Ekspo MAHA 2010

11:12 PM ct nasyrah 0 Comments

me, adik, umi, akim at ekspo MAHA 2010

Event ni sbnrnya dah 2 mmgu berlalu. Baru skrg nak update kat sini. Hehe. Psl event MAHA 2010 yg brlangsung start from 26 Nov smpai 5 Dis 2010. 2 mmgu berturut-turut aku gi ekspo ni tau!

Buat pengetahuan korg, ekspo ni cume diadakan 2 tahun sekali. So, sbb selalu dgr je psl event ni, tahun ni la berpeluang nak pegi. Itu pun nasib baik my cik dd ade sticker parking for exhibitor. Klu tak, mmg jem dan parking susah woo..sbb org terlalu rmai yg dtg. Klu tgk tmpt parking dh mcm lautan kereta dah punye bykknye. rumah pavilion negeri sembilan

rumah pavilion pahang

rumah pavilion kelantan

Byk bende yg menarik gak la yg dpt ditgk kat sini. Contohnye, ade exhibition dr setiap negeri di Malaysia. Dorg bina rumah sebijik utk mewakili setiap negeri mengikut tema dan identiti dorg. Dalam umah tu, dorg akan ade pameran dan jualan barangan yg dibuat dr negeri tu.

kat booth Kopi Hang Tuah, pakcik tuah tu berdiri cam patung kat situ berjam2...tak penat ke pakcik??booth exhibition
bunga orkid yg dijual
pokok2 bunga and pokok buah yg dijual

Selain tu, of coz la ade exhibition psl lembaga pertanian, perikanan dan gerai2 yang jual pokok2, makanan, baju, barang2 perhiasan dr dalam dan juga dr luar negeri. Kebanyakkan makanan yg dijual tu adalah peniaga2 bumiputra yg dtg dr seluruh negara. So, dpt beli dn tgk mcm2 jenis produk yg kita tak penah tgk kat supermarket. Dan produk2 dorg ni sbnrnya lg best dr ape yg kita biasa tgk sbnrnya tau!.Tp tu la, maybe sbb produk dorg tak meluas serata negara, so tak slalu la kita dpt tgk.


Actually ade 4 hall yg boleh kita lawati kat sini dan 1 kaw di luar hall yg fully ade exhibition. Mmg sgt penat la klu gi semua hall. Nasib la aku dtg ari ahad 2 mmgu berturut2. So, smpt la nak tgk sume 4 hall. Ye la klu tak mmg tak larat nak jalan semua. Letih. Besar sgt tmpt ni!

Anyway, hari terakhir tu, aku berkesempatan la bwk umi, akim ngn adik dtg sini. Mmg byk la kiteorg borong makanan ari tu. Sume best dan dh abis makan dh pun..hehe. Walaupn penat jalan kaki dan bwk barang yg byk tu, tp hati rase seronok dn best la dpt pg sana dn tgk byk bende.(shopping jgk!). Hopefully, event ni still akan diadakan pd masa akan dtg dgn byk lg bende2 yg lebih menarik.

Jumpe lagi di ekspo MAHA 2012 la pulak!!!

0 comments: