pikir la dulu kan. 

Ni tak, dia serang aku dalam whatsapp.
Marah sebab aku jual mahal sangat.
Tak berbaloi dgn duit dia katanya. 
Siap ugut2 kata nak viralkan pasal hal ni kat social media. 
Ishh..

Aku ni pikir, ni bulan Ramadan, dan niat asal aku nak menjual ni sebab nak sedekah kat family duit hasil jualan ni.
So, aku mengalah je lah.
Aku cakap kat dia, kalau nak tukar kepada saiz M, boleh. 
Just top up duit, dan pulangkan saiz S tu.
Siap kasi diskaun lagi jd RM25 je sebekas.
Bila aku suggest mcm tu, dia pun ok lah. 

Nak kata aku ikhlas sgt tu...
Hmm tidaklah.
Sapa tak sakit hati kan.
Aku cuma tak nak keruhkan keadaan je. 
Kalau dia betul2 viralkan kat fb, nanti malukan supplier cookies aku je.
Supplier cookies tu pun kawan aku jugak sebenarnya.
Junior kat sekolah dulu.
Takkan nak biarkan bisnes dia busuk plak kan sebab hal kecik je.

Ada aku report kt member supplier ni pasal hal ni.
Alaa dia pun pelik je dgr.
Ada agen dia jual sebekas sampai RM18 pun ada je orang beli.
Takde kecoh pun.
Kalau tgk orang lain jual kat Instagram pun lebih kurang mcm tu la harganya pun. 

Tak apee lahh..
Aku just anggap ni asam garam dunia meniaga.
Hati ni nak kena kental nak hadap pelbagai lagi ragam orang. 
Sebelum ni nak kena tahan dgn rejection. 
Tak tau la apa lg cabaran lain. 
Bertabahlah aku..



ni antara cookies customer aku dah siap2 bungkuih..hehe
 


Tak semestinya apa yang kita betul-betul nak itulah yang terbaik!

Mac lepas, sorang lagi staff opis aku berenti keje.
Ramai dah angkat kaki dari sini.
Mostly yang dah lama keje.
Dorang nak carik angin baru la.
Lagipun masih muda lagi.
Still banyak peluang.
So biar je lah.

After dah nak dekat sebulan adik ni keje sana, satu hari, dia kembali ke opis kteorang.
Dia kata dia MC hari tu.
So bosan kat rumah, dia datang jumpa kteorang tanya khabar.
Dia dtg tempat aku.
Nak borak.
Aku pun layan le.

"So, hows your new place? Ok ha??" Aku tanya.
"Ermmmm...." dia geleng.
"More bad then here! " dia sambung.

Pulak dah.
Hari tu sonok sangat dapat keje baru.
Aku pun tumpang sonok skali ngn dia sbb tgk dia excited.
Laa ni, lain plak jadi.

"I cannot brain to work there. My supervisor not nice. Always paksa me to do job design a lot. Pernah dia suruh i siapkan design sampai pkul 11 malam. Im not yet dinner. She never bother also. Colleague semua suka cakap buruk among them. I tak pernah makan with they all because they always go lunch late...bla bla blaa" and the negative story goes on.

Aku macam suprise gak dengar cerita dia ni.
Sebab dulu masa nak berenti happy sangat.
Terus terkenang kes dia ni sebijik mcm apa yang aku lalui dulu.

Pasal tempat kerja la jugak.
Masa tu aku dah 3 tahun kat opis lama *****mac.
Kena buh star, karang orang google jumpa plak blog aku krg. hehehe
Keje situ ok je.
Cuma atas dasar kos perbelanjaan yang makin meningkat, aku rasa nak cari keje lain yang lebih baik.
So, aku pun apply keje lain, dan dalam masa 2 minggu, aku terus dapat.
Tempat yang aku dapat offer tu pun adalah salah satu company yang aku memang nak sangat masuk keje situ.
Tak sangka impian aku nak keje kt situ tercapai, dgn gaji yang aku nak pun dapat.
Jadi, aku tanpa berfikir panjang, terus je accept offer keje situ.
Lepas 2 bulan notis, aku pun start la keje sana.

Tapi bila dah masuk, baru la tau jauhnya la opis baru.
Dengan jem teruk bila nak balik.
Minggu pertama, tiap malam aku balik dah letih.
Sebab rempuh jem.
Tido awal, tak dapat layan anak sgt pun.
Aku gagahkan jugak sebulan pertama kt sana.
Sampai la bulan yang kedua, bos pindahkan aku keje dekat sikit dgn rumah.
Jadi tak la jem teruk lagi.
Tapi opis baru tu environmentnya teruk sangat.
Tempat makan tak best.
Nak solat susah.
Opis sepah, huru hara.
Aku rasa semak kepala aku masuk sana.
Aku ingat ni proses biasa 'transition' keadaan kita nak adapt dgn tempat baru.
So, aku masih bertabah.
Sampai la part aku dah kena marah ngan bos sebab lambat la.
Bos tak puas hati sampai dia penah paksa aku keje smpai tgh malam.
Aku jadi stress.
Aku jadi benci keje kat situ.
Rasa tak dihargai.
Cukup 3 bulan, aku resign.
Walaupun masa tu risiko tak dpt keje lain memang tinggi sebab kebetulan aku mengandung masa tu.
Tapi aku memang dah tak boleh keje situ.
Muktamad.

Dan akhirnya, segala keseronokkan yang aku bayangkan dulu tu rupanya tak penah wujud.
Semuanya jadi memori terburuk dalam kehidupan aku.
Tak seindah yang aku impikan.
Even kalau aku teringat macam mana aku masa tu pun, aku jadi benci sangat.
Tak sangka jadi macam tu kan.

Jadi kesimpulannya, tak semestinya apa yang kita impikan atau betul-betul nak tu, adalah yang terbaik untuk kita.
Mungkin tu semuanya, Allah jadikan ujian untuk uji tahap kesabaran dan nak beri pengajaran biar kita jgn melebih-lebih dalam semua hal.
Sekarang aku memang jadi serik dan agak selektif dalam memilih tempat kerja.
Sebab tak nak pisang berbuah 2 kali.
Hehhe.
Ok. Tu je. Sekadar perkongsian dari pengalaman...


Kisah nak beli MALM 3 drawer chest dari IKEA

Tersebut lah kisah dimana 1 hari aku telah terjebak dengan grup Kelab Dekorasi Ikea Malaysia dekat facebook.

Bermula di saat itu, aku punya naluri interior designer tu membuak-buak semangat nya.
Wahh Hahaha.

Grup tu memang aktif ok.
Ade je orang post pasal deco rumah dorang.
Sampai aku pun terjebak sekali sebab, dorang pandai deco rumah hanya dengan barang-barang ikea yang murah-murah.

Bukan sebarang murah ye, walaupun murah tapi dengan kreativiti, boleh dapat hasil yang nampak wowww eksklusif gitu.
Kita pun ingat dia beli mahal gile benda-benda tu.
Tengok-tengok mampu milik hokey!

Jadi, dari grup tu lah aku tau yang ikea ada buat harga promosi untuk member card dia.
Jadi member free je pun.
So, bulan  lepas offer yg tu nampak tak MALM chest of 3 drawer tu la yang aku dah beli..







Alkisahnya, nak cerita pasal macam mana aku pegi beli drawer HOTS meletop nih. 
2 kali ok! 2 kali pegi ikea tak dapat beli.
Sakit hati mak nak.. huhu
Tapi rezeki masih berpihak pada aku.
Dapat jugak aku memilikinyaaa... haha
Macam mana tu??
Haaa baca lagii..

1st time pegi, hari tu hari Sabtu.
Gi sekali ngan En. Dd and the kids.
Masa sampai tu dah tgh hari dalam pukul 12 lebih.
Sampai je kat rak tu, konfiden je amik kotak.
Bila aku perati lama-lama, rupanya yang aku amik tu bukan chest of 3 drawer, rupanya chest of 4 drawer.
Yang 3 drawer offer tu dah abis stok untuk hari tu.
Untuk pengetahuan chuoolss, staf ikea ada limit letak barang satu hari.
So, bila kat depan dah abis, so kena la dtg hari lain klu nak beli.

Aku pun plan, untuk next time dtg, mesti dtg pepagi time ikea baru bukak.
Tapi duk pikir, camne la aku nak gerak awal gi ikea.
Nak ajak En Dd..hmphhh susah nak rancang-rancang ikut time dia.
Tetiba aku terpikir adik aku yang tgh cuti sementara nak masuk opis baru.
Dia bukannya ada kerja apa pun kat rumah.
Terus contact dia cakap dia free tak esok pagi, suh dia gi ikea damansara pkul 930 pg pegi amik drawer tu dulu buh dalam troli sementara aku dtg dari rumah kt tgh2 KL.

Adik aku pun ok dia setuju nak tolong.
So, esokknya aku pun gerak la awal sikit dari rumah, terus ke IKEA.
Nasib jalan tak jem.
Ngam-ngam sampai pukul 930 am.
Tgk2 aku yang sampai dulu dari adik aku yang rumah lebih dekat ngan IKEA Damansara.
Sabo je lah mak.

Aku terus pegi ke rak bawah.
Laju aku jalan sambil jantung berdegup laju.
Degup laju tu sebab aku excited, campur takut kalau stok abis.
Sampai je, tgk2 dah takde stok.
Habis licin licau.
Arghhh kuciwaaaaa... dah 2 kali dtg dah weh.
Pagi-pagi lagi takde jugak.

Aku cepat2 cek stok online kat web IKEA malaysia.
Tgk2 masih ada stok kat IKEA Cheras.
Aku ckap kat adik, camne aku nak pg.
Aku kena pegi keje dah ni.
Adik aku kata takpa, dia boleh pegi belikan.

Wahhh...mekar balik bunga layu di hati aku.
1 jam penuh pengharapan aku tggu update dr dia.
Around pukul 11 pg, dia whatsapp kata dah dapat.
2 set!
Alhamdulillah....lega.
Dia kata ini la 2 set last stok untuk hari ni.
Dah abis dah orang lain dtg beli.

Ko bayangkan la.
Pkul 11pg dah abis!
1 hari maybe ada la 20-30 set kot dorang pamer kat depan.
Berebut agaknya dorang tggu IKEA bukak pastu serbu kat dalam cepat-cepat beli.
Masa adik aku tgh amik nak masuk troli pun ada brader lain beberapa minit je kat blakang dia pun nak beli drawer tu jugak.
Tapi tak kesampaian.

Beberapa hari lepas drawer ni sampai kat rumah, aku pun bertukang la pasang sendiri.
Senang je nak pasang.
Suri rumah pun boleh buat.
Ikut manual je.
1 time buat memang slow dan letih gila la.
2nd time ok dah laju.
Sejam je dah siap pasang.
Buat plak tgh2 malam time si kecik dah tido.
Kalau dia masih jaga alamat tak menjadi la drawer aku tu.
Tapi, dengan adanya 'asistant kecik' yang belum tido tu, aku pasang drawer tu dgn emosi kemarahan dan kesabaran yang tinggi.
Dia tu sibuk nak menolong.
Tgh-tgh pasang, dia masuk duduk dalam drawer tu la.
Konon mcm rumah.
Adoiyai.
Aku ni nak mengetuk, pasang sana sini, dia buat main skru la, amik-amik kayu laaa.
Mana la aku tak geram.
Nak ngamuk pun budak kecik lagi.
Hahah. Saba je la banyak2.

 

Si 'assistant kecik'...



Akhirnya 2 malam berturut aku pasang, siap jugak 2 set MALM 3 drawer chest ni.
Dapat la aku isi macam-macam khazanah alam dalam ni nanti.
Lepas tu baru pikir apa nak hias kt atas tu plak.
Heheheeee... Nantikan post seterusnyaaaa ye..