Kronologi handphone2 aku

Kali ni nak cerita pasal handphone2 yang pernah aku miliki..takde la byk pun sebenarnya. Aku start gune handphone tahun 2004. Lps SPM mase tu. Ye la time tgh tggu result SPM, mmg aku keje utk mengisi mase lapang aku. So dari duit gaji tu la aku beli handphone pertama aku. Dan juga line yang pertama yg still aku gune sampai sekarang. Tak penah tukar.

Ok. First handphone aku ialah...

Nokia 1100-Year 2004
Handphone ni aku beli sbb ia nipis dan ringan. Beli kat The Store Sg Buluh. Harga dia time tu RM250. Umi yang rekomen beli sbb murah and cute. Function die tak byk la. Takde kaler skrin, bunyi monofonik, bole msg and call je. Tapi aku rase time tu dah best sgt dah. Siap beli ringtone lagu lagi. Walaupn bunyi monofonik je. Hehe. Rasenye original housing yg aku beli kaler hitam. Pastu tukar la mcm2 kaler lain. Of coz la beli housing warna feveret aku iaitu purple kan..

Handphone yang kedua....

Nokia 6030 - Year 2006

Lepas agak2 2 tahun aku gune Nokia 1100 tu, aku pun rase nak beli pulak yang lain. Ye la nak la yg skrin kaler plak kan..aku pun sambar la hp ni kat Pertama Complex KL. Aku trade in Nokia lame tu RM100 and tambah lagi RM250 utk handphone ni. Yang ni up skit la dari dulu. Function die skrin kaler, bunyi polyphonic, ade mms,gprs ngan radio selain msg and call. Original kaler yg aku beli ialah kaler silver. Dan sebenarnye aku minat nak beli hp ni sbb mase yg sama tunang aku pun beli hp ni gak. So saje je la nak beli same2. Haha...mcm tu pun ada..

Next ialah...
LG KF300- Year 2009
Hmm nape ek aku beli hp nih??? haaa..baru ingat. Mase aku blaja kat UM dulu aku suke nengok crita korea/jepun. Dorg ni mmg suke pakai hp flip mcm ni. Klu dulu2 mase belajar aku punye la benci hp flip. Tapi bile tgk dorg pkai mcm ni cun pulak. So, after sekian lama mencari2 yang cantik, aku pun berkenan nak beli hp ni. Beli yg baru ni pun sbb hp lame aku tu dah lame sgt smpai skrin die pun dh bergaris2 dah. Klu tgk dr luaran die mmg cantik. Nampak ekslusif dan berkilat. Tapi bile tgk keypad die, mak oi bapak besar. Kompem sng nak taip. Rupenye hp ni direka khas utk golongan elderly..Hmm tapi disebabkan design cover die yg cantik, aku pun beli jgk la. Harga die time tu RM550. Aku beli ngam2 lps dpt bonus raya.(time beli hp ni dah grad and keje dah) Function die skrin kaler, polyphonic, ade mms,gprs, radio and tambahan bluetooth, kamera dan mp3. Of coz jgk la bole gune memory card. So, mase beli ni mmg puas hati sgt la..

Dan sekarang gune....
Nokia E5- Year 2010
Ini la latest handphone yang aku gune pakai skrg. Kiranya sekarang, ini yg paling canggih la yg aku penah ada. Sbb dah ramai sgt org gune smartphone, aku pun nak jugak la sebijik. Sebenarnya teringin nak pkai Blackberry. Tapi mahal! pastu function ala kadar je. (means BB yang paling murah la). Last2 lps usha2 kat internet, berkenan nak beli yang ini. Dan yg paling aku nak ialah kaler putih. Sbb nampak smart, bersih and lady like. Functionality die mmg byk la. Selain kamera 5mp, mp3 player, ade tambahan video player, wifi and GPS. Paling menarik skali ialah QWERTY keypad, mmg berbeza sgt dgn hp2 aku yg dulu. Harga die mase beli ialah RM810.

So, kesimpulannye, klu mengikut kronologi setiap hp yg aku beli, mesti akan ada penambahan dari segi functionality nye dan harga. And hampir kesemuanya ialah jenama Nokia. Teringin gak nak pkai Sony Ericsson. Tapi malangnye, time aku nak beli hp, takde yg berkenan lak. Maybe next time la kot. Tapi sejak2 akhir2 ni berkenan lak tgk iPhone...hmmm bolekah???

Comments

Popular posts from this blog

Chilled Oreo Cheesecake resipi - Tak perlu bakar! masuk peti sejuk je

Tersumbat telinga dan hidung lah pulak dah (sinusitis)

Alhamdulillah..Allah makbulkan jua doaku