Posts

Showing posts from September, 2010

Ija & Rashid weeding day!!!

Image
Yessa..entri kali ni membawa anda ke Kulim Kedah untuk menyaksikan perkahwinan ex opismate aku dulu iaitu Ija dan hubbynye Rashid on 25th September lps. Untuk pengetahuan korang, rashid is my tunang's opismate. Hehe. So, dua2nye kawan kteorg la.. Kami pergi berlima. Me, my tunang and 3 of his friends..ime, lan and iman.

Kteorg gerak dlam pukul 9 pagi ke sane. Maklumla perjalanan tu mengambik mase dalam 4 jam la. So, gerak awal supaya leh la sampai dalam tengah hari ke kat sane. Klu sampai lambat sgt pulak karang, alamat abisla sume lauk pauk dan maybe pengantin pun balik. Hehe. Anyway, dalam pkul 1.30 ptg, rombongan kami pn sampai ler kat umah Rashid. Sampai2 je nampak la khemah2 arab dgn sekerting purple. Pengantin pun dah smpai dan dah abis makan dh pun.

So, kteorang pun yang sememangnye dah kebulur ni gi la makan dulu. Sempat jugak la snap pic time makan. Lauk pauk die orait la. bedal je sementara perut tgh lapa ni kan. Yang bestnye kenduri dia ni ade gak menyajikan laksa, cendol…

Oly's open house

Image
Weekend di bulan Syawal ni mmg penuh la aktiviti dengan gi open house umah kengkawan. Kali ni Oly lak yg buat open house and also her birthday. So, me and Rusydi pun gi la. Orang dah invite kan. Actually aku pn lupe sebenarnye ari tu besday die. Bile cek facebook baru tau rupenye besday die. Rupenye mmg sengaja la kan die buat open house on 26 September tu. Heheh..ade agenda lain lak rupenye skali.


Segan lak klu datang bawak tangan kosong je. So singgah la One Utama jap beli present utk die. Hujan plak turun dgn lebatnye time tu. Terpikir la camne nak turun nanti. But fortunately by the time kteorg smpai umah die ujan dh pun berenti. Yeay. Sampai je sane ade la some of my frens yang dh lame smpai. Ummu, ecah ngan yusma & bf die. Then borak2 la jap. Ye la lame tak jumpe kan. Especially Yusma.

Food yg disajikan ialah nasi beriyani, ade sate, rendang and cake la of coz kan..sedap la makan. And last but not least girls yang dtg dapat gift cupcakes dari die..hehe homemade from Ummu. Seda…

Adik beradik

Image
Mase kecik2 dulu aku slalu mengeluh.."Hiiee..nape la umi ni lahir adik banyak-banyak? Letih la orang nak jaga, nak gi main pun tak bole. Nak jaga dorang jer!", kate hati aku. Hehe.. biase la budak2 kecik. Mesti la nak gi main ngan kawan2, buat hal sendiri kan. Tapi aku? Kadang2 kene korban masa jaga adik2 aku yg ramai tu. Nasib la ko kan..dah jadi anak sulung. Mcm tu la kisahnye.

La ni nak cerita..adik beradik aku 5 orang sumenye termasuk la aku anak yang paling sulung and satu2 nye pompuan.Masing-masing ade macam2 perangai dan 'peel' nye. Mesti korang leh agak kan..klu dah sorang je pompuan, pastu dikelilingi ngan adik2 yang lain sumenye laki, semestinye la aku ni perangai ade mcm jantan skit. Haaa.. mmg ye la tu. Tapi tak le teruk sgt. Kasar je la sket. hehe. Tapi biase la. Same je mcm org lain yg ade adik beradik sume laki cam aku kan.

homemade cornflake cookies making day!!

Image
yeay..ari ni buat kuih hari selepas raye..baguih tak? orang lain semangat buat kuih raye sebelum raye, nih kiteorg buat kuih raye selepas raye. hahaha. Nak dijadikan cerita, tetibe tunang den nak sgt mkn biskut cornflakes faveret die. apelagi, tanpa membuang masa terus je gi kedai bakery kat taman megah beli barang2 buat kuih. Abis shopping balik umah terus buat.

Ini bukan den yg masak bancuh sume tau...si dia yg buat. Amik resepi dari akak die. Akak die siap msg lagi sume bahan dan cara2 nak buat. allaaaa.. sebenarnye simple je biskut nih. 1 jam je dah leh siap setengah kilo cornflakes...haaa klu nak tau rahsia biskut ni rangup dan sedap, jgn gune conflakes yg mahal dalam kotak gmbr ayam tuh, beli jer yg murah takde brand punye tuh..itu yg sedap buat biskut.


hik hik...ni la rupe biskut cornflakes yg kiteorg buat siang tadi..sedap wooo..bole tahan gak rasenye..boleh la klu nak wat meniaga..hehe tp msti malas kan nak buat byk2. Lenguh gak tangan nak ceduk adunan tu masuk dalam cup2 kecik…

Syawal @ Bahau N.Sembilan

Image
Selamat..selamat hari raya
Kami ucapkan pada semua
Hari yg menyatukan kita semua
untuk bermaafan lah sesama kita..
-Ramlah Ram-


Ha..lagu ni tiap2 taun ble nak raye jer msti kluar kat radio punye..So, kali ni of coz la nak cerita psl raye kat kampung me iaitu Bahau N.Sembilan..
1 hari sebelum raye, jiwa dah berkobar2 dah nak balik kmpg..ntah kenape klu balik raye je rase mcm gini..klu hari2 biase nak blk kmpg, tade pulak. Ditambah lagi dengn lagu2 raye yg berkumandang mase drive mmg terasa syahdu btul la..heheh. Balik ikut jln Jelebu sane. Nak avoid jem la katekan...tp mmg jln tu clear gile. Tp naik bukit, turun bukit...belok2 skit la dari jalan highway biase yg lurus je tu..biase la jln kmpg. Janji tade tol and plus takde jem!! itu yg paling utama..

Sampai umah uwan dalam pkul 2 cenggitu la..pastu rehat2 dulu, smyg and masak utk berbuka..ble last day posa ni la rase cabaran die hebat btul..haus dan l…

Penghujung Ramadan iaitu Hari Raya

Image
Sedar tak sedar rupenye dah nak sebulan posa. klu ikutkan mcm2 perubahan yang berlaku dalam hidup me Ramadan tahun ni. Antaranya:-

1.tukar kerja kat Wangsa Maju
2.first time Ramadan bwk kete sendiri
3.first year jgk berposa dgn gelaran tunangan org
4.Last year posa sebagai status 'single'

hmm..walaupn sikit tp sebenarnya terasa la jugak perubahannye berbanding taun2 sebelumnya. Rase sedey pun ade ble Ramadan dan abis nih..ye la lps2 ni me dah tak leh balik awal dh iaitu pkul 5. Waktu opis sbnarnya abis kul 6 ptg. Pastu terawih pun dh tade..tahun ni la baru me rase cam ikhlas nak gi terawih...(hehe..taun sblum kene paksa ngn umi) walaupn tak cukup sebulan aku buat, tp rase rugi klu me tak pegi.

Bulan Ramadan ialah bulan yg paling special skali..lain rasenye dari bulan2 yg lain. Semoga diriku masih dapat melaluinya lagi tahun dpn..InsyaAllah.

Lastly, nah kad raya virtual yg tunang me buatkan....

Dengan tulus ikhlas maaf zahir dan batin...Selamat Hari Raya