Barang-barang 'remeh' budak kecik

2:19 PM ct nasyrah 0 Comments

Aku ni kadang-kadang rajin le jugak blogwalking ke blog mak-mak yang lain.
Macam-macam cerita la baca.
Pengalaman dorang membesarkan anak-anak.
Cara masing-masing.

Aku rasa la.
Dah hampir 2 tahun aku membesarkan Naurah ni, paling simple la kot cara aku.
Naurah tak pernah merasa hisap puting, tido dalam baby crib, playpen ke, katil bayi ke.
Dia jugak tak pernah merasa buaian. Takde car seat, takde baby chair, takde walker.

Bunyi macam wahhh jimatnyaaa..
Haha
Actually yes thats is true.
Jimat.
Tak banyak keluar duit beli barang untuk dia.
But..

Disebabkan takde baby chair, Naurah tak mau duduk dalam baby chair bila kat restoren.
So aku ngan ayah dia kena la bergilir-gilir pangku dia time makan.
And sebab tu jugak la Naurah jarang makan sendiri since dia susah nak makan sendiri bila duk atas pangkuan kteorang.
For sure dia akan disuap oleh kami.
Ok. Ini agak bahaya.
Takut jugak dia dah besar tak tau plak suap sendiri.
Nanti dah ade adik lagi. Camno tuh??
Kejap layan dia, kejap layan adik dia.
Jadi tangan sotong plak aku karang.

Next ialah disebabkan kemalasan kteorang dulu nak hangkut stroller sejak Naurah pandai berjalan, lama-lama dia tak nak duduk terus dalam tu.
Tak nak langsung ok. Even 2 saat!
Bila letak dia kat dalam stroller, dia akan melalak kuat-kuat suh keluarkan dia dari situ.
Macam masuk gua gelap plak dah kot rasanya tetiba masukkan dia dalam stroller.
Masalah jadi bila dia nak tido.
Kena la bapaknya dukung plak sambil dia tido atas bahu.
Sakit pinggang ok!
Bawak budak 10 kilo ke hulu hilir.
Adoi! Sian bapaknya.
Ade stroller, tp budak tak nak duduk dalam.
Sudahnya kteorang hangkut barang-barang segala la dalam tu jadiknya.

Kalau ade la car seat, aku boleh bayangkan macam mana dia akan melalak, menjerit meronta-ronta dalam tu.
Ade car seat pun sekejap je dulu pinjam kakak ipar punya.
Tu pun untuk new born punya car seat.
Bila dia dah besar dalam setahun lebih dah tak boleh dah pakai new born car seat tu.
So, kteorang dah pulangkan kat kakak ipar.
Jadi aku memang 'patah kaki' la kalau nak keluar dengan Naurah sahaja.
Setakat ni memang tak pernah.
Keluar mesti ade bapak dia drivekan kete.
Sebab aku akan pangku Naurah.
Ni dah nak ade adik memang parah la kteorang nak ajar dia duduk car seat.
Ye lah.Aku mesti nak kena pangku adik dia pulak.
Camne nak pangku 2-2 anak kecik??
Huhuhu gulp!

Masa Naurah masih baby kecik dulu, penah gak belikan dia puting.
Standby je ada takut dia nangis je kan.
Baby kecik memang suka menghisap bagi dia tenangkan diri.
Tapi bila bagi je dia puting pelesu tu, terus dia buang.
Dia macam tolak pakai lidah dia keluar.
Haha. So sejak tu, memang tak bagi la dia puting plastik tu dah.
Dah dia pun tak suka.

Buaian pulak, aku memang dari awal tak beli dan tak akan beli forever.
Sebab umah aku adelah kecik.
Buaian tu besar gabak, mana nak taruk kat umah?
Even baby cot/katil baby pun takde ruang nak taruk.
So memang tak ada la 2 benda ni kat umah.
Lagipun baca artikel kata buaian pun tak bagus untuk otak baby.
Takut terkuat sangat buai boleh bergegar otak dia.
Jadi masa Naurah baby kecik dulu, terpaksa la aku duk hayun badan kiri kanan nak tido kan dia.
Hayun slow-slow la.
Macam-macam cara la nak kasi dia macam berbuai.
Buai pakai badan. Buai pakai tangan, pakai kaki.
Janji dia macam berbuai diawangan..
Haha.
Tu yang aku letih tu dulu-dulu masa dia kecik...

Pengalaman dengan walker tu ada jugak.
Sekejap je la.
Disebabkan aku baca ade keburukan pakai walker ni.
So aku bercadang tak payah beli.
Tapi dalam hati teringin jugak nak kasi Naurah merasa naik walker tu.
Especially masa dia dah baru nak merangkak.
Tak boleh tinggal sekejap.
Melalak nak ikut aku kemana pergi.
Nak terkenc pun kena pantas berdesup weh..
Jadi aku pikir letak dia dalam walker, boleh la dia jalan-jalan tengok aku kat dapur ke.
Gigih la laki aku pegi pinjam walker tu dari kakak dia.
Nak cuba tengok ape reaksi Naurah.
Tengok-tengok, dia tak suka masuk dalam tu.
Letak dia kat dalam, melalak marah.
Pastu tak bergerak pun.
Puas aku ajar tolak pakai kaki.
Tak nak.
Sebulan je lah dia duk dalam tu.
Lepas dia dah pandai merangkak laju, terus aku lipat walker tu simpan.

Haha.
Tu la sedikit sebanyak pengalaman dengan budak kecik nih.
Sebenarnya ade banyak cons bila tak belikan benda-benda keperluan tu.
Macam remeh je kan.
Tapi ade impak nya pada anak la.
Benda-benda tu dah wujud kan.
So guna je lah untuk menyenangkan parents semasa membesarkan anak kecik.
Nanti jadi macam Naurah sekarang, memang parah la jugak.
Sebab tu la aku rasa Naurah macam 'clingy' sikit kot.
Ke sebab anak perempuan memang 'clingy'?

video
layan la video dia joget2



0 comments:

Kena buli

1:02 PM ct nasyrah 0 Comments

Kejadian ni terjadi kepada kawan.
dia kena buli dgn ketua dia kat opis.
aku yang menjadi tempat aduan ni pun jadi sakit hati dengar ape yang jadi kat dia.
tak faham aku kenapa ketua dia sangat lah tidak professional langsung dalam menguruskan anak buah sendiri.

kisahnya kawan aku tinggal seorang lepas opismate yang lain-lain dah berenti keje.
bukan dia tak mau berenti jugak.
cuma nasib masih menyebelahi beliau.
susah nak dapat kerja lain.
jadi memikirkan komitmen yang banyak maka beliau masih bertahan di situ hingga kini.

apabila dah tinggal seorang, maka bertimbun lah lambakan kerja yang perlu beliau lakukan.
terpaksa la menjadi 'tangan sotong' sebab nak siapkan kerja yang banyak sangat.
lebih menyesakkan bila ketua beliau juga seorang yang nak keje cepat siap.
maklum je la ketua dia tu bukannya tau ape keje yang kawan ni lakukan.
sebab masing-masing lain-lain bidang kepakaran.
dia ingat semua benda boleh siap dalam sekelip mata agaknya.

jadi kawan ni setiap hari pergi ke opis dengan perasaan tertekan dan stress.
sampai la satu hari ni, kerja yang banyak itu tak dapat beliau siapkan lagi.
dah dekat waktu lunch, tetiba ketua keluar dari biliknya dan berdiri di belakang kawan itu sambil mengarah dan menyaksikan beliau membuat kerja.
dia berdiri disitu sampai la abis waktu rehat.
kawan ni terpaksa la siapkan jugak dalam waktu tersebut dengan keadaan yang aku boleh bayangkan seperti 'neraka dunia' bila ketua memerhatikan di belakang.
ditambah dengan perut yang lapar, mesti rasa sangat terseksa jiwa raga.

maka kawan aku pun tak dapat la lunch pada hari tersebut.
dengan perut yang lapar itu lah kawan tu terpaksa menahan sampai waktu balik.
dekat pukul 6 ptg, ketua pun keluar dari bilik beliau dan bertanya kepada kawan itu.
"macam mana? lapar tak? tadi tak keluar lunch.." dengan senyuman sinis terpacul dari bibirnya.

sungguh, aku rasa dia busuk hati.
tak sangka dia begitu pendendam sekali.
puas agaknya dia memperlakukan orang macam tu.
gembira agaknya hati dia melihat orang sakit perut dan sakit hati.
adakah ini perilaku seorang ketua?
menyeksa orang secara fizikal?
mental memang sudah terseksa. tak cukup rasanya, diseksa lagi macam ni.
kalau aku yang kena mesti awal-awal lagi aku sudah bertempik bergaduh dengan 'orang gila' macam ni.
aku tak boleh buat kerja kalau perut lapar.
lagi lah otak aku jem dan perasaan memberontak.

Oklah. Maybe kawan aku tu pun lambat siapkan keje dia.
Tu yang ketua tu marah gila macam tu kan.
Tapi kalau keje dia bagi dah bertimbun-timbun.
Macam mana nak siapkan cepat?

Adui..enuff membebelss..sambung keje.







0 comments:

Nasib si kucing malang

4:40 PM ct nasyrah 0 Comments

Hari ni news feed aku tetiba kluar berita pasal kucing ni.
Kena gantung sampai mati atas tiang.
Ya Allah. Sape la jahat sgt tergamak buat macam ni weh!

Terus aku teringat kejadian yang sama pernah berlaku pada aku dulu.
Pasal kucing aku jugak yang mati dalam keadaan macam ni..
Huhu

Masa tu kami masih duduk kat rumah lama kat bukit lanjan.
Rasanya kami pulang ke kampung sebab hari raya.
Jadi biasalah kucing-kucing belaan memang tinggal kat rumah.
Dorang ni even kucing rumah, dorang boleh je survive sendiri cari makanan kat luar bila kteorang takde.
Balik kampung pun sekejap je.
Dalam 3-4 hari macam tu.

Balik dari kampung, masa tu dah malam.
Adik-adik lelaki aku nak masuk tido dalam bilik dorang kat belah bawah dekat ngan dapur.
Tapi dorang masuk je bilik, bau bangkai kuat sangat sampai tak lalu nak masuk bilik pun.
Busuk yang amat.
So sbb dah letih + ngantuk yang amat sangat, sume pakat je tido kat ruang tamu.
Hari dah gelap, tak terdaya dah nak cari mana datang bau bangkai.
Cari dalam bilik takde, so maybe kat area luar le kot.
Esok je la tengok bila dah siang.

Esok pagi, ayah aku pun keluar ke area bilik adik aku.
MasyaAllah, terperanjat ayah tengok kucing kteorang mati kena gantung  kat leher tepi tingkap bilik adik aku.
Aku ngan adik pun turun tengok kejadian tu.
Ya Allah, aku tengok keadaan kucing tu mati kesian sangat.

Mata terbeliak, lidah terkeluar dengan mulut ternganga.
Aku dapat bayangkan, kucing aku menggelupur sesak nafas masa saat-saat kematiannya.
Maknanya kucing aku masih hidup masa orang jahat tu gantung kucing aku.

Kucing aku tu kucing betina.
3 warna bulu dia.
hitam, coklat dan putih.
Umur dia aku tak ingat tapi dia dah banyak kali la bunting dan melahirkan anak kucing.
Dan masa tu dia baru je lepas beranak.
Anak-anak dia kecik lagi masih menyusu badan masa tu.
Ingat lagi ade sekali tu, kucing aku baru lepas beranak, lepas tu ade anak kucing lain sesat sampai ke umah kteorang, lepas tu kteorang kesian anak kucing sesat tu lapar, umi aku pun amik anak kucing sesat tu, suh kucing aku susukan.
Baik je dia tolong susukan anak kucing sesat tu tau.

Serius aku menangis.
Aku rasa sedih.
Kenapa ade orang di dunia ni begitu kejam sekali.
Walaupun aku takde la pencinta tegar kucing sangat, tapi kekejaman tu aku tak boleh terima.
Apa la salah kucing aku?
Kalau la dia gi curi lauk orang pun takkan la sampai macam tu sekali hukumannya??
Bgtau je lah kami tuan rumah, kucing kami curi lauk.
Kami boleh je ganti atau bayar ganti rugi kalau dah berkira sangat kan.
Tak payah la pegi bunuh die dengan kejam macam tu!

Lepas tu, ayah aku pun gunting tali yang mengikat kucing tu, dan turunkan dia.
Masukkan mayat dia dalam plastik pastu tanam belakang rumah.
Ayah aku pun mengutuk jugak la tindakan pembunuh kucing aku nih.
Sampai hati betul buat binatang macam tu kan.
Dah la kucing aku  tu ade anak-anak yang masih kecik.
Last-last semua anak kucing tu pun tak dapat survive.
Sebab takde susu nak bagi.
Kami bagi susu tepung bancuh pun tak boleh jugak.
Semua pun mati.
huhuhu...bertimpa-timpa sedih.

Aku harap orang yang bunuh kucing aku diberi balasan setimpal la dengan perbuatannya.
Tak kisah la di dunia ke di akhirat ke, yang pasti mesti akan dapat pembalasan.
Kejam sangat!




Ini gambar dari wall feed fb aku. Kejadian kucing kena gantung di Sibu Serawak. Dorang saja gantung kucing ni sebagai ancaman kepada tuan rumah ni. Maybe samseng nak tunjuk kebrutalan dorang kot. Tapi dengan cara macam ni? sireyes cam haram!






0 comments:

Merentas masa transisi

2:50 PM ct nasyrah 0 Comments

Masa transisi atau masa peralihan kepada sesuatu yang lain atau baru.
Sememangnya adalah sangat tak seronok.
Bagi aku la.
Perasaan nak kembali pada yang dulu tu membuak-buak.
Sebab tak biasa dengan keadaan yang baru.
Rindu nak seperti yang dulu-dulu.

Haha.
Contoh macam sekarang lah.
Aku sedang melalui fasa transisi.
Pertama kehidupan di opis baru.
Kedua, tentang 'hidupan' dalam diri aku.

Di masa transisi, aku rasakan setiap hari bagai tak bersemangat.
Baru sejam dua aku dah mengira waktu nak pulang.
Tiap hari bangun dengan harapan hari ni hari jumaat dan esok sabtu cuti.
Hahaha..

Aku rasa aku rindukan tempat kerja lama.
Kerusi itu, meja itu, tangga, karpet dan pintu itu.
Tak lupa kawan-kawan lama  disana.
Suasana yang ceria boleh gurau senda walaupun HOD adalah naga..
Keh keh. Jahat eh aku. Gurau je.

Sama jugak dengan badan aku sekarang.
Hormon kacau bilau.
Selera makan tak tentu.
Tetiba terasa tak selesa nak muntah loya.
Maka membuatkan aku rindu berbadan satu.
Rindu nak minum air ais sejuk dan manis-manis.
Kopi pujaan ku yang tak pernah lupa untuk aku hirup setiap pagi.
Ahhh...sedapnyaa

Sabarlah wahai diri..
Masa transisi akan berlalu jua nanti
Walaupun semasa melaluinya sekarang amat perih, jelak dan benci.
Tapi satu hari nanti aku akan biasa jugak seperti dulu.
Nanti akan tiada lagi perasaan kacau bilau macam ni lagi.
Yang ada perasaan yang biasa dan selesa.
Rasa sayang dan gembira akan muncul nanti.
Tunggu dan bertabahlah.
Merentas masa transisi..

0 comments:

Opis baru plak dah lagi. At brickfields.

5:40 PM ct nasyrah 0 Comments

Entri ni up time aku dah nak 2 minggu keje sini kat Brickfields.
Yup.
Dah pindah dah dari Solaris Mont Kiara/Dutamas ke sini.

Ok la.
Yang bestnya sini adalah dekat dengan umah.
Masa nak pergi pagi-pagi jalan tak jem sangat.
Dalam 15 ke 20 minit dah sampai opis.
And plus takde tol.
Jalan masuk KL kan.
Memang takde tol.

Eh eh..kali ni aku tak sesat eh.
Aku awal-awal dah pasang google map kat handphone.
So sampai la ke opis awal.
Parking pun masih banyak kat sini.
Dan murah.
Aku bayar hari-hari rm1.50 je cukup dah.
Sebab DBKL datang pagi je sekali.

Tapi on the 1st day tu aku tak tau.
Lupa lak nak bayar parking.
Jadi dah kena saman.
Ok great.
Bertambah koleksi saman ku lagi...
Herghhh!

Masuk je opis tgk opis bersepah ya amat!
Haha. Rupanya dorang tgh shooting gambar barang untuk dijual masa Krismas nanti.
Ade la cam small studio kat area depan pintu nih.

Haa..ni company ape?? Lupa plak nak bgtau.
Sebenarnya ni company aku duduk skrg ni meniaga florist, kek dan gifts online.
So dorang ni akan buat shooting barang, ade tempat gubah bunga kat tingkat bawah and pelbagai lagi lah.
Aku ni sebagai in house programmer lah.
Pastu susunan meja staff memang tak best.
Ala-ala macam kat dewan exam dah aku rasa.
Keh keh.
Nak borak ngan member pun kena toleh ke belakang.
Takpe lah. Janji ade tempat selesa nak duduk.

Lagi satu masalah kt sini ialah dorang tak sediakan surau.
Nak solat dekat sini susah ok.
Ade la ruang pun dekat area belakang sana dekat ngan meeting space.
So semayang je lah kat area belakang tu.
But of coz la tak selesa.
Orang lalu lalang.
Cakap-cakap.
Tengok plak kita solat kan.

Dengar ceritanya bos sini tak mau buat surau.
Bos non muslim.
Dorang dah request.
Tapi bos tak kasi.
So lantak ko lah.
We ollss tetap semayang la beb.
Merata-rata la we olls smyg.
Kalau kau sakit mata tengok kteorang smyg merata-rata nasib kau lah kannn..

Sini nak lunch ok la.
Tak jauh dari sini ade tempat makan melayu.
Tepi jalan je.
Tapi harga standad ok.
Around rm5-rm6 macam tu.

Kalau nak makan mahal skit boleh pegi NU Sentral.
Kena jalan kaki sikit la.
Sana ade macam-macam makanan yang best la macam subway, food court, kfc, mcd dan macam-macam lah.
Ala-ala shopping mall.

Pastu ade jugak bebudak staff lama ni cerita.
Jangan keluar sorang-sorang kat area sini.
Sini kan kawasan india.
Pastu cam ade rumah pelacuran dekat sini.
So, ade la staff penah jumpa flasher la.
Kena kejar dengan orang gila.
Kena raba!

Crazy.
Black area eh kawasan ni.
Walaupun orang ramai lalu lalang.
Tapi jenayah kat sini is super bad.
So kena hati-hati.
Dorang pesan jangan balik malam.
If keluar ke ape kena beramai-ramai gitu.
I is seramss je bila dengar dorang ni cerita.
Harap-harapnya tak jumpa la dengan orang-orang 'gila' nih.
Huhuhu...

Bila nak balik, aku akan turun kat jalan syed putra.
Lepas tu naik ke npe.
Terus je sampai umah.
Ade la jem sikit.
Kalau hujan la.
But this is way better then dari solaris dulu.

Sampai ke hari ni.
Aku masih terkebil-kebil takde keje.
Dah dekat sebulan dah.
Tu yang aku banyak masa nak update blog nih.
Nanti keje dah timbun, bersawang pulak blog i.
Hahaha.
Saba je la k.

Ok till da next entri..

0 comments:

Unexpected gift

2:59 PM ct nasyrah 0 Comments

Pernah tak kena suprise by someone?
Sonok tak?
Hehehe.
Bulan ni memang suprise.
Dapat unexpected gift.
Rezeki Tuhan nak kasi.
Takkan lah tak happy kan.

Cuma masa tu tak kena kot.
Sebab tu lah aku cam terperanjat sangat.
Tapi dah ketentuanNya.
Walaupun dah macam mana hebat pun kite merancang, tapi perancangan Allah SWT tu lagi lah hebatnya.
Ya. Aku redha.
Aku pasti dan yakin mesti ade hikmahnya.

Walaupun aku rasa dugaannya pasti lebih hebat berliku.
Tapi Allah nak uji aku dan suami.
Ataupun dia dah aturkan sesuatu yang lebih baik untuk kami?
Tiada siapa pun akan tahu.
Biarlah masa yang akan tunjukkan.

Sekarang masih dalam fasa awal lagi.
Tak boleh nak expect lebih-lebih.
Just harap sume berjalan dengan baik.
Harapan aku dalam masa sesingkat ni, aku dapat mencapai impian aku.
Walaupun impian tu macam susah nak capai.
Tapi aku cuba.
Mana tau kan kalau tak cuba.

Demi mereka.
Bakal anak dan anakku yang ada.
Umi akan berusaha agar satu hari nanti umi dapat jadi suri rumah sepenuh masa.
Mendidik dan menjaga sepanjang hari tanpa perlu berkongsi kasih dengan orang lain di siang hari.

Ya Allah, kau permudahkanlahhh...



0 comments:

Betul ke orang kata perangai mak masa ngandung efek ke anak?

5:57 PM ct nasyrah 0 Comments


"eh ye ke orang tua kata masa ngandung tak leh bertukang?"

"arghh terbunuh semut pulak. dah la tengah ngandung. eh bole ke bunuh semut?"

"ko tu mengandung. Perangai elok sikit la. Kenan anak karang!"


Dan pelbagai conversation pantang larang lagi semasa mengandung dulu.
Haha.
Eh ye ke ade kaitan perangai ibu masa mengandung akan efek pada perangai anak yang akan dilahirkan nanti??
Jeng jeng jeng....

Satu hari ni.
Ter'throwback' kisah kami masa bebudak dulu.
Umi la dok bukak cerita.

"Ko tu kaklong masa umi mengandung kau, mesti nak buah limau.
Hari-hari mesti ayah kau belikan limau. Limau sunkist tu. Kalau la 1 hari tak dapat mesti umi mengamuk-ngamuk dengan ayah kau.."

Kaklong tu aku le.

"Sebab tu la kau ni nak ape barang mesti nak dapat. Kalau tak dapat mula la nak mengamuk frust!"

haha. Eh ye memang betul pun.
Aku kalau nak apa-apa, mesti nak dapat.
Tak kisah la benda ke, ajakan ke, tanya ke.
I hate rejection so much.
Aku mengamuk secara diam kalau tak dapat ape yang aku inginkan.
Adekah berjangkit dari perangai umi masa dia mengandungkan aku??

Next stori pasal adik bongsu.
Adik bongsu ni dari kecik terkenal dengan sifat ketamakkannya.
Haha.
Kalau makanan tu sedap, kiri kanan tangan penuh takut dia tak sempat nak grab sebelum abis.
Dia juga suka lebih dari adik beradik yang lain.
Dan selalunya orang lain terpaksa beralah dengan sifat ketamakkanya dengan tiket "aku anak bongsu manja umi"

Pastu umi cerita, " masa ngandung adik dulu, umi suka sangat makan ayam goreng.
Selalu teringin makan ayam goreng.
Jadi umi senyap-senyap gi kedai makan belakang umah tu makan ayam goreng kat sana.
Tak nak share dengan korang sume.
Itu pasal la kot adik ko gitu..."

Tapi sekarang adik dah besar.
Takde lak dah perangai tamak tu dah.

Apekah sume ni secara kebetulan??
Hehhehe.
Pantang larang orang mengandung memang macam-macam.
Aku dulu orang tua pesan itu ini, ikut saja lah labu.
Tapi kalau sampai syirik tah ape-ape tak yah la.

hahaha..terkedu mamat 2 org tu tgk! 




0 comments:

A sudden short vacation-Review: Felda Residence Hot Spring

10:02 AM ct nasyrah 0 Comments



Jadi ini sambungan cerita keesokkan harinya di Felda Residence Trolak tu.
Pagi tu lepas Subuh je, kteorang terus mandi pagi dulu kat hotel.
Then, gi sarapan dulu kat Restoren Anjung, Felda Residence Trolak.
Dah include sekali dalam pakej kan.
Breakfast kat sana ok la.
Makanan biasa sarapan.
Ade meehun, nasi goreng, roti bakar.
Belasah je lah. 
Perut tengah kebulur.
Heheh.
kaunter tiket


tempat masuk untuk cek barang


peta seluruh kawasan


Lepas tu siap-siap nak ke Felda Residence Hot Spring.
Sampai sana, kena beli tiket dulu.
Rm12 untuk dewasa, rm10 untuk bebudak umur 4 tahun sampai 12. 
Naurah memang free ler masuk.
Baru setahun lebih kan.

tgh naik buggy train
laluan masuk hot spring

Lepas tu kena tunggu buggy train untuk bawak kteorang masuk dalam theme park.
Sampai je sana, tengok dah agak ramai orang.
Kawasan dia takde la besar sgt.
Padat la. 
Dan sume keperluan macam tandas awam, tempat mandi dan tukar baju, loker isi barang berharga pun ada.
Aku memang aim nak masuk kolam air panas je.
So, lepas tukar baju pegi la masuk kolam.
Air kolam tu suam-suam je.
Tak panas sangat.
Ok la kan. Selesa je rasa nak berendam.
Air pun tak dalam. Takat punggung aku je.
So budak-budak boleh la mandi sini. 

 
hot spring/kolam air panas



Yang aku geram si budak kecik tu.
Aku dukung dia bawak masuk kolam.
Dia punya la takut.
Melekap kuat dia peluk aku.
Siap tutup mata lagi dek takut sangat masuk air.
Adoi la.
Umi dia baru nak enjoy-enjoy kasi dia berenang, ni langsung tak nak.
Muka dia pun sedih. 
Tak happy langsung.
Dalam 15 minit mcm tu, bapak dia plak dukung duduk kat tepi kolam.
Aku pun mengambik kesempatan la mandi, berenang-renang kejap.
Dah lama tak berenang.
Aku pun memang suka air.
Nampaknya Naurah tidak mengikut jejak langkahku.
Haha.
Maybe kecik sangat kot.
Takut-takut lagi.
Ala ni pun 1st time kteorang bwk dia mandi kolam.
Huhu.

Tak lama pun aku mandi tu.
Sebab sorang-sorang kan.
Rasa cam tak fun.
Rasa cam dah puas sikit, pegi tukar baju nak jalan-jalan around Felda Residence Hot Spring ni.
Masa pun suntuk.
Sebab kteorang nak kena check out pukul 12 tgh hari.
Lepas tukar baju kering, jalan-jalan sekitar kawasan theme park.
Jumpa la tempat merebus telur nih.
Aku rasa tempat rebus telur ni memang panas gila air dia.
Nampak berwap-wap air tu.
Macam air yg boiling.

tempat merebus telur

kaunter beli telur

rebus telur dalam kolam kecik ni

Berdekatan dengan tempat merebus telur tu juga ade kolam rendam kaki.
Yang ni suhu dia around 30-40 darjah celcius.
Panas la jugak sebenarnya.
Tapi tak la sampai melecur kulit.

tempat rendam kaki

Kalau nak merebus telur, kena beli kat sini.
Dorang tak kasi bawak dari rumah.
Makanan pun tak leh bawak masuk.
Dorang akan cek beg kita before masuk tadi.
Sebab makanan dan minuman sume ade dijual dalam theme park.
Biasalah. 
Orang meniagakan.
Mesti nak tapau/jual semua.
Kalau orang bawa semua benda dari luar, tak laku la bisnes dalam theme park ni.

Lepas area merebus telur tu baru la jumpa kolam mandi besar.
Kat sini ade macam gelongsor air.
Pastu luas gila.
Haaha.
Rase cam menyesal lak tukar baju awal-awal.
Sini macam sesuai utk remaja and budak-budak besar lah.
Sebab ade gelongsor air tu kan.
Pastu ade gak macam air terjun buatan yang dorang buat kt situ.
Memang teruja gak la tengok.
Oh ye. Air kat sini adalah air sejuk biasa.
Bukan air panas.
kolam besar


Lepas je melawat kolam besar tu, masa perjalanan keluar, tengok-tengok Naurah yak yak pulak.
Kena la gi tandas basuh.
On the way go tandas, ikut jalan lain, nampak ade private jacuzzi.
Wahhh siap ade private lagi.
Yang ni kena bayar lain harga la kot.
Sebab nampak ade kaunter bayaran kat tempat masuk tu.
Nak rush masa tu.
So tak sempat la i nak usha berapa ringgit.

Lepas basuh berak Naurah, kteorang pun cepat-cepat nak balik.
Masa tu pun dah 11.45 pagi.
Then, check out hotel dalam pukul 12.10 tgh hari macam tu.
Nasib takde cas tambahan ape-ape la.

Lepas tu terus gerak ke KL.
Sempat la singgah RnR Bernam Jaya makan dulu sebelum sampai umah.
Sampai umah around pukul 2 ptg macam tu.
Then aku mandi balik.
Sebab rasa cam melekit-lekit lak badan.
Walhal dah mandi kat bilik air kat Hot Spring lepas mandi kolam tadi.
Ntah. Rase tak selesa plak.
Lepas tu mandikan Naurah then ajak dia tido.
Hehhe..

Macam tu la kesudahannya short trip kami.
Tak de la penat sangat sebab kejap sangat.
Penat duk dalam kete je pun.
Tapi seronok la sebab gi tempat lain kan.
Bawak budak kecik tu berjalan tengok dunia ni.
hehehe. Takde la asyik tengok shopping mall je dia tiap-tiap minggu.

Ok.Daaaa..



makanan dinner kteorang on the first day

nama restoran: Meranti coffee house at Felda Residence Hot Spring


 suasana dalam restoran


0 comments:

A sudden short vacation. Review:Felda Residence Trolak Sungkai Perak

3:34 PM ct nasyrah 0 Comments


Cuti kat sini memang secara tak dirancang.
Jumaat malam tu, En.Dd tengah buat keje.
Tetiba kaklong dia call. 
Bgtau yang dorang tak jadi nak gi holiday kat Trolak, Sungkai Perak ni.
Walhal hotel sume dah book and dah bayar.
Jadi untuk mengelakkan pembaziran, so En Dd pun jadi la nak gi gantikan tempat dorg.

Esoknya aku ingat dia nak gerak pagi. 
Tengok-tengok dia keluar kata nak gi renew roadtax kereta.
Pastu aku pun tunggu punya tunggu dah nak dekat pukul 12 tgh hari baru dia call.
"Siap-siap la baju semua. Lepas abg settel roadtax ni kite gerak".
Aku cam, lambatnya nak gerak. Takkan malam baru nak sampai sana?
Lantak la. Bukan aku yang drive pun.
Haha.

Lepas siap-siap sume, around pukul 2 ptg kteorang bertolak dari KL.
Pastu dalam kete baru laki aku ni explain.
Katanya dia memang sengaja nak gerak lambat. 
Sebab dia kata kat sana takde ape sgt pun.
Just ade kolam air panas tu je.
Pastu tempat nak pergi tu pun dekat je.
Dalam 1 jam setengah sampai la.

Aku plak macam biar betik dekat? 
Perak kot. Ipoh pun dalam 3 jam.
Pastu aku pun curik-curik tengok google map.
Tengok-tengok haah ye lah. 
Memang dekat je.
Estimation time by google map 1 jam setengah gitu.
Tak sampai Ipoh pun tempat tu. 
Bawah sikit dari Tapah. Lepas bernam jaya. 

Kteorang sampai dekat sana around 4 petang.
Masa tu hujan renyai-renyai.
Nampak ade sign board besar gila "Felda Residence Hot Spring".
Pastu kteorg follow masuk dalam sampai la jumpa hotel dia.
Dari luar pun nampak lawa mewah beb.
Ala-ala villa gitu.
Aku ingat situ la hotel kteorang.
Rupanya tak.
En.Dd kata kita punya lain.
Bukan yang mahal ni.
Ingat nak mandi kt kolam air panas tu alang-alang dah sampai kan.
Tapi hujan renyai-renyai ni tak berenti plak dari petang sampai la ke malam.
Jadi kami terus patah balik ke hotel weolls yg sebenar. 

Owh...aku pun lerr.. baru nak excited terlebih.
Rupanya kteorg punya hotel dalam 5km lagi dari simpang masuk Felda Hot Spring tu.
Yang hotel kteorang nak duduk tu dipanggil "Felda Residence Trolak".
Hotel dalam kawasan Felda.
Yang tadi tu hot spring. 
Berdekatan dengan kolam air panas.
Berbeza 2 tempat ini walaupun Felda punya jugak.


So, masa nak check in, dijadikan cerita rupanya hotel yang dibook oleh kaklong tu melalui booking.com tu untuk booking bilik je. 
Belum lagi bayar.
Tah. Aku pun pelik. 
Walhal dalam kertas yang kteorang print tu siap dia dah tulis harga RM300.
So, terpaksa la En.Dd bayarkan dulu.
Lepas tu claim balik dengan kaklong dia.

reception

Ok la. Takde masalah la nak bayar tu.
Lepas tu kteorg pun masuk bilik.
Bilik dia ehemmm bau lembap ok.
Bersih dan kemas.
Tapi bau lembap tu sangat kuat. 
Tengok kat siling, dah nampak mcm ade spot-spot hitam. 
Macam berkulat tu.
Tapi sikit-sikit je lah.
Takde la horror sampai tak lalu nak duduk dalam tu.
Bukak aircond lama skit, so kuranglah bau.

Lepas je mandi, kteorang gerak keluar mencari dinner.
En.Dd ajak gi makan kat restoren hotel Felda Hot Spring tu.
Pegi la tempat tadi tu makan pulak.
Tak dapat nak stay dalam, makan kat restoren dia pun jadilah.
Hahaha.
Makanan dia takde la mahal sgt macam restoren hotel kat KL.
Harga style kafe dalam range rm5-20 ringgit je.

Apsal tak nak makan kt hotel sendiri kt sana tu?
Heheh. Saje je nak try makan kat tempat cantik sikit.
Felda Residence Hot Spring memang lebih cantik la dari Felda Residence Trolak tu.
Tapi sebenarnya restoren kat Felda Residence Trolak tu not bad gak la.
Kteorang makan sana masa breakfast keesokkan harinya.

Felda Residence Trolak banyak anjur event gomen.
Kalau nak buat event macam team building, kursus kepimpinan ke hape, sesuai la kat sini berbanding yg kt Hot Spring yang lebih kepada orang awam yang nak bercuti mandi kat kolam air panas.

After dinner, masa tu baru pukul 8 mlm lebih.
So kteorang decide nak jalan-jalan tengok pekan.
Tengok-tengok takde ape pun sini.
Singgah 7Eleven beli milo 3 in 1 lepas tu balik hotel.
Malam tu kteorang tido awal le.


 bilik selepas kteorang masuk. *abaikan barang2 weolls yang bersepah iteww


kad kunci



pemandangan dari luar bilik

Ok lah. Tu la sedikit sebanyak aktiviti weollss pada hari pertama.
Bersambung lagi next entri untuk the next day kat kolam air panas..
Stay tune.

0 comments:

Review: Sushi Zanmai

4:05 PM ct nasyrah 0 Comments

Saye adalah pencinta sushi. Begitu juga En.Dd.
Tiap-tiap bulan nak makan sushi.
Dulu time mengandung pun suka sushi jugak.
Tapi i makan la yang tak raw le.
Bahaya kan preggy mom makan sushi raw macam sashimi tu.
Jadi terhasilah baby putih gebu itew..hew hew hew..

Ini 2nd time merasa makan sushi kat sini.
First time kat Sushi Zanmai One Utama.
Yang ni kat area Mont Kiara.
Masa kiteorang makan ni, cuti Deepavali hari tu.
So, shopping mall fames macam One Utama mesti la full house.
Sebab tu la pegi shopping mall kecik kat Mont Kiara ni.

Sampai sana tengok orang ok la. Masih ade seat.
Nasib dapat dekat dengan rel yang bergerak tu.
Sebab i is suka makan sushi yang kat situ.
Tapi gatai jugak nak order mi ramen.
Haha. Pastu tak abis. Sebab kenyang sangat makan yang atas rel.
Pffffhhtt...membazir aku nih. 

Ini budak kecik pun dah layan jugak sushi macam mak ayah dia. 
Yes. Bagus. Mewarisi faveret kiteorang berdua.

Dari segi rasa, memang sedap. 
Ape yang membezakan sushi zanmai dengan yang lain ialah sos cheese + mayonis di atas setiap sushi dia.
Majoriti sushi dia akan ade sos ni.
Rasa dia mcm lemak-lemak masin gitu.
Makanan mentah dia pun fresh. 

Tapi mi ramen tu tak berapa sedap la.
Rupa pun tak berapa cantik dengan kuah merah tu.
Kurang masin sikit kot.
Sedap lagi mi ramen kt sushi king. 

Presentation is ok. Not bad la. 
Tapi tak secantik presentation kat sakae sushi.


nampak tak sos oren atas tu..itu la punca kesedapannya..

mi ramen 

Suasana dalam restoren tu pulak best dan selesa. Cozy. 
Rasa macam restoren mahal. 
Lampu dim lights macam tu.
Ada jugak kerusi meja yang ada partition buluh macam tu untuk suasana yang lebih privacy.
Tengah restoran adalah dapur tempat chef dorang masak dan buat sushi. 
Ada cermin yang pelanggan boleh nampak chef tu tengah masak apa. 
Jadi dapur dorang memang kena bersih lah kan.
So pelanggan pun boleh nampak cara kerja dorang.

dapur masak dan buat sushi

Harga makanan kat sini ok. 
Affordable. 
Aku ingat mahal sangat. Tapi ok la. 
Harga dia standard lebih kurang macam sakae sushi je.
Ade plate yang berwarna ikut harga tu range dalam 2-7 ringgit macam tu lah 1 plate.
Tapi kalau yang jenis order-order tu mahal sikit lah. Sebab dalam kuantiti yang banyak kan.
Tapi masih affordable.

harga ikut plate

Jadi, itu lah sedikit sebanyak review tentang restoren ni. Saye bagi 4 bintang dari 5 untuk sushi zanmai!

Lain-lain layan je la muka-muka excited we olls kat sini... hehehe.




dak kecik ni tgh layan upin ipin. tu tgh ikut gaya comey mei mei. hahaha

0 comments:

Seminggu di opis baru, Solaris Dutamas

9:56 AM ct nasyrah 3 Comments

Sekarang ni dah cukup seminggu kerja kat sini.
Baru lah dapat nak hapdet blog.
Super the buzy bee ok sepanjang seminggu kat sini. 
Ape menda yang bizi benor tu?? 
Hehe..ok. I kasi cerita.

Solaris Dutamas. Se 'kelas' namanya.
Macam best je kan bunyi tempat dia.
Mesti cantik. Mesti selesa. Mesti best.

Haah. Betul.
Tempat dia cantik. Selesa. Bersih.
Tapi..
Ade tapinya.
Mahal. Banyak foreigner. Makanan tak banyak pilihan.
Parking mahal dan takde parking kosong kalau yang free.

Kos sara hidup kat sini sangat la mahal ok.
Sesuai la dengan environmentnya.
Restoran pun kebanyakkannya kat sini ada mamak, restoran korea, arab, mat saleh style yg ade jual beer tu.
Maklum je lah malam kat sini akan bertukar jadi pub dan bar.
Siang pub bar sume tutup dan hanya ofis dan kedai-kedai biasa yang beroperasi.
And plus supermarket pun cold storage. 

So, boleh paham la orang kaya, orang berada dan banyak duit macam mat saleh and arabians la yang majoriti kat sini.
Maklum je lah shopping mall publika pun tak jauh gak dari sini.

On the 1st day, seperti biasalah aku mesti akan sesat. 
Haha. Normal.
Main hentam je jalan kan. 
Lepas dah rasa cam lain macam je jalan tu, baru terhegeh-hegeh bukak google maps.

Lepas follow google map segala, dalam 15 minit jugak la sampai jua ke destinasi.
So lewat dalam 5 minit la aku sampai opis.
Rilek je. 
Maklum je la time keje sini flexible.
Takde punch card macam dedulu.
Bos pun lum sampai.
Cuma ade la beberapa staf yang dah sampai.

Rupanya ade lagi 2 orang budak baru jugak sama 1st day macam aku. 
Sorang gadis melayu. Fresh grad lagi.
Sorang lagi chinese guy. 1 year dah keje. 

So, on the 1st day, dorang suh godak-godak sistem dorang yang dah sedia ada.
Dorang kenalkan, bagi manual suruh kteorang hadamkan before develop dan sentuh bab coding.
Selasa tu pun sama. Intro on their shopping cart sistem pulak.
Hari Rabu dorang dah suruh buat basic html dan css untuk 1 projek baru ni.
Design pun dah siap slicing dari designer.

Buat html + css sampai khamis.
Dan jumaat baru dorang suruh integrate into their cms/content sistem.
Hehe. If orang bukan in IT field maybe tak brape paham sangat kot ape yang aku membebelskan ni.
Buat-buat paham je la ye.
hak hak..

Staf lain yang dah lama keje sini ok. 
Sume baik-baik. 
Friendly and helpful. 
And speaking english.
Haha. Majoriti chinese.
Ade gak la sorang melayu.
And plus sume muda belia belaka.
Jadi takde masalah dari segi sosial la kat sini.

Lain-lain yang tak best ialah jalan jem setiap hari masa balik. 
Lalu jalan duta-mahameru-bangsar-npe.
Of coz la jem to da max.
Setiap hari aku balik memang lunyai la.
Tak biasa kan jem-jem ni.
Tak kisah la ikut jalan ade tol pun macam nak lalu kerinchi link tu pun boleh. 
Tapi sama je.
Jem jugak.
So aku ikut jalan takde tol.
Jimat sikit.

The good news is aku akan ditransfer ke opis lain nanti.
Kat Brickfields.
After training dengan staf lama kat sini abis nnti gi sana.
Dekat sikit dengan umah.
Even jem, tapi dekat tu ok la.
Syukur.. 

Ok la. Layan je la beberapa gambar di dalam opis dari tempat duduk i..










3 comments:

Selamat tinggal opis lama..

8:04 PM ct nasyrah 0 Comments

3 October genap la 3 tahun aku keje kat Mac***** (apsal aku buat gini?? sebab tak nak seo google search dapat cari post aku ni if orang search)  ni.
Dan 31 October tamat la 3 tahun di sini.
Dalam masa 3 tahun, macam-macam jugak la terjadi.
I highlight kejadian besar je la eh.

Dalam masa 3 tahun kat sini, aku dapat tengok company ni dari 3 tingkat 1 lot bangunan dah jadi 2 lot.
Masa renovate tu merasa la bunyi bising gerudi tu.
Sangat bising hoke. Mengganggu jiwa je rasa.
Lepas tu, merasa perubahan management.
Tukar head of department.
Dari yang ok ke yang agak serius dan terlalu berwibawa. Haha.
Bila dah terlalu berwibawa tu paham-paham je la perangainya.
Tapi lama-lama hadap dan boleh hadam sikit-sikit la perangainya.

Lepas tu i mengandung dan beranak masa keje sini.
Merasa la naik tangga hari-hari sampai tingkat 3 tu masa mengandung.
Lepas tu cuti bersalin 2 bulan.
Dan balik je dari cuti bersalin tengok-tengok dah banyak muka-muka baru.

Beberapa bulan lepas balik cuti bersalin, kena hantar training buat iphone apps, object oriented programming dan google analytics traning.
Jadi aku berpeluang la guna Macbook for the first time.

Lepas tu merasa pegi 2 kali annual dinner opis dan tahun lepas adalah yang paling besar dan best.
Masa tu kteorang 1 department kena perform satu persembahan.
Seronok sangat masa berlatih dan malu gila masa real persembahan.

Dapat jugak merasa bonus 2 kali kat sini.
Lain-lain macam sempat la merasa tetiba kena pindah opis ke Puchong sekejap.
Dan berbagai-bagai jenis jamuan lagi lah yang best macam jamuan raya, jamuan birthday dan sebagainya.

On the last day, i is memang rasa sebak ok.
Rasa cam tak sangka akhirnya aku pergi jugak tinggalkan tempat ni.
Ingat forever dah duk sini sebab rasa selesa sangat dah.
Tapi, tapi..disebabkan oleh sebab tertentu aku terpaksa gak pergi.

Around pukul 11.30 pagi camtu akak HR dah panggil untuk isi form berenti keje dan pemulangan kad access.
Kena gak isi borang evaluation.
Lepas tu mula la sesi ucapan terakhir dari akak HR aku.
Begitu sebak rasanya saat-saat aku bersalaman dengan yang lain.
Dapat jugak la beberapa gift yang diberi oleh kawan-kawan opis.

Dan akhirnya pada pukul 6.30 petang, selesai solat asar di surau opis buat kali terakhirnya, aku pun meninggalkan perkarangan opis.
Dalam hati aku pikir tak tau la bila aku akan lalu kat sini lagi. Huhu..
Rasa cam kehilangan.
Kehilangan  orang-orang yang rapat yang dah macam family dah.
Tapi aku tetap kuatkan semangat dan positif.
At least, my real family masih bersama aku. Hehehe.
Dan aku berkorban ni untuk mereka jugak.

Ok. Enuff said. Goodbye opis lama and welcome opis baru!




0 comments:

Lagi seminggu je..

10:03 PM ct nasyrah 0 Comments

Hari ni genap la lagi seminggu je aku keje kat sini.
Ok ade start rase cam 'butterfly in my stomach'..
Haha.
Padan muka aku.
Sendiri yang nak berenti sangat.
Kan sekarang dah rasa cam neves.

Kerja yang masih ada lagi.
Tinggal satu projek. Itu yang stress tu.
Masih belum siap lagi 1 function je lagi.
Harap sempat la siapkan before jumaat ni.
Kalau lepas ni ade amendment untuk projek tu, kesian jugak opismate i yang tinggal.
Mesti dia plak kena sambung.
Harap-harap tidak le.
Headache jugak nak adjust projek tu. Hehehe.

Company ni yang paling lama aku keje setakat ni.
Dekat 3 tahun.
Best kat sini sebab dekat je ngan umah. Dalam 10-15 minit dah sampai.
Lalu tol la. If lalu tak tol, lambat le sikit.
Tempat keje pun selesa.
Colleague pun ok. Ngam.
Cuma, aku je yang rasa dah sampai masa kena pergi tempat lain plak.
Timba pengalaman baru, keje yang baru, tempat yang baru.

Hmm..tak dinafikan. Keadaan kewangan pun memaksa jugak.
Maklum je la. Tiap-tiap tahun harga barang naik.
Keperluan pun meningkat sejak Naurah hadir dalam hidup kami.
So, to give the best for them, i need to sacrifice.
Macam itu la bila dah jadi mak bapak nih kann..
Sama la macam mak ayah kita dedulu gak.

Aku rase mesti sebulan pertama tu akward and tak selesa lagi.
So, kena bertabah lah.
No more turning back dah ni.
Ok la. Good luck untuk aku.

Saje throwback gambar member opis i..

Masa jamuan raya

Lunch together-gather lepas edar flyers

muka semasing sebelum edar flyers







0 comments:

Boring dah. Tukar design le pulak

10:28 AM ct nasyrah 0 Comments

Ta daa..
Bagi yang mengikuti blog i, mesti akan perasan perubahan ni.
Saje je tukar design lain la pulak.
Dah beberapa tahun pakai design lama tu.
Warna background tetap sama, mesti warna purple ikut title blog.
Mesti lahh. Warna faveret la katekan.

Pastu font size tu saje je i kasik besar sikit.
Kasi mudah nak baca.
Kan kan?

Pastu cam ade tambah label.
Ade update gambar and tambah pages.

Ok. Tu je nak cerita. Bye



Lama



Baru

0 comments:

Do you want to touch a dog?

6:10 PM ct nasyrah 0 Comments


Nak post jugak kan pasal ni.
Asalnya nak post hari isnin lepas. 
Tak jadi.
Since aku masih lagi nak mengkaji lagi pasal event ni.

Ok la. The truth is awal-awal bila tengok je gambar-gambar yang orang share kat Fb aku admit, aku terus skeptical dengan event ni.
Aku terus rasa negatif. Rasa event ni salah. Tak betul.
Pastu tak paham kenapa dorang sibuk sangat nak buat event serupa ini.
Aku dapat simpulkan gambar-gambar muslim yang ada dalam event 'I want to touch a dog' tu akan menimbulkan fitnah. 
Kekeliruan nanti di kalangan bukan muslim.
Takut if bukan muslim ingat, sekarang, orang melayu muslim dah boleh pegang anjing. 
Pastu dorang akan hilang hormat pada muslim sebab ingat dibolehkan. 
Pastu anak aku, if dia nampak orang melayu pegang anjing, parah la aku nak explain kat dia benda hal orang dewasa dengan cara yang mudah paham bagi bebudak.

Lepas beberapa hari isu ni dibincangkan, dipost, dishare oleh ramai orang di Fb, surat khabar, sampai la uztaz yang dijemput hadir ke event tu pun dah bagi kenyataan.
Maka, aku dapat simpulkan, Ya. 
Aku betul.
Pemahaman aku tak salah.
Tak boleh pegang anjing dengan sengaja tanpa sebab. 
Walaupun penyokong tegar event tu tetap nak menegakkan tentang matlamat event tu yang nak mendidik orang melayu muslim untuk menyayangi anjing yang juga makhluk Allah SWT.
Tapi aku rasa pelaksanaannya dah salah.

Matlamat ok, bagus. 
Macam ade faedah. 
Dan mengikut kata orang-orang yang kenal penganjur program ni yang nama Syed tu, dia ni seorang yang baik dan selalu buat amal kebajikan. 
Dah banyak event beliau buat di kawasan perumahan dia sebelum ni. 
Dan sebelum beliau nak anjurkan event ni dia ada merujuk ke Jabatan Agama dan dapat kebenaran MAIS. 

Tapi agaknya, sebab pertama kali anjurkan event macam ni, dia pun tak sangka begitu mendapat sambutan sampai 1500 orang lebih yang datang. 
Jadi mungkin kehadiran orang yang terlalu ramai sampai terlepas pandang tentang hukum memegang anjing secara sengaja ni kan. 
Mungkin la kan. Mungkin. Kita bersangka baik ajelah. 

Selepas habis je event ni dan gambar bertebaran di internet, keyboard warrior di laman sosial memang teruk sekali hentam event ni. 
Dan of course penganjur program mestilah terkena sekali tempiasnya.
Ade yang kutuk, ade yang cakap ini liberalisme dan sebagainya. 
Aku pun ade la rasa-rasa event ini sikit-sikit ade unsur liberalisme. 
Tapi, kita tak tau la kan niat asal penganjur ni. 
Nampak macam ya. 
Tapi bila tengok past event serta keperibadian beliau tak macam itu. 

Kesimpulannya, aku berpendapat niat penganjur baik. 
Anjurkan program kesedaran. 
Tetapi pelaksanaannya tidak betul.
Mungkin dia perlu lagi merancang sesuatu event yang betul-betul perlu dan bermanfaat kepada semua.
Pelaksanaan dan acara yang bersesuaian. 
Dan juga menjaga sensitiviti orang melayu muslim. 
Paham-paham aje lah kita ni, kalau sentuh bab yang sensitif ni memang boleh berperang bagai.

Ok la kan. Tak nampak cam aku hentam sangat kan. 
Hikmahnya yang kita sama-sama dapat ialah, kita semakin jelas tentang samak/sertu dan hukum memegang anjing.
Bila masa boleh pegang, dan bila masa tak boleh.
Kalau tak sebelum ni memang rasa cam haram, benci anjing, tapi sekarang dah sedar anjing juga mahkluk Allah yang tak haram pegang pun bila ada keperluan. 


rilek je aweks ni pegang-pegang anjing cute
sumber:google images





0 comments:

Kedai aksesori handphone murah

9:08 AM ct nasyrah 1 Comments

Ni kelmarin punya cerita. Lepas Asar, kteorang gi umah kaklong kat Shah Alam. Kaklong ni kakak kepada En.Dd, kak ipar aku le. Lepas dinner kat umah dia, En. Dd ajak la gi Kota Damansara nak singgah 1 kedai jual aksesori telefon.

Dia cadang nak usha-usha casing handphone baru since casing handphone dia sekarang dah pecah-pecah bucunya. Sebab dia kerap masuk keluarkan handphone dari poket seluar. Bucu tu selalu sangkut kat kain dalam poket tu pastu dia force je kluarkan. Seluar tak koyak, tapi bucu plastik casing tu la pecah-pecah sudah.

Kedai ni memang hot ok kepada pecinta aksesori handphone. And yang paling best, harga dia memang 'ridiculously' murah. If kat lowyat jual rm40, kat sini boleh dapat dalam rm20 benda yang sama. Haha. Nampak sangat untung besar weh peniaga kat lowyat nun.

Sebenarnya dah lama teringin nak pasang tempered glass kat handphone. Tapi selalu tak dan nak pegi buat. So, kali ni datang, aku pun usha sekali la tempered glass kat sini bape hinggit. Kedai ni if nak pasang glass cover depan n belakang rm30. Yang ni siap ade kaler-kaler. Yang aku tau glass kaler clear je la kan. Ni tak. Dia jual yang ade macam-macam kaler. And kebetulan yang ade masa tu cuma kaler gold je.

Ok la not bad kaler gold. So, aku pun setuju nak pasang. Haha. Ni la hasilnya setelah dipakaikan glass.



Cover depan belakang. Berat sikit la jadinya iphone ku. Takpe la. Nanti dah boring tanggal la. Haha..

Haa.. nama pun glass/kaca kan, of coz if jatuh akan pecah. Tu la yang risau tu. Sebab aku dah tengok sendiri cover glass ni pecah masa ade sorang akak ni dia bantai gi gatai tangan sangat pegang cover glass tu before orang kedai tu lekatkan kat iphone dia. By the time glass tu dia pegang, tetiba terslip dari tangan dia dan jatuh ke lantai. Memang terus pecahla bucu dia. Nasib orang kedai tu kata tak ape. Ganti je ngan yang baru FOC. 

Ok la. Ni preview depan kedai tu. Siap ade kerusi meja dengan tv lagi untuk orang-orang yang tak larat nak masuk kedai. Dia punya tagline memang best! "Murah bagi tau kawan, mahal bagitau kami". Memang betul pun tagline dia.  Itu le yang aku tengah buat sekarang ni pun! Hehehe. 

Anyways, if ade yang teringin nak usha kedai ni, ada dekat area uptown kota Damansara. Boleh nampak dari jauh ade beberapa lot kedai betul- betul sebelah kawasan uptown tu. Kat situ lah dia. 

kedai aksesori handphone uztaz



1 comments:

Pasal parking PPUM yang cekik darah

10:57 AM ct nasyrah 1 Comments

Heboh dah satu Malaysia pasal ni. Haha. Lambat eh aku nak up entri nih. Saje. tunggu keadaan reda sikit. Sampai dah masuk paper metro dah baru aku nak post entri.

Cerita pasal husband i a.k.a En.Dd telah mengupload status di FB Metro Parking komplen pasal harga bayaran parking PPUM yang cekik darah.

Sebenarnya En.Dd parking kat PPUM sejak menjaga ayahnya yang sakit hari tu. Actually tak la hari-hari tapi banyak hari jugak la tido sana teman mak dia.

Jadi, bila dah selalu pegi sana, mesti lah tak larat bila tengok bil parking sampai berpuluh-puluh ringgit sekali masuk. Maklum je lah, dia tido sana kan. So kalau dah 1 malam tido dah berapa jam la pulak.

Paling tinggi amaun dia bayar tu rm35 kot 1 malam. Gila. Rabak poket nak bayar banyak tu. Kalah valet parking. Orang sihat boleh jadi sakit tengok bil parking. Haaha.

Asalnya En. Dd hangin time nak bayar parking tu je. Tapi bila dia membebel-bebel pasal bayaran parking ni kat staff metro parking yang kebetulan ade kat situ, pastu mamat metro parking tu leh kata, "Eleehh bang ko komplen la, takde orang akan peduli pun!"

Sape tak tercabar beb orang duk kata macam tu. Itu pasal la dia nekad nak post pasal benda ni kat FB Metro Parking. Biar dorang bukak mata sikit kan.

Sekali hamik kau! Dia viral kan pasal kes ni satu Malaysia sampai masuk paper. Wahaha. Aku harap la brader metro yang kutuk dia tu tau pasal ni. Terkena ko sebijik. Keh keh keh.

Thank you Malaysian. Nampaknya ramai jugak yang komen positif menyokong aduan laki aku nih. Rata-rata sume memang sakit hati ngan bayaran melampau ni kan. Sebab if kita banding dengan hospital lain takde macam ni. Even dulu abah masuk hospital swasta Sime Darby pun ade maksimum rate.

Jadi bertimbang rasa lah kan. Dah la minyak pun naik sekarang nih. Tolong la membantu rakyat marhaen ni sikit.

Ni ha aku kasi screen shot sikit pasal berita ni kat paper Metro.

And also gud luck to En. Dd sebab dia akan pegi press conference pasal kes ni kejap lagi. Femes laki i uolllsss! hehe






1 comments: