Kehidupan sebagai seorang penganggur

6:02 PM ct nasyrah 1 Comments

Selama 6 tahun aku bekerja makan gaji, ni lah 1st time jadi penganggur  jalanan.. haha gedik sangat nak tambah jalanan tuh. 

Terpikir perkataan penghibur jalanan plak td. pffftt..

Ok sambung cerita. 

So amacam dah nak dekat sebulan tak keje? Apa perasaan?

Perasaannya memang best. Takde stress nak pikir psl nak pegi keje esok. 
Takde pikir pasal hari isnin malas nak gi keje.
Nak kena bangun pagi-pagi siap-siap pegi keje.

Eh, sekarang pun bangun pagi jugak.
Tapi rileks la. Takde rush nak mandi siap-siap bagai.
Bangun, siapkan sarapan.
Lepas tu mandi.
Sarapan.
Lepas tu kejut Naurah bangun, gosokkan gigi dia.
Hantar jugak gi umah makcik pengasuh.
Bapak dia suruh hantar jugak.
So aku turutkan je lah.
Sebab aku boleh konsentrat untuk buat bisnes Shaklee aku kat rumah.


Pastu bila-bila nak kluar pun boleh.
Nak gi makan sana sini.
Nak buat urusan pejabat pos ke, aku nak gi klinik cek up ke takde masalah dah.
Takde rushing-rushing sangat la macam aku bekerja dulu.
Rilek-rilek je dalam nak apa-apa urusan sebab aku ada banyak masa.

Cuma masalah jadi bila pikirkan pasal duit.
Bila bekerja sendiri ni, majikan kita adalah Allah.
So, kena bergantung pada usaha sendiri.
Kuat mana usaha tu.
If rajin, banyak la masyuk.
If not, pening kepala la pikir camne nak bayar komitmen.

So stressnya datang bila takda sale.
Takda sale means no money.
Otak pun masih berpikir ligat camne nak buat sale.
Maklum je lah bisnes bukan senang jugak.
Nak orang membeli produk kita disaat orang sume mengeluh pasal kenaikan harga barang ni mmg tough.
But soookayyy.. masih ade rezeki walaupun tak semewah masa makan gaji dulu.

Kadang-kadang bila lepak kat umah, online je sorang-sorang teringat jugak zaman bekerja dulu.
Hari-hari jumpa opismate.
Macam-macam ragam dan cerita.
Takde la bosan.
Sorang-sorang ni bosan la jugak kan.
Tapi bosan-bosan pun, keje rileks je.

But aku masih lagi mencari kerja. 
Even aku masih berbisnes Shaklee, tapi komitmen aku yang tinggi sekarang masih belum mampu untuk aku jadi stay at home mom.
Maybe bila bisnes dah btul-btul ok. Dah stabil, baru aku akan berenti keje.
It takes time.
Sama la macam orang lain yang buat bisnes ni.
Keje sambil bisnes.
Sampai bila nak makan gajikan.
Setakat ni dah 2 interview pegi.
Harap-harap dapat la keje. 
Doa-doakan la ye..



1 comment: