Posts

Showing posts from 2016

Hari terakhir keje di Kelana jaya

Image
Hari ni last day kat opis Amp**** D***tal.  Tak nak tulis penuh, karang org google nama company jumpa plak blog aku.. haha Setahun dah kt sini.  Aku ingat aku akan forever kat sini sebab aku rasa environment company ni paling terbaik la. Flexible gile. Tak stress keje. Keje yang aku suke. Bos baik. Supportive dan sgt memahami. Hr aku merangkap finance officer pun baik sgt. 
Tapi tu la. Aku terpaksa jugak melangkah pergi dari sini. Ada la atas sebab-sebab dalaman yang aku tak dapat nak ceritakan kat sini. Mengaibkan company plak nanti kan. Yang pasti kali ni bukan sebab nak gaji lebih atau stress ke apa. Sebab lain. 
Actually sampai hari last ni perasaan aku rasa berdebar. Aku still trauma bila nak start ke opis baru. Takut perkara lama berulang kembali. Tapi sampai bila aku harus negative?? Tempat keje baru nampak byk kelebihan untuk aku. Jarak tempat keje yang sangat dekat dgn rumah tu memang faktor terbesar la yg jadi penyebab kuat untuk aku berhenti dari sini dan terima offer keje…

Tips menjawab soalan interview kerja

Dah lama terpikir nak share pengalaman ni.
Nak kata aku ni dah pro sgt bab inteview ni takde la. Tapi jujur aku katakan aku dah pernah pegi berpuluh-puluh interview keje. Keje yang aku mintak ialah sebagai programmer/web developer. Sebab aku kan 'rajin' sgt berenti keje cari keje baru kan.. Hahha..'rajin' la sgt!! Terpaksa weh.  Aku terpaksa cari kerja lain.  Itu la aku mampu katakan sekarang. Sebab aku ni sebenarnya setia orangnya. Ahhh chewahh..
Ok..berbalik kepada tajuk post tadi. Aku akan share skit la, soalan-soalan yang konfem akan ditanya sewaktu interview kerja.
1. Kenalkan diri anda/introduce yourself.
Tips: ceritakan sedikit perkara asas tentang peribadi anda. Contoh, nama, umur, tempat tinggal, diploma/degree in.. dan paling byk ceritakan pasal pekerjaan terkini. Pasal tugas/job scope, apa yang korang buat kat opis. If pandai guna software apa-apa boleh selit masa ni.  
Dont: jangan pi cerita pasal adik beradik, panjang-panjang pasal tempat sekolah, belajar d…

1st time accident kereta

Image
Kejadian ni jadi time bulan puasa hari tu.
Bulan Jun.
Sebab aku yang cuai.
Maklum la tak penah eksident.
Jadi tak beringat.
Tu sekali Tuhan nak kasi sedar.
Padan muka aku...

Cerita dia, masa tu baru je beberapa hari puasa.
So opis bagi balik sejam awal dari biasa.
Tapi aku takde la rush sgt nak balik pun.
Maybe dah nasib nak kena kot.

Aku mengaku aku yang salah.
1st sebab aku uturn kt lorong bukan uturn.
2nd sebab aku terus tukar lane tanpa lihat jalan sebelah.
So, terang lagi bersuluh, kena aku mengaku aku salah masa report polis.
Dush kena kompaun RM100 ( actually RM300. aku dapat diskaun dari kawan husband yg keje polis gak)

Kete blakang langgar aku, sbb aku tukar lane tak tgk lane sebelah kan,
Actually, lepas je u turn,aku masuk lane kiri asalnya.
Lepas tu aku terus je tukar lane kanan tanpa tgk cermin sisi.
So, berdebum la kete blakang yang tak sempat brek langgar blakang kete ku.
Sejurus selepas perlanggaran, aku mmg menggigil weh.
Berenti kt tepi jalan, nak bukak pintu kete pun…

Projek Raya

Image
Raya tahun ni, 1st time jual kuih raya amik dari supplier. Asalnya tahun sebelumnya aku just beli je dan makan sendiri. Alaaa 1 jenis kuih je pun aku jual tu, Rainbow cookies ataupun kuih lidah kucing orang panggil. Disebabkan ada permintaan, so aku pun rasa nak order byk2 dan jual. Dapat la cari duit lebih skit utk raya ni.
hmm... All the way so far so good. Order ok la. Boleh tahan. Aku pun tak amik banyak2 sgt sbb tak larat nak anta ke rumah orang. Amik order pun sekitar rumah aku dan kawasan opis je.  Kenapa tak pos je kan? Sebabnya.. cookies tu rapuh. Kalau guna pos laju pun, ko tampallah sticker FRAGILE tu besar gajah pun dorg tak mungkin akan jaga baik2 punya. So, aku tak nak amik risiko kalau customer mengadu dpt biskut pecah hancur. Gigih la aku aku anta cookies tu sendiri bawak kete.  Hehe...
Dalam banyak2 customer yang aku jumpa dan jual cookies ni, ada la 1 kejadian yang tak disangka terjadi. Oh ye, cookies yang aku jual ni pre-order. Aku kena amik order dulu dari custome…

Tak semestinya apa yang kita betul-betul nak itulah yang terbaik!

Mac lepas, sorang lagi staff opis aku berenti keje.
Ramai dah angkat kaki dari sini.
Mostly yang dah lama keje.
Dorang nak carik angin baru la.
Lagipun masih muda lagi.
Still banyak peluang.
So biar je lah.

After dah nak dekat sebulan adik ni keje sana, satu hari, dia kembali ke opis kteorang.
Dia kata dia MC hari tu.
So bosan kat rumah, dia datang jumpa kteorang tanya khabar.
Dia dtg tempat aku.
Nak borak.
Aku pun layan le.

"So, hows your new place? Ok ha??" Aku tanya.
"Ermmmm...." dia geleng.
"More bad then here! " dia sambung.

Pulak dah.
Hari tu sonok sangat dapat keje baru.
Aku pun tumpang sonok skali ngn dia sbb tgk dia excited.
Laa ni, lain plak jadi.

"I cannot brain to work there. My supervisor not nice. Always paksa me to do job design a lot. Pernah dia suruh i siapkan design sampai pkul 11 malam. Im not yet dinner. She never bother also. Colleague semua suka cakap buruk among them. I tak pernah makan with they all because they always go lunc…

Kisah nak beli MALM 3 drawer chest dari IKEA

Image
Tersebut lah kisah dimana 1 hari aku telah terjebak dengan grup Kelab Dekorasi Ikea Malaysia dekat facebook.

Bermula di saat itu, aku punya naluri interior designer tu membuak-buak semangat nya.
Wahh Hahaha.

Grup tu memang aktif ok.
Ade je orang post pasal deco rumah dorang.
Sampai aku pun terjebak sekali sebab, dorang pandai deco rumah hanya dengan barang-barang ikea yang murah-murah.

Bukan sebarang murah ye, walaupun murah tapi dengan kreativiti, boleh dapat hasil yang nampak wowww eksklusif gitu.
Kita pun ingat dia beli mahal gile benda-benda tu.
Tengok-tengok mampu milik hokey!

Jadi, dari grup tu lah aku tau yang ikea ada buat harga promosi untuk member card dia.
Jadi member free je pun.
So, bulan  lepas offer yg tu nampak tak MALM chest of 3 drawer tu la yang aku dah beli..







Alkisahnya, nak cerita pasal macam mana aku pegi beli drawer HOTS meletop nih. 
2 kali ok! 2 kali pegi ikea tak dapat beli.
Sakit hati mak nak.. huhu
Tapi rezeki masih berpihak pada aku.
Dapat jugak aku memilik…

Kenapa saya suka berniaga?

Image
Benda yang aku meniaga sekarang..RK Magical Set ;)

Sebenarnya tak pernah terpikir pun yang aku akan berniaga.
Sebabnya aku bukanlah super peramah sgt orangnya.
Aku ni jenis 'reserve' sikit.
Especially dengan orang yang tak kenal.
If dah kenal dan dah biasa, baru aku boleh share macam-macam dan berkawan baik dengan diorang.
Maklumje lah, kalau nak meniaga ni kena pandai berborak, peramah baru la senang nak jual barang.

Tapi, semenjak adanya teknologi internet ni, orang yang tak peramah pun boleh bisnes tau.
Guna la media sosial untuk interaksi dengan orang.
So, tak la malu sangat.
Walaupun sebenarnya ada jugak la rasa tu.
Tapi dengan praktis yang banyak dan positive mind, mesti boleh buat punya.

So, dapat key point dia kat sini?
Nak berniaga mesti positive mind set.
Tak boleh negative.
Sebab bila negative thoughts datang, nanti kita akan jadi takde semangat nak niaga.

Dan sebenarnya banyak lagi perkara yang dpt aku belajar setelah meniaga ni.

Antaranya, berniaga akan improve o…

Aduhai.. malunya laaa weh. Buat bakal pengantin amik iktibar.

Image
Gempar ok kes ni kat media sosial. Malu gila aku rasa bila baca. Kalau la jadi kat diri sendiri lagi la tak dapat nak bayangkan macam mana.  Dah malu besar, heboh plak satu malaysia sampai keluar paper bagai. And plus kejadian ni terjadi dekat dengan area rumah aku.
Tak dapat nak komen sapa yang betul atau yang salah. Sebab tak tau cerita sebenar. Karang memandai buat cerita karang, jadi fitnah lak kan.
Cakap pasal hantaran ni teringat plak pengalaman aku masa nak kawen dulu.
Aku ni kawen agak awal la. Umur 24 tahun.  Bertunang masa 23 tahun. Masa tu baru je start keje. Sama la dengan husband aku aka En.Dd. Mana la laki aku tu nak ada duit banyak-banyak buat hantaran kawen.
Nasib la umi ngan ayah aku sangat memahami. Aku rasa bersyukur sangat sebab umi dengan ayah memudahkan urusan kami nak berkawin dulu. Masa nak tetapkan hantaran tu, umi yang suruh tanya aku, berapa yang Dd mampu nak bagi? So, aku sendiri yang tanya dia berapa dia mampu.  Walaupun masa tu standard hantaran dalam Rm…

Pasal insurans konvensional vs takaful

Image
Ok. Topik kali ni hangat sikit.
Haha. Poyo ah. 
Pasal insurans konvensional yang aku tengah guna sekarang vs insuran takaful yang tgh hot stuff sekarang ni.
Untuk pengetahuan korang ye, aku amik insurans ni tahun 2013.
Jadi dah 3 tahun bayar.
Masa aku amik ni, pengetahuan aku tentang insurans tak lah mendalam sangat.
Amik pun atas nasihat mak mertua aku yang dah lama amik pelan insuran yang sama dan rekomen agen dia jugak untuk aku.
Memandangkan aku pernah terkena hospital bil untuk Naurah sampai hampir 10k masa dia kena sakit kuning/jaundis dulu menyebabkan aku serik dan terkesan tentang keperluan insuran medikal.
So, atas nasihat agen jugak, aku amik sekali insuran medikal + saving untuk Naurah.

Masalahnya, masa aku amik tahun 2013 tu, dengan pengetahuan tentang insurans tak berapa nak mantap, aku pun ikut nasihat mak mertua aku je sebenarnya dan atas rekomendasi dari agen.
So aku pun tak tau la rupanya ada insuran konvensional dan takaful.

Ada banyak perbezaan tau insuran konvensi…

Resipi Chocolate Brownies Simple

Image
Hasil kejadian. Chocolate brownies. 

Ini lah dia hasil membaking malam tadi. Berkobar-kobar nak buat sejak beli barang minggu lepas. Ni 1st time buat brownies. Aku memang peminat brownies tau. Asyik makan orang lain buat je. So cuba jugak la buat sendiri.
Resepi ni simple sangat. Bahan pun mudah. Brownies ni pun pakai whisk tangan je. Gaul-gaul kejap sampai sebati, siap adunan.
Bahan: 200gm coklat masakan - aku guna brand nona 3/4 cawan tepung - aku pakai brand cap ros 30gm serbuk koko - brand vochelle 120 gm butter 1 cawan gula perang 3 biji telur 1 sudu kecil esen vanilla 1 sudu kecil baking powder
Cara:
1. Cairkan coklat + butter. Boleh guna cara double boiler. Tapi i nak cepat so pakai microwave je. Haha
 2. Campurkan gula perang, telur, esen vanilla. Gaul je pakai whisk tangan tu sampai sebati.
3. Tuangkan coklat + butter dalam adunan. Gaul sebati.
3. Ayak tepung + serbuk koko + baking powder dan masukkan dalam adunan tadi. Whisk sebati.
4. Bakar pada suhu 160 c selama 30-35mini…

Ilyas dan eczema

Image
Eczema tu apa?  Untuk yang tak tau eczema ni sejenis penyakit imun badan.  Bila imun badan terlalu sensitif dan alah kepada benda-benda tertentu ia akan serang badan sendiri balik. Jadi biasanya siapa yang kena eczema ni kulit dorang sangat la sensitif.  Senang sangat naik ruam dan bintik-bintik.  Punca dia sampai sekarang masih tak dapat diketahui.  Mungkin ada kaitan dengan keturunan yang ada masalah resdung atau asma memang most likely boleh dapat penyakit ni.
Dan my baby Ilyas salah seorang yang kena eczema ni.  Syukur dia hanya mild sahaja.  Takde lah teruk sangat macam baby lain yang betul severe.  Biasa baby selalu kena eczema ni sebab sistem imun dorang yang masih tak matang dan rendah. Banyak kes yang aku penah jumpa, anak dorang akan pulih dari eczema bila dah lebih 2 tahun macam tu. So masa dia masih baby lagi ni just kena jaga-jaga la.
Camne nak jaga baby yang kena eczema ni? Sejak Ilyas kena eczema, aku terus stop semua jenis sabun mandi, syampu, losyen baby dan apa-apa …

Tawakal seorang bayi

Apabila seorang bayi lahir ke dunia
Adakah dia mampu untuk berbuat apa-apa?
Sedangkan berkata-kata pun tidak mampu.
Apatah lagi menjaga dirinya sendiri..

Allah,
Kenapa kau sanggup lakukan begini wahai ibu?
Ya aku pun tak tau adakah kau terpaksa membuang bayimu
Ataupun kau sendiri yang merelakan bayi yang dikandungmu dengan penuh kepayahan itu dianaiya
Tidak kah kau tau betapa ramainya pasangan lain yang saban hari berdoa agar didatangkan seorang bayi dalam hidup mereka?
Adakah kau tahu betapa hancurnya perasaan ibu lain yang kehilangan bayi mereka dalam kandungan?

Acap kali aku melihat berita sebegini.
Jiwa keibuan ku memberontak sedih.
Terkenang jika bayiku dipelaku sedemikian rupa.
Sedangkan nyamuk yang menggigit anakku pun ingin ku cari dan tumbuk hingga lumat,
Inikan pula melihat dia terbiar dalam kesakitan, kelaparan dan kesejukkan.

Bila hidup kau  betul-betul bergantung kepada Allah
Seperti tawakalnya seorang bayi.

Hari ni, husband saya Syed Shamsul terjumpa baby di belakang Mas…

1st post di tahun baru 2016

Image
"Kemon la nasyrah hari ni dah 22 Februari, baru ko nak cerita pasal tahun baru ke??" - suara hati.

Adoi la.
Betul la pun.
Baru la sempat ok nak menulis dalam blog setelah delay sampai 1 setengah bulan nak cakap pasal tahun baru.
Apa buat sampai lama sangat ni?
Haha.
Mak bizi keje aje.
Task setiap hari bertambah sampai tak dan nak menaip dalam blog nih.
Dalam kepala dah macam-macam idea.
Tapi masuk ke opis, terus siapkan task.
Dah semua ko nak siapkan today, by today, urgent.
Ughhh..

Jadi,
Apa cerita tahun baru?
Aku cuma harap tahun baru 2016 memberi sinar baru yang lebih baik la untuk aku.
Tak sabar sebenarnya tunggu tahun baru nih.
Sebab aku rasa tahun lepas begitu mencabar dan tragis sekali untuk aku kenangkan.
Macam-macam benda yang tak best berlaku tahun lepas dan bila mana aku teringat, aku memang akan rasa sedih dan tak seronok.
Yang best tahun lepas aku dapat baby baru and kerja tempat baru.

Jadi azam tahun baru?
Azam tahun baru ialah nak mencantikkan rumah dan belaj…