Posts

Showing posts from November, 2014

Opis baru plak dah lagi. At brickfields.

Entri ni up time aku dah nak 2 minggu keje sini kat Brickfields.
Yup.
Dah pindah dah dari Solaris Mont Kiara/Dutamas ke sini.

Ok la.
Yang bestnya sini adalah dekat dengan umah.
Masa nak pergi pagi-pagi jalan tak jem sangat.
Dalam 15 ke 20 minit dah sampai opis.
And plus takde tol.
Jalan masuk KL kan.
Memang takde tol.

Eh eh..kali ni aku tak sesat eh.
Aku awal-awal dah pasang google map kat handphone.
So sampai la ke opis awal.
Parking pun masih banyak kat sini.
Dan murah.
Aku bayar hari-hari rm1.50 je cukup dah.
Sebab DBKL datang pagi je sekali.

Tapi on the 1st day tu aku tak tau.
Lupa lak nak bayar parking.
Jadi dah kena saman.
Ok great.
Bertambah koleksi saman ku lagi...
Herghhh!

Masuk je opis tgk opis bersepah ya amat!
Haha. Rupanya dorang tgh shooting gambar barang untuk dijual masa Krismas nanti.
Ade la cam small studio kat area depan pintu nih.

Haa..ni company ape?? Lupa plak nak bgtau.
Sebenarnya ni company aku duduk skrg ni meniaga florist, kek dan gifts online.
So dorang ni a…

Unexpected gift

Pernah tak kena suprise by someone?
Sonok tak?
Hehehe.
Bulan ni memang suprise.
Dapat unexpected gift.
Rezeki Tuhan nak kasi.
Takkan lah tak happy kan.

Cuma masa tu tak kena kot.
Sebab tu lah aku cam terperanjat sangat.
Tapi dah ketentuanNya.
Walaupun dah macam mana hebat pun kite merancang, tapi perancangan Allah SWT tu lagi lah hebatnya.
Ya. Aku redha.
Aku pasti dan yakin mesti ade hikmahnya.

Walaupun aku rasa dugaannya pasti lebih hebat berliku.
Tapi Allah nak uji aku dan suami.
Ataupun dia dah aturkan sesuatu yang lebih baik untuk kami?
Tiada siapa pun akan tahu.
Biarlah masa yang akan tunjukkan.

Sekarang masih dalam fasa awal lagi.
Tak boleh nak expect lebih-lebih.
Just harap sume berjalan dengan baik.
Harapan aku dalam masa sesingkat ni, aku dapat mencapai impian aku.
Walaupun impian tu macam susah nak capai.
Tapi aku cuba.
Mana tau kan kalau tak cuba.

Demi mereka.
Bakal anak dan anakku yang ada.
Umi akan berusaha agar satu hari nanti umi dapat jadi suri rumah sepenuh masa.
Mend…

Betul ke orang kata perangai mak masa ngandung efek ke anak?

Image
"eh ye ke orang tua kata masa ngandung tak leh bertukang?"

"arghh terbunuh semut pulak. dah la tengah ngandung. eh bole ke bunuh semut?"

"ko tu mengandung. Perangai elok sikit la. Kenan anak karang!"


Dan pelbagai conversation pantang larang lagi semasa mengandung dulu.
Haha.
Eh ye ke ade kaitan perangai ibu masa mengandung akan efek pada perangai anak yang akan dilahirkan nanti??
Jeng jeng jeng....

Satu hari ni.
Ter'throwback' kisah kami masa bebudak dulu.
Umi la dok bukak cerita.

"Ko tu kaklong masa umi mengandung kau, mesti nak buah limau.
Hari-hari mesti ayah kau belikan limau. Limau sunkist tu. Kalau la 1 hari tak dapat mesti umi mengamuk-ngamuk dengan ayah kau.."

Kaklong tu aku le.

"Sebab tu la kau ni nak ape barang mesti nak dapat. Kalau tak dapat mula la nak mengamuk frust!"

haha. Eh ye memang betul pun.
Aku kalau nak apa-apa, mesti nak dapat.
Tak kisah la benda ke, ajakan ke, tanya ke.
I hate rejection so much.
Aku men…

A sudden short vacation-Review: Felda Residence Hot Spring

Image
Jadi ini sambungan cerita keesokkan harinya di Felda Residence Trolak tu. Pagi tu lepas Subuh je, kteorang terus mandi pagi dulu kat hotel. Then, gi sarapan dulu kat Restoren Anjung, Felda Residence Trolak. Dah include sekali dalam pakej kan. Breakfast kat sana ok la. Makanan biasa sarapan. Ade meehun, nasi goreng, roti bakar. Belasah je lah.  Perut tengah kebulur. Heheh. kaunter tiket

tempat masuk untuk cek barang

peta seluruh kawasan

Lepas tu siap-siap nak ke Felda Residence Hot Spring. Sampai sana, kena beli tiket dulu. Rm12 untuk dewasa, rm10 untuk bebudak umur 4 tahun sampai 12.  Naurah memang free ler masuk. Baru setahun lebih kan.
tgh naik buggy train laluan masuk hot spring
Lepas tu kena tunggu buggy train untuk bawak kteorang masuk dalam theme park. Sampai je sana, tengok dah agak ramai orang. Kawasan dia takde la besar sgt. Padat la.  Dan sume keperluan macam tandas awam, tempat mandi dan tukar baju, loker isi barang berharga pun ada. Aku memang aim nak masuk kolam air pana…

A sudden short vacation. Review:Felda Residence Trolak Sungkai Perak

Image
Cuti kat sini memang secara tak dirancang.
Jumaat malam tu, En.Dd tengah buat keje. Tetiba kaklong dia call.  Bgtau yang dorang tak jadi nak gi holiday kat Trolak, Sungkai Perak ni. Walhal hotel sume dah book and dah bayar. Jadi untuk mengelakkan pembaziran, so En Dd pun jadi la nak gi gantikan tempat dorg.
Esoknya aku ingat dia nak gerak pagi.  Tengok-tengok dia keluar kata nak gi renew roadtax kereta. Pastu aku pun tunggu punya tunggu dah nak dekat pukul 12 tgh hari baru dia call. "Siap-siap la baju semua. Lepas abg settel roadtax ni kite gerak". Aku cam, lambatnya nak gerak. Takkan malam baru nak sampai sana? Lantak la. Bukan aku yang drive pun. Haha.
Lepas siap-siap sume, around pukul 2 ptg kteorang bertolak dari KL. Pastu dalam kete baru laki aku ni explain. Katanya dia memang sengaja nak gerak lambat.  Sebab dia kata kat sana takde ape sgt pun. Just ade kolam air panas tu je. Pastu tempat nak pergi tu pun dekat je. Dalam 1 jam setengah sampai la.
Aku plak macam biar b…

Review: Sushi Zanmai

Image
Saye adalah pencinta sushi. Begitu juga En.Dd. Tiap-tiap bulan nak makan sushi. Dulu time mengandung pun suka sushi jugak. Tapi i makan la yang tak raw le. Bahaya kan preggy mom makan sushi raw macam sashimi tu. Jadi terhasilah baby putih gebu itew..hew hew hew..
Ini 2nd time merasa makan sushi kat sini. First time kat Sushi Zanmai One Utama. Yang ni kat area Mont Kiara. Masa kiteorang makan ni, cuti Deepavali hari tu. So, shopping mall fames macam One Utama mesti la full house. Sebab tu la pegi shopping mall kecik kat Mont Kiara ni.
Sampai sana tengok orang ok la. Masih ade seat. Nasib dapat dekat dengan rel yang bergerak tu. Sebab i is suka makan sushi yang kat situ. Tapi gatai jugak nak order mi ramen. Haha. Pastu tak abis. Sebab kenyang sangat makan yang atas rel. Pffffhhtt...membazir aku nih. 
Ini budak kecik pun dah layan jugak sushi macam mak ayah dia.  Yes. Bagus. Mewarisi faveret kiteorang berdua.
Dari segi rasa, memang sedap.  Ape yang membezakan sushi zanmai dengan yang la…

Seminggu di opis baru, Solaris Dutamas

Image
Sekarang ni dah cukup seminggu kerja kat sini.
Baru lah dapat nak hapdet blog. Super the buzy bee ok sepanjang seminggu kat sini.  Ape menda yang bizi benor tu??  Hehe..ok. I kasi cerita.
Solaris Dutamas. Se 'kelas' namanya. Macam best je kan bunyi tempat dia. Mesti cantik. Mesti selesa. Mesti best.
Haah. Betul. Tempat dia cantik. Selesa. Bersih. Tapi.. Ade tapinya. Mahal. Banyak foreigner. Makanan tak banyak pilihan. Parking mahal dan takde parking kosong kalau yang free.
Kos sara hidup kat sini sangat la mahal ok. Sesuai la dengan environmentnya. Restoran pun kebanyakkannya kat sini ada mamak, restoran korea, arab, mat saleh style yg ade jual beer tu. Maklum je lah malam kat sini akan bertukar jadi pub dan bar. Siang pub bar sume tutup dan hanya ofis dan kedai-kedai biasa yang beroperasi. And plus supermarket pun cold storage. 
So, boleh paham la orang kaya, orang berada dan banyak duit macam mat saleh and arabians la yang majoriti kat sini. Maklum je lah shopping mall publi…

Selamat tinggal opis lama..

Image
3 October genap la 3 tahun aku keje kat Mac***** (apsal aku buat gini?? sebab tak nak seo google search dapat cari post aku ni if orang search)  ni.
Dan 31 October tamat la 3 tahun di sini.
Dalam masa 3 tahun, macam-macam jugak la terjadi.
I highlight kejadian besar je la eh.

Dalam masa 3 tahun kat sini, aku dapat tengok company ni dari 3 tingkat 1 lot bangunan dah jadi 2 lot.
Masa renovate tu merasa la bunyi bising gerudi tu.
Sangat bising hoke. Mengganggu jiwa je rasa.
Lepas tu, merasa perubahan management.
Tukar head of department.
Dari yang ok ke yang agak serius dan terlalu berwibawa. Haha.
Bila dah terlalu berwibawa tu paham-paham je la perangainya.
Tapi lama-lama hadap dan boleh hadam sikit-sikit la perangainya.

Lepas tu i mengandung dan beranak masa keje sini.
Merasa la naik tangga hari-hari sampai tingkat 3 tu masa mengandung.
Lepas tu cuti bersalin 2 bulan.
Dan balik je dari cuti bersalin tengok-tengok dah banyak muka-muka baru.

Beberapa bulan lepas balik cuti bersalin, kena…