most expensive thing that he ever bought for me!

11:02 PM ct nasyrah 1 Comments

Last week, me and my fiancee went to shop our hantaran things at Jusco One Utama.We always shopping here, so all the shops and things are familiar to us and of coz suits our taste. At first, i thought want to buy all his hantaran like shirt, pants, shoes and other his accesories. But then, we end up to bought only a set of his wallet and belt. Ok la. Maybe next week or later also can shop for him.

After awhile, we out from jusco and went to the food court. But before we reached there, i saw a christmas fair at the concourse site in the center area. You know why do i stop there? Haha..it's becoz i see bobbi brown booth! And by that time, i think that maybe they do some sale or promotion during christmas. So, i went there and ask.

The salesperson, who was a guy, promoted me his selling makeup. And i asked if he can help me to choose some makeup set for my hantaran kawen. So, he said, now we are doing promotion that is if we buy RM380 above, we could get a free gift that is a cleansing oil, toner, lip gloss and a nice bobbi brown pouch.

And so, i excitedly agreed and he help me to choose some nice color lipstick and blusher.He also do give a free voucher for one make session by him. Huhu. I thought i can used that for my outdoor weeding photoshoot, but then, he said that voucher only valid till this coming January. Hmm..nevermind la...maybe can be used if i want to do preweeding shoots. Hehe..
(see first la if have budget).

Ok. These are the things that he bought for me by bobbi brown..yess..i like!Thank u syg for bought me this. U always know what i like the best..hehe



Smokey eye shadow pallete, lipstick, blusher,eyeliner pencil with sharpener, and the free gifts cleasing oil, toner, lip gloss and pouch bag..

1 comments:

my new baby!

9:51 PM ct nasyrah 1 Comments

haha..mesti bile bace tajuk cam tegezut gak ye...
mmg i ade baby baru tau...
tu yg i bizi sgt ni lately nak kene jaga dia...
nak tgk??jap ye....
....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

tadaaa....



my new kitty...black kaler oo...asalnye die ni stray cat.Jumpe dkt2 ngn umah. Adik yg jumpe. Kesian, bwk la blk umah.

muka lps mkan..
muka seposen...

Mase mula2 jumpe die dulu, kotor sgt dan berkurap2 telinga die. Tp die ni sgt2 manja ngan org. Suke gesel2 kat org. Pastu suke sgt klu org belai2 manjakan die. Mgkin die kurg kasih syg kot. Ye la..kucing terbiar. Mak die pun tah mane2 tah.

Dulu, dari badan die kurus kecik, skrg ni dh besar skit dan buncit! Haha..maybe kasi mkn byk sgt kot. Pastu tido je. Mmg la gemuk kan. Pastu beli gak racun serangga jenis spray utk bunuh sume kutu ngan kurap die tu. Klu tak die ni asyik menggaru je belah telinga die smpai nak botak dh telinga die tau. Skrg ni lps seminggu lebih nampak la perubahan. die dh kurang menggaru dan bulu pun dh tmbuh blk kat kawasan telinga die tu. Syukur die dah sihat skit.


Makanan die i belikan whiskes for kitty 1 year below. Ye la die pun umo baru bape bulan. Kene beli makanan yg lembut skit. Baru die tak seksa nak gigit. Mandi pun i belikan shampoo khas utk kucing supaya bulu die bersih dan gugur.

Oh..lupe lak. Kitty ni kucing betina. Hopefully die ni dpt hidup dgn sihat and bile besar nanti lahirkan new kittens yg comel2 pulak ye..



1 comments:

Ekspo MAHA 2010

11:12 PM ct nasyrah 0 Comments

me, adik, umi, akim at ekspo MAHA 2010

Event ni sbnrnya dah 2 mmgu berlalu. Baru skrg nak update kat sini. Hehe. Psl event MAHA 2010 yg brlangsung start from 26 Nov smpai 5 Dis 2010. 2 mmgu berturut-turut aku gi ekspo ni tau!

Buat pengetahuan korg, ekspo ni cume diadakan 2 tahun sekali. So, sbb selalu dgr je psl event ni, tahun ni la berpeluang nak pegi. Itu pun nasib baik my cik dd ade sticker parking for exhibitor. Klu tak, mmg jem dan parking susah woo..sbb org terlalu rmai yg dtg. Klu tgk tmpt parking dh mcm lautan kereta dah punye bykknye. rumah pavilion negeri sembilan

rumah pavilion pahang

rumah pavilion kelantan

Byk bende yg menarik gak la yg dpt ditgk kat sini. Contohnye, ade exhibition dr setiap negeri di Malaysia. Dorg bina rumah sebijik utk mewakili setiap negeri mengikut tema dan identiti dorg. Dalam umah tu, dorg akan ade pameran dan jualan barangan yg dibuat dr negeri tu.

kat booth Kopi Hang Tuah, pakcik tuah tu berdiri cam patung kat situ berjam2...tak penat ke pakcik??booth exhibition
bunga orkid yg dijual
pokok2 bunga and pokok buah yg dijual

Selain tu, of coz la ade exhibition psl lembaga pertanian, perikanan dan gerai2 yang jual pokok2, makanan, baju, barang2 perhiasan dr dalam dan juga dr luar negeri. Kebanyakkan makanan yg dijual tu adalah peniaga2 bumiputra yg dtg dr seluruh negara. So, dpt beli dn tgk mcm2 jenis produk yg kita tak penah tgk kat supermarket. Dan produk2 dorg ni sbnrnya lg best dr ape yg kita biasa tgk sbnrnya tau!.Tp tu la, maybe sbb produk dorg tak meluas serata negara, so tak slalu la kita dpt tgk.


Actually ade 4 hall yg boleh kita lawati kat sini dan 1 kaw di luar hall yg fully ade exhibition. Mmg sgt penat la klu gi semua hall. Nasib la aku dtg ari ahad 2 mmgu berturut2. So, smpt la nak tgk sume 4 hall. Ye la klu tak mmg tak larat nak jalan semua. Letih. Besar sgt tmpt ni!

Anyway, hari terakhir tu, aku berkesempatan la bwk umi, akim ngn adik dtg sini. Mmg byk la kiteorg borong makanan ari tu. Sume best dan dh abis makan dh pun..hehe. Walaupn penat jalan kaki dan bwk barang yg byk tu, tp hati rase seronok dn best la dpt pg sana dn tgk byk bende.(shopping jgk!). Hopefully, event ni still akan diadakan pd masa akan dtg dgn byk lg bende2 yg lebih menarik.

Jumpe lagi di ekspo MAHA 2012 la pulak!!!

0 comments:

warna tema kawen saye!

4:55 PM ct nasyrah 1 Comments

hmm..memandang kan ade lg 6 bulan nak sebelum majlis kawen, skrg ni kene la decide nak wat warna tema ape kan..ye la utk barang hantaran, baju, scallap khemah sume nanti mesti la nak guna warna yg dah di pilih.

antara kaler2 yg bermain di kepala saye..

Me klu boleh mmg la nak buat kaler faveret i iaitu purple. Tp sbb keluarga belah lelaki dah amik kaler tu, so me pun pilih la baby blue/aqua blue. Tp cam tak lawa lak klu buat 1 kaler je. So, buat2 la research skit nak padankan kaler blue tu ngn kaler ape. Dalam kepale tak mo la buat typical kaler yg biase org buat iaitu biru + putih. Mmg la lawa, tp boring. Nak try laen skit. At last, me decide nak wat aqua blue/baby blue + maroon red. Pelik kan? Tp lawa gak la bg aku. Sbb biru ijau ngn biru purple dh ade org lain yg buat. So, tak mo tiru dorg.




source:Invites from MountainCow Monthly

Ini antara contoh la org lain wat weeding gune kaler ni. So, dh lega skit la hati bile dah pilih kaler. So, next ialah start utk beli barang2 hantaran dan nak usha2 bende2 yg lain. Hmm..kawen ni sekali je seumur hidup(InsyaAllah) so, kene la buat yg terbaik.

For me, i just want a simple, tak de la grand sgt yet menarik, unik dan berjalan dgn lancar. Bajet pun takla mewah. Cume nakkan something yg bole dikenang sbgai satu pengalaman yg paling manis dalam hidup. Hopefully all went well...ok till next update...




1 comments:

wayang Unstoppable & Ngangkung

10:44 PM ct nasyrah 0 Comments

Akhirnya...setelah berbulan2 tak tgk wayang..baru la dapat tgk ini cerita. Movie Unstoppable ngan Ngangkung. Unstoppable ni tgk 20 ari bulan lps ngan tunang aku. And Ngangkung ni tgk 26 ari bulan lps ngn member. 2-2 cerita pun best sebenarnya. Ok la. Aku kasi review sikit sbb dah tgk kan..



Unstoppable
Cerita ni para pelakon die mcm baru jek. Tak penah lak aku nengok sebelum2 nih. Main actors are Denzel Washington and Chris Pine. Cerita die mengisahkan sebijik train ni dah terlepas dari tempat landasan asal die dan bergerak tanpa pemandunya. Klu dlm bahasa omputihnye "runaway train".
Ade sorang mamat pemandu keretapi ni. Die kene alihkan keretapi dari port die ke stesen. Mase die nak alihkan, die tak sambungkan wayar brek angin yg membolehkan dorg2 ni kawal keretapi klu terlepas sbb die kate tak payah. Nanti die leh sambung bile keretapi berhenti kat stesen. Then, on the way nak ke stesen tu, die kene turun pulak tukar switch landasan. So, die tolak gear keretapi tu pada gear break. Tapi mase die turun, tetibe je gear tu tertukar jadi gear gerak paling laju. And pemandu tu tak sempat nak naik balik ke atas keretapi tu.
Tak semena-mena la keretapi tu bergerak tnpa pemandu dgn gear paling laju. And which is sgt2 la berbahaya klu keretapi tu masuk kawasan bandar. Sbb sekeliling penuh ngn bangunan dan landasan yg ade selekoh boleh menyebabkan keretapi tu terkeluar dr landasannya dan merosakkn bangunan atau membunuh byk org. Nak bg suspenkan cerita, keretapi tu bwk bahan letupan lak.
So, pengurusan keretapi tu kene la berusaha utk stopkan keretapi tu. Mcm2 usaha la yg dorg buat. Hantar org pakai helikopter la dan turunkan atas keretapi tu. Fail. Pastu nak letupkan tayar keretapi la. Fail jgk.
Then, baru la hero dtg. 2 mamat ni, Frank Barnes(Denzel Washington) ngan Will (Chris Pine) yg tgh bwk keretapi lain dari arah yg bertentangan ngan keretapi yg terlepas tu. Tapi dorg berjaya utk mengelak dari bertembung dan berlanggar. Lps tu, si Frank ni dpt idea utk stopkan train yg terlepas tu iaitu dgn kejar balik keretapi td dan cube utk smbgkan kepala keretapi die ngn hujung gerabak runaway train tu. Pastu cube slowkan keretapi tu pastu naik ikut bumbung ke bahagian kepala keretapi yg terlepas tu. Akhirnya dorg pn berjaya la setelah mengharungi mcm2 masalah dan cabaran dlm percubaan utk stopkan train tu.

My opinion : Cerita ni mmg byk unsur2 suspen yg bole membuatkan org rase berdebar2 bile tgk. Which is interesting la. Tak boring. Plot cerita pun cepat and straight to the point. Walaupn dorg byk ckp2 psl keretapi punye sistem brek la, gear la yang aku tak bape nak paham, tapi cerita ni not bad dan sesuai ditonton oleh semua lapisan masyarakat.



Ngankung

Cerita ni pulak pasal 3 org mamat yg sgt suke "mengangkung". Hehe..maknenye suke main no ekor. Pelakon utamanya si Shaheizy Sam tu. Sam ni dah kawen dan ade sorg anak pompuan. Die sgt la syg anak pompuan die ni name Wahida. Die seorg bapa dan suami yg penyayang dan baik mula2. Tapi bini die asyik bising je sbb die ni keje teruk pastu gaji ciput sgt. Nak makn pun tade duit. Hidup susah la.
Jadi sbbkan itu la die pun gi mengangkung. Tu pun sebab ade 2 org kawan die ni, Azad ngn Angah(Raja lawak) ni yg dah ajak die gi jumpe bomoh utk dptkan no ekor. Sejak tu la dorg ni sume asyik kene gangguan2 jin yg dorg mintak tolong utk no ekor tu. Tapi, tak mengena pun no ekor tu pn.
So, nak di jadikan cerita, mase si Sam ni ditugaskan ke Kelantan utk hantar barang, die telah terjumpe dgn sorg bomoh Kelantan yg mmg cukup hebat dan kasi die selai selendang merah yg memberi tuah kat die klu die beli no ekor. Dan memang die bertuah pun sejak dpt selendang tu smpai menang 1st prize.
Bini die dah syak mcm2 dah. Lagi2 bile anak die pun dah stat ckp sengsorang. Satu hari ni, anak die si Wahida ni gi main selendang merah die, dan Sam ni marah sgt2 sampai tampar anak kesayangan die tu. Sejak tu baru la die sedar yg die dah buat salah dan bakar selendang tu. Pastu die ngn kawan2 die pun yg dh ditimpa mcm2 bencana sbb main no ekor ni pun same2 la insaf gak. Abis cerita.

My opinion: Cerita ni seram komedi. Hantu2 die ok la. Bole tahan seram. Sampai ade jgk la org jerit2 belakang aku. Wlaupn muka burok tapi hantu die bole buat lawak la. Plot cerita mase mula, tgh2 dan climax ok. Tapi bile part ending die yg tak best. Mcm tergantung pn ada. Lps die bakar selendang merah tu, terus kluar ending scene yg dorg sume baru balik masjid. Aku ingat, akan ade la part hantu selendang tu marah ke, lawan2 ngn hantu ke. Tapi takde. Agak kecewa gak la. Tapi ok la. Bole kasi 4 bintang dr 5. Anyway, cerita ni maybe box office kot. Sbb si Sam ni yg berlakon. Pastu, promotion ngn review die kat media byk sgt.

0 comments:

Kronologi handphone2 aku

12:34 AM ct nasyrah 0 Comments

Kali ni nak cerita pasal handphone2 yang pernah aku miliki..takde la byk pun sebenarnya. Aku start gune handphone tahun 2004. Lps SPM mase tu. Ye la time tgh tggu result SPM, mmg aku keje utk mengisi mase lapang aku. So dari duit gaji tu la aku beli handphone pertama aku. Dan juga line yang pertama yg still aku gune sampai sekarang. Tak penah tukar.

Ok. First handphone aku ialah...

Nokia 1100-Year 2004
Handphone ni aku beli sbb ia nipis dan ringan. Beli kat The Store Sg Buluh. Harga dia time tu RM250. Umi yang rekomen beli sbb murah and cute. Function die tak byk la. Takde kaler skrin, bunyi monofonik, bole msg and call je. Tapi aku rase time tu dah best sgt dah. Siap beli ringtone lagu lagi. Walaupn bunyi monofonik je. Hehe. Rasenye original housing yg aku beli kaler hitam. Pastu tukar la mcm2 kaler lain. Of coz la beli housing warna feveret aku iaitu purple kan..

Handphone yang kedua....

Nokia 6030 - Year 2006

Lepas agak2 2 tahun aku gune Nokia 1100 tu, aku pun rase nak beli pulak yang lain. Ye la nak la yg skrin kaler plak kan..aku pun sambar la hp ni kat Pertama Complex KL. Aku trade in Nokia lame tu RM100 and tambah lagi RM250 utk handphone ni. Yang ni up skit la dari dulu. Function die skrin kaler, bunyi polyphonic, ade mms,gprs ngan radio selain msg and call. Original kaler yg aku beli ialah kaler silver. Dan sebenarnye aku minat nak beli hp ni sbb mase yg sama tunang aku pun beli hp ni gak. So saje je la nak beli same2. Haha...mcm tu pun ada..

Next ialah...
LG KF300- Year 2009
Hmm nape ek aku beli hp nih??? haaa..baru ingat. Mase aku blaja kat UM dulu aku suke nengok crita korea/jepun. Dorg ni mmg suke pakai hp flip mcm ni. Klu dulu2 mase belajar aku punye la benci hp flip. Tapi bile tgk dorg pkai mcm ni cun pulak. So, after sekian lama mencari2 yang cantik, aku pun berkenan nak beli hp ni. Beli yg baru ni pun sbb hp lame aku tu dah lame sgt smpai skrin die pun dh bergaris2 dah. Klu tgk dr luaran die mmg cantik. Nampak ekslusif dan berkilat. Tapi bile tgk keypad die, mak oi bapak besar. Kompem sng nak taip. Rupenye hp ni direka khas utk golongan elderly..Hmm tapi disebabkan design cover die yg cantik, aku pun beli jgk la. Harga die time tu RM550. Aku beli ngam2 lps dpt bonus raya.(time beli hp ni dah grad and keje dah) Function die skrin kaler, polyphonic, ade mms,gprs, radio and tambahan bluetooth, kamera dan mp3. Of coz jgk la bole gune memory card. So, mase beli ni mmg puas hati sgt la..

Dan sekarang gune....
Nokia E5- Year 2010
Ini la latest handphone yang aku gune pakai skrg. Kiranya sekarang, ini yg paling canggih la yg aku penah ada. Sbb dah ramai sgt org gune smartphone, aku pun nak jugak la sebijik. Sebenarnya teringin nak pkai Blackberry. Tapi mahal! pastu function ala kadar je. (means BB yang paling murah la). Last2 lps usha2 kat internet, berkenan nak beli yang ini. Dan yg paling aku nak ialah kaler putih. Sbb nampak smart, bersih and lady like. Functionality die mmg byk la. Selain kamera 5mp, mp3 player, ade tambahan video player, wifi and GPS. Paling menarik skali ialah QWERTY keypad, mmg berbeza sgt dgn hp2 aku yg dulu. Harga die mase beli ialah RM810.

So, kesimpulannye, klu mengikut kronologi setiap hp yg aku beli, mesti akan ada penambahan dari segi functionality nye dan harga. And hampir kesemuanya ialah jenama Nokia. Teringin gak nak pkai Sony Ericsson. Tapi malangnye, time aku nak beli hp, takde yg berkenan lak. Maybe next time la kot. Tapi sejak2 akhir2 ni berkenan lak tgk iPhone...hmmm bolekah???

0 comments:

GoMobile ekspo 2010

10:30 PM ct nasyrah 0 Comments




Secara intronye, ekspo ni adalah ekspo jual beli handphone. Ade macam2 jename handphone la yg dijual time ni. Ade nokia, blackberry, csl, ximax dan mcm2 lagi la. And of coz, mesti la ade offer dari time2 biase. Memandang kan opis aku ni company buat magazine psl handphone, so every year dorg mmg akan organize la event ni sejak 2007 aku rase.

Ini kira first time la dlm hidup aku menjaga booth time exhibition. Well pengalamannye not bad la. Eventhough keje jumaat sampai ahad, 11 pagi smpai 9mlm. Tapi aku still ok je la. Sbb sepanjang masa aku bizi layan org and tgk kerenah org yg dtg.

Aku ditugaskan untuk jaga booth GoMobile tu. Dorg ade la buat satu competition ni. Competition "bring your friends to ekspo". Org yang masuk kene invite member dorg rmai2 dtg and register as invited by leader yg ajak tu la. Hadiah utk org yg paling byk ajak member tu mmg best la. Blackberry smartphones utk 8 org yg tertinggi. Best gakkan?? Tapi malangnye sbb aku ni staf, so tak leh nak join. Actually nak kasi tau, aku la yg buat sistem registration tu. Hehe..anyway thanks to Awanis member time UM dulu yg tolong aku gak buat sistem tu. Walaupn ade prob skit, but still sistem tu working la.

Yang aku agak bengang tu, ade la exhibitor yg masuk bertanding gak. Exibitor dpn booth aku ni adalah staff bank. Ade ke dorg suruh customer dorg yang register under name dorg. Konon2 dorg ler yang ajak customer tu dtg ekspo. Mmg tak layak la kan. Sbb tujuan competition ni utk ajak kawan2 dari luar utk dtg. Bukannye register org yang dah sememangnya dtg. Adoi! Ini mmg nak main tipu la ni. Last2 bos aku yg nampak, trus sound dorg. Haha. Padan muka. Walaupn sistem yg aku buat tu show name dorg yg paling atas, tapi bos aku kate dorg tu kira disqualified. Sbb cheating. Kesian kan...Buat letih air liur je.

Anyway, ramai jgk la yg dtg register. Aku tgk database ade la 100+ org yg daftar sbgai invitees. Yang masuk jadi leader pun ade la belas2 org. Last2 ade sorg mamat cina member anak bos aku yg no 1. Tp die mmg ade effort la utk menang. Ramai member die dtg time ekspo tuh. Besides keje aku sbg tukang input data utk competition tu, aku jgk kene jaga part lucky draw utk customer yg purchase RM300 ke atas. Best la nengok gelagat org bile buat cabutan. Ade yg happy gile ble dpt grand prize and ade yg sedih merungut2 ble dpt tshirt je. Tapi ape leh buat kan..name pun 'LUCKY' draw. Depend pade nasib lerrr...

Yang paling menarik skali time event ni kteorg ade buat 'Phone Museum' yang display various of handphone dari zaman dulu, sampai la yg tercanggih skrg.


Yang ni je la sempat nak snap. Yg duduk dlm rak tu mmg best. Sbb kteorg dh susun ikut kronologi tahun handphone2 tu dibuat. Dan ade jgk phone yg dipamer tu dari Muzium Telekom.

Gambar2 lain sekitar ekspo...


Over all ekspo ni mmg best la utk org2 yang nak beli handphone baru. Sambutannye agak memuaskan la. Walaupn promo tak byk sgt utk event ni, tapi bos aku kate tahun ni la GoMobile event yang paling best buat die. Hmm bagusla klu die kate cenggitu. Dan yg paling bestnye die kate nak organize 1 dinner utk kteorg yang organize event ni kat hotel Royal Chulan..wow..syg bos! Hopefully event ni akan ade lg la tahun dpn and lebih best lagi. Till then..daa

0 comments:

sepetang di california pizza

11:07 PM ct nasyrah 1 Comments



Petang tadi, after gi Karnival Pengantin kat SACC, singgah kat Giant Kota Damansara jap nak beli barang. Disebabkan i tak lunch, so agak lapar le bila ptg kan. Jalan2 cari tempat mkn, me and fiance end up to eat here. Saje je la nak try kan..


the interior

Kedai dia not bad la. cantik, nice and cosy. Lagi2 the chairs. I mmg nak duduk kat kerusi yang kaler merah sbb die punye material cam kusyen. And the other chair is kaler white made from plastic. Lampu2 pun lawa. Ye la tempat ni pun baru je bukak. So sume bende msti la mcm baru kan..


My fiance tgh tgk menu

Then, we order combo 1 nye pakej. Iaitu 1 regular pizza, garlic bread and 2 drinks. Pizza die ade mcm2 jenis. And we order beef pizza. Name die ape tah tak ingat. Kteorg just order mane2 pizza yg nmpk menarik je la dlm menu tu.

drinks


pizza

garlic bread

And after 15 mnt, sampai la order kteorg. The pizza looks good and yummy. Cheese die mmg tak kedekut punye la.Topping die banyak and taste so much better than pizza hut. (pizza hut skrg tak best). And plus die nye garlic bread pun sedap gile. Cume yg bezanya dr pizza hut diorg ni tak serve mushroom soup. So mkn garlic bread tu cam gitu je la. klu ade soup mmg lagi terbaik la kan. The price for menu combo tu dlam RM26++. Lebih kurg je cam pizza hut.

Overall this place i bg 4/5 la. The service is ok. The place is nice and the food is good. Maybe klu nak mkn pizza mmg nak dtg sini lg la kot. Hehe. Besides, klu beli 1 pizza je and take away dapat 1 lagi free. Best kan!



1 comments:

kebahagian kami kini

12:10 PM ct nasyrah 0 Comments


Kebahagian kami kini...

Bukan lah datang dgn sendiri
Bukan lah secara tiba- tiba
Bukan nya datang tanpa usaha
Bukan nya indah seperti yg kau lihat kini

Permulaannya penuh pancaroba
Tanpa kenal hati budi
Bagaimana kami mengenali
Selangkah demi langkah kami menerima
Kekurangan dan kelebihan diri

Setiap saat yang dilalui
Pelbagai pengalaman pahit manis
Terakam di minda
Tertanam di sanubari

Kesilapan lalu dijadikan pengajaran
Membuatkan diri menjadi semakin tabah dan sabar
Ketika menghadapi situasi yg menyakitkan
Hanya pada Tuhan kami berserah

Kini setelah bertahun berkenalan
Setelah biasa dengan kerenah dan keadaan
Baru lah kami mencapai kebahagiaan
Serta keserasian dalam perhubungan

Jangan lah mudah bersangka dgn hanya melihat
Jangan lah mudah menafsir dgn hanya mendengar
Kerana bukan diri kau yang melalui segala penat
Bukan diri kau jua yang menikmati kemanisannya

Doakan yang terbaik utk kami..
Jauhkan hati kau dari menghancurkan kebahagian
yang kami miliki kini..








0 comments:

kalau la ade time machine ke masa lalu...

10:12 PM ct nasyrah 0 Comments

Kalau la ade time machine ke masa lalu,....

Aku ingin sgt kembali ke zaman abis skolah, dimana yg aku rasekan sgt2 indah. Waktu tu, spm baru aje abis. So, dimasa tu la aku amik kesempatan utk bekerja part time sbgai mengisi waktu sementara menunggu keputusan spm dan kemudiannye smbg belajar dimana2.

Aku bekerja di sebuah pusat membeli-belah di damansara sebgai promoter kasut. Umi ku yang meng 'rekomen' aku kepada seorg kakak cun yg menjadi permanent staf disitu. Dia lah yg mengambilku bekerja buat pertama kalinya dlm hidupku. Semestinya lah hari pertama merupakan hari yg paling teruk kerana aku tidak biasa melakukan pekerjaan sebegini. Terpaksa berdiri melayan customer yg ingin membeli kasut sehingga lenguh seluruh kakiku. Melilau2 aku mencari stok kasut yang bertimbun dgn pelbagai jenama dan nombor kod. Dengan perangai aku yg agak pendiam dan malu2 kucing ni, mmg agak susah utk aku berkomunikasi dgn customer.

Tapi semakin lame aku bekerja, aku akhirnya dapat menyesuaikan diri dgn keadaan disitu. Kadang kala aku berkerja 12 jam sehari. 10 pagi hingga 10 mlm. bergantung kepada kakak permanent staf tu. Hampir 5 bulan jgk la aku bekerja disitu. Dari seorg yg pemalu, aku akhirnya bole bercakap dan melayan customer. Aku juga telah tau pelbagai jenis kasut dan menghafal saiz kasut yg berlainan mengikut negara kita dan luar negara.

Di zaman itu jgk la aku merasakan keseronokkan bekerja kerana rmai rakan2 ku yg bekerja juga disitu. Ye la semua pun sama sedang menunggu keputusan SPM, jadi takkan nak mengabiskan beras di rumah je pulakkan..Di masa itu la juga aku berkenalan dgn rakan2 baru. Sempat jugak la aku di tackle oleh mamat2 kat situ..tapi dalam rmai2 yg mencuba, aku pun sangkut jgk akhirnya dgn kawan kepada kawanku.

Sejak pertemuan di pusat membeli belah itu, dia mencuba utk menghubungiku. Dia meminta nombor telefonku dari kawanku itu. Dan sejak itu, dia sering menghubungiku utk bertanya khabar dan bercerita tntg dirinya. Kemudian pada satu hari, dia dtang ke tempat ku bekerja dan menemaniku semasa waktu rehat. Lama kelamaan hubungan kami menjadi semakin erat dan membuat keputusan utk menjadi "couple".

Seminggu selepas kami 'declare', aku pun menyambung pengajianku di kolej matrikulasi negeri sembilan. Sewaktu itu, pelbagai dugaan yg ku lalui sepanjang perhubungan ku dgn nya dan juga pelajaranku. Di sana, pelbagai kemudahan telah tersedia. Semuanya lengkap. Tetapi mungkin aku yg leka dgn cinta dan terlalu bersenang lenang. Aku tidak mencapai pointer yg aku inginkan. Setakat second class upper, ape la sgt nak dibandingkan dgn rakan2 baikku yang dapat 1st class pointer.

Sejak itu hancurlah harapanku untuk menjadi doktor. Walaupn keputusan SPM ku agak baik, namun semua itu tak menjanjikan apa2. Dengan pointer second class upper itu la aku memohon utk memasuki ipta. Dan akhirnya aku berjaya mendapat tempat di Universiti Malaya dalam bidang sains.

Diwaktu itu, aku cemburu melihat2 rakan2 ku yg lain berjaya menjadi doktor. Ade yg dpat menyambung ijazah ke Indonesia dan ada yg belajar di sini dlm jurusan medical ataupn pergigian. Tapi apa yg harus ku lakukan? Semuanya telah terjadi...aku takkn kembali ke masa lalu utk mengulang segala demi mencapai impian ku dan kedua ibu bapaku.

Aku teruskan jua pengajian di U. Malaya hingga menggulung ijazah ogos 2009 yg lalu. Kini sudah hampir 2 tahun aku bekerja. Walaupun aku tidak berjaya menjadi seorang doktor, aku tetap bahagia dan bersyukur dgn kehidupan ku. Aku juga telah bertunang dgn si dia.

Walaubagaimanpun, impian ku utk menjadi seorg doktor masih lagi terbuku di hati ini...kalau la ade time machine ke masa lalu, akan ku berusaha bermatian2 utk mencapai cita-cita ku...tp apakan daya..semua tu hanya dalam cerita doreamon saje...

Tetapi kita sebagai manusia mesti lah sntiasa memandang ke hadapan..kesilapan di masa lalu biarlah menjadi satu pengajaran dan pengalaman yg akan mematangku. Bersyukurlah dgn apa yg ada dan mungkin ada hikmah di sebalik segalanya. Wallahualam...

0 comments:

Jodoh jejaka dan gadis

12:39 AM ct nasyrah 0 Comments

Ada 3 jenis jodoh iaitu:

1.jodoh dari syaitan
- kamu berdua berkenalan, berpegangan tangan dan terus berbuat maksiat dan akhirnya si gadis mengandung dan baru kamu bernikah

2. jodoh dari jin
- kamu menyukai gadis, tetapi gadis tidak menyukai kamu. Jadi kamu sihir atau guna-gunakan gadis dengan pertolongan jin utk mencintai kamu dan akhirnya mengahwini kamu

3. jodoh dari Allah
-kamu berdua berpandangan mata, terus menusuk ke kalbu, dan kamu terus meminang si gadis dan si gadis menerima pinangan kamu. InsyaAllah kekal ke akhir hayat.


Semoga aku mendapat jodoh yang ketiga dan yang diredhaiNYA..AminYa Rabbal Alamin

p/s: dapat ayat ni dari cerita Syurga Cinta yang baru abis tgk tadi..baru perasan Awal tu ensem gak ek..

0 comments:

Adventure in Skytrex-Adventure park

12:47 PM ct nasyrah 1 Comments


"This place is awsome!" kate aku dalam hati ble dah abis beraktiviti kat tempat ni. Ni sume gara-gara my bff la Sofia ajak gi tempat ni. Aku mula2 ingat mcm gi taman je. Sebab tempat ni kat Taman Pertanian Shah Alam kan.

Pkul 8.30 aku dh gerak dr umah ke Shah Alam. Then, around 10 lebih gi tempat ni. Alaa...belakang umah si sofi je pun. Rupenye kteorg ni dah lmbt. Instructor dah pegi dah ngn bdk2 team lain. Tapi takpe, kteorg gamble je masuk dlm ni. Ye la dah byr kan.

Sampai je kat Skytrex adventure park tu, kteorg pun anta borang and amik gloves. Time aku aku dh rase seram ble tgk tmpt die. Rupe2nye tempat tu ada extreme sport mcm panjat2, then flying fox bagai. Pastu buat tambah cuak ble on the same time ade sorg mamat ni jatuh dr platform yg tinggi 17 kaki. Ambulans dtg la jgk. Dgr2nya mcm patah tulang. But, aku pikir dlm hati mungkin die terover excited and tak dgr arahan btul2 kot.
After amik equipment keselamatan tuh, dorg pun pakai kan la. (Aku tgk mcm keje repair kabel letrik pun hade...) Then trus ke platform no 1. Kat sane dorg bg penerangan la camne nak gune bende equipment keselamatan tu and camne nak lalu dorg punye trek. Then, aku pun gi la platform yg kedua. Peh mmg semput!! Naik tangga punye tinggi. Agak2 20 kaki ade la kot aku dr tanah.


Sampai atas mula2 gerun la jgk. Nasib aku ni takde masalah gayat. So blasah je la. Peh. Best wooo..naik flying fox. Then, lalu sume platforms die mmg azab la. Makin lame makin susah and aku pun exhausted jgk. Lagi2 nak naik tangga die. Ble dah smpai separuh platform, aku dh pikir nak balik dah. So, aku mmg proceed je la sume cabaran die. Dan Alhamdulillah aku berjaya gak lalui sume cabaran. Haha. Mmg puas hati aku. Sbb sume aku boleh buat tanpa kene lalu shortcut. Kira taf la jgk aku ni ek. Walaupn stamina kureng + dah gemuk nih. Hihi..

Agak2 after 2 jam kteorg ade kat trek 2o kaki dr bumi tu, akhirnya abis la sume cabaran. Mmg best gila. And yg pling gilanye kteorg ni trus amik extreme challenge iaitu level paling atas skali. Kira yg paling susah la. Sbb sofi kate time die booking tu, level tu je yg kosong. So, mmg puas hati la sbb kteorg tak yah la pikir2 nak ke level yg lebih power sbb dh lalu level yg paling susah skali dah. Kiranya mmg dh tak dtg la kot kat sini lg. Tobat dah aku. hehhe..

Maybe, klu ade lg la tmpt extreme mcm ni kat tmpt lain aku gi la kot. Ada la pekdahnye jgk. Disebalik bahaya berada di tempat tinggi tu. Antaranya aku rase aktiviti ni dpat menambahkan keyakinan diri la, mengatasi rase takut tinggi and also mengeluarkan peluh. Biar terbakar skit lemak2 tepu dalam badan nih. Tp esoknye mmg sengal2 badan la. Sbb otot terkejut tetibe je wat bende2 extreme. Wa tangung la sendiri kan..

Ape2 pun, tempat ni mmg best la. First time aku pegi and dapt experience yang tak mungkin aku dpat lupekan. So, sementara "single" ni, buat la perkara2 yg mungkin after "double" sok tak leh nak buat. Ye la..hidup ni skali je...tak buat skrg, ble lg kan. Anyway, thanks to my buddy Sofia, balak die chaen, adik die and my fren gak Yus..for this amzing experience..lps2 ni nak aktiviti ape la pulak ek..?? hmmmm..
So, pade sesape yg nak gi sini, tiket utk masuk extreme challenge ni RM45(level hard). Klu level sederhana dalam RM40. Utk budak2 pun ade gak. Leh lawat la website dorg at www.skytrex-adventure.com.

1 comments:

Kenapa Kite Dilarang Menggunakan Handphone Ketika Mengisi Minyak?????....

10:39 PM ct nasyrah 0 Comments

Kenapa Kite Dilarang Menggunakan Handphone Ketika Mengisi Minyak?????....

meh kite tengok ekspiremen sains kat bawah nie...untuk buktikan betapa bahaya nyer isi minyak sambil berbual atau sms pakai handphone...

sebelom tu, kite sediakan bahan2 serta alatan yang diperlukan.. Iaitu :-
1. Kuali sebijik...cari yang leper tu...
2. 3 bijik kad..kad manila pon buleh..tapi jangan pakai mycard, kad kredit ataupon kad ATM, mahupon sim card...
3. 1 rol kertas foil...kertas timah tu laa....yang macam bungkusan kedua corn flakes tu laa...
4. Handphone sebijik...dan pastikan gak ade kredit...
5. Minyak petrol sikit..kalo xnak beli kat stesen...curik jer kat moto abang, ayah atau adik korang...

Pastu..

susun kad tadi lebeh kurang macam nie...
letak plak kertas foil tu atas kad tadi..

letak petrol ckit...


TIBA-TIBA

api menyala !!!
peringatan,anda dinasihatkan untuk tidak mengunakan handphone ketika di stesen minyak.....

 

0 comments:

cerita yg aku rase nak nangis baca..

2:11 PM ct nasyrah 0 Comments

Suami saya adalah serorang jurutera, saya mencintai sifatnya yang semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya ketika bersandar dibahunya.3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih…lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan. Saya seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus.

Saya merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil yang sentiasa mengharapkan belaian ayah dan ibunya. Tetapi, semua itu tidak pernah saya perolehi. Suami saya jauh berbeza dari yang saya harapkan. Rasa sensitifnya kurang. Dan ketidakmampuannya dalam menciptakan suasana yang romantis dalam perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan saya terhadap cinta yang ideal. Suatu hari, saya beranikan diri untuk mengatakan keputusan saya kepadanya, bahawa saya inginkan penceraian. ”Mengapa?” Dia bertanya dengan nada terkejut.

“Siti letih, Abang tidak pernah cuba memberikan cinta yang saya inginkan.” Dia diam dan termenung sepanjang malam di depan komputernya, nampak seolah-olah sedang mengerjakan sesuatu, padahal tidak.

Kekecewaan saya semakin bertambah, seorang lelaki yang tidak dapat mengekspresikan perasaannya, apalagi yang boleh saya harapkan daripadanya? Dan akhirnya dia bertanya.

“Apa yang Abang boleh lakukan untuk mengubah fikiran Siti?” Saya merenung matanya dalam-dalam dan menjawab dengan perlahan.

“Siti ada SATU soalan, kalau Abang temui jawapannya di dalam hati Siti, Siti akan mengubah fikiran Siti; Seandainya, Siti menyukai sekuntum bunga cantik yang ada di tebing gunung dan kita berdua tahu jika Abang memanjat gunung-gunung itu, Abang akan mati. Apakah yang Abang akan lakukan untuk Siti?”

Dia termenung dan akhirnya berkata, “Abang akan memberikan jawapannya esok.” Hati saya terus gundah mendengar responnya itu.

Keesokan paginya, dia tidak ada di rumah, dan saya menenui selembar kertas dengan coretan tangannya di bawah sebiji gelas yang berisi susu hangat yang bertuliskan. ..

‘Sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untukmu, tetapi izinkan Abang untuk menjelaskan alasannya.” Kalimah pertama itu menghancurkan hati saya. Namun, saya masih terus ingin membacanya.

“Siti boleh mengetik di komputer dan selalu mengusik program di dalamnya dan akhirnya menangis di depan monitor, Abang harus memberikan jari-jari Abang supaya boleh membantu Siti untuk memperbaiki program tersebut.”

“Siti selalu lupa membawa kunci rumah ketika Siti keluar, dan Abang harus memberikan kaki Abang supaya boleh menendang pintu, dan membuka pintu untuk Siti ketika pulang.”

“Siti suka jalan-jalan di shopping Kompleks tetapi selalu tersasar dan ada ketikanya sesat di tempat-tempat baru yang Siti kunjungi, Abang harus mencari Siti dari satu lot kedai ke satu lot kedai yang lain mencarimu dan membawa Siti pulang ke rumah.”

“Siti selalu sengal-sengal badan sewaktu ‘teman baik’ Siti datang setiap bulan, dan Abang harus memberikan tangan Abang untuk memicit dan mengurut kaki Siti yang sengal itu.”

“Siti lebih suka duduk di rumah, dan Abang selalu risau Siti akan menjadi ‘pelik’. Dan Abang harus membelikan sesuatu yang dapat menghiburkan Siti di rumah atau meminjamkan lidah Abang untuk menceritakan hal-hal kelakar yang Abang alami.”

“Siti selalu menatap komputer, membaca buku dan itu tidak baik untuk kesihatan mata Siti, Abang harus menjaga mata Abang agar ketika kita tua nanti, abang dapat menolong mengguntingkan kukumu dan memandikanmu. “

“Tangan Abang akan memegang tangan Siti, membimbing menelusuri pantai, menikmati matahari pagi dan pasir yang indah. Menceritakan warna-warna bunga yang bersinar dan indah seperti cantiknya wajahmu.”

“Tetapi sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untuk mati. Kerana, Abang tidak sanggup melihat air matamu mengalir menangisi kematian Abang.”

“Sayangku, Abang tahu, ada ramai orang yang boleh mencintaimu lebih daripada Abang mencintai Siti.”

“Untuk itu sayang, jika semua yang telah diberikan oleh tangan, kaki, mata Abang tidak cukup bagi Siti. Abang tidak akan menahan diri Siti mencari tangan, kaki dan mata lain yang dapat membahagiakan Siti.”

Airmata saya jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan tintanya menjadi kabur, tetapi saya tetap berusaha untuk terus membacanya lagi.

“Dan sekarang, Siti telah selesai membaca jawapan Abang. Jika Siti puas hati dengan semua jawapan ini, dan tetap inginkan Abang tinggal di rumah ini, tolong bukakan pintu rumah kita, Abang sekarang sedang berdiri di luar sana menunggu jawapan Siti.” “Tetapi, jika Siti tidak puas hati, sayangku…biarkan Abang masuk untuk mengemaskan barang-barang Abang, dan Abang tidak akan menyulitkan hidupmu. Percayalah, bahagia Abang bila Siti bahagia.”

Saya terpegun. Segera mata memandang pintu yang terkatup rapat. Lalu saya segera berlari membukakan pintu dan melihatnya berdiri di depan pintu dengan wajah gusar sambil tangannya memegang susu dan roti kesukaan saya.

Oh! Kini saya tahu, tidak ada orang yang pernah mencintai saya lebih dari dia mencintai saya. Itulah cinta, di saat kita merasa cinta itu telah beransur-ansur hilang dari hati kita kerana kita merasa dia tidak dapat memberikan cinta dalam ‘kewujudan’ yang kita inginkan, maka cinta itu telah hadir dalam ‘kewujudan’ yang tidak pernah kita bayangkan sebelum ini. cuba kita ambil ikhtibar dari cerita ini..:)


source:by Eryn Esa
http://www.facebook.com/photo.php?pid=5240677&id=741618431#!/note.php?note_id=475377483922&id=1312046322

0 comments:

aku mahu kau mengerti..

11:43 AM ct nasyrah 0 Comments

Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia
-siti nurhaliza-


Aku rase la setiap wanita di dunia ni mesti impikan seseorang yang akan menjadi peneman hidup die sepanjang hayatnya. Samela dgn aku. Takde bezanya dgn perempuan yang lain. Pernah aku dengar dari kawan aku. Baginya perkhawinan ibarat satu perjudian. Kalau nasib baik, dapat lah mengecapi hidup yang bahgia dengannya ke akhir hayat. Klu nasib tak baik, terputuslah hubungan itu di tgh jalan. Bagi aku, ade betulnya kata2 die tu. Aku pun start la berpikir. Macam mane la nasib aku kelak. Untung ke rugi? Kenapa perempuan yang mesti rase macam ni? Rase tak pasti. Takut. Risau dan mcm2 lagi la.

Kadang-kadang aku penah terasa adakah aku ni bernasib malang atau baik dipertemukan dgn dia. Kenapa aku tengok pasangan lain mcm secocok dan bertuah sgt. Tapi aku? aku rasekan akan terdetik di hati orang lain yang memandangku "kesiannya dia ni dpt orang mcm ni". Aku sgt malu. Sungguh malu untuk berdepan dgn mereka. Tapi adakah dia akan memahami aku??

Ataupun mungkinkah ini pembalasan atas setiap kesilapanku yang lalu? Jika benar, aku redha menerimanya dan berharap agar semua ni cepat berakhir. Tiada manusia yang dpat lari dari melakukan kesilapan. Dan Tuhan mentakdirkan aku jadi begini supaya aku dpat menjadi insan yang tabah dan sabar..mungkin?

Pelbagai persoalan bermain di pikiran aku skrg. Aku tidak yakin die mampu membahagiakan ku dgn apa yang aku lihat sekarang. kenapa dia tak pernah mengerti rase hati ini? kenapa terlalu mementingkan diri sendiri. Fahamilah..aku juga seorng wanita yang mempunyai perasaan cemburu, sayang, benci dan suka. Bukan wang ringgit yang menjadi dambaanku, cume aku mahukan sedikit rase belas dan kesetiaan dari orang yang aku sayangi..

Aku berdoa agar segala yang terjadi mempunyai hikmahnya dan supaya aku sabar dan redha menghadapi semua dugaan ini.Amin..

Aku mahu kau mengerti..bahwa hati ni pernah terluka keranamu..

penantian suatu siksa yang tidak tertanggung,
oleh tubuhku yang kering dan layu,
kepastian suatu penawar,
kala suka dan duka,
yang meniti hidupku..

-zubir ali-

p/s: entri ni sekadar luahan hati aku skrg..mungkin esok2 lain pulak perasaannya..biasa la pompuan..hehe

0 comments:

Ija & Rashid weeding day!!!

9:53 AM ct nasyrah 0 Comments


Yessa..entri kali ni membawa anda ke Kulim Kedah untuk menyaksikan perkahwinan ex opismate aku dulu iaitu Ija dan hubbynye Rashid on 25th September lps. Untuk pengetahuan korang, rashid is my tunang's opismate. Hehe. So, dua2nye kawan kteorg la.. Kami pergi berlima. Me, my tunang and 3 of his friends..ime, lan and iman.

Kteorg gerak dlam pukul 9 pagi ke sane. Maklumla perjalanan tu mengambik mase dalam 4 jam la. So, gerak awal supaya leh la sampai dalam tengah hari ke kat sane. Klu sampai lambat sgt pulak karang, alamat abisla sume lauk pauk dan maybe pengantin pun balik. Hehe. Anyway, dalam pkul 1.30 ptg, rombongan kami pn sampai ler kat umah Rashid. Sampai2 je nampak la khemah2 arab dgn sekerting purple. Pengantin pun dah smpai dan dah abis makan dh pun.

So, kteorang pun yang sememangnye dah kebulur ni gi la makan dulu. Sempat jugak la snap pic time makan. Lauk pauk die orait la. bedal je sementara perut tgh lapa ni kan. Yang bestnye kenduri dia ni ade gak menyajikan laksa, cendol ngan sate! mmg superb la. Ye la biasenye nasik ngan lauk je la. Ni klu ade duit lebih ape salahnye letak skali menu2 mcm ni time majlis kawin. Dengan secara otomatiknye la akan dikenang org sbb lain dari yg lain. Tapi aku dpat merasa nasik je la kan..sbb tade mood lak nak makan bende2 lain.


Then, agenda lps mkn mesti la amik gambar ngan pengantin..ye la dtg jejauh mesti la nak ade kenangan dan bukti yang kteorg smpai jgk ke kenduri Rashid ngan Ija nih. Sebenarnya kenduri Rashid ni skali ngan kenduri akak die. So kiranya ade 2 pelamin klu nak tau. But tak sempat lak nak letak sumenye dalam entri ni. Agak2 pkul 3 camtu, kteorg pun berangkat la balik kl. Smpai kl pun dalam pkul 9 lbih camtu. Nak anta dorg2 ni lagi ke umah. Pastu aku sempat lagi singgah umah Cik Ha yang buat open house ari tu gak. Kira2 pkul 11 lebih gak la aku smpai umah. Mmg penat wooo..maklumla hampir 1000km jgk la berjalan ari nih..

Ape-ape hal pun Selamat Pengantin Baru la buat Ija and Rashid. Semoga berbahgia ke anak cucu..


0 comments: