Posts

Showing posts from 2013

Tersumbat telinga dan hidung lah pulak dah (sinusitis)

Image
Hari ni dah nak dekat 3 minggu telinga tersumbat. Aku pun tak tau la camne boleh kena infection ni. Asalnya selsema je. Dalam seminggu macam tu. Habis je antibiotik aku untuk selsema tu, tetibe ntah dari mana, selsema aku jadi teruk gila. Mula-mula hidung tersumbat. Tersumbat sampai aku terpaksa bernafas pakai mulut je. Pelik gak, semakin aku hembus, semakin banyak hingus yang berkumpul dalam hidung.

Beberapa hari lepas tu aku demam. Malam tu jugak after ofis, gi klinik lagi amik mc. Mula-mula pegi mediveron je. Maklum je la klinik panel ofis aku. Diorang bagi ubat selsema and antibiotik. Tengok-tengok ubat yang dia bagi sama je mcm selsema yang dulu. Cuma dos je bertambah.

Ah, tak yakin la rasenye. Esok pagi tu, aku pegi pulak Hosp universiti(PPUM). Mak ai orang punya la ramai. Amik no pukul 8 pagi, pukul 11 baru settle semua. Biasa la kan hosp gomen. Nak bising2 pun tak guna. Semua orang pun bukan mampu nak pegi swasta.

Makan la ubat antibiotik Amoxylin kalau tak silap doctor tu ba…

My Parenting Life

Image
Heh. 2 tahun lps aku ade taip entri about My Married Life. Sekarang dah ade orang ketiga ni nak cerita pulak psl my parenting life. Ni sume pengalaman aku la after 6-7 months beranak ni. Saje je nak share-share.

1. KATIL SHARE BERTIGA
ha..jadi maknanya space katil dah kene divide jadi 3 pulak kan. Bukannye tak nak beli baby cot/katil baby tu tapi bilik ku di rumah adalah sempit. Takde ruang nak letak katil baby. Lagipun senang kalau baby tido skali. Senang nak tgk, nak susukan and sng nak cium dia malam-malam sebelum tido..hee. Tapi parents kene hati-hati la tido so tak menghempap baby. And kiteorang tido tak pakai selimut. Sbb takut selimut tu tertutup baby and also bilik aku tu tak la sejuk sgt. So tak yah berselimut semasing. Selimut yg ada tu hiasan je. Hahaha..


2. JADI "ZOMBI" SEBAB SELALU BANGUN MALAM
Haa..kalau baby baru lahir agak-agak before 6 months tu mmg kene banyaaaaaaaak bersabar. Especially time bangun malam ni. Sebab baby akan menangis every like 2-3 hours la…

Naurah 1st time jalan-jalan malam

Image
Wow sgt lama sy tak update in blog. Maklum je la. Semakin Naurah membesar, makin banyak perhatian nak diberi pada dia. Jadi memang kekurangan masa la nak menulis kat sini walaupun mcm-mcm idea timbul dlm otak ni.

So, 29 June dapat la pegi Floria Putrajaya 2013 kat Putrajaya. First time tau i drive sendiri sampai sini. Haha. Sebelum ni mengharapkan en. hubby je la bawak gi sini. Rase semangat lg bila nak bawak dak kecik ni jalan -jalan malam tgk bunga ngan lampu warna warni.

Sebenarnya Floria ni bukak dr pagi sampai malam. Tapi i mmg saja nak gi malam sebab time malam la lagi cantik ngan lampu sume dr waktu siang just nampak bunga je. Lagipun tau-tau je la siang kat Putrajaya ni camne kan. Sangat la panas melampau.

Ok.Sampai je kat sana, tak susah nak parking. Ade banyak je parking even aku nengok sgt ramai orang. Itu petanda bagus. Nak masuk kat pintu besar Floria tu je kami dah disambut dengan susunan lampu tanglung yg digantung cantik kat atas kepala. Time ni mmg Naurah excited sgt …

Naurah tak mau direct breastfeed

Sejak kelahiran Naurah 1 Feb lepas, sampai hari ke-3 je Naurah betul-betul breastfeed ngan aku. Sedih gila rasa.

Sumenye sebab masa hari ke-3 tu tetibe susu aku dah tak keluar. 1 malam Naurah hisap breast aku tapi rupenye susu takde. Patut la dia tak tido. Sampai melecet puting aku tau. Bila dah melecet, aku rasa sakit.Bila sakit and Naurah keep on hisap, aku jadi makin stress.Maka makin takde la susu la terhasil.

Bila dah selepas subuh, baru la umi aku masuk bilik tgk keadaan aku. Pastu aku cerita la Naurah tak tido-tido dr malam td. Lepas nenen je bangun balik. Pastu mak aku suspek susu aku takde kot. Dia suh aku try perah. Memang takde langsung. Terus dia panik beberapa saat. Pastu pakai tudung ngan amik kunci kete keluar gi kedai beli susu formula.

Aku dah nak nangis dah mengenangkan rupanya 1 malam anak aku berlapar tak dpt susu. Patut la dia tak mau tido dan asyik nangis je. Bila dah beli susu formula tu,laju sgt anak aku minum sebab lapar sgt. Jadi itu la kali pertama anak aku…

Episod duka lara

Image
Minggu pertama aku berpantang mmg mencabar. Kenapa? Sebabnya mcm- mcm hal telah berlaku sepanjang minggu pertama dan kedua nih.

Meh sini aku cerita...

Pada hari yg keempat, aku dan suami gi Ppum balik sebab Naurah ada jaundis. After amik darah dia, reading masa tu 269. Agak tinggi disitu. Jadi, aku dan Naurah pun kena la duduk wad. Nurse pun letakkan dia dlm baby cot pastu nyalakan lampu fototerapi tu. Aku pun sama la kene duk situ untuk jaga Naurah. Esoknya doctor pun dtg cek. Tgk reading dia dah turun ke 260 dan doc benarkan kami discharge. Actually, aku cam pelik gak sbb kuning Naurah masih ada sbb mata dia nmpk still nmpk kuning lagi. Tapi bila doc kate dah ok, so aku pun ok je la. Tapi dorg still suh aku refer balik ke ppum  keesokkan harinya. Esoknya tu ingat nak gi cek tapi Rusydi ada kerja. Jd kami pergi lusa iaitu pd hari yg keenam.


Naurah tgh fototerapi kat PPUM
Tapi kali ni kami tak nak dah ke Ppum. Sebab aku pikir klu aku pun kene duduk wad, aku nak mak aku teman sbb aku d…

Aku kini yg bergelar ibu

Image
Tanggal 1 Februari kini menjadi sejarah buat aku dan hubby. Sebab hari ni hari lahirnya anak pertama kami. Perasaannya mmg lain macam. Tak dapat nak digambarkan dgn kata-kata. Pertama kali tgk zuriat sendiri. Darah daging sendiri. Seronok sgt. Walaupun pelbagai kesakitan dan kesusahan tapi bila tgk dia depan mata rasa sgt puas dan berbaloi.

Jadi aku nak cerita sikit la mcm mana kronologi bersalin (induce labor) aku.

31 jan 2013

Seawal pukul 730 pg aku dah daftar masuk ke unit emergency ppum. Nurse suruh tukar baju and baring kat katil. Lepas tu dorg masukkan ubat berak kt punggung aku and immediately aku terus rasa nak berak. Ubat tu mcm gel la dorg sumbat je melalui lubang punggung. Nasib tak sakit. Hehe. Rasa geli2 je la.

Dalam pkul 9 pg doc pun dtg. Dia masukkan 1st ubat dlm faraj. Ubat tu bentuk cam tablet la. Tujuannya untuk biarkan rahim terbukak. After sejam lebih nurse pn dtg dan dia suruh aku bgn dan berjalan sekitar wad utk cepatkn rahim tu terbukak. Aku pun ikut je la kan. J…

Esok nak kene bersalin dah oi

Beg baby dah siap,

Beg mommy pun dah siap,

Esok lah harinya..hari yang menjadi igauan para ibu mengandung, iaitu hari nak bersalin. Aku rase kan, nasib baik jugak aku tau bila masa aku nak beranak. Ye la, sebab aku ni kan kene induce labor.At least aku leh prepare ape yang patut kan. Ye la nak prepare macam-macam. Bukan setakat barang-barang je. Minda dan spiritual pun kene bersedia jugak. Maklum je la i think it is not an easy job. Ini la hari kemuncak setelah sembilan bulan lebih mengandung dan membawa anak di dalam perut ni kehulu kehilir.

Sejujurnya, aku takut. Sewaktu aku tulis entri ni pun, macam-macam perasaan ada. Seram, nervous, happy, excited..bercampur baur. Aku just positifkan je la diri aku. Bagi aku menghadapi mati tu sebenarnya lebih takut kot. Yes, eventhough ade ibu yang meninggal sewaktu bersalin, tp aku just positive thinking je la. Takut nak pikir jauh2. Karang ade pulak yang tak jadi nak beranak ni kang. Haha.

Tu la. Aku ni banyak sgt baca pengalaman orang yang be…

Akhirnya kene jugak aku inject insulin

Image
Kali ni dah kali yang ketiga aku masuk ward. Second time hari tu pun after a few days aku keluar wad yg pertama. Bulan ni boleh dipanggil 'bulan masuk ward'. Hahah. Asyik keluar masuk je. Tapi babynye lum kluar jugak. Sedih tau.

Ok. Untuk kali yang ketiga ni masuk wad sebab aku dah start kene inject insulin sebab gula dalam darah ni dah semakin susah untuk dikawal lagi. Maklum je la dah dekat tarikh due. Even aku makan walau sebiji kuih karipap pun akan menaikkan level gula dalam darah ni lebih dari range yg sepatutnya. Susah la camtukan. Aku makan nasi pun setengah pinggan je tau. Macam mana nak kenyang? Sian baby aku sebab aku kene diet. Berat badan pun turun. Sebab nak control gula sgt. Makan sikit. Pastu takleh sentuh langung makanan manis. Memang mencabar jugak la. 

Memandangkan aku ni walaupun dah control makan still ada reading gula yang tinggi, doc pun tak leh kompromi lagi dah. Die trus suruh aku start inject insulin. And mmg prosedur ppum ni once u start to inject ins…

Not a very happy new year

Tahun baru, semua orang gembira. Masing-masing memasang azam baru, ade jugak yang sambung azam tahun lepas.

Bagi aku, aku dah hampir mencapai impian aku tahun lepas, iaitu aku nak ade anak. Dan Alhamdulillah, Allah SWT menunaikan impian aku untuk mengandung tahun lepas dan beranak tahun ni.

Kalau tahun lepas, tahun baru, aku gembira sebab hari tu cuti and aku dpt tgk bunga api kat the curve. Tapi tidak untuk tahun ni. Tahun baru aku 2013 aku sambut di hospital. Yup, i'm warded.

Apsal warded?
Gini ceritanya...
30/12/12
Tengah hari kira-kira dalam pkul 1.45ptg, aku nak semayang Zohor, gi toilet dulu. Tgk-tgk panties aku berdarah mcm period 2nd day. Kebetulan laki aku dah la tak sihat hari tu. Dia tgh tido. Tapi, aku tak leh biarkan je mende ni. Risau jugak bila bleeding. Mane la tau dah nak beranak ke. Tapi aku tak rase ape-ape sakit pulak. Last-last aku kejutkan laki aku dan mintak die hantar aku gi PPUM.

Sampai je sana, aku trus ke emergency unit. Sebab klinik pesakit luar tak buka…