Hari terakhir keje di Kelana jaya

6:28 PM ct nasyrah 0 Comments



Hari ni last day kat opis Amp**** D***tal. 
Tak nak tulis penuh, karang org google nama company jumpa plak blog aku.. haha
Setahun dah kt sini. 
Aku ingat aku akan forever kat sini sebab aku rasa environment company ni paling terbaik la.
Flexible gile.
Tak stress keje.
Keje yang aku suke.
Bos baik.
Supportive dan sgt memahami.
Hr aku merangkap finance officer pun baik sgt. 

Tapi tu la.
Aku terpaksa jugak melangkah pergi dari sini.
Ada la atas sebab-sebab dalaman yang aku tak dapat nak ceritakan kat sini.
Mengaibkan company plak nanti kan.
Yang pasti kali ni bukan sebab nak gaji lebih atau stress ke apa.
Sebab lain. 

Actually sampai hari last ni perasaan aku rasa berdebar.
Aku still trauma bila nak start ke opis baru.
Takut perkara lama berulang kembali.
Tapi sampai bila aku harus negative??
Tempat keje baru nampak byk kelebihan untuk aku.
Jarak tempat keje yang sangat dekat dgn rumah tu memang faktor terbesar la yg jadi penyebab kuat untuk aku berhenti dari sini dan terima offer keje kat sana. 

Aku cuma harap sejarah lama tak berulang.
Aku harap tempat baru sesuai untuk aku.
Environment ok. 
Keje ok.
Bos pun ok.
Harap jugak ni tempat keje last aku la sampai pencen.
Serik weh tukar keje.
Bukan satu pengalaman yang seronok sgt pun.
Dia macam ko kena start all over again.
New life and environment.
Aku rasa di umur aku ni, aku dambakan stability.
Aku rasa nak keje disuatu tempat yang aku serasi dan menjamin masa depan aku. 
Tak kisah dah walaupun hari-hari buat keje sama. 
Maybe ini lah jugak perasaan orang keje gomen yang hari-hari buat keje yang sama kan sampai pencen.
Sampai aku penah terpikir dorang ni tak bosan ke?? Agaknya buat keje yg sama tiap hari?
Rupanya, memang ada 1 tahap tu, ko akan rasa selesa dan memang rasa nak teruskan je hidup dengan benda rutin sampai bila-bila.

So, tadi ter'stumble' kat quote yang aku tepek atas ni, membuatkan aku rasa release sikit perasaan sober dan berdebar dalam hati ni.
Rasa 'sober' sebab hari ni last aku akan rasa pengalaman keje kat sini.
Bila tengok jalan, bangunan sekeliling rasa sayu plak.
Sebab hari-hari dah lalui environment ni.
Lepas ni dah takkan sama lagi.
Rasa berdebar-debar tu sebab aku takut nak masuk opis baru.
Harapnya aku dapat kumpul kekuatan dan positive minded la nak masuk opis baru.
Start fresh and new macam baru-baru keje 6-7 tahun dulu. Haha..

Bertabahlah wahai hati..
Positive lah wahai minda..
Lupakan masa lalu..
Let it go...
Lets live it to the fullest! 



0 comments:

Tips menjawab soalan interview kerja

6:30 PM ct nasyrah 0 Comments

Dah lama terpikir nak share pengalaman ni.
Nak kata aku ni dah pro sgt bab inteview ni takde la.
Tapi jujur aku katakan aku dah pernah pegi berpuluh-puluh interview keje.
Keje yang aku mintak ialah sebagai programmer/web developer.
Sebab aku kan 'rajin' sgt berenti keje cari keje baru kan..
Hahha..'rajin' la sgt!!
Terpaksa weh. 
Aku terpaksa cari kerja lain. 
Itu la aku mampu katakan sekarang.
Sebab aku ni sebenarnya setia orangnya.
Ahhh chewahh..

Ok..berbalik kepada tajuk post tadi.
Aku akan share skit la, soalan-soalan yang konfem akan ditanya sewaktu interview kerja.

1. Kenalkan diri anda/introduce yourself.

Tips: ceritakan sedikit perkara asas tentang peribadi anda. Contoh, nama, umur, tempat tinggal, diploma/degree in.. dan paling byk ceritakan pasal pekerjaan terkini. Pasal tugas/job scope, apa yang korang buat kat opis. If pandai guna software apa-apa boleh selit masa ni.  

Dont: jangan pi cerita pasal adik beradik, panjang-panjang pasal tempat sekolah, belajar dari kecik smpai besor, meleret-meleret pasal benda yang takde kaitan dgn kerja yang dipohon.

Contoh ayat aku: My nama is Nasyrah. Im 29 years old. Now i live in Pantai Dalam. I have a degree in Science Bioinformatics. Currently, im working as web developer in and Advertising company in Kelana Jaya name Bla bla Sdn Bhd. Here, my job scope is doing web development using CMS like wordpress, Joomla, opencart. Also doing bug fixing, customizing functions according client request. Adding SEO features in website. I am familiar using PHP, MySQL, Html, Css, jquery and Javascript and developing eccomerce website and integrate payment gateway in ecommerce website.  

2. Kenapa anda ingin berhenti kerja?/ Why are leaving your current company?

Tips: cakap benda yang positif sahaja. Biasa orang jawab dgn jawapan standard iaitu "I want to gain new experience, new environment and meet new people.". Takpe. Walaupun ni jawapan standard, aku biasanya ulang saja tiap kali. Haha. Kalau nak power skit, boleh je lain ayat. Nanti dlm contoh. 

Dont: Jangan cakap perkara buruk tentang company lama. Walaupun sebenarnya ko tu berenti sebab tak dapat gaji ke, bos jahat ke, terlalu stress ke. Never say anything negative about company lama atau diri sendiri.

Contoh jawapan aku: 
I quit because i want to gain new experience, to be in new environment and meet new people and also to be in a better place and I would like to be exposed and updated with the latest programming technology and knowledge. 

I quit because i wanted to gain new experience and environment and to be in a establish and financially stable company for me to learn and grow together with the company.

3. Kenapa kami perlu ambil and bekerja?/Why we should hire you?

Tips: Cakap perkara positif tentang diri sendiri. Tapi jgn la keterlaluan sgt sampai nampak bongkak ataupun membongak. Haha..Ni la masanya korang nak 'jual diri' dan jadi yang terbaik antara semua calon yang ada. Kaitkan jugak dengan pengalaman lalu masa korang keje di tempat lama.

Dont: Menipu tentang perkara yang korg tak boleh lakukan, ataupun cakap ciri-ciri yang korang buat-buat. Contoh, korang boleh buat sistem power-power walhal tak pun. Konon suka keje teamwork, tapi sebenarnya keras kepala tak suka dgr arahan. Jujur je bgtau apa kelebihan korang. 

Contoh jawapan aku:
I am a responsible person. When given any projects, i will handle and deliver the job until finish. i dont like to let other programmers to finish my unfinished job. Next i can do multitasking work. for example,in my last company, i have been assigned to many projects at the same time, and to manage that, i have to list which project is priority and maybe allocate some hours to do 2-3 projects in one day. Even it is not yet finish completely but, the projects is ongoing or currently in progress. 
Besides i also prefer to work in a team because i would like to share and learn new knowledge with other teamates. But if im working alone is also fine because im a fast learner and i do selfthaught by research using google or joining forum online. 

Haaa macam tu. Lepas tu biasanya soalan -soalan akan berkisar pasal contoh-contoh projek yang kita pernah buat la. 
Ataupun berkait dengan pengalaman kerja korang.
Macam mana korang handle masalah.
Macam mana selesaikan kerja.
Yang tu random. 
So, tu kena pandai-pandai sendiri.
If tak tau, then cakap je tak tau atau tak pernah dgr pasal tu.
Jangan memandai cakap boleh.
Sebab nanti kalau dah dapat kerja tu, tgk-tgk ko tak pandai buat, hmmm menjawablaaa..

Pernah jugak aku ditanya pasal prosedur kerja.
Contoh macam steps handle projek.
Aku akan cerita la dari sales team, bagi ke supervisor/project manager, pastu ke designer, pastu ke developer, then dah siap develop web atau sistem tu, hantar ke bahagian qc untuk cek. Last baru pass balik ke sales team dan present ke client. 
Ada jugak, soalan macam "kalau you tak dapat siapkan projek in timeline, macam mana?"
Aku pun jawab la "biasa kalau saya tak dapat siapkan atau ada masalah nak siapkan before dateline, saya akan inform supervisor/project manager. Bagitau apa masalah dan mintak masa lagi utk siapkan beberapa hari sebelum dateline...".
Macam tu la.

Hmm lagi....
If dorang tanya sejauh mana knowlegde korang tentang perkerjaan korang.
Contoh macam aku ni, dorang tanya pandai guna programming language apa.
Biasa aku akan bg jawapan macam 'rate myself '.
Bagi nilai 1-10.
Ataupun level beginner, intermediate, advance.
So dorang senang nak menilai dan kita ni ada kekuatan kat mana, apa kelebihan dan kekuatan pengetahuan kita. 
Dan majikan pun dapat membuat keputusan sama ada kita ni sesuai ke tak dengan kerja kat situ.

And tips paling last sekali.
Sebelum abis interview, biasanya interviewer akan tanya, "Ada apa-apa soalan?"

Tips: Jangan biarkan interview anda berakhir tanpa sebarang soalan. Masa ni lah, masa keemasan utk kita upsell diri dan biarkan interviewer tu impress dengan kita. Antara soalan yang boleh ditanya seperti contoh.

Contoh soalan: Can i know what are the criteria that you looking for this position?
Melalui soalan ni, kita dapat tau, sama ada kita ni sesuai ke tak kerja kat situ. Majikan tu akan jawab la apa jenis orang yang dia nak. Biasanya majikan nak orang yang ada good attitude. Yang jenis rajin, berusaha utk siapkan kerja. Walaupun kita ni tak pandai buat itu ini, tapi kalau sikap kita yang rajin berusaha dan menampakkan effort utk siapkan kerja tu yang penting. 
Kalau korang rasa, apa-apa kriteria yang disebutkan ada pada diri korang, maka korang sesuailah keje situ. 

Jadi if rasa-rasa korang nak kerja kat situ, lepas interview tu, silalah balik rumah solat hajat ke, sedekah sambil niat korang nak dapat keje situ ke, doa sungguh-sungguh dengan Allah SWT supaya tempatkan kita di tempat kerja yang sesuai dengan kemampuan dan kehidupan kita.

Gitu lah antara perkara-perkara yang aku buat sepanjang sesi interview dan selepas interview.
Tapi bagi aku yang dah bertahun pengalaman kerja ni, nak pegi interview tak setakut atau seseram nak berenti keje. Hahaha.

Nak anta resign letter kat bos, sejuk dia lain macam beb.
Bergetar tulang, berdebar jantung melebih tahap dari nak pegi interview keje.
Kalau fresh grad tu terbalik la pulak ye kan. 
Kalau untuk fresh graduate yang tgh interview, kena twist skit la jawapan. 
Sebab takde pengalaman lagi kan. 
Yang penting ko jujur je dik jawab setiap soalan tu, 
Jawab je lah secara berhemah dan positif. 
If ada negative, pepandai lah twist jawapan tu balik utk kasi nampak bagus jugak walaupun ada kekurangan. 
Yang tu goreng lah sendiri.  
Sebab setakat ni, jarang la aku dapat soalan what is your weakness?
Tapi boleh google utk standby kot-kot la ditanya kan...

Ok. Itu saja dulu.
Gud luck dengan interview korang! 
Cau cin cauuuu..


0 comments:

1st time accident kereta

6:42 PM ct nasyrah 0 Comments

Kejadian ni jadi time bulan puasa hari tu.
Bulan Jun.
Sebab aku yang cuai.
Maklum la tak penah eksident.
Jadi tak beringat.
Tu sekali Tuhan nak kasi sedar.
Padan muka aku...

Cerita dia, masa tu baru je beberapa hari puasa.
So opis bagi balik sejam awal dari biasa.
Tapi aku takde la rush sgt nak balik pun.
Maybe dah nasib nak kena kot.

Aku mengaku aku yang salah.
1st sebab aku uturn kt lorong bukan uturn.
2nd sebab aku terus tukar lane tanpa lihat jalan sebelah.
So, terang lagi bersuluh, kena aku mengaku aku salah masa report polis.
Dush kena kompaun RM100 ( actually RM300. aku dapat diskaun dari kawan husband yg keje polis gak)

Kete blakang langgar aku, sbb aku tukar lane tak tgk lane sebelah kan,
Actually, lepas je u turn,aku masuk lane kiri asalnya.
Lepas tu aku terus je tukar lane kanan tanpa tgk cermin sisi.
So, berdebum la kete blakang yang tak sempat brek langgar blakang kete ku.
Sejurus selepas perlanggaran, aku mmg menggigil weh.
Berenti kt tepi jalan, nak bukak pintu kete pun takut.
Tapi sebab dah salah tu kena la jugak keluar dari kete kan.
Nak larik pun jalan tgh jem depan tu.
Haha.. tak terpikir pun larik sbnrnya

Nasib la owner kete belakang aku tu perempuan ok.
Muda lagi baya adik aku je.
Nasib baik lagi dia tak maki hamun pun.
Dia rilek gila.
Aku ni yang gelabah katak.
hahah..
Aku cakap kat dia aku mintak maaf sgt.
Dia kata " takpe, kita nak cepat kan. Snap je gambar kete dengan gambar ic ngan lesen you"
So, kteorang pun snap gambar kete, gambar ic & lesen masing-masing dan bertukar no telefon.
Aku rasa dalam 10-15 minit je cakap ngn dia.
Lepas tu we olss pun blah dari tempat kejadian memandangkan tempat tu dah mula jem sebab weolls berenti tepi jalan tu.
And biasalah kete lalu lalang pun slow nak tgk kejadian.

Damage??
Kete aku tak teruk sangat.
Kemik bumper blakang ngan lampu pecah sikit belah kanan.
Tapi kete dia tu teruk gak la.
Lampu kiri dia abis pecah.
Bumper kemek.
Anta workshop kira pun katanya nak dekat 2 ribu utk repair keta dia.
Lagipun kete dia bukan buatan malaysia.
Mahal skit la spare part.

Dah mahal macam tu, terpaksa la aku guna insurance.
Huhuhuuu.. abis la NCD aku jadi kosong dah.
Elok dah aku dpat NCD 55% dah sekarang ni.
Takpe la.
Apa boleh buat.
Mana la aku nak ade duit cash RM2k masa tu nak bayar repair kete dia.

Mula-mula dia mintak aku bayar cash tau tapi secara ansuran la utk repair damage kete dia tu.
Sebab kalau nak ikut insurance, lama nak siap.
Prosedur lama.
Lagipun kete tu la dia nak bawak balik raya nanti.
Aku rasa kesian pun ada.
Sebab salah aku dia dah susah.
Kalau ada cash, aku ok je bayar.
Masalahnya takde.
Dahla dgn nak raya lagi.
Nak bayar ansur-ansur pun bukan sikit2 dia mintak sekali bayar tu.
Kalau sebulan 500 pun banyak jugak bagi aku.

So, kena la dia kawtim dgn workshop panel insurance aku dkt area rumah dia.
Lps je inform dia, aku tetap nak guna insurance aku utk repair, dia kata oklah and tu lah last aku contact dia.
Jadinya aku dapat la tau, after je accident, report polis adalah benda yang paling penting sekali dgn tau no plate kete yang langgar kita.
Tak kisah la sape salah atau benar.
Sebab polis akan siasat dari laporan kita tu.
Lps tu dorang akan tentukan sapa yang salah.
Dan orang yg salah akan kena kompaun and tanggung kos repair kete tu pakai insurance kete sendiri.
Dan orang yang tak salah, boleh claim insurans kete orang salah.
Gitu lah.
Tak rumit pun sebenarnya.
Maybe jadi rumit kalau pihak 1 lagi tak buat report.
Tapi dalam kes aku mudah je.
kteorang gi report polis esoknya.
Dan lepas tu contact insurans, dorang kasi workshop panel yang terdekat,kita sendiri hantar kereta ke sana dan tunggu sampai kete siap repair.

Kete aku sendiri siap dalam 3 minggu jugak la.
Nasib ada kete adik aku yg aku pinjam sepanjang kete anta workshop.
Kalau tak susah jugak weh.

Tu la dia.
Harapnya takde lagi lah excident ni.
Seriau lah.
Nasib aku takde cedera apa-apa.
So, kejadian ni membuatkan aku lebih alert dan berhati-hati masa driving.


kete ku 

 kete dia







0 comments:

Projek Raya

2:58 PM ct nasyrah 0 Comments






Raya tahun ni, 1st time jual kuih raya amik dari supplier.
Asalnya tahun sebelumnya aku just beli je dan makan sendiri.
Alaaa 1 jenis kuih je pun aku jual tu, Rainbow cookies ataupun kuih lidah kucing orang panggil.
Disebabkan ada permintaan, so aku pun rasa nak order byk2 dan jual.
Dapat la cari duit lebih skit utk raya ni.

hmm...
All the way so far so good.
Order ok la.
Boleh tahan.
Aku pun tak amik banyak2 sgt sbb tak larat nak anta ke rumah orang.
Amik order pun sekitar rumah aku dan kawasan opis je. 
Kenapa tak pos je kan?
Sebabnya.. cookies tu rapuh.
Kalau guna pos laju pun, ko tampallah sticker FRAGILE tu besar gajah pun dorg tak mungkin akan jaga baik2 punya.
So, aku tak nak amik risiko kalau customer mengadu dpt biskut pecah hancur.
Gigih la aku aku anta cookies tu sendiri bawak kete. 
Hehe...

Dalam banyak2 customer yang aku jumpa dan jual cookies ni, ada la 1 kejadian yang tak disangka terjadi.
Oh ye, cookies yang aku jual ni pre-order.
Aku kena amik order dulu dari customer.
Lepas aku dapat order dr customer baru aku order dari supplier, dalam 1 minggu sebelum raya, cookies pun sampai kat rumah.
Cookies ni ada 3 saiz aku jual, saiz S ada 25pc.
Saiz M ada 60pc.
Saiz L ada 100pc.

Jadi, ceritanya ada la sorang customer ni, dia beli dari kawan opis dia.
Kawan opis dia tu yg order dari aku. 
Let say nama dia Fiza.
Fiza ni order Rainbow cookies ni bekas saiz M. 
Harga RM28 aku jual sebekas.
Yang saiz M ni standad la saiz dia mcm kuih raya biasa2 kat kedai tu.
Kawan dia ni, nama Senah, pun order dari Fiza ni jugak.
Dia nak saiz S. Bekas kecik. Harga Rm15. 

Aku ni kan 1st timer jual cookies ni.
Tak penah la aku beli saiz S tu pun selama ni. 
So aku tak tau mcm mana betul2 bekas saiz S tu.
Bila stok sampai, aku pun dalam hati kata ish keciknya bekas saiz S ni.
Tapi, sebab customer dah order, aku just hantar je la.

Malam tu, aku dapat whatsapp dari Si Senah ni.
Dia kata dia tak puas hati sebab bekas saiz S ni kecik sangat.
Tak berbaloi katanya dgn harga dan bila dia compare dengan Fiza yang beli saiz M.
If dia compare, memang la rasa sepatutnya beli saiz M kan.
But aku dah bagi gambar cookies kat dia dengan details semua dah dulu. 
Sepatutnya masa order tu pikir la dulu kan. 

Ni tak, dia serang aku dalam whatsapp.
Marah sebab aku jual mahal sangat.
Tak berbaloi dgn duit dia katanya. 
Siap ugut2 kata nak viralkan pasal hal ni kat social media. 
Ishh..

Aku ni pikir, ni bulan Ramadan, dan niat asal aku nak menjual ni sebab nak sedekah kat family duit hasil jualan ni.
So, aku mengalah je lah.
Aku cakap kat dia, kalau nak tukar kepada saiz M, boleh. 
Just top up duit, dan pulangkan saiz S tu.
Siap kasi diskaun lagi jd RM25 je sebekas.
Bila aku suggest mcm tu, dia pun ok lah. 

Nak kata aku ikhlas sgt tu...
Hmm tidaklah.
Sapa tak sakit hati kan.
Aku cuma tak nak keruhkan keadaan je. 
Kalau dia betul2 viralkan kat fb, nanti malukan supplier cookies aku je.
Supplier cookies tu pun kawan aku jugak sebenarnya.
Junior kat sekolah dulu.
Takkan nak biarkan bisnes dia busuk plak kan sebab hal kecik je.

Ada aku report kt member supplier ni pasal hal ni.
Alaa dia pun pelik je dgr.
Ada agen dia jual sebekas sampai RM18 pun ada je orang beli.
Takde kecoh pun.
Kalau tgk orang lain jual kat Instagram pun lebih kurang mcm tu la harganya pun. 

Tak apee lahh..
Aku just anggap ni asam garam dunia meniaga.
Hati ni nak kena kental nak hadap pelbagai lagi ragam orang. 
Sebelum ni nak kena tahan dgn rejection. 
Tak tau la apa lg cabaran lain. 
Bertabahlah aku..



ni antara cookies customer aku dah siap2 bungkuih..hehe
 


0 comments:

Tak semestinya apa yang kita betul-betul nak itulah yang terbaik!

6:36 PM ct nasyrah 0 Comments

Mac lepas, sorang lagi staff opis aku berenti keje.
Ramai dah angkat kaki dari sini.
Mostly yang dah lama keje.
Dorang nak carik angin baru la.
Lagipun masih muda lagi.
Still banyak peluang.
So biar je lah.

After dah nak dekat sebulan adik ni keje sana, satu hari, dia kembali ke opis kteorang.
Dia kata dia MC hari tu.
So bosan kat rumah, dia datang jumpa kteorang tanya khabar.
Dia dtg tempat aku.
Nak borak.
Aku pun layan le.

"So, hows your new place? Ok ha??" Aku tanya.
"Ermmmm...." dia geleng.
"More bad then here! " dia sambung.

Pulak dah.
Hari tu sonok sangat dapat keje baru.
Aku pun tumpang sonok skali ngn dia sbb tgk dia excited.
Laa ni, lain plak jadi.

"I cannot brain to work there. My supervisor not nice. Always paksa me to do job design a lot. Pernah dia suruh i siapkan design sampai pkul 11 malam. Im not yet dinner. She never bother also. Colleague semua suka cakap buruk among them. I tak pernah makan with they all because they always go lunch late...bla bla blaa" and the negative story goes on.

Aku macam suprise gak dengar cerita dia ni.
Sebab dulu masa nak berenti happy sangat.
Terus terkenang kes dia ni sebijik mcm apa yang aku lalui dulu.

Pasal tempat kerja la jugak.
Masa tu aku dah 3 tahun kat opis lama *****mac.
Kena buh star, karang orang google jumpa plak blog aku krg. hehehe
Keje situ ok je.
Cuma atas dasar kos perbelanjaan yang makin meningkat, aku rasa nak cari keje lain yang lebih baik.
So, aku pun apply keje lain, dan dalam masa 2 minggu, aku terus dapat.
Tempat yang aku dapat offer tu pun adalah salah satu company yang aku memang nak sangat masuk keje situ.
Tak sangka impian aku nak keje kt situ tercapai, dgn gaji yang aku nak pun dapat.
Jadi, aku tanpa berfikir panjang, terus je accept offer keje situ.
Lepas 2 bulan notis, aku pun start la keje sana.

Tapi bila dah masuk, baru la tau jauhnya la opis baru.
Dengan jem teruk bila nak balik.
Minggu pertama, tiap malam aku balik dah letih.
Sebab rempuh jem.
Tido awal, tak dapat layan anak sgt pun.
Aku gagahkan jugak sebulan pertama kt sana.
Sampai la bulan yang kedua, bos pindahkan aku keje dekat sikit dgn rumah.
Jadi tak la jem teruk lagi.
Tapi opis baru tu environmentnya teruk sangat.
Tempat makan tak best.
Nak solat susah.
Opis sepah, huru hara.
Aku rasa semak kepala aku masuk sana.
Aku ingat ni proses biasa 'transition' keadaan kita nak adapt dgn tempat baru.
So, aku masih bertabah.
Sampai la part aku dah kena marah ngan bos sebab lambat la.
Bos tak puas hati sampai dia penah paksa aku keje smpai tgh malam.
Aku jadi stress.
Aku jadi benci keje kat situ.
Rasa tak dihargai.
Cukup 3 bulan, aku resign.
Walaupun masa tu risiko tak dpt keje lain memang tinggi sebab kebetulan aku mengandung masa tu.
Tapi aku memang dah tak boleh keje situ.
Muktamad.

Dan akhirnya, segala keseronokkan yang aku bayangkan dulu tu rupanya tak penah wujud.
Semuanya jadi memori terburuk dalam kehidupan aku.
Tak seindah yang aku impikan.
Even kalau aku teringat macam mana aku masa tu pun, aku jadi benci sangat.
Tak sangka jadi macam tu kan.

Jadi kesimpulannya, tak semestinya apa yang kita impikan atau betul-betul nak tu, adalah yang terbaik untuk kita.
Mungkin tu semuanya, Allah jadikan ujian untuk uji tahap kesabaran dan nak beri pengajaran biar kita jgn melebih-lebih dalam semua hal.
Sekarang aku memang jadi serik dan agak selektif dalam memilih tempat kerja.
Sebab tak nak pisang berbuah 2 kali.
Hehhe.
Ok. Tu je. Sekadar perkongsian dari pengalaman...


0 comments:

Kisah nak beli MALM 3 drawer chest dari IKEA

4:31 PM ct nasyrah 2 Comments

Tersebut lah kisah dimana 1 hari aku telah terjebak dengan grup Kelab Dekorasi Ikea Malaysia dekat facebook.

Bermula di saat itu, aku punya naluri interior designer tu membuak-buak semangat nya.
Wahh Hahaha.

Grup tu memang aktif ok.
Ade je orang post pasal deco rumah dorang.
Sampai aku pun terjebak sekali sebab, dorang pandai deco rumah hanya dengan barang-barang ikea yang murah-murah.

Bukan sebarang murah ye, walaupun murah tapi dengan kreativiti, boleh dapat hasil yang nampak wowww eksklusif gitu.
Kita pun ingat dia beli mahal gile benda-benda tu.
Tengok-tengok mampu milik hokey!

Jadi, dari grup tu lah aku tau yang ikea ada buat harga promosi untuk member card dia.
Jadi member free je pun.
So, bulan  lepas offer yg tu nampak tak MALM chest of 3 drawer tu la yang aku dah beli..







Alkisahnya, nak cerita pasal macam mana aku pegi beli drawer HOTS meletop nih. 
2 kali ok! 2 kali pegi ikea tak dapat beli.
Sakit hati mak nak.. huhu
Tapi rezeki masih berpihak pada aku.
Dapat jugak aku memilikinyaaa... haha
Macam mana tu??
Haaa baca lagii..

1st time pegi, hari tu hari Sabtu.
Gi sekali ngan En. Dd and the kids.
Masa sampai tu dah tgh hari dalam pukul 12 lebih.
Sampai je kat rak tu, konfiden je amik kotak.
Bila aku perati lama-lama, rupanya yang aku amik tu bukan chest of 3 drawer, rupanya chest of 4 drawer.
Yang 3 drawer offer tu dah abis stok untuk hari tu.
Untuk pengetahuan chuoolss, staf ikea ada limit letak barang satu hari.
So, bila kat depan dah abis, so kena la dtg hari lain klu nak beli.

Aku pun plan, untuk next time dtg, mesti dtg pepagi time ikea baru bukak.
Tapi duk pikir, camne la aku nak gerak awal gi ikea.
Nak ajak En Dd..hmphhh susah nak rancang-rancang ikut time dia.
Tetiba aku terpikir adik aku yang tgh cuti sementara nak masuk opis baru.
Dia bukannya ada kerja apa pun kat rumah.
Terus contact dia cakap dia free tak esok pagi, suh dia gi ikea damansara pkul 930 pg pegi amik drawer tu dulu buh dalam troli sementara aku dtg dari rumah kt tgh2 KL.

Adik aku pun ok dia setuju nak tolong.
So, esokknya aku pun gerak la awal sikit dari rumah, terus ke IKEA.
Nasib jalan tak jem.
Ngam-ngam sampai pukul 930 am.
Tgk2 aku yang sampai dulu dari adik aku yang rumah lebih dekat ngan IKEA Damansara.
Sabo je lah mak.

Aku terus pegi ke rak bawah.
Laju aku jalan sambil jantung berdegup laju.
Degup laju tu sebab aku excited, campur takut kalau stok abis.
Sampai je, tgk2 dah takde stok.
Habis licin licau.
Arghhh kuciwaaaaa... dah 2 kali dtg dah weh.
Pagi-pagi lagi takde jugak.

Aku cepat2 cek stok online kat web IKEA malaysia.
Tgk2 masih ada stok kat IKEA Cheras.
Aku ckap kat adik, camne aku nak pg.
Aku kena pegi keje dah ni.
Adik aku kata takpa, dia boleh pegi belikan.

Wahhh...mekar balik bunga layu di hati aku.
1 jam penuh pengharapan aku tggu update dr dia.
Around pukul 11 pg, dia whatsapp kata dah dapat.
2 set!
Alhamdulillah....lega.
Dia kata ini la 2 set last stok untuk hari ni.
Dah abis dah orang lain dtg beli.

Ko bayangkan la.
Pkul 11pg dah abis!
1 hari maybe ada la 20-30 set kot dorang pamer kat depan.
Berebut agaknya dorang tggu IKEA bukak pastu serbu kat dalam cepat-cepat beli.
Masa adik aku tgh amik nak masuk troli pun ada brader lain beberapa minit je kat blakang dia pun nak beli drawer tu jugak.
Tapi tak kesampaian.

Beberapa hari lepas drawer ni sampai kat rumah, aku pun bertukang la pasang sendiri.
Senang je nak pasang.
Suri rumah pun boleh buat.
Ikut manual je.
1 time buat memang slow dan letih gila la.
2nd time ok dah laju.
Sejam je dah siap pasang.
Buat plak tgh2 malam time si kecik dah tido.
Kalau dia masih jaga alamat tak menjadi la drawer aku tu.
Tapi, dengan adanya 'asistant kecik' yang belum tido tu, aku pasang drawer tu dgn emosi kemarahan dan kesabaran yang tinggi.
Dia tu sibuk nak menolong.
Tgh-tgh pasang, dia masuk duduk dalam drawer tu la.
Konon mcm rumah.
Adoiyai.
Aku ni nak mengetuk, pasang sana sini, dia buat main skru la, amik-amik kayu laaa.
Mana la aku tak geram.
Nak ngamuk pun budak kecik lagi.
Hahah. Saba je la banyak2.

 

Si 'assistant kecik'...



Akhirnya 2 malam berturut aku pasang, siap jugak 2 set MALM 3 drawer chest ni.
Dapat la aku isi macam-macam khazanah alam dalam ni nanti.
Lepas tu baru pikir apa nak hias kt atas tu plak.
Heheheeee... Nantikan post seterusnyaaaa ye..





2 comments:

Kenapa saya suka berniaga?

5:24 PM ct nasyrah 1 Comments


Benda yang aku meniaga sekarang..RK Magical Set ;)


Sebenarnya tak pernah terpikir pun yang aku akan berniaga.
Sebabnya aku bukanlah super peramah sgt orangnya.
Aku ni jenis 'reserve' sikit.
Especially dengan orang yang tak kenal.
If dah kenal dan dah biasa, baru aku boleh share macam-macam dan berkawan baik dengan diorang.
Maklumje lah, kalau nak meniaga ni kena pandai berborak, peramah baru la senang nak jual barang.

Tapi, semenjak adanya teknologi internet ni, orang yang tak peramah pun boleh bisnes tau.
Guna la media sosial untuk interaksi dengan orang.
So, tak la malu sangat.
Walaupun sebenarnya ada jugak la rasa tu.
Tapi dengan praktis yang banyak dan positive mind, mesti boleh buat punya.

So, dapat key point dia kat sini?
Nak berniaga mesti positive mind set.
Tak boleh negative.
Sebab bila negative thoughts datang, nanti kita akan jadi takde semangat nak niaga.

Dan sebenarnya banyak lagi perkara yang dpt aku belajar setelah meniaga ni.

Antaranya, berniaga akan improve our social skill.
Sebab kita akan automatik jadi peramah dengan orang sebab nak cari prospek.
Dulu aku takde skill ni.
Aku pemalu nak tegur orang.
So biasa orang kena tegur aku dulu, baru aku akan bercakap dengan dia.
Bukan sombong ye asalnya, tapi maluuuu..

Lagi, aku rasa hidup aku bermatlamat.
Aku rasa setiap hari aku ada plan yang nak buat.
Rasa nak buat sesuatu.
Nak capai sesuatu.
Sebab dengan berniaga, aku rasa aku mampu berangan tinggi dan capai impian macam-macam berbanding dengan kerja makan gaji.
Jadi, aku akan pastikan aku produktif hari tu.
Even tak ada sales, tapi  aku cuba promote barang.
So ada usaha yang dah dilakukan disitu.
Jadi, kita akan rasa kena keep on moving foward untuk pastikan usaha sekarang, akan ada hasilnya di masa hadapan.

Selain tu, berniaga akan membuatkan rasa kebergantungan kepada Tuhan.
Sebab orang meniaga ni, bos besar dia ialah Allah SWT.
So, untuk mendapatkan rezeki hari tu, dia kena la sentiasa jaga hubungan dia dengan big bos.
Hanya Allah yang akan memberi rezeki.
Jadi secara tak langsung, ibadah kita pun bertambah.
Nak solat awal waktu, nak zikir banyak-banyak, nak doa seikhlas hati dan sungguh-sungguh dan selalu rasa ingin memberi.

Haa tu dia next key point. Dapat tak?
Kita kena start dengan memberi, baru lah kita akan menerima.
Macam tu lah.
Kalau dulu selalu syaitan duk hasut supaya rasa jangan memberi, nanti tak cukup.
Tapi, dengan rasa kesungguhan nak murah rezeki, kita akan mula untuk memberi.
Lama-lama nanti, dari sikit-sikit memberi akan jadi banyak rasa nak memberi dan membantu.
Macam tak ikhlas je bunyi dia kan.
Memberi sebab nak murah rezeki.
Macam nak balasan.
Tapi kita ni namanya pun manusia.
Manusia memang sukakan balasan.
Jadi apa salahnya, kita melakukan kebaikan dengan mengharapkan balasan yang baik pun datang kepada kita? Tak gitu..
Sebab rezeki tu tak terbatas dengan wang ringgit saja.
Rezeki boleh datang dengan pelbagai cara.
Kesihatan yang baik, keluarga yang bahagia, anak yang soleh dan macam-macam lagi.

Ok, lagi key point yang aku dapat ialah berniaga banyak membuka minda aku.
Maksudnya, ko akan berpikir dari sudut yang berbeza.
Pendapat kita akan jadi lebih matang dan fikiran tu akan menjurus ke masa hadapan.
Kita akan nampak peluang dan ruang yang terbentang luas dengan berniaga.
Bila nampak je orang meniaga pastu jual barang, kita akan start kira-kira untung orang tu kalau dia jual barang sekian-sekian.
Haha..pikir duit je kan.
Tapi dia macam otomatik je datang.
Nanti kita akan mula la dapat idea macam-macam nak rasa nak buat benda sama.

Ok. Last point yang aku dapat, macam yang aku kata awal-awal tadi, berniaga akan membuatkan kita sentiasa rasa positif dan bersyukur.
Kita akan rasa setiap yang berlaku tu ada hikmahnya.
Rasa redha dengan musibah.
Rasa sabar dengan masalah.
Bila kerugian dan kesusahan, kita akan rasa bersyukur kerana kita masih mampu untuk meneruskan hidup berbanding orang lain yang lebih susah.
Dan kita akan cepat-cepat fikir solution untuk settle kan masalah biar tak berlarutan.

Dannn yang paling best sekali mestilah ko akan dapat income dari berniaga.
Dapat la top up beli apa-apa kehendak yang nak yang tak mampu nak beli dengan gaji tu.
Dapat menyimpan duit jugak dengan hasil meniaga tu.
Dapat bagi mak ayah lebih, sedekah kat orang lain.
Macam-macam la boleh buat dengan duit.

Jadi?
Kenapa tak cuba untuk berniaga?
Nak niaga apa?
Macam aku start niaga benda-benda yang aku suka.
Aku suka cantik.
Suka benda yang cantik, lawa di mata aku.
Tak kisah la barang perhiasan ke, makanan ke, muka, body suka sgt cantik-cantik.
Jadi aku pun start jual produk kesihatan dan kecantikan.
Macam tu lah ceritanyaa..










1 comments:

Aduhai.. malunya laaa weh. Buat bakal pengantin amik iktibar.

5:16 PM ct nasyrah 1 Comments



Gempar ok kes ni kat media sosial.
Malu gila aku rasa bila baca.
Kalau la jadi kat diri sendiri lagi la tak dapat nak bayangkan macam mana. 
Dah malu besar, heboh plak satu malaysia sampai keluar paper bagai.
And plus kejadian ni terjadi dekat dengan area rumah aku.

Tak dapat nak komen sapa yang betul atau yang salah.
Sebab tak tau cerita sebenar.
Karang memandai buat cerita karang, jadi fitnah lak kan.

Cakap pasal hantaran ni teringat plak pengalaman aku masa nak kawen dulu.

Aku ni kawen agak awal la.
Umur 24 tahun. 
Bertunang masa 23 tahun.
Masa tu baru je start keje.
Sama la dengan husband aku aka En.Dd.
Mana la laki aku tu nak ada duit banyak-banyak buat hantaran kawen.

Nasib la umi ngan ayah aku sangat memahami.
Aku rasa bersyukur sangat sebab umi dengan ayah memudahkan urusan kami nak berkawin dulu.
Masa nak tetapkan hantaran tu, umi yang suruh tanya aku, berapa yang Dd mampu nak bagi?
So, aku sendiri yang tanya dia berapa dia mampu. 
Walaupun masa tu standard hantaran dalam Rm10k.
Tapi En. Dd cakap dia mampu dalam Rm8k saja.

Aku pun ok je.
Sampaikan la info ni kat umi aku.
So, masa hari rombongan En.Dd datang rumah nak meminang, senang je umi bgtau nilai hantaran.
Meskipun masa tu, mendapat tentangan hebat dari sedara mara tau.
Biasalah, sedara mara diorang mesti lah tak berapa nak setuju aku kawen awal sangat.
Katanya lagi apa hantaran sikit sangat?
Patutnya lebih lagi bagi sebab nak cecepat sangat kawen tuu..

Tapi umi dengan secara berhemahnya mampu menangkis setiap kecaman hebat dari sedara mara kami.
Umi kata.
"Biarlah dia beri berapa yang dia mampu. Saya ni ada anak lelaki 4 orang lagi kak. Saya tak susahkan orang kalau tak nak kejadiaan yang sama kena kat saya plak nanti."  

Ye. Aku paham perasaan dorang semua masa tu,
Sampai sepupu ada call tanya tentang keputusan aku tu.
Ada yang nasihat, kasi aku tangguh la dulu kawen.
Tolong umi ayah & family dulu memandangkan aku ni anak sulung.
Aku ni pun, sebenarnya takde merancang pun nak kawen awal
Tapi jodoh tu cepat sampai.
Maka tak yah la ditolak.
Rezeki berkahwin awal.
Teruskan je la.
Benda elok kan. 

Umi ngan ayah pun merelakan aku dipinang orang.
Cheewaahh ayat.
Lagipun aku dengan En.Dd berkawan dah lama sangat.
Molek benar la nak kawen tu. 
Semasing pun dah abis belajar dan dah bekerja.
Lagipun kalau nak bantu family tu, bila-bila pun boleh.
Even dah kawen pun boleh. 
Selagi aku masih ada pendapatan sendiri kan..

Ada hikmahnya jugak la kawen awal ni.
Takde lah aku nak rush sangat nak dapat anak.
Masa tu pun kawan-kawan lain ramai yang bujang lagi.
Semua masih enjoy sana sini takde pun pikir pasal anak.
Lepas tu kiteorang dapat start with early life together.
Means, kteorang dah ada komitmen awal.
Bayar bil tanggung sendiri.
Shopping baru dapur sendiri.
Masak sendiri.
Duk asing ngan mak ayah.
Gitu laa..

Tapi kan, bila tengok pelamin sekarang lawa-lawa, rasa cam alaa bestnya planning pasal kawen.
Hihihi..







1 comments:

Pasal insurans konvensional vs takaful

6:40 PM ct nasyrah 1 Comments




Ok. Topik kali ni hangat sikit.
Haha. Poyo ah. 
Pasal insurans konvensional yang aku tengah guna sekarang vs insuran takaful yang tgh hot stuff sekarang ni.
Untuk pengetahuan korang ye, aku amik insurans ni tahun 2013.
Jadi dah 3 tahun bayar.
Masa aku amik ni, pengetahuan aku tentang insurans tak lah mendalam sangat.
Amik pun atas nasihat mak mertua aku yang dah lama amik pelan insuran yang sama dan rekomen agen dia jugak untuk aku.
Memandangkan aku pernah terkena hospital bil untuk Naurah sampai hampir 10k masa dia kena sakit kuning/jaundis dulu menyebabkan aku serik dan terkesan tentang keperluan insuran medikal.
So, atas nasihat agen jugak, aku amik sekali insuran medikal + saving untuk Naurah.

Masalahnya, masa aku amik tahun 2013 tu, dengan pengetahuan tentang insurans tak berapa nak mantap, aku pun ikut nasihat mak mertua aku je sebenarnya dan atas rekomendasi dari agen.
So aku pun tak tau la rupanya ada insuran konvensional dan takaful.

Ada banyak perbezaan tau insuran konvensional dan takaful.
Korang boleh google la apa bezanya.
Tapi benda yang agak hot dan selalu jadi sebutan ialah sumber pelaburan kedua-dua jenis insurans ni.
Topik ni selalu sangat agen insuran yang approach aku akan canang-canangkan.
Katanya sumber insuran konvensional ni bukan 100% halal.
Sebab ada beberapa peratus hasil kutipan akan dilaburkan ke perniagaan yang tak halal seperti arak.
Manakala insurans takaful ni 100% halal sebab hasil kutipan tu diorang akan simpan dan apabila ada ahli yang nak guna, dorang akan amik dari tabungan ni.

Jadi i is dalam dilema.
Perlu ke stop insuran konvensional sekarang?
Tapi dah 3 tahun bayar.
Memang la akan dapat baki simpanan bila surrender.
Tapi nanti nak kena start balik insurans takaful ni dari 0 tau.

Kalau ikut hati macam nak stop aje.
Tapi aku mengambil pendekatan dengan bertanya kepada agen aku dulu.
Menurut beliau, aku still boleh sambung je insurans yang aku pakai sekarang.
Dia tak nafikan, insuran konvensional memang ada unsur syubhah disitu kerana bukan 100% pelaburannya dilabur ke tempat halal.
Kata dia lagi, nanti bila dah sampai masa nak keluarkan saving, kita boleh infakkan atau zakatkan dulu duit tu dan bakinya baru ambil.
Dan depends juga pada niat kita.
Apakah tujuan kita ambil insurans?

Untuk aku, insurans ni untuk keperluan kesihatan.
Untuk menampung kos perbelanjaan kalau aku kena masuk hospital kelak.
Kita tak dapat meramal masa depan.
Kita tak tau, apakah nasib kesihatan kita kelak.
Harapannya memang sihat sentiasa.
Tapi kalau tak, sekurang-kurangnya aku dah bersedia.
Dan perubatan masa kini yang semakin canggih tu bukanlah murah ye.
Makin canggih, makin mahal.
Kalau dilukis atas graf mencanak je naik garisnya saban tahun.

Tapi untuk anak-anak, aku lebih kepada savings dan perlindungan untuk diorang jugak la.
Savings tu yang utama.
Nak haraplah aku menyimpan cash tiap-tiap bulan untuk diorang, memang  tak dapat le.
Paham-paham je lah kalau kita ada duit cash kan, ada je lah benda nak beli tu.
Jadi aku rasa, dengan melaburkan duit dalam insurans aku dapat manfaat savings dan sekali perlindungan untuk diorang kalau terjadi kemalangan ke apa.
Pejam mata je lah bayar insurans bulan-bulan tu.
Bila ada komitmen baru kita akan sungguh-sungguh kerja untuk teruskan kehidupan.
Kannn? ann? annn?

Walaupun Naurah pun insurans konvensional macam aku, tapi aku rasa biarlah.
Masa aku sign up dulu pun insuran takaful masih belum banyak dana macam sekarang.
Masa tu ini lah yang aku mampu dan tahu.
Jadi untuk Ilyas, aku dah beralih ke insurans takaful.
Walaupun perlindungan dan savings tak sebanyak insurans konvensional, tetapi sebab dah tahu dan ada kesedaran kan.
Maka, kita pilihlah yang halal lagi toyyiban gitu.

Jadi, aku rasa lepas-lepas ni sebelum buat keputusan untuk melakukan apa-apa pelaburan kita kena lah jugak google dulu atau mintak pendapat orang yang lebih tau dan berpengalaman.
Benda melibatkan duit dan komitmen ni bukan boleh buat main-main.
This is serious matter ok.
Hahaha.

Saja je lah aku nak share tentang dilema yang pernah aku alami buat pedoman orang yang membaca.






1 comments:

Resipi Chocolate Brownies Simple

6:48 PM ct nasyrah 3 Comments


Hasil kejadian. Chocolate brownies. 


Ini lah dia hasil membaking malam tadi.
Berkobar-kobar nak buat sejak beli barang minggu lepas.
Ni 1st time buat brownies.
Aku memang peminat brownies tau.
Asyik makan orang lain buat je.
So cuba jugak la buat sendiri.

Resepi ni simple sangat.
Bahan pun mudah.
Brownies ni pun pakai whisk tangan je.
Gaul-gaul kejap sampai sebati, siap adunan.

Bahan:
200gm coklat masakan - aku guna brand nona
3/4 cawan tepung - aku pakai brand cap ros
30gm serbuk koko - brand vochelle
120 gm butter
1 cawan gula perang
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil baking powder

Cara:

1. Cairkan coklat + butter. Boleh guna cara double boiler. Tapi i nak cepat so pakai microwave je. Haha

 2. Campurkan gula perang, telur, esen vanilla. Gaul je pakai whisk tangan tu sampai sebati.

3. Tuangkan coklat + butter dalam adunan. Gaul sebati.

3. Ayak tepung + serbuk koko + baking powder dan masukkan dalam adunan tadi. Whisk sebati.

4. Bakar pada suhu 160 c selama 30-35minit.

Optional boleh tambah coklat cip, chocolate rice kalau suka dan nak kasi kek nampak cantik.
Tambah aiskim vanilla atas dia pun sedap bila brownies dah masak.
Hasilnya memang naik gebu dan menjadi.
Haaaa lega sangat.
Makan brownies panas-panas keluar dari oven memang heaven ok!.
Rasa dia pun tak la manis sangat. Just nice je. 
Yang penting En. Dd suka sangat i buat brownies ni.
Siap suruh tapau esok paginya nak buat breakfast.
Hihi..

Cuba lah. 
Simple sangat resipi ni. 




3 comments:

Ilyas dan eczema

3:50 PM ct nasyrah 1 Comments


Eczema tu apa? 
Untuk yang tak tau eczema ni sejenis penyakit imun badan. 
Bila imun badan terlalu sensitif dan alah kepada benda-benda tertentu ia akan serang badan sendiri balik.
Jadi biasanya siapa yang kena eczema ni kulit dorang sangat la sensitif. 
Senang sangat naik ruam dan bintik-bintik. 
Punca dia sampai sekarang masih tak dapat diketahui. 
Mungkin ada kaitan dengan keturunan yang ada masalah resdung atau asma memang most likely boleh dapat penyakit ni.

Dan my baby Ilyas salah seorang yang kena eczema ni. 
Syukur dia hanya mild sahaja. 
Takde lah teruk sangat macam baby lain yang betul severe. 
Biasa baby selalu kena eczema ni sebab sistem imun dorang yang masih tak matang dan rendah.
Banyak kes yang aku penah jumpa, anak dorang akan pulih dari eczema bila dah lebih 2 tahun macam tu.
So masa dia masih baby lagi ni just kena jaga-jaga la.

Camne nak jaga baby yang kena eczema ni?
Sejak Ilyas kena eczema, aku terus stop semua jenis sabun mandi, syampu, losyen baby dan apa-apa jenis bedak baby yang biasa tu kat dia. 
Sebab kulit dia sensitif dengan bahan kimia.
Lepas tu bila eczema dia makin teruk sampai dia menggaru muka sampai calar balar, aku beli krim herbal blend shaklee dan mandikan dia dengan basic h2 dari shaklee jugak.
Memang ada kurang la ruam kat pipi dia.

Bila umur dia dalam 5 bulan camtu, stok susu badan aku berkurang sampai aku kena start susu formula untuk dia.
Aku try susu lembu biasa brand dupro.
Rupanya dia alah kepada susu lembu pulak.
Aku bagi sikit je masa tu dalam 1oz kot dia sempat minum, terus naik ruam merah 1 badan dengan muka. 
Lepas tu naik bengkak telingan ngan mata dia.
Aku pun panik cepat-cepat bawak ke hospital amik injection untuk kurangkan radang.
Bahaya jugak sebab ada kes radang sampai bengkak salur nafas dan boleh jadi sesak nafas.
Lepas tu aku pun google, rupanya baby yang kena eczema ni most likely akan alah pada protein dalam susu lembu ataupun senang kena asma.
Nasib sampai sekarang Ilyas tak kena asma.
Jadi aku terpaksa la bagi susu formula soya untuk Ilyas.
Walaupun tak berapa bagus, tapi tu je lah pilihan yang ada setakat ni.
Nanti umur dia dah setahun, aku nak cuba susu kambing pulak.

Lepas tu aku perhatikan, kadang-kadang naik jugak eczema dia tetiba. 
Bila alahan tu datang, abis naik ruam la pipi dia.
Aku pun  assume maybe aku pun tak boleh minum susu lembu selagi Ilyas masih menyusu badan.
So memang betul pun jangkaan aku tu. 
Bila aku stop minum susu lembu, ruam semakin baik dan berkurang.
Hari tu aku terjumpa satu closed group facebook  
Nama closed group tu 'kumpulan sokongan eczema'.
Memang banyak tips dan pengalaman yang ibu lain lalui dengan baby eczema dorang.
Bila aku tengok anak dorang yang ada eczema teruk sangat, aku rasa syukur sebab Ilyas tak seteruk macam tu. 
Ada ibu yang terpaksa berhenti kerja sebab nak jaga anak eczema sebab takde orang lain sanggup jaga baby yang kulit ruam dan berkudis teruk.


Setakat ni diusia Ilyas nak masuk 8 bulan, ruam dimuka dia dah takde, cuma ada kudis dan bintik-bintik kat kaki dia ke. 
So kena bertabahlah aku sapu.krim herbal blend tu hari-hari kat kaki dia.
Kadang bila aku kena alergi, contoh makan udang atau ketam atau ayam yang dah lama, nanti Ilyas yang minum susu badan aku pun boleh kena jugak alergik.
So kena lah aku ni berpantang makan.

Jadi tu lah sikit sebanyak pengalaman aku dengan baby eczema ni.
Harap hilanglah penyakit dia ni cepat-cepat.
Kesian kalau tak boleh minum susu lembu.
Nak belikan dia biskut baby yang sedap-sedap tu pun tak berani.
Takut alahan susu lembu dalam biskut.



pipi merah-merah ruam- umur Ilyas 6 bulan



1 comments:

Tawakal seorang bayi

12:05 PM ct nasyrah 0 Comments

Apabila seorang bayi lahir ke dunia
Adakah dia mampu untuk berbuat apa-apa?
Sedangkan berkata-kata pun tidak mampu.
Apatah lagi menjaga dirinya sendiri..

Allah,
Kenapa kau sanggup lakukan begini wahai ibu?
Ya aku pun tak tau adakah kau terpaksa membuang bayimu
Ataupun kau sendiri yang merelakan bayi yang dikandungmu dengan penuh kepayahan itu dianaiya
Tidak kah kau tau betapa ramainya pasangan lain yang saban hari berdoa agar didatangkan seorang bayi dalam hidup mereka?
Adakah kau tahu betapa hancurnya perasaan ibu lain yang kehilangan bayi mereka dalam kandungan?

Acap kali aku melihat berita sebegini.
Jiwa keibuan ku memberontak sedih.
Terkenang jika bayiku dipelaku sedemikian rupa.
Sedangkan nyamuk yang menggigit anakku pun ingin ku cari dan tumbuk hingga lumat,
Inikan pula melihat dia terbiar dalam kesakitan, kelaparan dan kesejukkan.

Bila hidup kau  betul-betul bergantung kepada Allah
Seperti tawakalnya seorang bayi.

Hari ni, husband saya Syed Shamsul terjumpa baby di belakang Masjid Subang Jaya. Syukur masih hidup walaupun kesejukan...
Posted by Farina Al-Khareid on Thursday, 25 February 2016

0 comments:

1st post di tahun baru 2016

5:33 PM ct nasyrah 0 Comments



"Kemon la nasyrah hari ni dah 22 Februari, baru ko nak cerita pasal tahun baru ke??" - suara hati.

Adoi la.
Betul la pun.
Baru la sempat ok nak menulis dalam blog setelah delay sampai 1 setengah bulan nak cakap pasal tahun baru.
Apa buat sampai lama sangat ni?
Haha.
Mak bizi keje aje.
Task setiap hari bertambah sampai tak dan nak menaip dalam blog nih.
Dalam kepala dah macam-macam idea.
Tapi masuk ke opis, terus siapkan task.
Dah semua ko nak siapkan today, by today, urgent.
Ughhh..

Jadi,
Apa cerita tahun baru?
Aku cuma harap tahun baru 2016 memberi sinar baru yang lebih baik la untuk aku.
Tak sabar sebenarnya tunggu tahun baru nih.
Sebab aku rasa tahun lepas begitu mencabar dan tragis sekali untuk aku kenangkan.
Macam-macam benda yang tak best berlaku tahun lepas dan bila mana aku teringat, aku memang akan rasa sedih dan tak seronok.
Yang best tahun lepas aku dapat baby baru and kerja tempat baru.

Jadi azam tahun baru?
Azam tahun baru ialah nak mencantikkan rumah dan belajar membaking.
Haaa seronok sangat pikir pasal 2 benda ni.
Rasa cam perangai mak mak sangat dah!
Dah ngko memang mak orang punnn..pftttt

Januari lepas jugak aku dah dikonfemkan keje kat sini.
Lega la dah.
Bukan zaman probation lagi.
Steady la aku kat sini.
Semua dah ok.
Diri sendiri pun dah get use with this place.

Ilyas pun bulan ni dah 7 bulan.
Dah makan and now boleh merangkak sikit-sikit.
Naurah pun dah 3 tahun.
Sekarang tabiat dia suka menyanyi, menari dan belajar abc 123 alif ba ta.

Hmm..apa lagi ye.
Nanti lah next post.
Harap aku rajin la update.
hihihi

0 comments: