Adik beradik

Mase kecik2 dulu aku slalu mengeluh.."Hiiee..nape la umi ni lahir adik banyak-banyak? Letih la orang nak jaga, nak gi main pun tak bole. Nak jaga dorang jer!", kate hati aku. Hehe.. biase la budak2 kecik. Mesti la nak gi main ngan kawan2, buat hal sendiri kan. Tapi aku? Kadang2 kene korban masa jaga adik2 aku yg ramai tu. Nasib la ko kan..dah jadi anak sulung. Mcm tu la kisahnye.

La ni nak cerita..adik beradik aku 5 orang sumenye termasuk la aku anak yang paling sulung and satu2 nye pompuan.Masing-masing ade macam2 perangai dan 'peel' nye. Mesti korang leh agak kan..klu dah sorang je pompuan, pastu dikelilingi ngan adik2 yang lain sumenye laki, semestinye la aku ni perangai ade mcm jantan skit. Haaa.. mmg ye la tu. Tapi tak le teruk sgt. Kasar je la sket. hehe. Tapi biase la. Same je mcm org lain yg ade adik beradik sume laki cam aku kan.

Zulhanif @anip

Adik aku yang 1st ni la yg paling lasak skali antara semua. Die la yg paling tough, nakal, jahat, pemurah la jgk dan paling gelap a.k.a hitam..hehe. mcm2 kes dah penah terjadi kat mamat sorang nih. Antaranye, mase die umo 2 tahun, die kene hempap ngn moto ayah smpai patah kaki. Pastu excident moto mase form 5 dan taun2 seterusnya. Penah kene kayap la dan tah ape2 lagi la. Mase kecik2 dulu, die ni la lawan bertumbuk sepak terajang ngan aku. Nakal yang amat! Last2 umi hantuk kepala kteorang. Baru berenti gaduh. Hahaha....Tapi, semakin membesar, kenakalan die pn dah semakin berkurang la. Kteorang pn dah lame tak gaduh. Tp die ni, amatla pemurah orgnye. Klu ade masalah duit ke garenti die tolong la klu die ade duit. Ataupn nak repair moto ke brg2 letrik ke leh la jumpe die. Sebab die ni mmg ade bakat bab2 repair2 bende nih.


akim@ bad

Yang ini plak anak no 3, kira adik aku no 2 la. Die ni mase kecik mmg terkenal dengan kaki nangis kuat. Suke sgt menangis jerit kuat2. Ntah kenape tah. Bingit telinga ni klu die dah stat nangis. Kadang2 lempang jgk muka die sbb geram. Tapi, buat die nangis lagi kuat ade la. Sampai ayah aku pn dah imun dah dengar tangisan die nih. Nasib la ble die dah besar, die ni pandai. Kira dalam adik beradik aku nih die antara yg terpandai gak la. Skang nih tgh belaja kat MMU cos engineering. Mase skolah dulu pn bagus jgk smpai jadi tokoh pelajar la. Kembang la sekejap umi ayah aku nengok die naik turun pentas dewan skolah die tu amik hadiah time ujung taun. Tapi pelik gak, klu mase kecik2 dulu die dah berlatih suara @ menangis sekuat hati, patut sekarang suara mesti sedap ek. Tapi aku dgr biase jek..hehe.. (akim:siot je ko kaklong.
kaklong:hahahaha)
Omar@bangteh

Ini abang teh. Die ni pendiam skit orangnye dan tak banyak buat hal. Sbb tu la memori zaman kecik2 die kteorg tak bape nak ingat sangat. Tapi dalam diam2 die tu ade isi woo..berbakat rupenye dalam seni lukis kartun jepun@manga. Klu nengok hasil2 karya die, leh la jugak anta masuk magazine mane2. Stakat ni die anta karya die kat magazine skolah die je la. Pastu perangai die ni yg kdg2 kteorg geram ialah die tak suke naik kereta. Tah kenape ntah. Tak selesa kot. So, klu kteorg kluar jalan2 ke, die pun tinggal la kat umah macam anak dara. Umi pun dah paham dah. Die pun ok kan aje. At least, ade gak la orang nak tolong angkat kain kan klu hujan..

Kahar@adik

Yang ini plak anak bongsu. Kteorang kat umah panggil adik. Die ni la yg paling ting tong skali dalam adik beradik kteorg. Sometimes, orang yg paling byk kene pedajal, usik, katai atau sakat dek adik beradik yang lain. Kadang2 slalu gak jadi pak suruhan orang. Hehe..maklum la yang paling kecik kan..berani lak die nak lawan cakap orang. Walaupun die ni anak bongsu, tapi takde la manja sgt ngan umi. Die biase2 je la. Maybe die segan nak manja2 sgt sbb karang abang2 die ramai yang katai die. Kecik2 dulu selalu sgt bergaduh ngan abgteh. Pantang silap sikit, melalak la. Perangai die ni ade la ala ala abg zul die tuh. Dan diorang berdua ni mmg kamceng pun. Walaupun kadang2 ting tong skit, tapi die ni takde la buas macam anak remaja yang lain. Hari2 pun pegi skolah, balik on time dan tak bergaul dengan budak2 jahat. Ok la tu kan...

Dengan adanya adik beradik yang ramai nih tak de la tak best. Kadang2 best la jugak. Yela..bile ramai, takde la rase sunyi. Meriah aje. Pastu ade la jugak orang lain yg bole kite mintak tolong bile susah ke kan. Mungkin mase kecik2 dulu susah la nak jaga. Sampai kadang2 aku pegi main ngn kengkawan pun siap dukung adik skali. Tapi sume tu kira pengalaman kita la kan bile dah ade anak nanti. Tau la jugak macam mane nak jaga.

Ape-ape pun hari ni aku bersyukur sebab lahir dalam family yang sederhana dan besar. Banyak kelebihan sebenarnya adik beradik ramai ni. So, pada yang selalu tensen2 ngan adik-adik ramai tu, bwk2 la bersabar ye..mmg itu la nasibnye beradik-beradik...akhir kata..sayangi lah keluarga anda..ok!

Comments

Popular posts from this blog

Chilled Oreo Cheesecake resipi - Tak perlu bakar! masuk peti sejuk je

Tersumbat telinga dan hidung lah pulak dah (sinusitis)

Alhamdulillah..Allah makbulkan jua doaku