Posts

Showing posts from 2014

Barang-barang 'remeh' budak kecik

Aku ni kadang-kadang rajin le jugak blogwalking ke blog mak-mak yang lain.
Macam-macam cerita la baca.
Pengalaman dorang membesarkan anak-anak.
Cara masing-masing.

Aku rasa la.
Dah hampir 2 tahun aku membesarkan Naurah ni, paling simple la kot cara aku.
Naurah tak pernah merasa hisap puting, tido dalam baby crib, playpen ke, katil bayi ke.
Dia jugak tak pernah merasa buaian. Takde car seat, takde baby chair, takde walker.

Bunyi macam wahhh jimatnyaaa..
Haha
Actually yes thats is true.
Jimat.
Tak banyak keluar duit beli barang untuk dia.
But..

Disebabkan takde baby chair, Naurah tak mau duduk dalam baby chair bila kat restoren.
So aku ngan ayah dia kena la bergilir-gilir pangku dia time makan.
And sebab tu jugak la Naurah jarang makan sendiri since dia susah nak makan sendiri bila duk atas pangkuan kteorang.
For sure dia akan disuap oleh kami.
Ok. Ini agak bahaya.
Takut jugak dia dah besar tak tau plak suap sendiri.
Nanti dah ade adik lagi. Camno tuh??
Kejap layan dia, kejap layan adik…

Kena buli

Kejadian ni terjadi kepada kawan.
dia kena buli dgn ketua dia kat opis.
aku yang menjadi tempat aduan ni pun jadi sakit hati dengar ape yang jadi kat dia.
tak faham aku kenapa ketua dia sangat lah tidak professional langsung dalam menguruskan anak buah sendiri.

kisahnya kawan aku tinggal seorang lepas opismate yang lain-lain dah berenti keje.
bukan dia tak mau berenti jugak.
cuma nasib masih menyebelahi beliau.
susah nak dapat kerja lain.
jadi memikirkan komitmen yang banyak maka beliau masih bertahan di situ hingga kini.

apabila dah tinggal seorang, maka bertimbun lah lambakan kerja yang perlu beliau lakukan.
terpaksa la menjadi 'tangan sotong' sebab nak siapkan kerja yang banyak sangat.
lebih menyesakkan bila ketua beliau juga seorang yang nak keje cepat siap.
maklum je la ketua dia tu bukannya tau ape keje yang kawan ni lakukan.
sebab masing-masing lain-lain bidang kepakaran.
dia ingat semua benda boleh siap dalam sekelip mata agaknya.

jadi kawan ni setiap hari pergi ke opi…

Nasib si kucing malang

Image
Hari ni news feed aku tetiba kluar berita pasal kucing ni.
Kena gantung sampai mati atas tiang.
Ya Allah. Sape la jahat sgt tergamak buat macam ni weh!

Terus aku teringat kejadian yang sama pernah berlaku pada aku dulu.
Pasal kucing aku jugak yang mati dalam keadaan macam ni..
Huhu

Masa tu kami masih duduk kat rumah lama kat bukit lanjan.
Rasanya kami pulang ke kampung sebab hari raya.
Jadi biasalah kucing-kucing belaan memang tinggal kat rumah.
Dorang ni even kucing rumah, dorang boleh je survive sendiri cari makanan kat luar bila kteorang takde.
Balik kampung pun sekejap je.
Dalam 3-4 hari macam tu.

Balik dari kampung, masa tu dah malam.
Adik-adik lelaki aku nak masuk tido dalam bilik dorang kat belah bawah dekat ngan dapur.
Tapi dorang masuk je bilik, bau bangkai kuat sangat sampai tak lalu nak masuk bilik pun.
Busuk yang amat.
So sbb dah letih + ngantuk yang amat sangat, sume pakat je tido kat ruang tamu.
Hari dah gelap, tak terdaya dah nak cari mana datang bau bangkai.
Cari dalam…

Merentas masa transisi

Masa transisi atau masa peralihan kepada sesuatu yang lain atau baru.
Sememangnya adalah sangat tak seronok.
Bagi aku la.
Perasaan nak kembali pada yang dulu tu membuak-buak.
Sebab tak biasa dengan keadaan yang baru.
Rindu nak seperti yang dulu-dulu.

Haha.
Contoh macam sekarang lah.
Aku sedang melalui fasa transisi.
Pertama kehidupan di opis baru.
Kedua, tentang 'hidupan' dalam diri aku.

Di masa transisi, aku rasakan setiap hari bagai tak bersemangat.
Baru sejam dua aku dah mengira waktu nak pulang.
Tiap hari bangun dengan harapan hari ni hari jumaat dan esok sabtu cuti.
Hahaha..

Aku rasa aku rindukan tempat kerja lama.
Kerusi itu, meja itu, tangga, karpet dan pintu itu.
Tak lupa kawan-kawan lama  disana.
Suasana yang ceria boleh gurau senda walaupun HOD adalah naga..
Keh keh. Jahat eh aku. Gurau je.

Sama jugak dengan badan aku sekarang.
Hormon kacau bilau.
Selera makan tak tentu.
Tetiba terasa tak selesa nak muntah loya.
Maka membuatkan aku rindu berbadan satu.
Rindu nak minu…

Opis baru plak dah lagi. At brickfields.

Entri ni up time aku dah nak 2 minggu keje sini kat Brickfields.
Yup.
Dah pindah dah dari Solaris Mont Kiara/Dutamas ke sini.

Ok la.
Yang bestnya sini adalah dekat dengan umah.
Masa nak pergi pagi-pagi jalan tak jem sangat.
Dalam 15 ke 20 minit dah sampai opis.
And plus takde tol.
Jalan masuk KL kan.
Memang takde tol.

Eh eh..kali ni aku tak sesat eh.
Aku awal-awal dah pasang google map kat handphone.
So sampai la ke opis awal.
Parking pun masih banyak kat sini.
Dan murah.
Aku bayar hari-hari rm1.50 je cukup dah.
Sebab DBKL datang pagi je sekali.

Tapi on the 1st day tu aku tak tau.
Lupa lak nak bayar parking.
Jadi dah kena saman.
Ok great.
Bertambah koleksi saman ku lagi...
Herghhh!

Masuk je opis tgk opis bersepah ya amat!
Haha. Rupanya dorang tgh shooting gambar barang untuk dijual masa Krismas nanti.
Ade la cam small studio kat area depan pintu nih.

Haa..ni company ape?? Lupa plak nak bgtau.
Sebenarnya ni company aku duduk skrg ni meniaga florist, kek dan gifts online.
So dorang ni a…

Unexpected gift

Pernah tak kena suprise by someone?
Sonok tak?
Hehehe.
Bulan ni memang suprise.
Dapat unexpected gift.
Rezeki Tuhan nak kasi.
Takkan lah tak happy kan.

Cuma masa tu tak kena kot.
Sebab tu lah aku cam terperanjat sangat.
Tapi dah ketentuanNya.
Walaupun dah macam mana hebat pun kite merancang, tapi perancangan Allah SWT tu lagi lah hebatnya.
Ya. Aku redha.
Aku pasti dan yakin mesti ade hikmahnya.

Walaupun aku rasa dugaannya pasti lebih hebat berliku.
Tapi Allah nak uji aku dan suami.
Ataupun dia dah aturkan sesuatu yang lebih baik untuk kami?
Tiada siapa pun akan tahu.
Biarlah masa yang akan tunjukkan.

Sekarang masih dalam fasa awal lagi.
Tak boleh nak expect lebih-lebih.
Just harap sume berjalan dengan baik.
Harapan aku dalam masa sesingkat ni, aku dapat mencapai impian aku.
Walaupun impian tu macam susah nak capai.
Tapi aku cuba.
Mana tau kan kalau tak cuba.

Demi mereka.
Bakal anak dan anakku yang ada.
Umi akan berusaha agar satu hari nanti umi dapat jadi suri rumah sepenuh masa.
Mend…

Betul ke orang kata perangai mak masa ngandung efek ke anak?

Image
"eh ye ke orang tua kata masa ngandung tak leh bertukang?"

"arghh terbunuh semut pulak. dah la tengah ngandung. eh bole ke bunuh semut?"

"ko tu mengandung. Perangai elok sikit la. Kenan anak karang!"


Dan pelbagai conversation pantang larang lagi semasa mengandung dulu.
Haha.
Eh ye ke ade kaitan perangai ibu masa mengandung akan efek pada perangai anak yang akan dilahirkan nanti??
Jeng jeng jeng....

Satu hari ni.
Ter'throwback' kisah kami masa bebudak dulu.
Umi la dok bukak cerita.

"Ko tu kaklong masa umi mengandung kau, mesti nak buah limau.
Hari-hari mesti ayah kau belikan limau. Limau sunkist tu. Kalau la 1 hari tak dapat mesti umi mengamuk-ngamuk dengan ayah kau.."

Kaklong tu aku le.

"Sebab tu la kau ni nak ape barang mesti nak dapat. Kalau tak dapat mula la nak mengamuk frust!"

haha. Eh ye memang betul pun.
Aku kalau nak apa-apa, mesti nak dapat.
Tak kisah la benda ke, ajakan ke, tanya ke.
I hate rejection so much.
Aku men…

A sudden short vacation-Review: Felda Residence Hot Spring

Image
Jadi ini sambungan cerita keesokkan harinya di Felda Residence Trolak tu. Pagi tu lepas Subuh je, kteorang terus mandi pagi dulu kat hotel. Then, gi sarapan dulu kat Restoren Anjung, Felda Residence Trolak. Dah include sekali dalam pakej kan. Breakfast kat sana ok la. Makanan biasa sarapan. Ade meehun, nasi goreng, roti bakar. Belasah je lah.  Perut tengah kebulur. Heheh. kaunter tiket

tempat masuk untuk cek barang

peta seluruh kawasan

Lepas tu siap-siap nak ke Felda Residence Hot Spring. Sampai sana, kena beli tiket dulu. Rm12 untuk dewasa, rm10 untuk bebudak umur 4 tahun sampai 12.  Naurah memang free ler masuk. Baru setahun lebih kan.
tgh naik buggy train laluan masuk hot spring
Lepas tu kena tunggu buggy train untuk bawak kteorang masuk dalam theme park. Sampai je sana, tengok dah agak ramai orang. Kawasan dia takde la besar sgt. Padat la.  Dan sume keperluan macam tandas awam, tempat mandi dan tukar baju, loker isi barang berharga pun ada. Aku memang aim nak masuk kolam air pana…

A sudden short vacation. Review:Felda Residence Trolak Sungkai Perak

Image
Cuti kat sini memang secara tak dirancang.
Jumaat malam tu, En.Dd tengah buat keje. Tetiba kaklong dia call.  Bgtau yang dorang tak jadi nak gi holiday kat Trolak, Sungkai Perak ni. Walhal hotel sume dah book and dah bayar. Jadi untuk mengelakkan pembaziran, so En Dd pun jadi la nak gi gantikan tempat dorg.
Esoknya aku ingat dia nak gerak pagi.  Tengok-tengok dia keluar kata nak gi renew roadtax kereta. Pastu aku pun tunggu punya tunggu dah nak dekat pukul 12 tgh hari baru dia call. "Siap-siap la baju semua. Lepas abg settel roadtax ni kite gerak". Aku cam, lambatnya nak gerak. Takkan malam baru nak sampai sana? Lantak la. Bukan aku yang drive pun. Haha.
Lepas siap-siap sume, around pukul 2 ptg kteorang bertolak dari KL. Pastu dalam kete baru laki aku ni explain. Katanya dia memang sengaja nak gerak lambat.  Sebab dia kata kat sana takde ape sgt pun. Just ade kolam air panas tu je. Pastu tempat nak pergi tu pun dekat je. Dalam 1 jam setengah sampai la.
Aku plak macam biar b…

Review: Sushi Zanmai

Image
Saye adalah pencinta sushi. Begitu juga En.Dd. Tiap-tiap bulan nak makan sushi. Dulu time mengandung pun suka sushi jugak. Tapi i makan la yang tak raw le. Bahaya kan preggy mom makan sushi raw macam sashimi tu. Jadi terhasilah baby putih gebu itew..hew hew hew..
Ini 2nd time merasa makan sushi kat sini. First time kat Sushi Zanmai One Utama. Yang ni kat area Mont Kiara. Masa kiteorang makan ni, cuti Deepavali hari tu. So, shopping mall fames macam One Utama mesti la full house. Sebab tu la pegi shopping mall kecik kat Mont Kiara ni.
Sampai sana tengok orang ok la. Masih ade seat. Nasib dapat dekat dengan rel yang bergerak tu. Sebab i is suka makan sushi yang kat situ. Tapi gatai jugak nak order mi ramen. Haha. Pastu tak abis. Sebab kenyang sangat makan yang atas rel. Pffffhhtt...membazir aku nih. 
Ini budak kecik pun dah layan jugak sushi macam mak ayah dia.  Yes. Bagus. Mewarisi faveret kiteorang berdua.
Dari segi rasa, memang sedap.  Ape yang membezakan sushi zanmai dengan yang la…

Seminggu di opis baru, Solaris Dutamas

Image
Sekarang ni dah cukup seminggu kerja kat sini.
Baru lah dapat nak hapdet blog. Super the buzy bee ok sepanjang seminggu kat sini.  Ape menda yang bizi benor tu??  Hehe..ok. I kasi cerita.
Solaris Dutamas. Se 'kelas' namanya. Macam best je kan bunyi tempat dia. Mesti cantik. Mesti selesa. Mesti best.
Haah. Betul. Tempat dia cantik. Selesa. Bersih. Tapi.. Ade tapinya. Mahal. Banyak foreigner. Makanan tak banyak pilihan. Parking mahal dan takde parking kosong kalau yang free.
Kos sara hidup kat sini sangat la mahal ok. Sesuai la dengan environmentnya. Restoran pun kebanyakkannya kat sini ada mamak, restoran korea, arab, mat saleh style yg ade jual beer tu. Maklum je lah malam kat sini akan bertukar jadi pub dan bar. Siang pub bar sume tutup dan hanya ofis dan kedai-kedai biasa yang beroperasi. And plus supermarket pun cold storage. 
So, boleh paham la orang kaya, orang berada dan banyak duit macam mat saleh and arabians la yang majoriti kat sini. Maklum je lah shopping mall publi…

Selamat tinggal opis lama..

Image
3 October genap la 3 tahun aku keje kat Mac***** (apsal aku buat gini?? sebab tak nak seo google search dapat cari post aku ni if orang search)  ni.
Dan 31 October tamat la 3 tahun di sini.
Dalam masa 3 tahun, macam-macam jugak la terjadi.
I highlight kejadian besar je la eh.

Dalam masa 3 tahun kat sini, aku dapat tengok company ni dari 3 tingkat 1 lot bangunan dah jadi 2 lot.
Masa renovate tu merasa la bunyi bising gerudi tu.
Sangat bising hoke. Mengganggu jiwa je rasa.
Lepas tu, merasa perubahan management.
Tukar head of department.
Dari yang ok ke yang agak serius dan terlalu berwibawa. Haha.
Bila dah terlalu berwibawa tu paham-paham je la perangainya.
Tapi lama-lama hadap dan boleh hadam sikit-sikit la perangainya.

Lepas tu i mengandung dan beranak masa keje sini.
Merasa la naik tangga hari-hari sampai tingkat 3 tu masa mengandung.
Lepas tu cuti bersalin 2 bulan.
Dan balik je dari cuti bersalin tengok-tengok dah banyak muka-muka baru.

Beberapa bulan lepas balik cuti bersalin, kena…

Lagi seminggu je..

Image
Hari ni genap la lagi seminggu je aku keje kat sini.
Ok ade start rase cam 'butterfly in my stomach'..
Haha.
Padan muka aku.
Sendiri yang nak berenti sangat.
Kan sekarang dah rasa cam neves.

Kerja yang masih ada lagi.
Tinggal satu projek. Itu yang stress tu.
Masih belum siap lagi 1 function je lagi.
Harap sempat la siapkan before jumaat ni.
Kalau lepas ni ade amendment untuk projek tu, kesian jugak opismate i yang tinggal.
Mesti dia plak kena sambung.
Harap-harap tidak le.
Headache jugak nak adjust projek tu. Hehehe.

Company ni yang paling lama aku keje setakat ni.
Dekat 3 tahun.
Best kat sini sebab dekat je ngan umah. Dalam 10-15 minit dah sampai.
Lalu tol la. If lalu tak tol, lambat le sikit.
Tempat keje pun selesa.
Colleague pun ok. Ngam.
Cuma, aku je yang rasa dah sampai masa kena pergi tempat lain plak.
Timba pengalaman baru, keje yang baru, tempat yang baru.

Hmm..tak dinafikan. Keadaan kewangan pun memaksa jugak.
Maklum je la. Tiap-tiap tahun harga barang naik.
Keperluan…

Boring dah. Tukar design le pulak

Image
Ta daa..
Bagi yang mengikuti blog i, mesti akan perasan perubahan ni.
Saje je tukar design lain la pulak.
Dah beberapa tahun pakai design lama tu.
Warna background tetap sama, mesti warna purple ikut title blog.
Mesti lahh. Warna faveret la katekan.

Pastu font size tu saje je i kasik besar sikit.
Kasi mudah nak baca.
Kan kan?

Pastu cam ade tambah label.
Ade update gambar and tambah pages.

Ok. Tu je nak cerita. Bye



Lama


Baru

Do you want to touch a dog?

Image
Nak post jugak kan pasal ni.
Asalnya nak post hari isnin lepas.  Tak jadi. Since aku masih lagi nak mengkaji lagi pasal event ni.
Ok la. The truth is awal-awal bila tengok je gambar-gambar yang orang share kat Fb aku admit, aku terus skeptical dengan event ni. Aku terus rasa negatif. Rasa event ni salah. Tak betul. Pastu tak paham kenapa dorang sibuk sangat nak buat event serupa ini. Aku dapat simpulkan gambar-gambar muslim yang ada dalam event 'I want to touch a dog' tu akan menimbulkan fitnah.  Kekeliruan nanti di kalangan bukan muslim. Takut if bukan muslim ingat, sekarang, orang melayu muslim dah boleh pegang anjing.  Pastu dorang akan hilang hormat pada muslim sebab ingat dibolehkan.  Pastu anak aku, if dia nampak orang melayu pegang anjing, parah la aku nak explain kat dia benda hal orang dewasa dengan cara yang mudah paham bagi bebudak.
Lepas beberapa hari isu ni dibincangkan, dipost, dishare oleh ramai orang di Fb, surat khabar, sampai la uztaz yang dijemput hadir ke …

Kedai aksesori handphone murah

Image
Ni kelmarin punya cerita. Lepas Asar, kteorang gi umah kaklong kat Shah Alam. Kaklong ni kakak kepada En.Dd, kak ipar aku le. Lepas dinner kat umah dia, En. Dd ajak la gi Kota Damansara nak singgah 1 kedai jual aksesori telefon.

Dia cadang nak usha-usha casing handphone baru since casing handphone dia sekarang dah pecah-pecah bucunya. Sebab dia kerap masuk keluarkan handphone dari poket seluar. Bucu tu selalu sangkut kat kain dalam poket tu pastu dia force je kluarkan. Seluar tak koyak, tapi bucu plastik casing tu la pecah-pecah sudah.

Kedai ni memang hot ok kepada pecinta aksesori handphone. And yang paling best, harga dia memang 'ridiculously' murah. If kat lowyat jual rm40, kat sini boleh dapat dalam rm20 benda yang sama. Haha. Nampak sangat untung besar weh peniaga kat lowyat nun.

Sebenarnya dah lama teringin nak pasang tempered glass kat handphone. Tapi selalu tak dan nak pegi buat. So, kali ni datang, aku pun usha sekali la tempered glass kat sini bape hinggit. Kedai ni …

Pasal parking PPUM yang cekik darah

Image
Heboh dah satu Malaysia pasal ni. Haha. Lambat eh aku nak up entri nih. Saje. tunggu keadaan reda sikit. Sampai dah masuk paper metro dah baru aku nak post entri.

Cerita pasal husband i a.k.a En.Dd telah mengupload status di FB Metro Parking komplen pasal harga bayaran parking PPUM yang cekik darah.

Sebenarnya En.Dd parking kat PPUM sejak menjaga ayahnya yang sakit hari tu. Actually tak la hari-hari tapi banyak hari jugak la tido sana teman mak dia.

Jadi, bila dah selalu pegi sana, mesti lah tak larat bila tengok bil parking sampai berpuluh-puluh ringgit sekali masuk. Maklum je lah, dia tido sana kan. So kalau dah 1 malam tido dah berapa jam la pulak.

Paling tinggi amaun dia bayar tu rm35 kot 1 malam. Gila. Rabak poket nak bayar banyak tu. Kalah valet parking. Orang sihat boleh jadi sakit tengok bil parking. Haaha.

Asalnya En. Dd hangin time nak bayar parking tu je. Tapi bila dia membebel-bebel pasal bayaran parking ni kat staff metro parking yang kebetulan ade kat situ, pastu mamat m…