Posts

Showing posts from August, 2011

Hidup selama 24 tahun

Image
20 Ogos 2011, Alhamdulillah. Genap dah 24 tahun aku masih bernafas di bumi Allah ni. Setiap tahun angka umur bertambah, semakin byk pengalaman yang dilalui. Tahun ni special sikit sbb dapat sambut malam birthday dgn hubbyku. Sebelum ni tepat kul 12 tgh malam die leh nyanyi kat telefon je. Maklum je la blum kawen, mane leh kluar malam.
Sumenye bermula malam sabtu tu hubby tetibe je kate jom kluar gi makan kek. Aik? Die ni tak penahnye la nak bwk aku mkn kek. Ni tetibe je. Hehe. Pastu baru teringat esok besday aku.
Gi la secret recepi dekat2 ngn umah tu beli kek. Nak chocolate indulgance. Tapi takde, so beli yang ni. 2 slice je.


tiramisu & blueberry cheesecake

Lepas tu aku tetibe nak makan tomyam. Then saje je kteorg gi kl. Nak tgk suasana org shopping raya. Jalan memang jem. So, ikut jalan lain gi Kampung Baru. Sampai je sane, parking and jalan kaki gi satu restoren Kelantan yg memang fames dan sedap. Orang punya la ramai yang tgh makan. Sampai kteorg kene tunggu org abis makan. Pe…

2 jobs offer

Peh tajuk macam hot je kan. Ade 2 job offer. Yes. Mmg btul. Mungkin sesetengah orang akan kate wow bestnya. Tapi bagi aku, aku rase pening dah. Macam mane nak buat ni? Mane satu nak pilih?
Hmm untuk pengetahuan, aku ni sebenarnya tak suke bila kene buat pilihan. Hatta nak membeli barang pun, aku tak suke bile kene pilih. Nape la takde 1 jenis je bende tu? Kan senang. Rungutku selalu. Dan itu selalunya menensionkan laki aku. Sbb aku ni pikir lama sgt bila nak pilih someting. Walhal, nak beli tuala lap tangan je la! (Sbb byk pilhan kaler2 yang menarik). Haha. Sian laki aku. Nasib die memahami.
Kali ni bila dah ade 2 job yg offer, kene la fikir merangkumi pelbagai perkara. Termasuk la jarak utk pg keje, timing dan hari berkerja, environment opis, benefits dan gaji yang ditawarkan. 2-2 company ade good and bad sebenarnya. Jadi kene la btul2 fikir mana yg sesuai.
Actually 2 offer ni tak dtg serentak. 1st company ni kat Taman Sri Batu Caves and the other one kat Jln Klang Lama. Klu ikut kan,…

Flaming Steamboat

Image
Murah lagi rezki Ramadhan aku taun ni. Kali ni dpt gi berbuka kat Flaming Steamboat pulak dgn kawan-kawan sume. Tempat ni mmg common sgt la bg org-org Maleis nak makan steamboat sebab kat sini halal. Maklum je la kebanyakkan makanan steamboat ni kan selalu byk cina yg bukak.

Lebih kurang pkul 5.30ptg camtu, kteorang pun berkonvoi dr Taman Tun ke kedai Flaming Steamboat ni kat Sunway. Nasib ari tu tak jem. Tapi hujan lebat la. Kteorang smpai awal lagi kat kedai tu. Ok la tu kan. Kang kempunan lak tak dpt makan klu lambat. Bila semasing dah kluar dari kete. Baru la nampak muka. Agak-agak ade la dalam 15 orang yg join berbuka puasa ni. After tergelak + salam + buat lawak sengal, sume pun masuk la dalam kedai.
Makanan kat sini not bad la. Banyak sgt pilihan seafood, bebola-bola, sayur la, mee and desert die iaitu ais krim pun sedap. Makan byk mmg tak hengat la. 630 ptg lagi orang ramai amik makanan dari peti ais tu. Macam la bende2 tu habis. Kteorg rilek je la. Sbb kompem pekerja kedai t…

Buffet buka puasa SACC Convec

Image
Bulan Ramadhan. Bulan yang paling istimewa sekali untuk umat Islam. Bulan yang dimana kita diganjarkan pahala yang berlipat kali ganda dan yang paling mencabar kerana perlu menahan lapar dan dahaga.
Dan seperti biasela time Ramadhan je msti ada byk hotel, restoren ke buat makan buffet . Jadi rezki tahun ni dpt makan buffet kat SACC Convention Center Shah Alam. Ni pun sbb hubby dpt baucer free utk 10 org utk makan kat sana.

Menu yang utama is Kambing Panggang Kebuli..Apsal nama die kebuli? Cam kene buli je kan? Tu yang jadi lauk tu..haha. Nasib baik sedap. Menu lain memang byk la. Antara nya yong tau foo, nasi beriyani, aneka mee mcm laksa, mee kari, mee sup. Pastu desert pun byk pilihan. Ada pudding, kek, kuih lapis dan mcm lagi la. Tak terdaya aku nak kasi makan semua kan...

Layan je la gambar ni...





Anyway..makanan sedap. Sume orang yag sudi join pun pueh hati. Kenyang2 belako. Alhamdulillah...



Memori Ramadhan

Image
Assalamualaikum, tadi time tgh boring bosan + free dr keje gi la blog walking member2. Then ade satu entri dari member ni ---->rozelt, mengingatkan aku pada satu kejadian time aku muda remaja dulu-dulu.(ckp mcm skrg dh tua je..tua la skit kot dr dulu).
ting gling gling.... (bygkan flashback ade awan dr kepala kluar)
Mase tu umo aku dalam 13 ke 14 tahun. Umi den suh poei kodai. Beli barang nak masak utk berbuka petang tu. Time tu aku dah bole bawak moto tau. Bole merempit dah zaman tu.(tipu je) Turut membonceng sekali kat belakang, adik aku yg no dua. Time tu die leh bonceng je la. Haha. Kecik lg nak bwk moto kan. Skrg ni die dh siap bwk moto besar dah. Maklum je la kaki dah panjang. Dulu pendek. Tu yg tak lepas bwk moto tuh...
Ok, back to the story. Lepas je gi kedai runcit Kelah dekat ngn umah aku tu, tetibe terniat lak nak singgah kedai buah yang tak bape nak jauh dr kedai runcit tadi. Nak beli buah sikit. Aku suh adik aku tu turun gi beli. Tak lupa aku siap pesan beli sekali gula-g…

Conversation dgn member Chinese opis den

Image
Hari isnin ari tu kira-kira pukul 1.30 ptg, hari pertama puasa tahun ni, opis mate aku nih, tetibe je tanye...
MC=member chinese N=aku le tu

MC : Eh, where is Hazimin?(opismate aku lg sorg)
N: Emm..maybe he went out to pray
MC: Then, why are u not going?
N: Yup, i'll pray later.
MC: U all just need to pray during the lunch time rite?
N: Nope. Actually 5 times a day. And there is a range of time for it. 6am to 7am., 1pm to 4.30 pm, 4.30pm to 7.30pm, 7.30 to 8.30pm and 8.30pm until the dawn next day.
Then die buat muka cam pelik + terperanjat.
MC: So many times? Seems so complicated and tiring...
N: No lahh. Its part of our religion maa. We are used to it already. Trained from our childhood until now.
MC: Oo yeah, right. If me also would be no problem kot.
Hmm..actually aku byk bende nak terangkan kat die ni. So that die tak rase and nampak yg Islam ni membebankan umatnya. Ada sebab kan nape kite kene sembahyang sume. Maklumje la, die nampak aku ngn member Islam yg lain, gi sembahyang, puasa,…