Anakku Naurah alergik ayam & telur pulak dah

3:16 PM ct nasyrah 0 Comments

Kes ni dah terjadi lama dah.
Beberapa bulan yang lepas.
Mula-mula jadi macam ni.

Satu hari weekend la kot, lepas aku mandikan budak kecik tu aku perasan ade cam bintik-bintik kat tangan dia macam kena gigit semut tu.
Aku ingat dia kena gigit semut kot kat tilam ke.
Tapi yang pelik, aku ngan husband tido atas katil yang sama takde plak kena gigit.
So, pada pikiran aku maybe kena gigit kat umah makcik pengasuh kot.
Aku pun taruk je lah krim gatal kat bintik tu.

Beberapa hari lepas tu, masa tukar pampers Naurah, jumpa lagi bintik-bintik.
Aku pun cam heran gak.
Takkan la semut banyak sangat kat umah makcik tu sampai asyik duk gigit anak aku je.
Sampai la satu masa aku tengok pelipat tangan dia jadi macam kemerahan.
Dan Naurah keep on garu-garu kat situ.
Lepas tu aku wonder, kenapa plak gini?

Weekend lain, seperti biasa aku bawak Naurah gi rumah mak aku kat Flora Damansara.
Tunjuk mak aku bintik-bintik ngan gatal ruam kat pelipat tangan Naurah kat umi.
Terus umi kata, ni macam kurap ayam ni.
Dia alergik ayam kot!

Aku pun mula-mula macam tak percaya.
Sebab sebelum ni, masa Naurah start solid food, dia ok je makan ayam.
So, aku buat test.
Seminggu aku kasi Naurah makan ikan je.
Takde telur, takde ayam.
Tengok-tengok memang betul la.
Bintik-bintik hilang and ruam tu pun jadi kering dan berkurang.

Jadi start hari tu, aku pun dah pantang la ayam kat Naurah.
Lepas beberapa bulan, tetiba dia makan telur pun tak boleh jugak dah.
Makan telur je terus naik merah kat pelipat tangan ngan kaki dia.
Aku pun pegi DEMC rujuk doktor kat sana.
Doktor tu kata, memang betul. 
Pelipat tangan ngan kaki naik macam ruam-ruam, bersisik macam eczema tu memang sah la alergik.

Huhu.. aku tanya lagi kat doktor.
"Dokter , alergik ni memang akan kekal sampai besar ke? sampai bila-bila?"
And doktor kata yes. Kekal sampai bila-bila.
Aku pun dalam hati macam alaaaahai kesiannya.
Ayam dan telur dah la sedap.
Senang nak dapat, senang nak masak.
Dah tak dapat nak makan.

Adoilah.. ni mungkin balasan la kat aku.
Sebab dulu-dulu teringat aku penah cakap-cakap kat orang, pasal kalau la ade orang alergik ayam hilanglah dia satu nikmat dunia.
Tengok-tengok zassss kena kat anak aku sendiri.
Maybe bongkak sangat kot cakap macam tu. 
Maklum je la aku tak alergik ayam.
Tapi ade kawan aku yang alergik ayam.
Tu yang sampai terkeluar ayat macam tu dari mulut aku even aku takde la pegi cakap gitu depan muka dia kann.
Dah kena kat batang hidung sendiri baru padan muka aku.
Huhuhu...

Jadi sekarang aku hanya masakkan lauk ikan dengan daging je lah sebagai sumber protein dia.
Takpe lah.
Mungkin ade hikmah nya dia kena alergik ayam kan.
Ye lah, bukan elok sangat pun makan ayam selalu.
Especially perempuan.
Maklumje lah ayam sekarang kan dah tak berape elok untuk kesihatan sebab dah kena suntik hormon.
Aku suspek Naurah tak tahan dengan suntikan hormon kat ayam tu la sebab tu alergik.
Ingat lepas ni nak try kasi ayam organik atau ayam kampung.
Nak tengok naik alergik ke tidak.


Gambar-gambar ni la aku snap masa dia tgh alergik.


ni kejadian lepas makan ayam kfc. malam tu makan, esok pagi naik bintik. lps tu, tobat dah kasi kfc kat dia

 naik ruam macam eczema kat pelipat tangan


ni la umi kata kurap ayam, dia macam berbentuk ring

0 comments:

Adik Naurah is coming!

6:13 PM ct nasyrah 0 Comments

Jarang aku update entri pasal baby baru kan. Dah nak masuk 5 bulan dah. haha.
Sedar tak sedar ade lg 4 bulan lebih je nak bersalin.

Kalau nak compare pengalaman mengandung kali ke dua ni agak ok sikit la berbanding yang pertama dulu.

Masa awal-awal pregnant, memang ade la loya segala.
Tapi kali ni just loya nak muntah je.
Tapi tak muntah.
Meloya ni pun kalau perut aku lapar.
If perut kenyang, then ok skit.
Bila rasa nak lapar, badan kasi signal nak meloya.
Pastu angin membuak-buak tu normal lah.
Sebab angin banyak la buat meloya tu.

So aku kejenya brup brap je lah.
Sampai bebudak opis perasan aku dok sendawa angin je.
Haha. Malu i.

Pastu dalam minggu ke 10 cam tu, aku kena cam cirit birit.
Tapi aku rasa bukan sebab salah makan.
Sebab orang lain kat umah makan benda sama ok je.
So, lepas google segala, rupanya maybe sebab perubahan hormon.
Masa mengandung Naurah dulu takde macam ni.
After 12 minggu macam tu, ok dah.
Stop dah cirit dengan sendirinya.
Aku pun takde makan ubat ape lah.

Minggu ke 12 mcm tu, aku pegi buat buku pink kat KKIA.
Seperti biasalah, first time bukak buku kena cek macam-macam.
Mula-mula, cek air kencing, amik berat badan dan tinggi.
Lepas tu cek HIV, buat test hemoglobin.

Then, kena interview dengan nurse pasal kesihatan masa dulu.
Sejarah penyakit keturunan.
Pasal masa bersalin anak yang first dulu.
Lepas dia kasi nasihat semua, dia kasi vitamin folic acid, b-complex dengan iron tablet.

Selang beberapa minggu lps tu, tetiba aku selalu kena serang sesak nafas.
Tengah-tengah duduk, tetiba sesak nafas.
Kena tarik nafas kuat-kuat macam tu.
Risau gak aku sebab berulang banyak kali dalam seminggu.
Lepas tu aku pegi jumpa doktor.
Banyak kemungkinan la dia bgtau.
Sama ada aku kena tiriod, ataupun just perubahan hormon je.

Sekarang ni dah lepas 4 bulan, dah tak de plak kena sesak nafas.
Meloya pun dah hilang.
Mood swing pun dah hilang.
Cuma perut semakin membesar.
Dan tak lupa jugak badan aku dan muka semakin membulat mekar..
Huhu..camne la aku nak kurus balik lps bersalin nih..
Haha..kena la i amik Set Berpantang Shaklee kan nak kurus balik tak gitu..

Ok la. Tu la sedikit sebanyak pengalaman mengandung kali kedua ni.
Aku admit la dah kali kedua tak la se-excited mengandung kali pertama.
Aku banyak rileks la yg kedua ni.
Tak de la banyak berangan sangat psl baby ke ape.
Sikit-sikit ade la.
Aku bayangkan adik Naurah bila tgk gambar-gambar Naurah waktu kecik.
Rindu eh pegang baby kecik..
hahaha..
Sabarlah lagi beberapa bulan je...

0 comments:

Dugaan melanda diriku

4:53 PM ct nasyrah 0 Comments

Entri ni saje aku taip untuk meluahkan kesedihan dan keserabutan yang melanda diriku.
Serabut memikirkan ape aku nak buat lepas ni.

Nampaknya perjudian aku kali ini gagal.
Aku rugi.
Hoh.. ape ko main judi plak dah ni Nasyrah??
Haha. Bukan le.
Pasal kerja.
Selain dari perkahwinan, aku juga merasakan pekerjaan merupakan satu perjudian.
Sama ada, ko akan untung dengan dapat tempat kerja yang selesa, collegue yang ngam dan baik, bos yang memahami ataupun sebaliknya.
Jadi, kali ni aku kalah.
Nasib tak baik.
Jadi aku dah pun berhenti kerja dari sini minggu lepas.

Aku undur diri.
Aku rasa aku tak layak kot disini.
Cukuplah, cukup dengan segala kemarahan dan penghinaan itu.
Aku dah rasa down sangat sampai dah tak ada konfident lagi nak berdiri berjuang lagi disini.
Akhirnya segala kekusutan tu dah aku leraikan dengan sepucuk emel berattach surat resign kepada bosku.
Lepas bos terima surat tu, aku mampu menarik nafas lega.
Lega dari bebanan kerja dan tekanan tanggungjawab yang aku tanggung kat sini.
Bermain dengan sistem ecommerce yang melibatkan duit orang ni memang cukup aku rasa tak suka.
Sedikit salah, pasti aku yang kena tanggung akibat kerugian syarikat.

Bukan nak kata aku give up sebelum mencuba.
Aku dah cuba. Aku rasa aku dah all out.
Beri sehabis baik.
Tenaga, masa, kepakaran dan aku dah curahkan segala ilmu yang aku ada untuk siapkan satu-satu task.
Nampaknya tidak berbaloi.
Bos menilai aku dari sisi lain.
Segala kebaikan dan kejayaan yang aku lakukan terus dipandang sepi.
Hanya yang terlihat dimatanya adalah kegagalan, kesalahan yang bertalu-talu.

Aku pasrah.
Aku terima.
Aku redha.
Ini ketentuan dariNya.
Mungkin ada hikmah dari kejadian yang berlaku.
Aku masih positif.
Aku yakin, mungkin Allah Tuhan ku yang satu telah mengaturkan sesuatu yang lebih baik untuk aku, anak dan suami?
Ya, mungkin lebih baik, lebih bagus, lebih halal dan bersih dari rezeki yang aku peroleh sekarang.
Dugaan untuk aku supaya menjadi insan yang lebih kuat dalam menghadapi cabaran yang mendatang.
Syukurlah Allah mengirimkan aku dugaan menandakan Dia ingat pada ku.
Menyayangi aku sebagai hambanya yang lemah dan hina.

Sekurang-kurangnya pengalaman 3 bulan di sini ade jugak meningkatkan skill programming aku.
Menambah pengalaman pahit supaya aku lebih berhati-hati lepas ni.
Jadi aku jangan terus down, menangis berlagu sepi.
Aku kena bangkit. Fikirkan macam mana nak menghadapi masalah ni.
Dah la bakal ade anak sorang lagi.
Jadi, anak-anaklah merupakan sumber kekuatan aku untuk terus hidup, berjuang mencari rezeki membantu suamiku hidup di hutan batu ni.

Moga impian aku satu hari nanti akan terlaksana dan kehidupan aku dipermudahkan. InsyaAllah..



0 comments:

Naurah turns 2!

4:18 PM ct nasyrah 0 Comments

Dah lama nak update pasal ni. Sekarang ni la baru ade masa nak update.
Pasal birthday Naurah yang ke dua tahun 1 Februari 2015.
Aku punya impian nak buat birthday Naurah kekonon kat taman.
Hahaha.
Tapi memandangkan bajet ku yang tak berape nak ade ni, so pikir nak buat kat umah kecil-kecilan je lah.
Beberapa minggu sebelum tetiba umi aku plak yang suggest nak buat birthday party kat rumah dia.
Lagipun umi memang nak buat makan-makan pun sebagai 'housewarmning' rumah baru dia ni kat Flora Damansara.
So, dah alang-alang nak buat makan-makan, sambut je la sekali dengan birthday Naurah yang jatuh hari Ahad kat umah dia Flora Damansara tu.

Jadi, aku pun buat la preparation sikit-sikit.
Tempah kek dgn bff ku, Dolie Cupcakes.
Aku sebenarnya suka kek icing.
Tapi tau je lah icing kek mudah cair.
Mudah cam rosak kalau tersentuh ke jatuh ke.
So, aku amik jalan selamat, order kek fondant.
Kek fondant ni cantik dan mudah nak jaga sebab gula keras tu tak mudah pecah, tak cair even tak masuk peti ais untuk beberapa jam.
So, pagi 1 februari tu aku pun pegi la amik kat rumah kawan tu.



Kek fondant yang aku tempah khas


Deco ni memang buat sendiri ok. Letih gila. Better beli lg senang. haha nak jimat kos konon!


 The Birthday girl 


Lepas tu terut shot gi umah umi.
Datang awal, prepare ape yang patut sebab tetamu sume datang around 3 ptg.
Nak dekat pukul 3 ptg macam tu, guest pun ramai dah datang.
So, mula-mula baca doa selamat dulu.
Lepas abis doa, baru acara potong kek.







Naurah muka blur je masa orang sume dok nyanyi-nyanyi happy birthday untuk dia.
Haha.
Pastu potong kek. Nasib la dia tak meragam masa tu.
Maklum je la main je dari pagi.
Tak tido pun lagi.
Risau gak aku time-time nak potong kek, time tu dia meragam nak susu, nak tido plak.
Nasib dia layan je orang ramai-ramai datang tu.




Sampai pukul 7 mlm pun masih ade lagi kawan-kawan aku yang dtg tau.
Menu hari tu, ade laksa, mee kari, lasagna and aglio olio dari adik aku yang belajar kulinari tu masak.
Mee kari ngan laksa, umi masak.
Haha.
Aku datang makan je.
Eh tak la. Aku tolong-tolong kemas umah je lah.



Abis settle kemas-kemas sume around 10ish..
Pastu baru bapak Naurah datang amik kteorang balik umah ke Pantai Dalam.
Bapak Naurah ade datang kejap je bawak nenek sekali.
Tapi tau je la orang tua, mana suka duk rumah orang lama-lama.
So lepas beberapa jam, dia pun balik hantar nenek dulu ke rumah.

phew..letih ok. Seriyes letih.
Maybe sebab aku mengandung kot.
So, double letih even aku takde la masak ke ape pun.
Kemas-kemas umah and buat deco skit je.
Anyway, walaupun kecil-kecilan tapi aku happy sebab buat jugak birthday party Naurah.
At least, nanti dia dah besar, boleh la tgk gambar-gambar masa sambut birthday dia walaupun sekarang ni dia ape benda pun tak paham lagi..

Thank you to friends yang datang..tahun depan kalau ada, datang lg eh!

0 comments: