Conversation dgn member Chinese opis den

Hari isnin ari tu kira-kira pukul 1.30 ptg, hari pertama puasa tahun ni, opis mate aku nih, tetibe je tanye...

MC=member chinese
N=aku le tu


MC : Eh, where is Hazimin?(opismate aku lg sorg)

N: Emm..maybe he went out to pray

MC: Then, why are u not going?

N: Yup, i'll pray later.

MC: U all just need to pray during the lunch time rite?

N: Nope. Actually 5 times a day. And there is a range of time for it. 6am to 7am., 1pm to 4.30 pm, 4.30pm to 7.30pm, 7.30 to 8.30pm and 8.30pm until the dawn next day.

Then die buat muka cam pelik + terperanjat.

MC: So many times? Seems so complicated and tiring...

N: No lahh. Its part of our religion maa. We are used to it already. Trained from our childhood until now.

MC: Oo yeah, right. If me also would be no problem kot.

Hmm..actually aku byk bende nak terangkan kat die ni. So that die tak rase and nampak yg Islam ni membebankan umatnya. Ada sebab kan nape kite kene sembahyang sume. Maklumje la, die nampak aku ngn member Islam yg lain, gi sembahyang, puasa,kene pkai tudung sume. Tapi ntah. Tak reti nak explain. Takut die rase cam complicated lak.

Before this die ade tanye gak nape Malay girls kene pkai tudung? Puas aku explain sebabnya. Tapi die seems rase cam pelik and rase complicated. Ye la cuaca panas kene pakai tudung, pastu kene pakai baju lengan panjang je. Maybe tu yg buat die terpikir utk tanye aku kot.

Sebenarnya sgt seronok utk cerita hal2 Islam ni kat dia. Tapi kene cari cara dan contoh2 yg sesuai supaya die paham apa sebabnya. Kalau tak, akan membuatkan die rase Islam ni susah dan membebankan.

Die ni kira seorang Chinese yg baik gak la. Sembahyang agama die sume die buat. Kira klu die masuk Islam, maybe ade potential utk jadi muslim yg baik. But is not that easy to guide her. Moga-moga Allah beri petunjuk pada dia.



Pernah terbaca artikel pasal ni....

Uztaz: Apakah perkara yang paling ringan sekali di dunia ni?
Murid:Bulu ayam, kertas..
Uztaz: Salah. Perkara yang paling ringan sekali di dunia ini adalah solat. Begitu ringan sekali orang utk meninggalkan solat.

p/s: Peringatan utk diri sendiri jugak sebenarnya supaya jgn tinggalkan solat.

Batu yg mcm org tgh sujud


*gambar tu hiasan je..saje cuci-cuci mata


Comments

Popular posts from this blog

Chilled Oreo Cheesecake resipi - Tak perlu bakar! masuk peti sejuk je

Tersumbat telinga dan hidung lah pulak dah (sinusitis)

Alhamdulillah..Allah makbulkan jua doaku