Ija & Rashid weeding day!!!

9:53 AM ct nasyrah 0 Comments


Yessa..entri kali ni membawa anda ke Kulim Kedah untuk menyaksikan perkahwinan ex opismate aku dulu iaitu Ija dan hubbynye Rashid on 25th September lps. Untuk pengetahuan korang, rashid is my tunang's opismate. Hehe. So, dua2nye kawan kteorg la.. Kami pergi berlima. Me, my tunang and 3 of his friends..ime, lan and iman.

Kteorg gerak dlam pukul 9 pagi ke sane. Maklumla perjalanan tu mengambik mase dalam 4 jam la. So, gerak awal supaya leh la sampai dalam tengah hari ke kat sane. Klu sampai lambat sgt pulak karang, alamat abisla sume lauk pauk dan maybe pengantin pun balik. Hehe. Anyway, dalam pkul 1.30 ptg, rombongan kami pn sampai ler kat umah Rashid. Sampai2 je nampak la khemah2 arab dgn sekerting purple. Pengantin pun dah smpai dan dah abis makan dh pun.

So, kteorang pun yang sememangnye dah kebulur ni gi la makan dulu. Sempat jugak la snap pic time makan. Lauk pauk die orait la. bedal je sementara perut tgh lapa ni kan. Yang bestnye kenduri dia ni ade gak menyajikan laksa, cendol ngan sate! mmg superb la. Ye la biasenye nasik ngan lauk je la. Ni klu ade duit lebih ape salahnye letak skali menu2 mcm ni time majlis kawin. Dengan secara otomatiknye la akan dikenang org sbb lain dari yg lain. Tapi aku dpat merasa nasik je la kan..sbb tade mood lak nak makan bende2 lain.


Then, agenda lps mkn mesti la amik gambar ngan pengantin..ye la dtg jejauh mesti la nak ade kenangan dan bukti yang kteorg smpai jgk ke kenduri Rashid ngan Ija nih. Sebenarnya kenduri Rashid ni skali ngan kenduri akak die. So kiranya ade 2 pelamin klu nak tau. But tak sempat lak nak letak sumenye dalam entri ni. Agak2 pkul 3 camtu, kteorg pun berangkat la balik kl. Smpai kl pun dalam pkul 9 lbih camtu. Nak anta dorg2 ni lagi ke umah. Pastu aku sempat lagi singgah umah Cik Ha yang buat open house ari tu gak. Kira2 pkul 11 lebih gak la aku smpai umah. Mmg penat wooo..maklumla hampir 1000km jgk la berjalan ari nih..

Ape-ape hal pun Selamat Pengantin Baru la buat Ija and Rashid. Semoga berbahgia ke anak cucu..


0 comments:

Oly's open house

2:31 PM ct nasyrah 1 Comments

Weekend di bulan Syawal ni mmg penuh la aktiviti dengan gi open house umah kengkawan. Kali ni Oly lak yg buat open house and also her birthday. So, me and Rusydi pun gi la. Orang dah invite kan. Actually aku pn lupe sebenarnye ari tu besday die. Bile cek facebook baru tau rupenye besday die. Rupenye mmg sengaja la kan die buat open house on 26 September tu. Heheh..ade agenda lain lak rupenye skali.


Segan lak klu datang bawak tangan kosong je. So singgah la One Utama jap beli present utk die. Hujan plak turun dgn lebatnye time tu. Terpikir la camne nak turun nanti. But fortunately by the time kteorg smpai umah die ujan dh pun berenti. Yeay. Sampai je sane ade la some of my frens yang dh lame smpai. Ummu, ecah ngan yusma & bf die. Then borak2 la jap. Ye la lame tak jumpe kan. Especially Yusma.

Food yg disajikan ialah nasi beriyani, ade sate, rendang and cake la of coz kan..sedap la makan. And last but not least girls yang dtg dapat gift cupcakes dari die..hehe homemade from Ummu. Sedap sgt. Maklum la lulusan diploma in making pastri ni la kan.. So sempat snap cupcakes je la pun..huhu.

Anyway, thank u to Oly sebab invite me to her birthday merangkap open house. Tahun dpn jgn lupe ajak lagi eh..ok daaa...

cupcakes homemade by Ummu


my gift cupcake..yum yum

dari kiri:me, ummu,oly,ecah,yusma

1 comments:

Adik beradik

5:24 PM ct nasyrah 0 Comments

Mase kecik2 dulu aku slalu mengeluh.."Hiiee..nape la umi ni lahir adik banyak-banyak? Letih la orang nak jaga, nak gi main pun tak bole. Nak jaga dorang jer!", kate hati aku. Hehe.. biase la budak2 kecik. Mesti la nak gi main ngan kawan2, buat hal sendiri kan. Tapi aku? Kadang2 kene korban masa jaga adik2 aku yg ramai tu. Nasib la ko kan..dah jadi anak sulung. Mcm tu la kisahnye.

La ni nak cerita..adik beradik aku 5 orang sumenye termasuk la aku anak yang paling sulung and satu2 nye pompuan.Masing-masing ade macam2 perangai dan 'peel' nye. Mesti korang leh agak kan..klu dah sorang je pompuan, pastu dikelilingi ngan adik2 yang lain sumenye laki, semestinye la aku ni perangai ade mcm jantan skit. Haaa.. mmg ye la tu. Tapi tak le teruk sgt. Kasar je la sket. hehe. Tapi biase la. Same je mcm org lain yg ade adik beradik sume laki cam aku kan.

Zulhanif @anip

Adik aku yang 1st ni la yg paling lasak skali antara semua. Die la yg paling tough, nakal, jahat, pemurah la jgk dan paling gelap a.k.a hitam..hehe. mcm2 kes dah penah terjadi kat mamat sorang nih. Antaranye, mase die umo 2 tahun, die kene hempap ngn moto ayah smpai patah kaki. Pastu excident moto mase form 5 dan taun2 seterusnya. Penah kene kayap la dan tah ape2 lagi la. Mase kecik2 dulu, die ni la lawan bertumbuk sepak terajang ngan aku. Nakal yang amat! Last2 umi hantuk kepala kteorang. Baru berenti gaduh. Hahaha....Tapi, semakin membesar, kenakalan die pn dah semakin berkurang la. Kteorang pn dah lame tak gaduh. Tp die ni, amatla pemurah orgnye. Klu ade masalah duit ke garenti die tolong la klu die ade duit. Ataupn nak repair moto ke brg2 letrik ke leh la jumpe die. Sebab die ni mmg ade bakat bab2 repair2 bende nih.


akim@ bad

Yang ini plak anak no 3, kira adik aku no 2 la. Die ni mase kecik mmg terkenal dengan kaki nangis kuat. Suke sgt menangis jerit kuat2. Ntah kenape tah. Bingit telinga ni klu die dah stat nangis. Kadang2 lempang jgk muka die sbb geram. Tapi, buat die nangis lagi kuat ade la. Sampai ayah aku pn dah imun dah dengar tangisan die nih. Nasib la ble die dah besar, die ni pandai. Kira dalam adik beradik aku nih die antara yg terpandai gak la. Skang nih tgh belaja kat MMU cos engineering. Mase skolah dulu pn bagus jgk smpai jadi tokoh pelajar la. Kembang la sekejap umi ayah aku nengok die naik turun pentas dewan skolah die tu amik hadiah time ujung taun. Tapi pelik gak, klu mase kecik2 dulu die dah berlatih suara @ menangis sekuat hati, patut sekarang suara mesti sedap ek. Tapi aku dgr biase jek..hehe.. (akim:siot je ko kaklong.
kaklong:hahahaha)
Omar@bangteh

Ini abang teh. Die ni pendiam skit orangnye dan tak banyak buat hal. Sbb tu la memori zaman kecik2 die kteorg tak bape nak ingat sangat. Tapi dalam diam2 die tu ade isi woo..berbakat rupenye dalam seni lukis kartun jepun@manga. Klu nengok hasil2 karya die, leh la jugak anta masuk magazine mane2. Stakat ni die anta karya die kat magazine skolah die je la. Pastu perangai die ni yg kdg2 kteorg geram ialah die tak suke naik kereta. Tah kenape ntah. Tak selesa kot. So, klu kteorg kluar jalan2 ke, die pun tinggal la kat umah macam anak dara. Umi pun dah paham dah. Die pun ok kan aje. At least, ade gak la orang nak tolong angkat kain kan klu hujan..

Kahar@adik

Yang ini plak anak bongsu. Kteorang kat umah panggil adik. Die ni la yg paling ting tong skali dalam adik beradik kteorg. Sometimes, orang yg paling byk kene pedajal, usik, katai atau sakat dek adik beradik yang lain. Kadang2 slalu gak jadi pak suruhan orang. Hehe..maklum la yang paling kecik kan..berani lak die nak lawan cakap orang. Walaupun die ni anak bongsu, tapi takde la manja sgt ngan umi. Die biase2 je la. Maybe die segan nak manja2 sgt sbb karang abang2 die ramai yang katai die. Kecik2 dulu selalu sgt bergaduh ngan abgteh. Pantang silap sikit, melalak la. Perangai die ni ade la ala ala abg zul die tuh. Dan diorang berdua ni mmg kamceng pun. Walaupun kadang2 ting tong skit, tapi die ni takde la buas macam anak remaja yang lain. Hari2 pun pegi skolah, balik on time dan tak bergaul dengan budak2 jahat. Ok la tu kan...

Dengan adanya adik beradik yang ramai nih tak de la tak best. Kadang2 best la jugak. Yela..bile ramai, takde la rase sunyi. Meriah aje. Pastu ade la jugak orang lain yg bole kite mintak tolong bile susah ke kan. Mungkin mase kecik2 dulu susah la nak jaga. Sampai kadang2 aku pegi main ngn kengkawan pun siap dukung adik skali. Tapi sume tu kira pengalaman kita la kan bile dah ade anak nanti. Tau la jugak macam mane nak jaga.

Ape-ape pun hari ni aku bersyukur sebab lahir dalam family yang sederhana dan besar. Banyak kelebihan sebenarnya adik beradik ramai ni. So, pada yang selalu tensen2 ngan adik-adik ramai tu, bwk2 la bersabar ye..mmg itu la nasibnye beradik-beradik...akhir kata..sayangi lah keluarga anda..ok!

0 comments:

homemade cornflake cookies making day!!

11:54 PM ct nasyrah 0 Comments



yeay..ari ni buat kuih hari selepas raye..baguih tak? orang lain semangat buat kuih raye sebelum raye, nih kiteorg buat kuih raye selepas raye. hahaha. Nak dijadikan cerita, tetibe tunang den nak sgt mkn biskut cornflakes faveret die. apelagi, tanpa membuang masa terus je gi kedai bakery kat taman megah beli barang2 buat kuih. Abis shopping balik umah terus buat.

Ini bukan den yg masak bancuh sume tau...si dia yg buat. Amik resepi dari akak die. Akak die siap msg lagi sume bahan dan cara2 nak buat. allaaaa.. sebenarnye simple je biskut nih. 1 jam je dah leh siap setengah kilo cornflakes...haaa klu nak tau rahsia biskut ni rangup dan sedap, jgn gune conflakes yg mahal dalam kotak gmbr ayam tuh, beli jer yg murah takde brand punye tuh..itu yg sedap buat biskut.


hik hik...ni la rupe biskut cornflakes yg kiteorg buat siang tadi..sedap wooo..bole tahan gak rasenye..boleh la klu nak wat meniaga..hehe tp msti malas kan nak buat byk2. Lenguh gak tangan nak ceduk adunan tu masuk dalam cup2 kecik tuh!

Haaa pada sesape yg nak buat biskut nih leh la beli bahan-bahan nye iaitu butter, cornflakes 500gm, golden syrup, gula, chocolate rice/color rice. cairkan bahan tadi pastu gaulkan dgn cornflakes. pastu ceduk dlm cup2 kecik. Bakar 10 minit dgn suhu 180 darjah celsius..senang je kan?? selamat mencuba!

0 comments:

Syawal @ Bahau N.Sembilan

9:16 PM ct nasyrah 0 Comments

Selamat..selamat hari raya
Kami ucapkan pada semua
Hari yg menyatukan kita semua
untuk bermaafan lah sesama kita..
-Ramlah Ram-


Ha..lagu ni tiap2 taun ble nak raye jer msti kluar kat radio punye..So, kali ni of coz la nak cerita psl raye kat kampung me iaitu Bahau N.Sembilan..
1 hari sebelum raye, jiwa dah berkobar2 dah nak balik kmpg..ntah kenape klu balik raye je rase mcm gini..klu hari2 biase nak blk kmpg, tade pulak. Ditambah lagi dengn lagu2 raye yg berkumandang mase drive mmg terasa syahdu btul la..heheh. Balik ikut jln Jelebu sane. Nak avoid jem la katekan...tp mmg jln tu clear gile. Tp naik bukit, turun bukit...belok2 skit la dari jalan highway biase yg lurus je tu..biase la jln kmpg. Janji tade tol and plus takde jem!! itu yg paling utama..

Sampai umah uwan dalam pkul 2 cenggitu la..pastu rehat2 dulu, smyg and masak utk berbuka..ble last day posa ni la rase cabaran die hebat btul..haus dan lapar yg teramat2 la pulak. dah la pagi td sume pun tak bgn sahur..hadui..tp tahan jgk la me smpai berbuka..Alhamdulillah

Pagi Syawal....
Macam biase la..kene bgn awal kan. Umi siapkan breakfast, pastu mkn and siap2 nak gi masjid smyg raye..setakat ni mmg tak penah miss lagi la smyg raye..yg bestnye sbb hari ni la me merasmikan baju raye baru yg beli kat pkns, Shah Alam ari tuh. Lopeh tu gi la umah uwan kat baruh..jumpe sedare mare sume. Ptg pulak gi amik gambar family kat studio kek pekan bahau..mmh kaye la tokey cina kedai gambar tuh raye nih...byk gak family dtg amik gambar studio kan..ye la dari pagi smpai petang ade je family dtg. mcm2 kaler tema aku nengok..
Cakap psl tema kaler...family me sepakat nak pkai kaler biru taun nih..ye la nnti nak buek kenduri kawen nnti tema kaler biru. So, tak yah la nnti nak kene beli baju lain plak. Mmg cantik gak la bergmbr same kaler baju nih..hehehe...org lain nengok pun sederet anak beranak kaler biru jek..mcm boria pun ade dah..

Sufyan's family photo studio 10 Sept 2010

Heh..ni la gmbr photo studio yg me amik gune camera digital lumix tu jek..yg btul2 amik dek apek kdai gmbr tu lum dapek lagi..maybe seminggu bari siap katenye..amacam?? biru mata korg??

Raye kedua...
Hari ni mmg pueh la gi jalan raye. pagi2 siap pi kubur. pastu jalan raye umah sedara dekat 5 buah umah gak la. letih perut makan jer..tp best jugak lame dah tak mkn kan..

Raye ketiga...
Hati ni relex skit..takde la kene bgn awal..sbb ari ni nak balik kl dah pun. Kira2 pkul 12.30 tu jln la pi blk kl..sebelum tu singgah la umah paklonh jap kat kmpg jambu lapan nengok anak angah yg bru lahir....adam mustaqim name die..comel gak! dlm pkul 1 setgh cam tu la blah nak blk kl. lps smyg zohor gerak la nak ikut LEKAS. Smpai k.pilah je, jem je nak dkt sejam. korg bygkan je la jam nak pkul 5 ptg, tp still kat pilah lagi..amende tuh?? So, kteorg mmbuat keputusan patah blk ikut jln jelebu. Mula2 nak ikut LEKAS ni sbb uwan la tak tahan jln belok2. Tp klu dah jem gini, kene jgk la ikut jln lame tu. Kang dari ade jgk la yg sakit kepala, sakit hati ngn sakit kaki kang klu ikut gak jln jem nih. Esok pagi la agaknye smpai umah. So, tanpa membuang mase, kteorg pn blah la ikut jln Jelebu. Smpai umah dlam pkul 9 mlm cam tu la..ok la tuh..esoknye pun aku kene keje. dpat la rehat2..

Hmm tu la sikit sebanyak memori me utk raye 2010 nih..ye la...mungkin ni la kenangan last raye sebagai anak dara milik umi ayah me lagi..ye la taun dpn dah beraya ngan suami lak..heheh..ok la Selamat Hari Raya!!! maap zahir dan batin...

0 comments:

Penghujung Ramadan iaitu Hari Raya

1:04 PM ct nasyrah 0 Comments

Sedar tak sedar rupenye dah nak sebulan posa. klu ikutkan mcm2 perubahan yang berlaku dalam hidup me Ramadan tahun ni. Antaranya:-

1.tukar kerja kat Wangsa Maju
2.first time Ramadan bwk kete sendiri
3.first year jgk berposa dgn gelaran tunangan org
4.Last year posa sebagai status 'single'

hmm..walaupn sikit tp sebenarnya terasa la jugak perubahannye berbanding taun2 sebelumnya. Rase sedey pun ade ble Ramadan dan abis nih..ye la lps2 ni me dah tak leh balik awal dh iaitu pkul 5. Waktu opis sbnarnya abis kul 6 ptg. Pastu terawih pun dh tade..tahun ni la baru me rase cam ikhlas nak gi terawih...(hehe..taun sblum kene paksa ngn umi) walaupn tak cukup sebulan aku buat, tp rase rugi klu me tak pegi.

Bulan Ramadan ialah bulan yg paling special skali..lain rasenye dari bulan2 yg lain. Semoga diriku masih dapat melaluinya lagi tahun dpn..InsyaAllah.

Lastly, nah kad raya virtual yg tunang me buatkan....

Dengan tulus ikhlas maaf zahir dan batin...Selamat Hari Raya

0 comments: