Adik Naurah is coming!

Jarang aku update entri pasal baby baru kan. Dah nak masuk 5 bulan dah. haha.
Sedar tak sedar ade lg 4 bulan lebih je nak bersalin.

Kalau nak compare pengalaman mengandung kali ke dua ni agak ok sikit la berbanding yang pertama dulu.

Masa awal-awal pregnant, memang ade la loya segala.
Tapi kali ni just loya nak muntah je.
Tapi tak muntah.
Meloya ni pun kalau perut aku lapar.
If perut kenyang, then ok skit.
Bila rasa nak lapar, badan kasi signal nak meloya.
Pastu angin membuak-buak tu normal lah.
Sebab angin banyak la buat meloya tu.

So aku kejenya brup brap je lah.
Sampai bebudak opis perasan aku dok sendawa angin je.
Haha. Malu i.

Pastu dalam minggu ke 10 cam tu, aku kena cam cirit birit.
Tapi aku rasa bukan sebab salah makan.
Sebab orang lain kat umah makan benda sama ok je.
So, lepas google segala, rupanya maybe sebab perubahan hormon.
Masa mengandung Naurah dulu takde macam ni.
After 12 minggu macam tu, ok dah.
Stop dah cirit dengan sendirinya.
Aku pun takde makan ubat ape lah.

Minggu ke 12 mcm tu, aku pegi buat buku pink kat KKIA.
Seperti biasalah, first time bukak buku kena cek macam-macam.
Mula-mula, cek air kencing, amik berat badan dan tinggi.
Lepas tu cek HIV, buat test hemoglobin.

Then, kena interview dengan nurse pasal kesihatan masa dulu.
Sejarah penyakit keturunan.
Pasal masa bersalin anak yang first dulu.
Lepas dia kasi nasihat semua, dia kasi vitamin folic acid, b-complex dengan iron tablet.

Selang beberapa minggu lps tu, tetiba aku selalu kena serang sesak nafas.
Tengah-tengah duduk, tetiba sesak nafas.
Kena tarik nafas kuat-kuat macam tu.
Risau gak aku sebab berulang banyak kali dalam seminggu.
Lepas tu aku pegi jumpa doktor.
Banyak kemungkinan la dia bgtau.
Sama ada aku kena tiriod, ataupun just perubahan hormon je.

Sekarang ni dah lepas 4 bulan, dah tak de plak kena sesak nafas.
Meloya pun dah hilang.
Mood swing pun dah hilang.
Cuma perut semakin membesar.
Dan tak lupa jugak badan aku dan muka semakin membulat mekar..
Huhu..camne la aku nak kurus balik lps bersalin nih..
Haha..kena la i amik Set Berpantang Shaklee kan nak kurus balik tak gitu..

Ok la. Tu la sedikit sebanyak pengalaman mengandung kali kedua ni.
Aku admit la dah kali kedua tak la se-excited mengandung kali pertama.
Aku banyak rileks la yg kedua ni.
Tak de la banyak berangan sangat psl baby ke ape.
Sikit-sikit ade la.
Aku bayangkan adik Naurah bila tgk gambar-gambar Naurah waktu kecik.
Rindu eh pegang baby kecik..
hahaha..
Sabarlah lagi beberapa bulan je...

Comments

Popular posts from this blog

Chilled Oreo Cheesecake resipi - Tak perlu bakar! masuk peti sejuk je

Tersumbat telinga dan hidung lah pulak dah (sinusitis)

Alhamdulillah..Allah makbulkan jua doaku