Anakku Naurah alergik ayam & telur pulak dah

Kes ni dah terjadi lama dah.
Beberapa bulan yang lepas.
Mula-mula jadi macam ni.

Satu hari weekend la kot, lepas aku mandikan budak kecik tu aku perasan ade cam bintik-bintik kat tangan dia macam kena gigit semut tu.
Aku ingat dia kena gigit semut kot kat tilam ke.
Tapi yang pelik, aku ngan husband tido atas katil yang sama takde plak kena gigit.
So, pada pikiran aku maybe kena gigit kat umah makcik pengasuh kot.
Aku pun taruk je lah krim gatal kat bintik tu.

Beberapa hari lepas tu, masa tukar pampers Naurah, jumpa lagi bintik-bintik.
Aku pun cam heran gak.
Takkan la semut banyak sangat kat umah makcik tu sampai asyik duk gigit anak aku je.
Sampai la satu masa aku tengok pelipat tangan dia jadi macam kemerahan.
Dan Naurah keep on garu-garu kat situ.
Lepas tu aku wonder, kenapa plak gini?

Weekend lain, seperti biasa aku bawak Naurah gi rumah mak aku kat Flora Damansara.
Tunjuk mak aku bintik-bintik ngan gatal ruam kat pelipat tangan Naurah kat umi.
Terus umi kata, ni macam kurap ayam ni.
Dia alergik ayam kot!

Aku pun mula-mula macam tak percaya.
Sebab sebelum ni, masa Naurah start solid food, dia ok je makan ayam.
So, aku buat test.
Seminggu aku kasi Naurah makan ikan je.
Takde telur, takde ayam.
Tengok-tengok memang betul la.
Bintik-bintik hilang and ruam tu pun jadi kering dan berkurang.

Jadi start hari tu, aku pun dah pantang la ayam kat Naurah.
Lepas beberapa bulan, tetiba dia makan telur pun tak boleh jugak dah.
Makan telur je terus naik merah kat pelipat tangan ngan kaki dia.
Aku pun pegi DEMC rujuk doktor kat sana.
Doktor tu kata, memang betul. 
Pelipat tangan ngan kaki naik macam ruam-ruam, bersisik macam eczema tu memang sah la alergik.

Huhu.. aku tanya lagi kat doktor.
"Dokter , alergik ni memang akan kekal sampai besar ke? sampai bila-bila?"
And doktor kata yes. Kekal sampai bila-bila.
Aku pun dalam hati macam alaaaahai kesiannya.
Ayam dan telur dah la sedap.
Senang nak dapat, senang nak masak.
Dah tak dapat nak makan.

Adoilah.. ni mungkin balasan la kat aku.
Sebab dulu-dulu teringat aku penah cakap-cakap kat orang, pasal kalau la ade orang alergik ayam hilanglah dia satu nikmat dunia.
Tengok-tengok zassss kena kat anak aku sendiri.
Maybe bongkak sangat kot cakap macam tu. 
Maklum je la aku tak alergik ayam.
Tapi ade kawan aku yang alergik ayam.
Tu yang sampai terkeluar ayat macam tu dari mulut aku even aku takde la pegi cakap gitu depan muka dia kann.
Dah kena kat batang hidung sendiri baru padan muka aku.
Huhuhu...

Jadi sekarang aku hanya masakkan lauk ikan dengan daging je lah sebagai sumber protein dia.
Takpe lah.
Mungkin ade hikmah nya dia kena alergik ayam kan.
Ye lah, bukan elok sangat pun makan ayam selalu.
Especially perempuan.
Maklumje lah ayam sekarang kan dah tak berape elok untuk kesihatan sebab dah kena suntik hormon.
Aku suspek Naurah tak tahan dengan suntikan hormon kat ayam tu la sebab tu alergik.
Ingat lepas ni nak try kasi ayam organik atau ayam kampung.
Nak tengok naik alergik ke tidak.


Gambar-gambar ni la aku snap masa dia tgh alergik.


ni kejadian lepas makan ayam kfc. malam tu makan, esok pagi naik bintik. lps tu, tobat dah kasi kfc kat dia

 naik ruam macam eczema kat pelipat tangan


ni la umi kata kurap ayam, dia macam berbentuk ring

Comments

Popular posts from this blog

Chilled Oreo Cheesecake resipi - Tak perlu bakar! masuk peti sejuk je

Tersumbat telinga dan hidung lah pulak dah (sinusitis)

Alhamdulillah..Allah makbulkan jua doaku