Nak tau kite ni berisiko dpt sakit jantung ke tak?? Try this test to figure it out!

10:48 AM ct nasyrah 0 Comments


Are your heart healthy?? Hehe cam iklan tv lak. Tade ape. Just nak share. Jumpe psl bende ni time bosan2 td. Nak tau?? Klik ni------------->>>>http://www.myhealthyheart.com.my/

Pasal ape??

Skrg ni Quarker oat tgh wat kempen healthy heart. (bukan skrg je lame dah). So, dkt website dorg ni, dorg ade sediakan 1 test utk uji samaada kite berisiko sakit jantung ke tak.

Cara-caranya??

1. daftar utk create akaun(simple je pun)
2.klik kat button take a healthy heart test.
3. jawab sume soalan die( cantik tau layout soalan2 die ni. tak bosan pun)
4.Dapat la result samaada korg low risk, medium risk or high risk.

Then, abis. Selain tu, ble godak2 web tu lg, ade jgk la dorg bg tips utk diet, psl kesihatan jantung, mcm2 lagi la.

So, ni la result test aku..hehe

saye low risk utk dpt sakit jantung! tp kene maintain la utk sntiasa sihat. syukur

0 comments:

Sasa and Achot's big day!

10:42 PM ct nasyrah 0 Comments


Tahun ni, ni la first kenduri kawen member yg aku pg. Lps ni ade lg 2 kenduri menyusul bln 3 nanti. Rmai jgk yg member2 yg kawen tahun ni tau. Termasuk la diri sndiri. Tahun ni jgk.
Jemputan kali ni is from Cik dd punye kawan skolah dulu. Name die Sasa(nama panggilan kteorg) ngan husband die Achot(nama panggilan gak). Kenduri dorg ni buat kat Dewan Komuniti Bukit Damansara.

we all with raja sehari

Kteorg pg ni konvoi 3 kereta. Kumpul dulu kat Taman Tun. Then gi sama2. Mmg meriah la kenduri dorg. Siap ade kumpulan gamelan, silat ngan tarian zapin dari budak kecik. Comel je.

Makanan not bad. Katering. Tapi juadah die ade different sbb ade satu lauk tu. Mcm coeslaw. Tapi bukannye ade sayur kubis carrot ke ape. Ade potongan bawang, mayonis ngan daun ape tah. Tapi sedap gak la. Dgn nasi minyak. Layan je la kan. Sbb time tu mmg dah lapa.

Pastu kteorg ade la kumpul duit sikit sorg bg hadiah kawen kat dorg. Cik dd ngan kawan die jgk la yg beli kat One Utama a day before. Oven ngan toaster. Pastu ade lebih lg beli kad kawen jgk.
ni smpt snap gmbr kad kawen jer

Anyway, congrats to my dear friends Achot and Sasa. Semoga korg bahgia ke akhir hayat. Cepat2 dpt baby kay!~

lina, zaitul, cik dd, and me

me and other girls

0 comments:

Personal taste

12:53 PM ct nasyrah 0 Comments




Aluuu...hehe saje je nak cecita. Bende yg buat i addicted skang nih..iaitu cerita siri korea nih. Ujung mmgu lps i cam bosan gile tak tau ape nak buat. So, geledah hard disk adik i cari ade cerita2 yg die dah download ade yg best2 tak. Then, ternampak file nih. Try bukak 1st episode tgk pelakon laki die kacak btul! Hehe..tu yg membuatkan i terus smbg tgk cerita tu lagi.

Cerita die psl seorg mamat ni (hero name Jeon Jin Ho) bukak firma architechture. So, utk mendapatkan 1 project besar ni, beliau perlu mengkaji sebuah rumah ni sbb pembinaan projek tu berkonsepkan rumah ni(name rumah tu Sanggoje). Rumah tu dimiliki oleh seorg perempuan ni.(Heroin la name Park Gee In).

Jadi utk masuk dlm Sanggoje, beliau pun secara tak sengaja telah menyamar jadi gay dan dpt menyewa satu bilik dlm Sanggoje. Tu pn secara kebetulan si Gee In ni terpaksa kasi org sewa bilik kat rumah tu sbb ade mamat ni tipu die dgn cagarkan rumah tu utk buat pinjaman kat bank. So, Gee In kene cari duit dgn sewakan 1 bilik kat Sanggoje.

So, mcm2 kes la trjadi ngan dorg bile dh tinggl bersama 1 umah. Minah tu mcm tak kesah sbb die ingat Jin Ho tu seorg gay. Mmg comel sgt la dorg ni sbb mula2 hero ni mmg dingin btul ngan minah tu sbb Gee In tu mcm sengal skit. Tade ciri keperempuanan lgsung. Sampai la Jin Ho ni nak tolong die dgn merubah Gee In ni jadi pompuan yg cun dan digilai rmai lelaki.

Lee Min Ho sebagai Jeon Jin Ho (hensem sgt dlm cite nihh..huaaa ;p)

Lame kelamaan, bile Gee In ni dah cantik, dorg ni bole plak jatuh cinta. Pastu ade la mcm2 konflik yg berlaku bile hero ni ade pompuan lain minat la, pastu ex bf Gee In ni pun nak kat die balik la.

Klimaks cerita bila Gee In dpt tahu hasrat sbnr Jin Ho duduk dalam Sanggoje tu. Iaitu nak kaji rumah tu utk dapatkan projek besar tu. Walaupn sbnrnya Jin Ho dah pun berubah fikiran sejak jatuh cinta ngan Gee In. Akhirnya projek tu dapat jugak kat Jin Ho dgn idea Jin Ho tu sndiri bukan ciplak idea bapak Gee In yg telah membina Sanggoje.

And lastly dorg pun lived happily ever after..

Overall cerita ni mmg menarik utk ditgk. Lagi2 tgk Jeon Jin Ho tu memang hensem sgt2.(smpai tergoda dah i tau heheh..). Plot cerita mula2 lmbt skit. Tapi lame semakin best dgn konflik2 sane sini dan perangai pelik si Gee In tu. Ok sesape yg berpeluang tgk cerita ni, layan je la smpai abis ek..ok daaa
Soh Yen Jin sebagai Park Gee In( cute jgk die ni)

0 comments:

Perangai menghabihkan duit

12:11 PM ct nasyrah 0 Comments

Ini perangai baru aku sejak 3, 4 bulan kebelakangan ni. Ape ke halnye tu agaknye?? Hehe perangai yg sememangnye biase di kalangan org2 pompuan. Iaitu SHOPPING!

Mmg tak leh dipisahkan sebenarnya..tak yah nak ngelat la. Kate tak elok pe sume. Mmg dh semula jadi kot perangai pompuan cenggini. Tp ape2 pun shopping2 jugak, duit kene pandai la guna. Jangan la membazir bile bershopping..(Ingatan utk diri sndiri sbnrnya..)

Ok. Nak cecite la ni. Aku ni klu gi shopping kat pusat2 membeli belah mmg susah la. Especially bile nak beli baju ke sluar ke. Sbb susah nak jumpe baju yg aku berkenan yg kene ngn taste aku. Kenape ye agaknye...maybe sbb pertambahan umur kot. Klu dulu aku suke pkai baju tshirt yg kaler2 terang or sweet(lengan panjang la) mengikut fesyen budak2 remaja time tu.

Tapi skang, bile umo pn dah meningkat ni dh tak minat sgt dh cenggitu. Aku nak cari baju yg labuh(bwh punggung la), tak mo ketat2 sgt tapi still trendy la. Takmo la plain je cam org tua nye baju kan... itu la yg payah nak cari. Sbb baju yg aku rase berkenan ni kebanyakkannye pendek2 kecik je plak.

Hmmm..tapikan skrg ni aku tgk dah mcm2 cara org buat bisnes. Yg paling femes skrg ialah bisnes online. Itu la sbnrnya tabiat aku skang. Asal masa free kat opis gi ushar baju or tudung online.

Kadang aku nengok baju or tudung yg dorg2 jual online ni mmg lebih cantik and ekslusif dr beli kat kedai tau! Lagi2 bile ade model2 yg peragakan baju or tudung yg dorg jual tu. Kita nmpak cantik je klu dorg pkai. Tu yg berkenan nak beli tu.

Selain tu, shopping online ni bg aku mmg senang dan tak membazir tenaga. Sbb pe? Sbbnye kite cume just order(isi form). Tggu dorg reply, transfer duit gune online banking dan tggu dlm 2-3 hari smpai la barang ke rumah kite.

Kene pandai jgk la bile berurus niaga online ni sbnrnya. Bukannye ape utk mengelakkan penipuan. Kene pilih jgk la website2 yg betul2 buat bisnes online. Utk pengetahuan korg, website yg biase aku bukak ialah:

  • www.radiusite.com(tudung cun2)
  • www.alhumairacontemporary.com(same gak jual tudung)
  • akedsyria.blogspot.com( jual tudung syria)
  • ola-femme.blogspot.com(ade baju, kasut korean style)
Yang ini mmg biase aku bukak and products dorg pun mmg cantik2. Klu skrg ni, kira tiap2 bulan jgk la aku mesti beli tudung online..heheh..tp tgk jgk la kan harga dan corak die. Klu mahal2 sgt aku tak beli. Beli yg rase berpatutan dan mampu je. Bukannye ape. Ini je la cara nak beli barang utk diri sndiri.

Jadi secara kesimpulannya, berpada2 la bile bershoping a.k.a menghabihkan duit nih..kdg2 beli secara online ni tak sedar gune duit dgn byk. Klu rase2 kat luar lebih murah, beli je la sndiri kat kdai ek. Ok tu je nak cecita..zasss..



0 comments:

Cik dd punye kerete kene pecah!

11:41 AM ct nasyrah 0 Comments

Ahad lps baru je kteorg plan nak keluar tau. Suddenly, time aku tgh siap2 die call. Die kate " Ayg, rasenye ayg kene dtg sini la. (pantai dalam umah die). Kete abg kene pecah." Hoo..aku cam terperanjat bile die kate cam tu. Then aku pn kate ok aku gi sane trus.

Bile smpai sane tgk cermin sebelah driver dh pun pecah. Pastu yg kelakar tu si pencuri tu leh rajin lak angkat serpihan cermin yg pecah tu dan buang kat bwh bukit. Cik dd mmg tensen dah. Ye la. Mcm2 hal berlaku sepanjang 2 mmgu ni. Dgn keje beliau yg mmg super tension. Pastu kete kene pecah lak ngan pencurik. Really a tiring week u know! Kesian gak tgk die mcm tu.

Ok..balik ke crite td. Bile die cek kereta die, takde ape pun aksesori kete yg hilang. Radio sume ade. (Yela radio kan selalu org nak curik). Cume dashboard kete la kene selongkar. Tapi yg paling menensionkan cik dd ialah...beg sandang yg ade dokumen2 keje utk event yg die usahakan selama 2 mmgu ni dgn susah payah tu dh dicuri org..mgg die fakap jgk la dgn pencuri tuh. Dah la event nak jalan on the following day..oh sgt2 kesian..

tutup ruang cermin tu pkai tape je dulu..takut la masuk air klu hujan

serpihan kaca cermin kete

Then, kteorg terus je gi buat report polis. After that lega la skit. Sbb at least report polis tu maybe dpt membantu die utk urusan event esoknya. Mati akal jgk dibuatnye tau.

Utk menhilangkan tension yg melanda, kteorg pun singgah la One Utama join member2 die main bowling. Aku pn cube jgk la utk mententeramkan die yg tgh tade mood tu. Ape2 pun die ok la. Nampak tabah wlaupn mcm2 masalah berlegar dlm otak beliau.

Hari ni, dah setel la event beliau. Dan maybe skrg tgh tdo sbb penat dah berkerja sepanjang malam kelmarin dan semalam. Lega hati ni skit sbb event yg kali ni mmg mencabar diri die dan penuh dgn dugaan dah pun selesai smlm..fuhhhh.


0 comments:

My bro kene denggi!

12:04 PM ct nasyrah 0 Comments




Sian my bro..admitted to emergency ward mlm td sbb kene denggi. Patut la die demam panas tak baik2 walaupn dah 2 hari duduk umah. Semestinya die dpt penyakit ni bukan kat umah aku, sbb die start demam pun time die kat GMI lg. Maybe dapat kat GMI or time die berjalan2 gi mandi sungai ke mane ntah..

Time ni die still kat spital lagi. Die duk wad tu pn 2 malam je. Pelik kan?? Biasa org demam denggi masuk air berminggu-minggu la jugak. Tapi die rilek je, hari ketiga dah bole balik sebab demam die dah kebah. Cuma platelet je la still kurang. Tapi die?? Jgn harap la nak duk umah rehat ke ape.

Balik je umah, ptg tu dah berjalan..hadoi. Risau mak aku dah. Lantak la ko zul..janji ko sihat.


pemandangan dalam wad Hospital Sg. Buluh yang baru

0 comments:

Kasi la aku menang please!

11:49 AM ct nasyrah 0 Comments



Semalam aku keluar ngan ecah, ummu and tunang die. Ye la. Alang2 ummu cuti, so kteorg ajak la die kluar sama. Sebenarnya, aku pun tak tau nak beli ape2 pun. Ecah yang nak beli baju kat jusco sane.

Then, lepas tu kteorg pun decide nak main bowling. Bile nak byr lane tu abg kat situ kate hari ni ade promotion. 4 game RM10. So, kteorg pun setuju je la nak main 4 game walaupn aku rase byk sgt 4 game tu.

Performance aku time 1st game mmg tak best la. Ye la org kate baru nak warm up kan. Tp still aku bukan yg last la. Markah pun sket je. 60 lebih je kot. Game 2 ngan 3 pun still aku tak dpt no 1 lg. No 2 je cam tu. Sbb tunang Ummu ngan Ecah lg teror main dr aku.
aksi tgh nak baling bola boling..mcm nak bam bola tu pun ade daa

Last game tu aku dh rase bosan dh. Ingat tak mo main dh. Tp cam rugi lak klu tak main. So belasah je la game last ni. Sungguh2 aku nak dpt no 1. Akhirnya, Markah aku ngan Ecah same 95 point! Hantu btul la. Kasi la aku menang beb!

Hahaha..tak kisah la. Janji kteorg sume enjoy..Lps tu jari mmg sakit la..

ummu, me, ecah

*all photos taken from fb ummu..thanks ya

0 comments:

Lunch in TGI Fridays

8:05 AM ct nasyrah 0 Comments

After Ummu's engagement ari tu, cik dd lum lunch lg. So, kteorg decide nak try makan kat sini. Since, i je yg penah makan kat sini dulu. So, saje ajak die try rase pulak. Ye la. Makanan kat sini mmg sedap.

For drinks we order strawberry lemonade slush and watermelon juice. I punye starwberry slush tu mmg sedap la. Mcm ice blended. Masam2 skit rase die.

Then, utk food i order chicken and shrimp pasta and him order rib steak with mash potato and fries.

rib steak with mash potato and fries
chicken and shrimp pasta



my starwberry lemonade slush

brownies obsession

And lastly for desert, kteorg order ni brownies obsession yg sgt berchocolate.. kenyang sgt2 la makan kat sini. Smpai tak yah mkn malam dah.

Bile bil smpai mmg bole agak la msti RM100+ punye. Ala skali skala kan cik dd dpt bonus. Leh la makan sini. Klu slalu mmg leh lingkup la.

0 comments: