Adventure in Skytrex-Adventure park

12:47 PM ct nasyrah 1 Comments


"This place is awsome!" kate aku dalam hati ble dah abis beraktiviti kat tempat ni. Ni sume gara-gara my bff la Sofia ajak gi tempat ni. Aku mula2 ingat mcm gi taman je. Sebab tempat ni kat Taman Pertanian Shah Alam kan.

Pkul 8.30 aku dh gerak dr umah ke Shah Alam. Then, around 10 lebih gi tempat ni. Alaa...belakang umah si sofi je pun. Rupenye kteorg ni dah lmbt. Instructor dah pegi dah ngn bdk2 team lain. Tapi takpe, kteorg gamble je masuk dlm ni. Ye la dah byr kan.

Sampai je kat Skytrex adventure park tu, kteorg pun anta borang and amik gloves. Time aku aku dh rase seram ble tgk tmpt die. Rupe2nye tempat tu ada extreme sport mcm panjat2, then flying fox bagai. Pastu buat tambah cuak ble on the same time ade sorg mamat ni jatuh dr platform yg tinggi 17 kaki. Ambulans dtg la jgk. Dgr2nya mcm patah tulang. But, aku pikir dlm hati mungkin die terover excited and tak dgr arahan btul2 kot.
After amik equipment keselamatan tuh, dorg pun pakai kan la. (Aku tgk mcm keje repair kabel letrik pun hade...) Then trus ke platform no 1. Kat sane dorg bg penerangan la camne nak gune bende equipment keselamatan tu and camne nak lalu dorg punye trek. Then, aku pun gi la platform yg kedua. Peh mmg semput!! Naik tangga punye tinggi. Agak2 20 kaki ade la kot aku dr tanah.


Sampai atas mula2 gerun la jgk. Nasib aku ni takde masalah gayat. So blasah je la. Peh. Best wooo..naik flying fox. Then, lalu sume platforms die mmg azab la. Makin lame makin susah and aku pun exhausted jgk. Lagi2 nak naik tangga die. Ble dah smpai separuh platform, aku dh pikir nak balik dah. So, aku mmg proceed je la sume cabaran die. Dan Alhamdulillah aku berjaya gak lalui sume cabaran. Haha. Mmg puas hati aku. Sbb sume aku boleh buat tanpa kene lalu shortcut. Kira taf la jgk aku ni ek. Walaupn stamina kureng + dah gemuk nih. Hihi..

Agak2 after 2 jam kteorg ade kat trek 2o kaki dr bumi tu, akhirnya abis la sume cabaran. Mmg best gila. And yg pling gilanye kteorg ni trus amik extreme challenge iaitu level paling atas skali. Kira yg paling susah la. Sbb sofi kate time die booking tu, level tu je yg kosong. So, mmg puas hati la sbb kteorg tak yah la pikir2 nak ke level yg lebih power sbb dh lalu level yg paling susah skali dah. Kiranya mmg dh tak dtg la kot kat sini lg. Tobat dah aku. hehhe..

Maybe, klu ade lg la tmpt extreme mcm ni kat tmpt lain aku gi la kot. Ada la pekdahnye jgk. Disebalik bahaya berada di tempat tinggi tu. Antaranya aku rase aktiviti ni dpat menambahkan keyakinan diri la, mengatasi rase takut tinggi and also mengeluarkan peluh. Biar terbakar skit lemak2 tepu dalam badan nih. Tp esoknye mmg sengal2 badan la. Sbb otot terkejut tetibe je wat bende2 extreme. Wa tangung la sendiri kan..

Ape2 pun, tempat ni mmg best la. First time aku pegi and dapt experience yang tak mungkin aku dpat lupekan. So, sementara "single" ni, buat la perkara2 yg mungkin after "double" sok tak leh nak buat. Ye la..hidup ni skali je...tak buat skrg, ble lg kan. Anyway, thanks to my buddy Sofia, balak die chaen, adik die and my fren gak Yus..for this amzing experience..lps2 ni nak aktiviti ape la pulak ek..?? hmmmm..
So, pade sesape yg nak gi sini, tiket utk masuk extreme challenge ni RM45(level hard). Klu level sederhana dalam RM40. Utk budak2 pun ade gak. Leh lawat la website dorg at www.skytrex-adventure.com.

1 comment: