Ulser mulut ~ sakit

4:28 PM ct nasyrah 0 Comments

Sekarang ni ade satu mende yang tumbuh dalam mulut. Ulser. Sangat sakit. Especially bila mulut kering.

Tetibe je tadi aku cam terpikir. Kenapa mende yg tak best ni selalu sgt tumbuh dalam mulut aku. Jadi aku pun seperti biase tanye pada incik google.

Dalam web info sihat ni, penyebab sebenarnya tak diketahui. Mungkin terjadi kerana:

1.Stres
2.Perubahan hormon
3.Jangkitan (infeksi)
4.Kekurangan zat makanan
5.Alahan
6.Radioterapi
7.Kimoterapi

No 1,2,3,4,5 tu mungkin ade kene mengena ngan aku le. So aku assume maybe sebab-sebab ni la aku selalu dpt ulser. Agaknye ade la 2 minggu sekali dalam sebulan kene mende alah ni.

Jadi pada kebiasaannya utk mengobatinya aku just kene minum air byk-byk je. Air suam atau air panas.
Ade orang taruk ubat contohnye mcm bonjela ataupun kumur ngan air garam. eyeww..aku memang tak bole cam tu. sangat sakit.
ubat bonjela. nak taruk gmbr mulut kene ulser. geli la pulak. tak yah la ek


Jadi untuk seminggu ni tahan je la sakit ni...huhu.

p/sI:baru discover dalam web infosihat ni,--->kurangkan makan bende-bende panas..tapi dulu aku rase klu minum ais/bende sejuk lg terukkan ulser..jadi selama ni aku berada dalam kesesatan info..

p/sII:aku rase ni pasal aku stress sgt keje kat tmpt baru ni kot..cpt la masa berlalu

0 comments: