Perangai menghabihkan duit

Ini perangai baru aku sejak 3, 4 bulan kebelakangan ni. Ape ke halnye tu agaknye?? Hehe perangai yg sememangnye biase di kalangan org2 pompuan. Iaitu SHOPPING!

Mmg tak leh dipisahkan sebenarnya..tak yah nak ngelat la. Kate tak elok pe sume. Mmg dh semula jadi kot perangai pompuan cenggini. Tp ape2 pun shopping2 jugak, duit kene pandai la guna. Jangan la membazir bile bershopping..(Ingatan utk diri sndiri sbnrnya..)

Ok. Nak cecite la ni. Aku ni klu gi shopping kat pusat2 membeli belah mmg susah la. Especially bile nak beli baju ke sluar ke. Sbb susah nak jumpe baju yg aku berkenan yg kene ngn taste aku. Kenape ye agaknye...maybe sbb pertambahan umur kot. Klu dulu aku suke pkai baju tshirt yg kaler2 terang or sweet(lengan panjang la) mengikut fesyen budak2 remaja time tu.

Tapi skang, bile umo pn dah meningkat ni dh tak minat sgt dh cenggitu. Aku nak cari baju yg labuh(bwh punggung la), tak mo ketat2 sgt tapi still trendy la. Takmo la plain je cam org tua nye baju kan... itu la yg payah nak cari. Sbb baju yg aku rase berkenan ni kebanyakkannye pendek2 kecik je plak.

Hmmm..tapikan skrg ni aku tgk dah mcm2 cara org buat bisnes. Yg paling femes skrg ialah bisnes online. Itu la sbnrnya tabiat aku skang. Asal masa free kat opis gi ushar baju or tudung online.

Kadang aku nengok baju or tudung yg dorg2 jual online ni mmg lebih cantik and ekslusif dr beli kat kedai tau! Lagi2 bile ade model2 yg peragakan baju or tudung yg dorg jual tu. Kita nmpak cantik je klu dorg pkai. Tu yg berkenan nak beli tu.

Selain tu, shopping online ni bg aku mmg senang dan tak membazir tenaga. Sbb pe? Sbbnye kite cume just order(isi form). Tggu dorg reply, transfer duit gune online banking dan tggu dlm 2-3 hari smpai la barang ke rumah kite.

Kene pandai jgk la bile berurus niaga online ni sbnrnya. Bukannye ape utk mengelakkan penipuan. Kene pilih jgk la website2 yg betul2 buat bisnes online. Utk pengetahuan korg, website yg biase aku bukak ialah:

  • www.radiusite.com(tudung cun2)
  • www.alhumairacontemporary.com(same gak jual tudung)
  • akedsyria.blogspot.com( jual tudung syria)
  • ola-femme.blogspot.com(ade baju, kasut korean style)
Yang ini mmg biase aku bukak and products dorg pun mmg cantik2. Klu skrg ni, kira tiap2 bulan jgk la aku mesti beli tudung online..heheh..tp tgk jgk la kan harga dan corak die. Klu mahal2 sgt aku tak beli. Beli yg rase berpatutan dan mampu je. Bukannye ape. Ini je la cara nak beli barang utk diri sndiri.

Jadi secara kesimpulannya, berpada2 la bile bershoping a.k.a menghabihkan duit nih..kdg2 beli secara online ni tak sedar gune duit dgn byk. Klu rase2 kat luar lebih murah, beli je la sndiri kat kdai ek. Ok tu je nak cecita..zasss..



Comments

Popular posts from this blog

Chilled Oreo Cheesecake resipi - Tak perlu bakar! masuk peti sejuk je

Tersumbat telinga dan hidung lah pulak dah (sinusitis)

Alhamdulillah..Allah makbulkan jua doaku