Syawal @ Bahau N.Sembilan

9:16 PM ct nasyrah 0 Comments

Selamat..selamat hari raya
Kami ucapkan pada semua
Hari yg menyatukan kita semua
untuk bermaafan lah sesama kita..
-Ramlah Ram-


Ha..lagu ni tiap2 taun ble nak raye jer msti kluar kat radio punye..So, kali ni of coz la nak cerita psl raye kat kampung me iaitu Bahau N.Sembilan..
1 hari sebelum raye, jiwa dah berkobar2 dah nak balik kmpg..ntah kenape klu balik raye je rase mcm gini..klu hari2 biase nak blk kmpg, tade pulak. Ditambah lagi dengn lagu2 raye yg berkumandang mase drive mmg terasa syahdu btul la..heheh. Balik ikut jln Jelebu sane. Nak avoid jem la katekan...tp mmg jln tu clear gile. Tp naik bukit, turun bukit...belok2 skit la dari jalan highway biase yg lurus je tu..biase la jln kmpg. Janji tade tol and plus takde jem!! itu yg paling utama..

Sampai umah uwan dalam pkul 2 cenggitu la..pastu rehat2 dulu, smyg and masak utk berbuka..ble last day posa ni la rase cabaran die hebat btul..haus dan lapar yg teramat2 la pulak. dah la pagi td sume pun tak bgn sahur..hadui..tp tahan jgk la me smpai berbuka..Alhamdulillah

Pagi Syawal....
Macam biase la..kene bgn awal kan. Umi siapkan breakfast, pastu mkn and siap2 nak gi masjid smyg raye..setakat ni mmg tak penah miss lagi la smyg raye..yg bestnye sbb hari ni la me merasmikan baju raye baru yg beli kat pkns, Shah Alam ari tuh. Lopeh tu gi la umah uwan kat baruh..jumpe sedare mare sume. Ptg pulak gi amik gambar family kat studio kek pekan bahau..mmh kaye la tokey cina kedai gambar tuh raye nih...byk gak family dtg amik gambar studio kan..ye la dari pagi smpai petang ade je family dtg. mcm2 kaler tema aku nengok..
Cakap psl tema kaler...family me sepakat nak pkai kaler biru taun nih..ye la nnti nak buek kenduri kawen nnti tema kaler biru. So, tak yah la nnti nak kene beli baju lain plak. Mmg cantik gak la bergmbr same kaler baju nih..hehehe...org lain nengok pun sederet anak beranak kaler biru jek..mcm boria pun ade dah..

Sufyan's family photo studio 10 Sept 2010

Heh..ni la gmbr photo studio yg me amik gune camera digital lumix tu jek..yg btul2 amik dek apek kdai gmbr tu lum dapek lagi..maybe seminggu bari siap katenye..amacam?? biru mata korg??

Raye kedua...
Hari ni mmg pueh la gi jalan raye. pagi2 siap pi kubur. pastu jalan raye umah sedara dekat 5 buah umah gak la. letih perut makan jer..tp best jugak lame dah tak mkn kan..

Raye ketiga...
Hati ni relex skit..takde la kene bgn awal..sbb ari ni nak balik kl dah pun. Kira2 pkul 12.30 tu jln la pi blk kl..sebelum tu singgah la umah paklonh jap kat kmpg jambu lapan nengok anak angah yg bru lahir....adam mustaqim name die..comel gak! dlm pkul 1 setgh cam tu la blah nak blk kl. lps smyg zohor gerak la nak ikut LEKAS. Smpai k.pilah je, jem je nak dkt sejam. korg bygkan je la jam nak pkul 5 ptg, tp still kat pilah lagi..amende tuh?? So, kteorg mmbuat keputusan patah blk ikut jln jelebu. Mula2 nak ikut LEKAS ni sbb uwan la tak tahan jln belok2. Tp klu dah jem gini, kene jgk la ikut jln lame tu. Kang dari ade jgk la yg sakit kepala, sakit hati ngn sakit kaki kang klu ikut gak jln jem nih. Esok pagi la agaknye smpai umah. So, tanpa membuang mase, kteorg pn blah la ikut jln Jelebu. Smpai umah dlam pkul 9 mlm cam tu la..ok la tuh..esoknye pun aku kene keje. dpat la rehat2..

Hmm tu la sikit sebanyak memori me utk raye 2010 nih..ye la...mungkin ni la kenangan last raye sebagai anak dara milik umi ayah me lagi..ye la taun dpn dah beraya ngan suami lak..heheh..ok la Selamat Hari Raya!!! maap zahir dan batin...

0 comments: