Opis baru plak dah lagi. At brickfields.

5:40 PM ct nasyrah 0 Comments

Entri ni up time aku dah nak 2 minggu keje sini kat Brickfields.
Yup.
Dah pindah dah dari Solaris Mont Kiara/Dutamas ke sini.

Ok la.
Yang bestnya sini adalah dekat dengan umah.
Masa nak pergi pagi-pagi jalan tak jem sangat.
Dalam 15 ke 20 minit dah sampai opis.
And plus takde tol.
Jalan masuk KL kan.
Memang takde tol.

Eh eh..kali ni aku tak sesat eh.
Aku awal-awal dah pasang google map kat handphone.
So sampai la ke opis awal.
Parking pun masih banyak kat sini.
Dan murah.
Aku bayar hari-hari rm1.50 je cukup dah.
Sebab DBKL datang pagi je sekali.

Tapi on the 1st day tu aku tak tau.
Lupa lak nak bayar parking.
Jadi dah kena saman.
Ok great.
Bertambah koleksi saman ku lagi...
Herghhh!

Masuk je opis tgk opis bersepah ya amat!
Haha. Rupanya dorang tgh shooting gambar barang untuk dijual masa Krismas nanti.
Ade la cam small studio kat area depan pintu nih.

Haa..ni company ape?? Lupa plak nak bgtau.
Sebenarnya ni company aku duduk skrg ni meniaga florist, kek dan gifts online.
So dorang ni akan buat shooting barang, ade tempat gubah bunga kat tingkat bawah and pelbagai lagi lah.
Aku ni sebagai in house programmer lah.
Pastu susunan meja staff memang tak best.
Ala-ala macam kat dewan exam dah aku rasa.
Keh keh.
Nak borak ngan member pun kena toleh ke belakang.
Takpe lah. Janji ade tempat selesa nak duduk.

Lagi satu masalah kt sini ialah dorang tak sediakan surau.
Nak solat dekat sini susah ok.
Ade la ruang pun dekat area belakang sana dekat ngan meeting space.
So semayang je lah kat area belakang tu.
But of coz la tak selesa.
Orang lalu lalang.
Cakap-cakap.
Tengok plak kita solat kan.

Dengar ceritanya bos sini tak mau buat surau.
Bos non muslim.
Dorang dah request.
Tapi bos tak kasi.
So lantak ko lah.
We ollss tetap semayang la beb.
Merata-rata la we olls smyg.
Kalau kau sakit mata tengok kteorang smyg merata-rata nasib kau lah kannn..

Sini nak lunch ok la.
Tak jauh dari sini ade tempat makan melayu.
Tepi jalan je.
Tapi harga standad ok.
Around rm5-rm6 macam tu.

Kalau nak makan mahal skit boleh pegi NU Sentral.
Kena jalan kaki sikit la.
Sana ade macam-macam makanan yang best la macam subway, food court, kfc, mcd dan macam-macam lah.
Ala-ala shopping mall.

Pastu ade jugak bebudak staff lama ni cerita.
Jangan keluar sorang-sorang kat area sini.
Sini kan kawasan india.
Pastu cam ade rumah pelacuran dekat sini.
So, ade la staff penah jumpa flasher la.
Kena kejar dengan orang gila.
Kena raba!

Crazy.
Black area eh kawasan ni.
Walaupun orang ramai lalu lalang.
Tapi jenayah kat sini is super bad.
So kena hati-hati.
Dorang pesan jangan balik malam.
If keluar ke ape kena beramai-ramai gitu.
I is seramss je bila dengar dorang ni cerita.
Harap-harapnya tak jumpa la dengan orang-orang 'gila' nih.
Huhuhu...

Bila nak balik, aku akan turun kat jalan syed putra.
Lepas tu naik ke npe.
Terus je sampai umah.
Ade la jem sikit.
Kalau hujan la.
But this is way better then dari solaris dulu.

Sampai ke hari ni.
Aku masih terkebil-kebil takde keje.
Dah dekat sebulan dah.
Tu yang aku banyak masa nak update blog nih.
Nanti keje dah timbun, bersawang pulak blog i.
Hahaha.
Saba je la k.

Ok till da next entri..

0 comments:

Unexpected gift

2:59 PM ct nasyrah 0 Comments

Pernah tak kena suprise by someone?
Sonok tak?
Hehehe.
Bulan ni memang suprise.
Dapat unexpected gift.
Rezeki Tuhan nak kasi.
Takkan lah tak happy kan.

Cuma masa tu tak kena kot.
Sebab tu lah aku cam terperanjat sangat.
Tapi dah ketentuanNya.
Walaupun dah macam mana hebat pun kite merancang, tapi perancangan Allah SWT tu lagi lah hebatnya.
Ya. Aku redha.
Aku pasti dan yakin mesti ade hikmahnya.

Walaupun aku rasa dugaannya pasti lebih hebat berliku.
Tapi Allah nak uji aku dan suami.
Ataupun dia dah aturkan sesuatu yang lebih baik untuk kami?
Tiada siapa pun akan tahu.
Biarlah masa yang akan tunjukkan.

Sekarang masih dalam fasa awal lagi.
Tak boleh nak expect lebih-lebih.
Just harap sume berjalan dengan baik.
Harapan aku dalam masa sesingkat ni, aku dapat mencapai impian aku.
Walaupun impian tu macam susah nak capai.
Tapi aku cuba.
Mana tau kan kalau tak cuba.

Demi mereka.
Bakal anak dan anakku yang ada.
Umi akan berusaha agar satu hari nanti umi dapat jadi suri rumah sepenuh masa.
Mendidik dan menjaga sepanjang hari tanpa perlu berkongsi kasih dengan orang lain di siang hari.

Ya Allah, kau permudahkanlahhh...



0 comments:

Betul ke orang kata perangai mak masa ngandung efek ke anak?

5:57 PM ct nasyrah 0 Comments


"eh ye ke orang tua kata masa ngandung tak leh bertukang?"

"arghh terbunuh semut pulak. dah la tengah ngandung. eh bole ke bunuh semut?"

"ko tu mengandung. Perangai elok sikit la. Kenan anak karang!"


Dan pelbagai conversation pantang larang lagi semasa mengandung dulu.
Haha.
Eh ye ke ade kaitan perangai ibu masa mengandung akan efek pada perangai anak yang akan dilahirkan nanti??
Jeng jeng jeng....

Satu hari ni.
Ter'throwback' kisah kami masa bebudak dulu.
Umi la dok bukak cerita.

"Ko tu kaklong masa umi mengandung kau, mesti nak buah limau.
Hari-hari mesti ayah kau belikan limau. Limau sunkist tu. Kalau la 1 hari tak dapat mesti umi mengamuk-ngamuk dengan ayah kau.."

Kaklong tu aku le.

"Sebab tu la kau ni nak ape barang mesti nak dapat. Kalau tak dapat mula la nak mengamuk frust!"

haha. Eh ye memang betul pun.
Aku kalau nak apa-apa, mesti nak dapat.
Tak kisah la benda ke, ajakan ke, tanya ke.
I hate rejection so much.
Aku mengamuk secara diam kalau tak dapat ape yang aku inginkan.
Adekah berjangkit dari perangai umi masa dia mengandungkan aku??

Next stori pasal adik bongsu.
Adik bongsu ni dari kecik terkenal dengan sifat ketamakkannya.
Haha.
Kalau makanan tu sedap, kiri kanan tangan penuh takut dia tak sempat nak grab sebelum abis.
Dia juga suka lebih dari adik beradik yang lain.
Dan selalunya orang lain terpaksa beralah dengan sifat ketamakkanya dengan tiket "aku anak bongsu manja umi"

Pastu umi cerita, " masa ngandung adik dulu, umi suka sangat makan ayam goreng.
Selalu teringin makan ayam goreng.
Jadi umi senyap-senyap gi kedai makan belakang umah tu makan ayam goreng kat sana.
Tak nak share dengan korang sume.
Itu pasal la kot adik ko gitu..."

Tapi sekarang adik dah besar.
Takde lak dah perangai tamak tu dah.

Apekah sume ni secara kebetulan??
Hehhehe.
Pantang larang orang mengandung memang macam-macam.
Aku dulu orang tua pesan itu ini, ikut saja lah labu.
Tapi kalau sampai syirik tah ape-ape tak yah la.

hahaha..terkedu mamat 2 org tu tgk! 




0 comments:

A sudden short vacation-Review: Felda Residence Hot Spring

10:02 AM ct nasyrah 0 Comments



Jadi ini sambungan cerita keesokkan harinya di Felda Residence Trolak tu.
Pagi tu lepas Subuh je, kteorang terus mandi pagi dulu kat hotel.
Then, gi sarapan dulu kat Restoren Anjung, Felda Residence Trolak.
Dah include sekali dalam pakej kan.
Breakfast kat sana ok la.
Makanan biasa sarapan.
Ade meehun, nasi goreng, roti bakar.
Belasah je lah. 
Perut tengah kebulur.
Heheh.
kaunter tiket


tempat masuk untuk cek barang


peta seluruh kawasan


Lepas tu siap-siap nak ke Felda Residence Hot Spring.
Sampai sana, kena beli tiket dulu.
Rm12 untuk dewasa, rm10 untuk bebudak umur 4 tahun sampai 12. 
Naurah memang free ler masuk.
Baru setahun lebih kan.

tgh naik buggy train
laluan masuk hot spring

Lepas tu kena tunggu buggy train untuk bawak kteorang masuk dalam theme park.
Sampai je sana, tengok dah agak ramai orang.
Kawasan dia takde la besar sgt.
Padat la. 
Dan sume keperluan macam tandas awam, tempat mandi dan tukar baju, loker isi barang berharga pun ada.
Aku memang aim nak masuk kolam air panas je.
So, lepas tukar baju pegi la masuk kolam.
Air kolam tu suam-suam je.
Tak panas sangat.
Ok la kan. Selesa je rasa nak berendam.
Air pun tak dalam. Takat punggung aku je.
So budak-budak boleh la mandi sini. 

 
hot spring/kolam air panas



Yang aku geram si budak kecik tu.
Aku dukung dia bawak masuk kolam.
Dia punya la takut.
Melekap kuat dia peluk aku.
Siap tutup mata lagi dek takut sangat masuk air.
Adoi la.
Umi dia baru nak enjoy-enjoy kasi dia berenang, ni langsung tak nak.
Muka dia pun sedih. 
Tak happy langsung.
Dalam 15 minit mcm tu, bapak dia plak dukung duduk kat tepi kolam.
Aku pun mengambik kesempatan la mandi, berenang-renang kejap.
Dah lama tak berenang.
Aku pun memang suka air.
Nampaknya Naurah tidak mengikut jejak langkahku.
Haha.
Maybe kecik sangat kot.
Takut-takut lagi.
Ala ni pun 1st time kteorang bwk dia mandi kolam.
Huhu.

Tak lama pun aku mandi tu.
Sebab sorang-sorang kan.
Rasa cam tak fun.
Rasa cam dah puas sikit, pegi tukar baju nak jalan-jalan around Felda Residence Hot Spring ni.
Masa pun suntuk.
Sebab kteorang nak kena check out pukul 12 tgh hari.
Lepas tukar baju kering, jalan-jalan sekitar kawasan theme park.
Jumpa la tempat merebus telur nih.
Aku rasa tempat rebus telur ni memang panas gila air dia.
Nampak berwap-wap air tu.
Macam air yg boiling.

tempat merebus telur

kaunter beli telur

rebus telur dalam kolam kecik ni

Berdekatan dengan tempat merebus telur tu juga ade kolam rendam kaki.
Yang ni suhu dia around 30-40 darjah celcius.
Panas la jugak sebenarnya.
Tapi tak la sampai melecur kulit.

tempat rendam kaki

Kalau nak merebus telur, kena beli kat sini.
Dorang tak kasi bawak dari rumah.
Makanan pun tak leh bawak masuk.
Dorang akan cek beg kita before masuk tadi.
Sebab makanan dan minuman sume ade dijual dalam theme park.
Biasalah. 
Orang meniagakan.
Mesti nak tapau/jual semua.
Kalau orang bawa semua benda dari luar, tak laku la bisnes dalam theme park ni.

Lepas area merebus telur tu baru la jumpa kolam mandi besar.
Kat sini ade macam gelongsor air.
Pastu luas gila.
Haaha.
Rase cam menyesal lak tukar baju awal-awal.
Sini macam sesuai utk remaja and budak-budak besar lah.
Sebab ade gelongsor air tu kan.
Pastu ade gak macam air terjun buatan yang dorang buat kt situ.
Memang teruja gak la tengok.
Oh ye. Air kat sini adalah air sejuk biasa.
Bukan air panas.
kolam besar


Lepas je melawat kolam besar tu, masa perjalanan keluar, tengok-tengok Naurah yak yak pulak.
Kena la gi tandas basuh.
On the way go tandas, ikut jalan lain, nampak ade private jacuzzi.
Wahhh siap ade private lagi.
Yang ni kena bayar lain harga la kot.
Sebab nampak ade kaunter bayaran kat tempat masuk tu.
Nak rush masa tu.
So tak sempat la i nak usha berapa ringgit.

Lepas basuh berak Naurah, kteorang pun cepat-cepat nak balik.
Masa tu pun dah 11.45 pagi.
Then, check out hotel dalam pukul 12.10 tgh hari macam tu.
Nasib takde cas tambahan ape-ape la.

Lepas tu terus gerak ke KL.
Sempat la singgah RnR Bernam Jaya makan dulu sebelum sampai umah.
Sampai umah around pukul 2 ptg macam tu.
Then aku mandi balik.
Sebab rasa cam melekit-lekit lak badan.
Walhal dah mandi kat bilik air kat Hot Spring lepas mandi kolam tadi.
Ntah. Rase tak selesa plak.
Lepas tu mandikan Naurah then ajak dia tido.
Hehhe..

Macam tu la kesudahannya short trip kami.
Tak de la penat sangat sebab kejap sangat.
Penat duk dalam kete je pun.
Tapi seronok la sebab gi tempat lain kan.
Bawak budak kecik tu berjalan tengok dunia ni.
hehehe. Takde la asyik tengok shopping mall je dia tiap-tiap minggu.

Ok.Daaaa..



makanan dinner kteorang on the first day

nama restoran: Meranti coffee house at Felda Residence Hot Spring


 suasana dalam restoran


0 comments:

A sudden short vacation. Review:Felda Residence Trolak Sungkai Perak

3:34 PM ct nasyrah 0 Comments


Cuti kat sini memang secara tak dirancang.
Jumaat malam tu, En.Dd tengah buat keje.
Tetiba kaklong dia call. 
Bgtau yang dorang tak jadi nak gi holiday kat Trolak, Sungkai Perak ni.
Walhal hotel sume dah book and dah bayar.
Jadi untuk mengelakkan pembaziran, so En Dd pun jadi la nak gi gantikan tempat dorg.

Esoknya aku ingat dia nak gerak pagi. 
Tengok-tengok dia keluar kata nak gi renew roadtax kereta.
Pastu aku pun tunggu punya tunggu dah nak dekat pukul 12 tgh hari baru dia call.
"Siap-siap la baju semua. Lepas abg settel roadtax ni kite gerak".
Aku cam, lambatnya nak gerak. Takkan malam baru nak sampai sana?
Lantak la. Bukan aku yang drive pun.
Haha.

Lepas siap-siap sume, around pukul 2 ptg kteorang bertolak dari KL.
Pastu dalam kete baru laki aku ni explain.
Katanya dia memang sengaja nak gerak lambat. 
Sebab dia kata kat sana takde ape sgt pun.
Just ade kolam air panas tu je.
Pastu tempat nak pergi tu pun dekat je.
Dalam 1 jam setengah sampai la.

Aku plak macam biar betik dekat? 
Perak kot. Ipoh pun dalam 3 jam.
Pastu aku pun curik-curik tengok google map.
Tengok-tengok haah ye lah. 
Memang dekat je.
Estimation time by google map 1 jam setengah gitu.
Tak sampai Ipoh pun tempat tu. 
Bawah sikit dari Tapah. Lepas bernam jaya. 

Kteorang sampai dekat sana around 4 petang.
Masa tu hujan renyai-renyai.
Nampak ade sign board besar gila "Felda Residence Hot Spring".
Pastu kteorg follow masuk dalam sampai la jumpa hotel dia.
Dari luar pun nampak lawa mewah beb.
Ala-ala villa gitu.
Aku ingat situ la hotel kteorang.
Rupanya tak.
En.Dd kata kita punya lain.
Bukan yang mahal ni.
Ingat nak mandi kt kolam air panas tu alang-alang dah sampai kan.
Tapi hujan renyai-renyai ni tak berenti plak dari petang sampai la ke malam.
Jadi kami terus patah balik ke hotel weolls yg sebenar. 

Owh...aku pun lerr.. baru nak excited terlebih.
Rupanya kteorg punya hotel dalam 5km lagi dari simpang masuk Felda Hot Spring tu.
Yang hotel kteorang nak duduk tu dipanggil "Felda Residence Trolak".
Hotel dalam kawasan Felda.
Yang tadi tu hot spring. 
Berdekatan dengan kolam air panas.
Berbeza 2 tempat ini walaupun Felda punya jugak.


So, masa nak check in, dijadikan cerita rupanya hotel yang dibook oleh kaklong tu melalui booking.com tu untuk booking bilik je. 
Belum lagi bayar.
Tah. Aku pun pelik. 
Walhal dalam kertas yang kteorang print tu siap dia dah tulis harga RM300.
So, terpaksa la En.Dd bayarkan dulu.
Lepas tu claim balik dengan kaklong dia.

reception

Ok la. Takde masalah la nak bayar tu.
Lepas tu kteorg pun masuk bilik.
Bilik dia ehemmm bau lembap ok.
Bersih dan kemas.
Tapi bau lembap tu sangat kuat. 
Tengok kat siling, dah nampak mcm ade spot-spot hitam. 
Macam berkulat tu.
Tapi sikit-sikit je lah.
Takde la horror sampai tak lalu nak duduk dalam tu.
Bukak aircond lama skit, so kuranglah bau.

Lepas je mandi, kteorang gerak keluar mencari dinner.
En.Dd ajak gi makan kat restoren hotel Felda Hot Spring tu.
Pegi la tempat tadi tu makan pulak.
Tak dapat nak stay dalam, makan kat restoren dia pun jadilah.
Hahaha.
Makanan dia takde la mahal sgt macam restoren hotel kat KL.
Harga style kafe dalam range rm5-20 ringgit je.

Apsal tak nak makan kt hotel sendiri kt sana tu?
Heheh. Saje je nak try makan kat tempat cantik sikit.
Felda Residence Hot Spring memang lebih cantik la dari Felda Residence Trolak tu.
Tapi sebenarnya restoren kat Felda Residence Trolak tu not bad gak la.
Kteorang makan sana masa breakfast keesokkan harinya.

Felda Residence Trolak banyak anjur event gomen.
Kalau nak buat event macam team building, kursus kepimpinan ke hape, sesuai la kat sini berbanding yg kt Hot Spring yang lebih kepada orang awam yang nak bercuti mandi kat kolam air panas.

After dinner, masa tu baru pukul 8 mlm lebih.
So kteorang decide nak jalan-jalan tengok pekan.
Tengok-tengok takde ape pun sini.
Singgah 7Eleven beli milo 3 in 1 lepas tu balik hotel.
Malam tu kteorang tido awal le.


 bilik selepas kteorang masuk. *abaikan barang2 weolls yang bersepah iteww


kad kunci



pemandangan dari luar bilik

Ok lah. Tu la sedikit sebanyak aktiviti weollss pada hari pertama.
Bersambung lagi next entri untuk the next day kat kolam air panas..
Stay tune.

0 comments:

Review: Sushi Zanmai

4:05 PM ct nasyrah 0 Comments

Saye adalah pencinta sushi. Begitu juga En.Dd.
Tiap-tiap bulan nak makan sushi.
Dulu time mengandung pun suka sushi jugak.
Tapi i makan la yang tak raw le.
Bahaya kan preggy mom makan sushi raw macam sashimi tu.
Jadi terhasilah baby putih gebu itew..hew hew hew..

Ini 2nd time merasa makan sushi kat sini.
First time kat Sushi Zanmai One Utama.
Yang ni kat area Mont Kiara.
Masa kiteorang makan ni, cuti Deepavali hari tu.
So, shopping mall fames macam One Utama mesti la full house.
Sebab tu la pegi shopping mall kecik kat Mont Kiara ni.

Sampai sana tengok orang ok la. Masih ade seat.
Nasib dapat dekat dengan rel yang bergerak tu.
Sebab i is suka makan sushi yang kat situ.
Tapi gatai jugak nak order mi ramen.
Haha. Pastu tak abis. Sebab kenyang sangat makan yang atas rel.
Pffffhhtt...membazir aku nih. 

Ini budak kecik pun dah layan jugak sushi macam mak ayah dia. 
Yes. Bagus. Mewarisi faveret kiteorang berdua.

Dari segi rasa, memang sedap. 
Ape yang membezakan sushi zanmai dengan yang lain ialah sos cheese + mayonis di atas setiap sushi dia.
Majoriti sushi dia akan ade sos ni.
Rasa dia mcm lemak-lemak masin gitu.
Makanan mentah dia pun fresh. 

Tapi mi ramen tu tak berapa sedap la.
Rupa pun tak berapa cantik dengan kuah merah tu.
Kurang masin sikit kot.
Sedap lagi mi ramen kt sushi king. 

Presentation is ok. Not bad la. 
Tapi tak secantik presentation kat sakae sushi.


nampak tak sos oren atas tu..itu la punca kesedapannya..

mi ramen 

Suasana dalam restoren tu pulak best dan selesa. Cozy. 
Rasa macam restoren mahal. 
Lampu dim lights macam tu.
Ada jugak kerusi meja yang ada partition buluh macam tu untuk suasana yang lebih privacy.
Tengah restoran adalah dapur tempat chef dorang masak dan buat sushi. 
Ada cermin yang pelanggan boleh nampak chef tu tengah masak apa. 
Jadi dapur dorang memang kena bersih lah kan.
So pelanggan pun boleh nampak cara kerja dorang.

dapur masak dan buat sushi

Harga makanan kat sini ok. 
Affordable. 
Aku ingat mahal sangat. Tapi ok la. 
Harga dia standard lebih kurang macam sakae sushi je.
Ade plate yang berwarna ikut harga tu range dalam 2-7 ringgit macam tu lah 1 plate.
Tapi kalau yang jenis order-order tu mahal sikit lah. Sebab dalam kuantiti yang banyak kan.
Tapi masih affordable.

harga ikut plate

Jadi, itu lah sedikit sebanyak review tentang restoren ni. Saye bagi 4 bintang dari 5 untuk sushi zanmai!

Lain-lain layan je la muka-muka excited we olls kat sini... hehehe.




dak kecik ni tgh layan upin ipin. tu tgh ikut gaya comey mei mei. hahaha

0 comments:

Seminggu di opis baru, Solaris Dutamas

9:56 AM ct nasyrah 3 Comments

Sekarang ni dah cukup seminggu kerja kat sini.
Baru lah dapat nak hapdet blog.
Super the buzy bee ok sepanjang seminggu kat sini. 
Ape menda yang bizi benor tu?? 
Hehe..ok. I kasi cerita.

Solaris Dutamas. Se 'kelas' namanya.
Macam best je kan bunyi tempat dia.
Mesti cantik. Mesti selesa. Mesti best.

Haah. Betul.
Tempat dia cantik. Selesa. Bersih.
Tapi..
Ade tapinya.
Mahal. Banyak foreigner. Makanan tak banyak pilihan.
Parking mahal dan takde parking kosong kalau yang free.

Kos sara hidup kat sini sangat la mahal ok.
Sesuai la dengan environmentnya.
Restoran pun kebanyakkannya kat sini ada mamak, restoran korea, arab, mat saleh style yg ade jual beer tu.
Maklum je lah malam kat sini akan bertukar jadi pub dan bar.
Siang pub bar sume tutup dan hanya ofis dan kedai-kedai biasa yang beroperasi.
And plus supermarket pun cold storage. 

So, boleh paham la orang kaya, orang berada dan banyak duit macam mat saleh and arabians la yang majoriti kat sini.
Maklum je lah shopping mall publika pun tak jauh gak dari sini.

On the 1st day, seperti biasalah aku mesti akan sesat. 
Haha. Normal.
Main hentam je jalan kan. 
Lepas dah rasa cam lain macam je jalan tu, baru terhegeh-hegeh bukak google maps.

Lepas follow google map segala, dalam 15 minit jugak la sampai jua ke destinasi.
So lewat dalam 5 minit la aku sampai opis.
Rilek je. 
Maklum je la time keje sini flexible.
Takde punch card macam dedulu.
Bos pun lum sampai.
Cuma ade la beberapa staf yang dah sampai.

Rupanya ade lagi 2 orang budak baru jugak sama 1st day macam aku. 
Sorang gadis melayu. Fresh grad lagi.
Sorang lagi chinese guy. 1 year dah keje. 

So, on the 1st day, dorang suh godak-godak sistem dorang yang dah sedia ada.
Dorang kenalkan, bagi manual suruh kteorang hadamkan before develop dan sentuh bab coding.
Selasa tu pun sama. Intro on their shopping cart sistem pulak.
Hari Rabu dorang dah suruh buat basic html dan css untuk 1 projek baru ni.
Design pun dah siap slicing dari designer.

Buat html + css sampai khamis.
Dan jumaat baru dorang suruh integrate into their cms/content sistem.
Hehe. If orang bukan in IT field maybe tak brape paham sangat kot ape yang aku membebelskan ni.
Buat-buat paham je la ye.
hak hak..

Staf lain yang dah lama keje sini ok. 
Sume baik-baik. 
Friendly and helpful. 
And speaking english.
Haha. Majoriti chinese.
Ade gak la sorang melayu.
And plus sume muda belia belaka.
Jadi takde masalah dari segi sosial la kat sini.

Lain-lain yang tak best ialah jalan jem setiap hari masa balik. 
Lalu jalan duta-mahameru-bangsar-npe.
Of coz la jem to da max.
Setiap hari aku balik memang lunyai la.
Tak biasa kan jem-jem ni.
Tak kisah la ikut jalan ade tol pun macam nak lalu kerinchi link tu pun boleh. 
Tapi sama je.
Jem jugak.
So aku ikut jalan takde tol.
Jimat sikit.

The good news is aku akan ditransfer ke opis lain nanti.
Kat Brickfields.
After training dengan staf lama kat sini abis nnti gi sana.
Dekat sikit dengan umah.
Even jem, tapi dekat tu ok la.
Syukur.. 

Ok la. Layan je la beberapa gambar di dalam opis dari tempat duduk i..










3 comments:

Selamat tinggal opis lama..

8:04 PM ct nasyrah 0 Comments

3 October genap la 3 tahun aku keje kat Mac***** (apsal aku buat gini?? sebab tak nak seo google search dapat cari post aku ni if orang search)  ni.
Dan 31 October tamat la 3 tahun di sini.
Dalam masa 3 tahun, macam-macam jugak la terjadi.
I highlight kejadian besar je la eh.

Dalam masa 3 tahun kat sini, aku dapat tengok company ni dari 3 tingkat 1 lot bangunan dah jadi 2 lot.
Masa renovate tu merasa la bunyi bising gerudi tu.
Sangat bising hoke. Mengganggu jiwa je rasa.
Lepas tu, merasa perubahan management.
Tukar head of department.
Dari yang ok ke yang agak serius dan terlalu berwibawa. Haha.
Bila dah terlalu berwibawa tu paham-paham je la perangainya.
Tapi lama-lama hadap dan boleh hadam sikit-sikit la perangainya.

Lepas tu i mengandung dan beranak masa keje sini.
Merasa la naik tangga hari-hari sampai tingkat 3 tu masa mengandung.
Lepas tu cuti bersalin 2 bulan.
Dan balik je dari cuti bersalin tengok-tengok dah banyak muka-muka baru.

Beberapa bulan lepas balik cuti bersalin, kena hantar training buat iphone apps, object oriented programming dan google analytics traning.
Jadi aku berpeluang la guna Macbook for the first time.

Lepas tu merasa pegi 2 kali annual dinner opis dan tahun lepas adalah yang paling besar dan best.
Masa tu kteorang 1 department kena perform satu persembahan.
Seronok sangat masa berlatih dan malu gila masa real persembahan.

Dapat jugak merasa bonus 2 kali kat sini.
Lain-lain macam sempat la merasa tetiba kena pindah opis ke Puchong sekejap.
Dan berbagai-bagai jenis jamuan lagi lah yang best macam jamuan raya, jamuan birthday dan sebagainya.

On the last day, i is memang rasa sebak ok.
Rasa cam tak sangka akhirnya aku pergi jugak tinggalkan tempat ni.
Ingat forever dah duk sini sebab rasa selesa sangat dah.
Tapi, tapi..disebabkan oleh sebab tertentu aku terpaksa gak pergi.

Around pukul 11.30 pagi camtu akak HR dah panggil untuk isi form berenti keje dan pemulangan kad access.
Kena gak isi borang evaluation.
Lepas tu mula la sesi ucapan terakhir dari akak HR aku.
Begitu sebak rasanya saat-saat aku bersalaman dengan yang lain.
Dapat jugak la beberapa gift yang diberi oleh kawan-kawan opis.

Dan akhirnya pada pukul 6.30 petang, selesai solat asar di surau opis buat kali terakhirnya, aku pun meninggalkan perkarangan opis.
Dalam hati aku pikir tak tau la bila aku akan lalu kat sini lagi. Huhu..
Rasa cam kehilangan.
Kehilangan  orang-orang yang rapat yang dah macam family dah.
Tapi aku tetap kuatkan semangat dan positif.
At least, my real family masih bersama aku. Hehehe.
Dan aku berkorban ni untuk mereka jugak.

Ok. Enuff said. Goodbye opis lama and welcome opis baru!




0 comments: