Hidup selama 24 tahun

1:31 PM ct nasyrah 0 Comments

20 Ogos 2011, Alhamdulillah. Genap dah 24 tahun aku masih bernafas di bumi Allah ni. Setiap tahun angka umur bertambah, semakin byk pengalaman yang dilalui. Tahun ni special sikit sbb dapat sambut malam birthday dgn hubbyku. Sebelum ni tepat kul 12 tgh malam die leh nyanyi kat telefon je. Maklum je la blum kawen, mane leh kluar malam.

Sumenye bermula malam sabtu tu hubby tetibe je kate jom kluar gi makan kek. Aik? Die ni tak penahnye la nak bwk aku mkn kek. Ni tetibe je. Hehe. Pastu baru teringat esok besday aku.

Gi la secret recepi dekat2 ngn umah tu beli kek. Nak chocolate indulgance. Tapi takde, so beli yang ni. 2 slice je.


tiramisu & blueberry cheesecake

Lepas tu aku tetibe nak makan tomyam. Then saje je kteorg gi kl. Nak tgk suasana org shopping raya. Jalan memang jem. So, ikut jalan lain gi Kampung Baru. Sampai je sane, parking and jalan kaki gi satu restoren Kelantan yg memang fames dan sedap. Orang punya la ramai yang tgh makan. Sampai kteorg kene tunggu org abis makan. Pelik btul. Dorg ni tak kenyang ke makan time berbuka tadi?? (haha..ckp org, diri sendiri pun gi dtg makan kedai gak).

Ok.Bile dpt tmpt duduk, trus la order tomyam. Malangnya mlm tu dorg kate takde buat goreng2. Huhu. Kuciwa sikit. Tapi nasib ade kerang bakar die yg sedap tu. So order la kerang bakar ngan mihun sup. Mihun sup die ni lain macam sikit aku tgk. Ade kacang, ade perut lembu, daging. Rase kuah die pun lain macam. Tapi sedap la. Tak tau mcm mane nak explain. Hehe.

kerang bakar

Lagi satu bende yang best time besday ni ialah berpuluh wishes kat facebook. Senang kan. Orang login facebook, then just tulis je kat wall kte. Habis cerita. Selain tu, bila dah besar2 ni takde dah orang nak buat besday party besar-besaran mcm mase kecik dulu. Nak buat pun segan. Cukup la sekadar wish birthday tu pun. Klu ade celebration pun maybe dgn family and kawan-kawan rapat je la.

Akhir sekali, aku berharap dan berdoa moga tahun ni aku dimurahkan rezki, diberi kesihatan yang baik dan diberi nikmat keamanan kepada semua umat Islam di dunia ni. Amin.

Selamat hari lahir kepada diriku...

p/s:kek tu walaupun beli 2 slice je, still ade lg dalam peti ais umah. Manis sgt. Sekali makan 2 sudu je pun.



0 comments:

2 jobs offer

1:13 PM ct nasyrah 1 Comments

Peh tajuk macam hot je kan. Ade 2 job offer. Yes. Mmg btul. Mungkin sesetengah orang akan kate wow bestnya. Tapi bagi aku, aku rase pening dah. Macam mane nak buat ni? Mane satu nak pilih?

Hmm untuk pengetahuan, aku ni sebenarnya tak suke bila kene buat pilihan. Hatta nak membeli barang pun, aku tak suke bile kene pilih. Nape la takde 1 jenis je bende tu? Kan senang. Rungutku selalu. Dan itu selalunya menensionkan laki aku. Sbb aku ni pikir lama sgt bila nak pilih someting. Walhal, nak beli tuala lap tangan je la! (Sbb byk pilhan kaler2 yang menarik). Haha. Sian laki aku. Nasib die memahami.

Kali ni bila dah ade 2 job yg offer, kene la fikir merangkumi pelbagai perkara. Termasuk la jarak utk pg keje, timing dan hari berkerja, environment opis, benefits dan gaji yang ditawarkan. 2-2 company ade good and bad sebenarnya. Jadi kene la btul2 fikir mana yg sesuai.

Actually 2 offer ni tak dtg serentak. 1st company ni kat Taman Sri Batu Caves and the other one kat Jln Klang Lama. Klu ikut kan, aku prefer company yang kat jln klang lama ni. Sbb dekat dgn umah and gaji yg die offer lg masyuk la. Tapi aku dah dpt offer dr yg kt Tmn Sri Batu Caves tu dulu. Walaupun takde hitam putih lagi mengatakan aku komfem keje sana, tp sebab dh ckp ngan bos die nak keje ngan die, ade la rase bersalah nak bgtau die yang aku tak jadi keje ngan die sbb dapat offer lain.

Nak tak nak aku kene berani jugak bgtau company 1st ni. ye la. Tak baik la pulak kan kalau senyap je dan buat orang tu tertunggu-tunggu. Tak gitu..

p/s: huhuhu..hopefully dorg tak marah aku la ek..:(




1 comments:

Flaming Steamboat

5:55 AM ct nasyrah 3 Comments


Murah lagi rezki Ramadhan aku taun ni. Kali ni dpt gi berbuka kat Flaming Steamboat pulak dgn kawan-kawan sume. Tempat ni mmg common sgt la bg org-org Maleis nak makan steamboat sebab kat sini halal. Maklum je la kebanyakkan makanan steamboat ni kan selalu byk cina yg bukak.

Lebih kurang pkul 5.30ptg camtu, kteorang pun berkonvoi dr Taman Tun ke kedai Flaming Steamboat ni kat Sunway. Nasib ari tu tak jem. Tapi hujan lebat la. Kteorang smpai awal lagi kat kedai tu. Ok la tu kan. Kang kempunan lak tak dpt makan klu lambat. Bila semasing dah kluar dari kete. Baru la nampak muka. Agak-agak ade la dalam 15 orang yg join berbuka puasa ni. After tergelak + salam + buat lawak sengal, sume pun masuk la dalam kedai.

Makanan kat sini not bad la. Banyak sgt pilihan seafood, bebola-bola, sayur la, mee and desert die iaitu ais krim pun sedap. Makan byk mmg tak hengat la. 630 ptg lagi orang ramai amik makanan dari peti ais tu. Macam la bende2 tu habis. Kteorg rilek je la. Sbb kompem pekerja kedai tu topup makanan mentah tu sume.

Aku dah pesan dah awal-awal. Jangan amik byk sgt. Maklum je la time nak berbuka, sume bende nak banyak. Nanti bile dah buka, sume pun tak larat nak habiskan. Kan dah membazir di situ. haha.
Tapi ade satu je masalah kat sini iaitu suraunye. Kecik yang amat. Bule muat dalam 3 orang je sekali masuk. Campur laki pompuan lak tu. Bygkan la klu bulan posa ni. After buka msti sume nak kejar masa solat Maghrib. Last-last, sebab ramai sgt, aku gi semayang kat kedai mamak sebelah je. Kedai mamak ni pun kecik jugak surau nye. Tapi ok la tak ramai orang. Masjid yang terdekat pun agak jauh.

Anyways, tempat ni mmg best. Ni kali kedua aku gi sini. Mane la tau ade orang nak belanja lagi ke lepas ni, leh la dtg lagi. ok chow.


Kami yang dtg..

3 comments:

Buffet buka puasa SACC Convec

10:43 AM ct nasyrah 0 Comments




Bulan Ramadhan. Bulan yang paling istimewa sekali untuk umat Islam. Bulan yang dimana kita diganjarkan pahala yang berlipat kali ganda dan yang paling mencabar kerana perlu menahan lapar dan dahaga.

Dan seperti biasela time Ramadhan je msti ada byk hotel, restoren ke buat makan buffet . Jadi rezki tahun ni dpt makan buffet kat SACC Convention Center Shah Alam. Ni pun sbb hubby dpt baucer free utk 10 org utk makan kat sana.

Menu yang utama is Kambing Panggang Kebuli..Apsal nama die kebuli? Cam kene buli je kan? Tu yang jadi lauk tu..haha. Nasib baik sedap. Menu lain memang byk la. Antara nya yong tau foo, nasi beriyani, aneka mee mcm laksa, mee kari, mee sup. Pastu desert pun byk pilihan. Ada pudding, kek, kuih lapis dan mcm lagi la. Tak terdaya aku nak kasi makan semua kan...

Layan je la gambar ni...





Anyway..makanan sedap. Sume orang yag sudi join pun pueh hati. Kenyang2 belako. Alhamdulillah...



0 comments:

Memori Ramadhan

1:51 PM ct nasyrah 0 Comments

Assalamualaikum, tadi time tgh boring bosan + free dr keje gi la blog walking member2. Then ade satu entri dari member ni ---->rozelt, mengingatkan aku pada satu kejadian time aku muda remaja dulu-dulu.(ckp mcm skrg dh tua je..tua la skit kot dr dulu).

ting gling gling....
(bygkan flashback ade awan dr kepala kluar)

Mase tu umo aku dalam 13 ke 14 tahun. Umi den suh poei kodai. Beli barang nak masak utk berbuka petang tu. Time tu aku dah bole bawak moto tau. Bole merempit dah zaman tu.(tipu je) Turut membonceng sekali kat belakang, adik aku yg no dua. Time tu die leh bonceng je la. Haha. Kecik lg nak bwk moto kan. Skrg ni die dh siap bwk moto besar dah. Maklum je la kaki dah panjang. Dulu pendek. Tu yg tak lepas bwk moto tuh...

Ok, back to the story. Lepas je gi kedai runcit Kelah dekat ngn umah aku tu, tetibe terniat lak nak singgah kedai buah yang tak bape nak jauh dr kedai runcit tadi. Nak beli buah sikit. Aku suh adik aku tu turun gi beli. Tak lupa aku siap pesan beli sekali gula-gula.

After die bayar sume, die pun dtg la kat aku utk menunjukkan gula-gula dan buah yang die dah beli. Aku pun amik buah tadi, masuk dalam raga moto and bagi adik aku sebijik gula-gula. Adik aku tu, dengan tanpa segan silunya bukak pembalut gula-gula tu dan masukkan dalam mulut die.

Ntah macam mane aku pun sama la mengikuti jejak langkah die. Terus bukak gula-gula sumbat dalam mulut. Lps je adik aku naik kt belakang moto, aku pun prengg je la dr situ.

On the way nak balik tu borak-borak ngan adik aku tu. Then perasan ade bende kunyah-kunyah dalam mulut. Lepas tu tetibe, aku terus teringat yang hari tu posa! Aku terus je jerit kat adik aku. "Oi, kita kan posa, nape kita makan gula-gula ni hah??" Apalagi, aku terus je ludah gula-gula kat tepi jalan. Pastu tergelak-gelak ngan adik aku.

Balik je umah, terus terflash back kejadian time makan gula-gula tu depan kedai buah tadi. Adoi..malunya. Patut la tadi aku perasan ade makcik ngan pakcik naik moto gak pandang je kelakuan pelik aku dan adik aku di bulan posa nih. Mane la nak taruk muka aku nih?? Dah la dengan selamba yaya je aku makan dpn org kan. Mesti jadi bahan bualan time berbuka org yang witness kejadian tu.

Hahahaha.

P/s: nasib aku tak kenal makcik and pakcik tu. Kenangan yg memalukan terpahat di minda. Hehehe. saje je cerita ni. Kenangan la katekan...

malu tutup muka..hehehe

0 comments:

Conversation dgn member Chinese opis den

12:42 PM ct nasyrah 0 Comments

Hari isnin ari tu kira-kira pukul 1.30 ptg, hari pertama puasa tahun ni, opis mate aku nih, tetibe je tanye...

MC=member chinese
N=aku le tu


MC : Eh, where is Hazimin?(opismate aku lg sorg)

N: Emm..maybe he went out to pray

MC: Then, why are u not going?

N: Yup, i'll pray later.

MC: U all just need to pray during the lunch time rite?

N: Nope. Actually 5 times a day. And there is a range of time for it. 6am to 7am., 1pm to 4.30 pm, 4.30pm to 7.30pm, 7.30 to 8.30pm and 8.30pm until the dawn next day.

Then die buat muka cam pelik + terperanjat.

MC: So many times? Seems so complicated and tiring...

N: No lahh. Its part of our religion maa. We are used to it already. Trained from our childhood until now.

MC: Oo yeah, right. If me also would be no problem kot.

Hmm..actually aku byk bende nak terangkan kat die ni. So that die tak rase and nampak yg Islam ni membebankan umatnya. Ada sebab kan nape kite kene sembahyang sume. Maklumje la, die nampak aku ngn member Islam yg lain, gi sembahyang, puasa,kene pkai tudung sume. Tapi ntah. Tak reti nak explain. Takut die rase cam complicated lak.

Before this die ade tanye gak nape Malay girls kene pkai tudung? Puas aku explain sebabnya. Tapi die seems rase cam pelik and rase complicated. Ye la cuaca panas kene pakai tudung, pastu kene pakai baju lengan panjang je. Maybe tu yg buat die terpikir utk tanye aku kot.

Sebenarnya sgt seronok utk cerita hal2 Islam ni kat dia. Tapi kene cari cara dan contoh2 yg sesuai supaya die paham apa sebabnya. Kalau tak, akan membuatkan die rase Islam ni susah dan membebankan.

Die ni kira seorang Chinese yg baik gak la. Sembahyang agama die sume die buat. Kira klu die masuk Islam, maybe ade potential utk jadi muslim yg baik. But is not that easy to guide her. Moga-moga Allah beri petunjuk pada dia.



Pernah terbaca artikel pasal ni....

Uztaz: Apakah perkara yang paling ringan sekali di dunia ni?
Murid:Bulu ayam, kertas..
Uztaz: Salah. Perkara yang paling ringan sekali di dunia ini adalah solat. Begitu ringan sekali orang utk meninggalkan solat.

p/s: Peringatan utk diri sendiri jugak sebenarnya supaya jgn tinggalkan solat.

Batu yg mcm org tgh sujud


*gambar tu hiasan je..saje cuci-cuci mata


0 comments: