Posts

Showing posts from February, 2015

Anakku Naurah alergik ayam & telur pulak dah

Image
Kes ni dah terjadi lama dah.
Beberapa bulan yang lepas. Mula-mula jadi macam ni.
Satu hari weekend la kot, lepas aku mandikan budak kecik tu aku perasan ade cam bintik-bintik kat tangan dia macam kena gigit semut tu. Aku ingat dia kena gigit semut kot kat tilam ke. Tapi yang pelik, aku ngan husband tido atas katil yang sama takde plak kena gigit. So, pada pikiran aku maybe kena gigit kat umah makcik pengasuh kot. Aku pun taruk je lah krim gatal kat bintik tu.
Beberapa hari lepas tu, masa tukar pampers Naurah, jumpa lagi bintik-bintik. Aku pun cam heran gak. Takkan la semut banyak sangat kat umah makcik tu sampai asyik duk gigit anak aku je. Sampai la satu masa aku tengok pelipat tangan dia jadi macam kemerahan. Dan Naurah keep on garu-garu kat situ. Lepas tu aku wonder, kenapa plak gini?
Weekend lain, seperti biasa aku bawak Naurah gi rumah mak aku kat Flora Damansara. Tunjuk mak aku bintik-bintik ngan gatal ruam kat pelipat tangan Naurah kat umi. Terus umi kata, ni macam kurap ayam n…

Adik Naurah is coming!

Jarang aku update entri pasal baby baru kan. Dah nak masuk 5 bulan dah. haha.
Sedar tak sedar ade lg 4 bulan lebih je nak bersalin.

Kalau nak compare pengalaman mengandung kali ke dua ni agak ok sikit la berbanding yang pertama dulu.

Masa awal-awal pregnant, memang ade la loya segala.
Tapi kali ni just loya nak muntah je.
Tapi tak muntah.
Meloya ni pun kalau perut aku lapar.
If perut kenyang, then ok skit.
Bila rasa nak lapar, badan kasi signal nak meloya.
Pastu angin membuak-buak tu normal lah.
Sebab angin banyak la buat meloya tu.

So aku kejenya brup brap je lah.
Sampai bebudak opis perasan aku dok sendawa angin je.
Haha. Malu i.

Pastu dalam minggu ke 10 cam tu, aku kena cam cirit birit.
Tapi aku rasa bukan sebab salah makan.
Sebab orang lain kat umah makan benda sama ok je.
So, lepas google segala, rupanya maybe sebab perubahan hormon.
Masa mengandung Naurah dulu takde macam ni.
After 12 minggu macam tu, ok dah.
Stop dah cirit dengan sendirinya.
Aku pun takde makan ubat ape lah.

Mi…

Dugaan melanda diriku

Image
Entri ni saje aku taip untuk meluahkan kesedihan dan keserabutan yang melanda diriku.
Serabut memikirkan ape aku nak buat lepas ni.

Nampaknya perjudian aku kali ini gagal.
Aku rugi.
Hoh.. ape ko main judi plak dah ni Nasyrah??
Haha. Bukan le.
Pasal kerja.
Selain dari perkahwinan, aku juga merasakan pekerjaan merupakan satu perjudian.
Sama ada, ko akan untung dengan dapat tempat kerja yang selesa, collegue yang ngam dan baik, bos yang memahami ataupun sebaliknya.
Jadi, kali ni aku kalah.
Nasib tak baik.
Jadi aku dah pun berhenti kerja dari sini minggu lepas.

Aku undur diri.
Aku rasa aku tak layak kot disini.
Cukuplah, cukup dengan segala kemarahan dan penghinaan itu.
Aku dah rasa down sangat sampai dah tak ada konfident lagi nak berdiri berjuang lagi disini.
Akhirnya segala kekusutan tu dah aku leraikan dengan sepucuk emel berattach surat resign kepada bosku.
Lepas bos terima surat tu, aku mampu menarik nafas lega.
Lega dari bebanan kerja dan tekanan tanggungjawab yang aku tanggung kat…

Naurah turns 2!

Image
Dah lama nak update pasal ni. Sekarang ni la baru ade masa nak update.
Pasal birthday Naurah yang ke dua tahun 1 Februari 2015.
Aku punya impian nak buat birthday Naurah kekonon kat taman.
Hahaha.
Tapi memandangkan bajet ku yang tak berape nak ade ni, so pikir nak buat kat umah kecil-kecilan je lah.
Beberapa minggu sebelum tetiba umi aku plak yang suggest nak buat birthday party kat rumah dia.
Lagipun umi memang nak buat makan-makan pun sebagai 'housewarmning' rumah baru dia ni kat Flora Damansara.
So, dah alang-alang nak buat makan-makan, sambut je la sekali dengan birthday Naurah yang jatuh hari Ahad kat umah dia Flora Damansara tu.

Jadi, aku pun buat la preparation sikit-sikit.
Tempah kek dgn bff ku, Dolie Cupcakes.
Aku sebenarnya suka kek icing.
Tapi tau je lah icing kek mudah cair.
Mudah cam rosak kalau tersentuh ke jatuh ke.
So, aku amik jalan selamat, order kek fondant.
Kek fondant ni cantik dan mudah nak jaga sebab gula keras tu tak mudah pecah, tak cair even tak masuk…