wayang Unstoppable & Ngangkung

10:44 PM ct nasyrah 0 Comments

Akhirnya...setelah berbulan2 tak tgk wayang..baru la dapat tgk ini cerita. Movie Unstoppable ngan Ngangkung. Unstoppable ni tgk 20 ari bulan lps ngan tunang aku. And Ngangkung ni tgk 26 ari bulan lps ngn member. 2-2 cerita pun best sebenarnya. Ok la. Aku kasi review sikit sbb dah tgk kan..



Unstoppable
Cerita ni para pelakon die mcm baru jek. Tak penah lak aku nengok sebelum2 nih. Main actors are Denzel Washington and Chris Pine. Cerita die mengisahkan sebijik train ni dah terlepas dari tempat landasan asal die dan bergerak tanpa pemandunya. Klu dlm bahasa omputihnye "runaway train".
Ade sorang mamat pemandu keretapi ni. Die kene alihkan keretapi dari port die ke stesen. Mase die nak alihkan, die tak sambungkan wayar brek angin yg membolehkan dorg2 ni kawal keretapi klu terlepas sbb die kate tak payah. Nanti die leh sambung bile keretapi berhenti kat stesen. Then, on the way nak ke stesen tu, die kene turun pulak tukar switch landasan. So, die tolak gear keretapi tu pada gear break. Tapi mase die turun, tetibe je gear tu tertukar jadi gear gerak paling laju. And pemandu tu tak sempat nak naik balik ke atas keretapi tu.
Tak semena-mena la keretapi tu bergerak tnpa pemandu dgn gear paling laju. And which is sgt2 la berbahaya klu keretapi tu masuk kawasan bandar. Sbb sekeliling penuh ngn bangunan dan landasan yg ade selekoh boleh menyebabkan keretapi tu terkeluar dr landasannya dan merosakkn bangunan atau membunuh byk org. Nak bg suspenkan cerita, keretapi tu bwk bahan letupan lak.
So, pengurusan keretapi tu kene la berusaha utk stopkan keretapi tu. Mcm2 usaha la yg dorg buat. Hantar org pakai helikopter la dan turunkan atas keretapi tu. Fail. Pastu nak letupkan tayar keretapi la. Fail jgk.
Then, baru la hero dtg. 2 mamat ni, Frank Barnes(Denzel Washington) ngan Will (Chris Pine) yg tgh bwk keretapi lain dari arah yg bertentangan ngan keretapi yg terlepas tu. Tapi dorg berjaya utk mengelak dari bertembung dan berlanggar. Lps tu, si Frank ni dpt idea utk stopkan train yg terlepas tu iaitu dgn kejar balik keretapi td dan cube utk smbgkan kepala keretapi die ngn hujung gerabak runaway train tu. Pastu cube slowkan keretapi tu pastu naik ikut bumbung ke bahagian kepala keretapi yg terlepas tu. Akhirnya dorg pn berjaya la setelah mengharungi mcm2 masalah dan cabaran dlm percubaan utk stopkan train tu.

My opinion : Cerita ni mmg byk unsur2 suspen yg bole membuatkan org rase berdebar2 bile tgk. Which is interesting la. Tak boring. Plot cerita pun cepat and straight to the point. Walaupn dorg byk ckp2 psl keretapi punye sistem brek la, gear la yang aku tak bape nak paham, tapi cerita ni not bad dan sesuai ditonton oleh semua lapisan masyarakat.



Ngankung

Cerita ni pulak pasal 3 org mamat yg sgt suke "mengangkung". Hehe..maknenye suke main no ekor. Pelakon utamanya si Shaheizy Sam tu. Sam ni dah kawen dan ade sorg anak pompuan. Die sgt la syg anak pompuan die ni name Wahida. Die seorg bapa dan suami yg penyayang dan baik mula2. Tapi bini die asyik bising je sbb die ni keje teruk pastu gaji ciput sgt. Nak makn pun tade duit. Hidup susah la.
Jadi sbbkan itu la die pun gi mengangkung. Tu pun sebab ade 2 org kawan die ni, Azad ngn Angah(Raja lawak) ni yg dah ajak die gi jumpe bomoh utk dptkan no ekor. Sejak tu la dorg ni sume asyik kene gangguan2 jin yg dorg mintak tolong utk no ekor tu. Tapi, tak mengena pun no ekor tu pn.
So, nak di jadikan cerita, mase si Sam ni ditugaskan ke Kelantan utk hantar barang, die telah terjumpe dgn sorg bomoh Kelantan yg mmg cukup hebat dan kasi die selai selendang merah yg memberi tuah kat die klu die beli no ekor. Dan memang die bertuah pun sejak dpt selendang tu smpai menang 1st prize.
Bini die dah syak mcm2 dah. Lagi2 bile anak die pun dah stat ckp sengsorang. Satu hari ni, anak die si Wahida ni gi main selendang merah die, dan Sam ni marah sgt2 sampai tampar anak kesayangan die tu. Sejak tu baru la die sedar yg die dah buat salah dan bakar selendang tu. Pastu die ngn kawan2 die pun yg dh ditimpa mcm2 bencana sbb main no ekor ni pun same2 la insaf gak. Abis cerita.

My opinion: Cerita ni seram komedi. Hantu2 die ok la. Bole tahan seram. Sampai ade jgk la org jerit2 belakang aku. Wlaupn muka burok tapi hantu die bole buat lawak la. Plot cerita mase mula, tgh2 dan climax ok. Tapi bile part ending die yg tak best. Mcm tergantung pn ada. Lps die bakar selendang merah tu, terus kluar ending scene yg dorg sume baru balik masjid. Aku ingat, akan ade la part hantu selendang tu marah ke, lawan2 ngn hantu ke. Tapi takde. Agak kecewa gak la. Tapi ok la. Bole kasi 4 bintang dr 5. Anyway, cerita ni maybe box office kot. Sbb si Sam ni yg berlakon. Pastu, promotion ngn review die kat media byk sgt.

0 comments:

Kronologi handphone2 aku

12:34 AM ct nasyrah 0 Comments

Kali ni nak cerita pasal handphone2 yang pernah aku miliki..takde la byk pun sebenarnya. Aku start gune handphone tahun 2004. Lps SPM mase tu. Ye la time tgh tggu result SPM, mmg aku keje utk mengisi mase lapang aku. So dari duit gaji tu la aku beli handphone pertama aku. Dan juga line yang pertama yg still aku gune sampai sekarang. Tak penah tukar.

Ok. First handphone aku ialah...

Nokia 1100-Year 2004
Handphone ni aku beli sbb ia nipis dan ringan. Beli kat The Store Sg Buluh. Harga dia time tu RM250. Umi yang rekomen beli sbb murah and cute. Function die tak byk la. Takde kaler skrin, bunyi monofonik, bole msg and call je. Tapi aku rase time tu dah best sgt dah. Siap beli ringtone lagu lagi. Walaupn bunyi monofonik je. Hehe. Rasenye original housing yg aku beli kaler hitam. Pastu tukar la mcm2 kaler lain. Of coz la beli housing warna feveret aku iaitu purple kan..

Handphone yang kedua....

Nokia 6030 - Year 2006

Lepas agak2 2 tahun aku gune Nokia 1100 tu, aku pun rase nak beli pulak yang lain. Ye la nak la yg skrin kaler plak kan..aku pun sambar la hp ni kat Pertama Complex KL. Aku trade in Nokia lame tu RM100 and tambah lagi RM250 utk handphone ni. Yang ni up skit la dari dulu. Function die skrin kaler, bunyi polyphonic, ade mms,gprs ngan radio selain msg and call. Original kaler yg aku beli ialah kaler silver. Dan sebenarnye aku minat nak beli hp ni sbb mase yg sama tunang aku pun beli hp ni gak. So saje je la nak beli same2. Haha...mcm tu pun ada..

Next ialah...
LG KF300- Year 2009
Hmm nape ek aku beli hp nih??? haaa..baru ingat. Mase aku blaja kat UM dulu aku suke nengok crita korea/jepun. Dorg ni mmg suke pakai hp flip mcm ni. Klu dulu2 mase belajar aku punye la benci hp flip. Tapi bile tgk dorg pkai mcm ni cun pulak. So, after sekian lama mencari2 yang cantik, aku pun berkenan nak beli hp ni. Beli yg baru ni pun sbb hp lame aku tu dah lame sgt smpai skrin die pun dh bergaris2 dah. Klu tgk dr luaran die mmg cantik. Nampak ekslusif dan berkilat. Tapi bile tgk keypad die, mak oi bapak besar. Kompem sng nak taip. Rupenye hp ni direka khas utk golongan elderly..Hmm tapi disebabkan design cover die yg cantik, aku pun beli jgk la. Harga die time tu RM550. Aku beli ngam2 lps dpt bonus raya.(time beli hp ni dah grad and keje dah) Function die skrin kaler, polyphonic, ade mms,gprs, radio and tambahan bluetooth, kamera dan mp3. Of coz jgk la bole gune memory card. So, mase beli ni mmg puas hati sgt la..

Dan sekarang gune....
Nokia E5- Year 2010
Ini la latest handphone yang aku gune pakai skrg. Kiranya sekarang, ini yg paling canggih la yg aku penah ada. Sbb dah ramai sgt org gune smartphone, aku pun nak jugak la sebijik. Sebenarnya teringin nak pkai Blackberry. Tapi mahal! pastu function ala kadar je. (means BB yang paling murah la). Last2 lps usha2 kat internet, berkenan nak beli yang ini. Dan yg paling aku nak ialah kaler putih. Sbb nampak smart, bersih and lady like. Functionality die mmg byk la. Selain kamera 5mp, mp3 player, ade tambahan video player, wifi and GPS. Paling menarik skali ialah QWERTY keypad, mmg berbeza sgt dgn hp2 aku yg dulu. Harga die mase beli ialah RM810.

So, kesimpulannye, klu mengikut kronologi setiap hp yg aku beli, mesti akan ada penambahan dari segi functionality nye dan harga. And hampir kesemuanya ialah jenama Nokia. Teringin gak nak pkai Sony Ericsson. Tapi malangnye, time aku nak beli hp, takde yg berkenan lak. Maybe next time la kot. Tapi sejak2 akhir2 ni berkenan lak tgk iPhone...hmmm bolekah???

0 comments:

GoMobile ekspo 2010

10:30 PM ct nasyrah 0 Comments




Secara intronye, ekspo ni adalah ekspo jual beli handphone. Ade macam2 jename handphone la yg dijual time ni. Ade nokia, blackberry, csl, ximax dan mcm2 lagi la. And of coz, mesti la ade offer dari time2 biase. Memandang kan opis aku ni company buat magazine psl handphone, so every year dorg mmg akan organize la event ni sejak 2007 aku rase.

Ini kira first time la dlm hidup aku menjaga booth time exhibition. Well pengalamannye not bad la. Eventhough keje jumaat sampai ahad, 11 pagi smpai 9mlm. Tapi aku still ok je la. Sbb sepanjang masa aku bizi layan org and tgk kerenah org yg dtg.

Aku ditugaskan untuk jaga booth GoMobile tu. Dorg ade la buat satu competition ni. Competition "bring your friends to ekspo". Org yang masuk kene invite member dorg rmai2 dtg and register as invited by leader yg ajak tu la. Hadiah utk org yg paling byk ajak member tu mmg best la. Blackberry smartphones utk 8 org yg tertinggi. Best gakkan?? Tapi malangnye sbb aku ni staf, so tak leh nak join. Actually nak kasi tau, aku la yg buat sistem registration tu. Hehe..anyway thanks to Awanis member time UM dulu yg tolong aku gak buat sistem tu. Walaupn ade prob skit, but still sistem tu working la.

Yang aku agak bengang tu, ade la exhibitor yg masuk bertanding gak. Exibitor dpn booth aku ni adalah staff bank. Ade ke dorg suruh customer dorg yang register under name dorg. Konon2 dorg ler yang ajak customer tu dtg ekspo. Mmg tak layak la kan. Sbb tujuan competition ni utk ajak kawan2 dari luar utk dtg. Bukannye register org yang dah sememangnya dtg. Adoi! Ini mmg nak main tipu la ni. Last2 bos aku yg nampak, trus sound dorg. Haha. Padan muka. Walaupn sistem yg aku buat tu show name dorg yg paling atas, tapi bos aku kate dorg tu kira disqualified. Sbb cheating. Kesian kan...Buat letih air liur je.

Anyway, ramai jgk la yg dtg register. Aku tgk database ade la 100+ org yg daftar sbgai invitees. Yang masuk jadi leader pun ade la belas2 org. Last2 ade sorg mamat cina member anak bos aku yg no 1. Tp die mmg ade effort la utk menang. Ramai member die dtg time ekspo tuh. Besides keje aku sbg tukang input data utk competition tu, aku jgk kene jaga part lucky draw utk customer yg purchase RM300 ke atas. Best la nengok gelagat org bile buat cabutan. Ade yg happy gile ble dpt grand prize and ade yg sedih merungut2 ble dpt tshirt je. Tapi ape leh buat kan..name pun 'LUCKY' draw. Depend pade nasib lerrr...

Yang paling menarik skali time event ni kteorg ade buat 'Phone Museum' yang display various of handphone dari zaman dulu, sampai la yg tercanggih skrg.


Yang ni je la sempat nak snap. Yg duduk dlm rak tu mmg best. Sbb kteorg dh susun ikut kronologi tahun handphone2 tu dibuat. Dan ade jgk phone yg dipamer tu dari Muzium Telekom.

Gambar2 lain sekitar ekspo...


Over all ekspo ni mmg best la utk org2 yang nak beli handphone baru. Sambutannye agak memuaskan la. Walaupn promo tak byk sgt utk event ni, tapi bos aku kate tahun ni la GoMobile event yang paling best buat die. Hmm bagusla klu die kate cenggitu. Dan yg paling bestnye die kate nak organize 1 dinner utk kteorg yang organize event ni kat hotel Royal Chulan..wow..syg bos! Hopefully event ni akan ade lg la tahun dpn and lebih best lagi. Till then..daa

0 comments:

sepetang di california pizza

11:07 PM ct nasyrah 1 Comments



Petang tadi, after gi Karnival Pengantin kat SACC, singgah kat Giant Kota Damansara jap nak beli barang. Disebabkan i tak lunch, so agak lapar le bila ptg kan. Jalan2 cari tempat mkn, me and fiance end up to eat here. Saje je la nak try kan..


the interior

Kedai dia not bad la. cantik, nice and cosy. Lagi2 the chairs. I mmg nak duduk kat kerusi yang kaler merah sbb die punye material cam kusyen. And the other chair is kaler white made from plastic. Lampu2 pun lawa. Ye la tempat ni pun baru je bukak. So sume bende msti la mcm baru kan..


My fiance tgh tgk menu

Then, we order combo 1 nye pakej. Iaitu 1 regular pizza, garlic bread and 2 drinks. Pizza die ade mcm2 jenis. And we order beef pizza. Name die ape tah tak ingat. Kteorg just order mane2 pizza yg nmpk menarik je la dlm menu tu.

drinks


pizza

garlic bread

And after 15 mnt, sampai la order kteorg. The pizza looks good and yummy. Cheese die mmg tak kedekut punye la.Topping die banyak and taste so much better than pizza hut. (pizza hut skrg tak best). And plus die nye garlic bread pun sedap gile. Cume yg bezanya dr pizza hut diorg ni tak serve mushroom soup. So mkn garlic bread tu cam gitu je la. klu ade soup mmg lagi terbaik la kan. The price for menu combo tu dlam RM26++. Lebih kurg je cam pizza hut.

Overall this place i bg 4/5 la. The service is ok. The place is nice and the food is good. Maybe klu nak mkn pizza mmg nak dtg sini lg la kot. Hehe. Besides, klu beli 1 pizza je and take away dapat 1 lagi free. Best kan!



1 comments:

kebahagian kami kini

12:10 PM ct nasyrah 0 Comments


Kebahagian kami kini...

Bukan lah datang dgn sendiri
Bukan lah secara tiba- tiba
Bukan nya datang tanpa usaha
Bukan nya indah seperti yg kau lihat kini

Permulaannya penuh pancaroba
Tanpa kenal hati budi
Bagaimana kami mengenali
Selangkah demi langkah kami menerima
Kekurangan dan kelebihan diri

Setiap saat yang dilalui
Pelbagai pengalaman pahit manis
Terakam di minda
Tertanam di sanubari

Kesilapan lalu dijadikan pengajaran
Membuatkan diri menjadi semakin tabah dan sabar
Ketika menghadapi situasi yg menyakitkan
Hanya pada Tuhan kami berserah

Kini setelah bertahun berkenalan
Setelah biasa dengan kerenah dan keadaan
Baru lah kami mencapai kebahagiaan
Serta keserasian dalam perhubungan

Jangan lah mudah bersangka dgn hanya melihat
Jangan lah mudah menafsir dgn hanya mendengar
Kerana bukan diri kau yang melalui segala penat
Bukan diri kau jua yang menikmati kemanisannya

Doakan yang terbaik utk kami..
Jauhkan hati kau dari menghancurkan kebahagian
yang kami miliki kini..








0 comments: