homemade cornflake cookies making day!!



yeay..ari ni buat kuih hari selepas raye..baguih tak? orang lain semangat buat kuih raye sebelum raye, nih kiteorg buat kuih raye selepas raye. hahaha. Nak dijadikan cerita, tetibe tunang den nak sgt mkn biskut cornflakes faveret die. apelagi, tanpa membuang masa terus je gi kedai bakery kat taman megah beli barang2 buat kuih. Abis shopping balik umah terus buat.

Ini bukan den yg masak bancuh sume tau...si dia yg buat. Amik resepi dari akak die. Akak die siap msg lagi sume bahan dan cara2 nak buat. allaaaa.. sebenarnye simple je biskut nih. 1 jam je dah leh siap setengah kilo cornflakes...haaa klu nak tau rahsia biskut ni rangup dan sedap, jgn gune conflakes yg mahal dalam kotak gmbr ayam tuh, beli jer yg murah takde brand punye tuh..itu yg sedap buat biskut.


hik hik...ni la rupe biskut cornflakes yg kiteorg buat siang tadi..sedap wooo..bole tahan gak rasenye..boleh la klu nak wat meniaga..hehe tp msti malas kan nak buat byk2. Lenguh gak tangan nak ceduk adunan tu masuk dalam cup2 kecik tuh!

Haaa pada sesape yg nak buat biskut nih leh la beli bahan-bahan nye iaitu butter, cornflakes 500gm, golden syrup, gula, chocolate rice/color rice. cairkan bahan tadi pastu gaulkan dgn cornflakes. pastu ceduk dlm cup2 kecik. Bakar 10 minit dgn suhu 180 darjah celsius..senang je kan?? selamat mencuba!

Comments

Popular posts from this blog

Chilled Oreo Cheesecake resipi - Tak perlu bakar! masuk peti sejuk je

Tersumbat telinga dan hidung lah pulak dah (sinusitis)

Alhamdulillah..Allah makbulkan jua doaku