Tersumbat telinga dan hidung lah pulak dah (sinusitis)

9:23 AM ct nasyrah 12 Comments

 Hari ni dah nak dekat 3 minggu telinga tersumbat. Aku pun tak tau la camne boleh kena infection ni. Asalnya selsema je. Dalam seminggu macam tu. Habis je antibiotik aku untuk selsema tu, tetibe ntah dari mana, selsema aku jadi teruk gila. Mula-mula hidung tersumbat. Tersumbat sampai aku terpaksa bernafas pakai mulut je. Pelik gak, semakin aku hembus, semakin banyak hingus yang berkumpul dalam hidung.

Beberapa hari lepas tu aku demam. Malam tu jugak after ofis, gi klinik lagi amik mc. Mula-mula pegi mediveron je. Maklum je la klinik panel ofis aku. Diorang bagi ubat selsema and antibiotik. Tengok-tengok ubat yang dia bagi sama je mcm selsema yang dulu. Cuma dos je bertambah.

Ah, tak yakin la rasenye. Esok pagi tu, aku pegi pulak Hosp universiti(PPUM). Mak ai orang punya la ramai. Amik no pukul 8 pagi, pukul 11 baru settle semua. Biasa la kan hosp gomen. Nak bising2 pun tak guna. Semua orang pun bukan mampu nak pegi swasta.

Makan la ubat antibiotik Amoxylin kalau tak silap doctor tu bagi. Tapi dah 2-3 hari takde jugak perubahan. Sama je. Makin membimbangkan bila tetibe je telinga aku plak sumbat! Itu memamg dah lebih. Aku punya la takut. Sampai termenangis kat opis plak. Malam tu jugak, aku pegi DEMC Shah Alam sebab dah sakit berdenyut-denyut telinga ni. Doc cek kata itu normal bagi penyakit sinusitis. Mukus tu akan masuk telinga kalau aku selalu sedut mukus dr hidung ke dalam. Lepas tu dia pun kasi la ubat selsema yang lain and pesan suh abiskan antibiotik tu.

2- 3 hari lagi lepas tu keadaannya masih sama. Hidung aku masih lagi sumbat dengan begitu teruk sekali. After senja je, badan akan demam. Hari-hari macam tu. Ayah aku suggest ke satu pusat terapi ni kat Kajang. Masa tu weekend, ayah pun siap hantar aku kesana. Nama  tempat tu Pusat Terapi Al-Ansar.  Dorang buat rawatan resdung kat aku dengan cara masukkan ubat herba dalam hidung. Lepas tu keluar la semua lendir-lendir dalam hidung ni. Letih aku hembus keluar mukus dalam ni. Ok la rasa clear sekejap je. Lepas sejam, semua lendir ada balik. Aku siap beli bam resdung ngan jus resdung dah kat situ tau. Terbang nak dkt RM250.  Huhuhu...tapi apa pun tak baik.

Last-last hari isnin tu jugak, hubby bawak aku jumpa specialist. Aku memang dah tak larat sgt dengan hidung sumbat, telinga tersumbat ni. Mood aku pun jadi tak tentu arah sebab tak selesa kan. Kesian anak aku jadi mangsa kemarahan aku ni. Huk huk..Ok, balik kepada cerita jumpa specialist. Aku pegi balik DEMC. Jumpa dengan doktor Loga dari klinik ENT DEMC Shah Alam.

Beliau pun cek la dalam hidung aku ni. Dia masukkan sejenis besi tu ada kamera tengok dalam hidung. Dia kata ini infection siap sampai dah bernanah dah. Pastu dia kata nanah tu sampai dah ke telinga. Tu sebabnya telinga tu tersumbat. Ye la, kan saluran hidung ni bersambung sampai ke telinga dan kerongkong kita. Lepas tu dia sedut sikit mukus dalam hidung ni and sembur decongestant dalam hidung. Ok la. Clear hidung aku sekejap. Rasa nikmat sgt dapat bernafas dengan hidung. Tapi yang telinga ni memang tak boleh nak sedut sebab nanah tu dah berkumpul dekat ruang belakang gegendang. Ambik masa sikit nak hilang.

Then, dia cek aku punya antibiotik yang doktor kasi time kat PPUM dulu. Dia kata ubat apa ni, tak elok. Dia tukar antibiotik aku dengan yang lain. Zinnat 250mg nama ubat tu. Yup like a miracle. Baru mkan sebiji after dinner ptg tu, terus clear hidung ni. Haaa..baru la jumpa ubat yg sesuai. Patut jumpa je specialist dari awal. Takde la mahal sgt pun. Husband aku dah standby Rm500 dah. Tengok2 bil baru RM220 cam tu consultation dengan ubat.

Lagi satu dokter pesan jangan cuba nak hembus dr dlm hidung ngan tutup mulut tu. Sebab boleh menyebabkan gegendang telinga pecah or mukus tu makin masuk ke dalam telinga. Fuyoo..ni ade gak aku penah buat. Ade la cam dgr bunyik2 blub blub dlm telinga masa hembus tu. Tapi apa pun tak berubah. So aku tak la selalu buat.

Then, aku teruskan je makan ubat tu smpai abis. Seminggu lepas tu follow up, cek dalam hidung tgk nanah dalam hidung dah tak ada. Cuma telinga aku  masih tersumbat. Doktor kata jangan risau, telinga tersumbat ni ambik masa sikit. Dia suruh continue balik ubat antibiotik tu lagi. Tapi, infection ni dah merebak lak ke tekak pulak. Sakitnya, Ya Allah je yang tau.

Hmmm...ujian btul. Satu-satu kesakitan tu dtg kan. Ujian Allah. Saba je la.









12 comments:

My Parenting Life

2:47 PM ct nasyrah 3 Comments

Heh. 2 tahun lps aku ade taip entri about My Married Life. Sekarang dah ade orang ketiga ni nak cerita pulak psl my parenting life. Ni sume pengalaman aku la after 6-7 months beranak ni. Saje je nak share-share.

1. KATIL SHARE BERTIGA
ha..jadi maknanya space katil dah kene divide jadi 3 pulak kan. Bukannye tak nak beli baby cot/katil baby tu tapi bilik ku di rumah adalah sempit. Takde ruang nak letak katil baby. Lagipun senang kalau baby tido skali. Senang nak tgk, nak susukan and sng nak cium dia malam-malam sebelum tido..hee. Tapi parents kene hati-hati la tido so tak menghempap baby. And kiteorang tido tak pakai selimut. Sbb takut selimut tu tertutup baby and also bilik aku tu tak la sejuk sgt. So tak yah berselimut semasing. Selimut yg ada tu hiasan je. Hahaha..


2. JADI "ZOMBI" SEBAB SELALU BANGUN MALAM
Haa..kalau baby baru lahir agak-agak before 6 months tu mmg kene banyaaaaaaaak bersabar. Especially time bangun malam ni. Sebab baby akan menangis every like 2-3 hours lapar nak susu. Jadi ibu-bapa sume bangun pagi memang mata panda la kan..kadang-kadang baby kecik ni kene kembung perut. Jadi akan menangis kuat-kuat sampai dia tertido. Jadi, ibu bapa pun tak dapek la jugak nak tido sebab nak kene urut-urut perut, taruk minyak and dodoikan baby sampai angin tu keluar. Jadi kesabaran adalah kena di tahap maksimum time-time gini. Dont worry, after 6 months camtu, baby akan minum susu banyak before tido and dah adapt dgn waktu tido org dewasa. So, lps tu ibu bapak dah boleh tido dgn tenang dah malam-malam!

3. SUSAH NAK DPT "ME" TIME
Apekah "me time"? "Me time" tu adalah masa untuk diri sendiri. Sebab kebanyakkan masa adalah untuk baby and suami. Kalau before kahwin ade 100% masa untuk diri sendiri and lepas kawin ade la jugak masa untuk diri sendiri kan lepas menguruskan suami and urusan rumah. Tapi bila ada anak, hmmm susah sgt sebab baby memerlukan perhatian sepanjang masa. Kalau dia dah tido je baru la free sikit. Tu pun bekejar-kejar nak siapkan kerja-kerja umah. Basuh pinggan, masak, sapu umah la sidai kain dan macam-macam lg bende lain. Jadi masa untuk melepak-lepak ngan kawan, berangan panjang atau gi shopping sendiri ke adalah susah dan jarang nak dpt.


4. PERASAAN MUDAH TERSENTUH
Sejak menjadi mak orang ni, perasaan tu mudah sgt tersentuh bila terbaca berita psl apa-apa yang yang ada kaitan dgn ibu, anak, penderaan budak, kezaliman perang, excident sampai mati dan apa-apa la yg kejadian yang tragis melibatkan anak-anak. Kadang-kadang tu sampai menangis-nangis membayangkan kalau la terjadi kat diri aku ke, anak aku. Huk huk.

5. PERBELANJAAN BERTAMBAH
Ini memang komfem la kan. Nak kene beli susu, baju, pampers, alat-alat keperluan baby mcm botol, warmer, pump susu, permainan dan macam-macam lagi la. Tapi takpe, aku percaya setiap anak tu lahir takkan membebankan ibu bapanya. Allah SWT dah tentukan rezeki untuk setiap hambaNya. Jadi, kene pandai guna duit dan berjimat.

6. TURUN BERAT BADAN
Yang ini memang best. Sebab sebelum aku pregnant dulu, berat aku penah cecah smpai 62kg. Punya la susah nak turunkan berat badan. Macam-macam usaha buat tak menjadi. Tapi lps je aku beranak dan menyusukan Naurah, berat badan aku mulai turun. Aku pun tak sedar sebenarnya. Perasan badan dah susut after dah balik opis. Orang ckp dah kurus and aku punya seluar baju pun rasa dah longgar. Now im 55kg. Hihi..thanks to breastfeeding!

7. RASA TAK SABAR NAK BALIK RUMAH DARI OFIS
Bila pegi opis atau berjauhan rase rindu sgt kat anak. Perasaannya lain dr rindukan mak ke suami ke. Kalau rindu kat opis tu bukak la gambar atau video dia kat phone or pc. Bila nak balik tu rase excited sgt. Rase mcm ade orang menunggu kat rumah.

Hmm..setakat ni je la yang terpikir. Nanti klu ade lg i hapdet lg. Ok end.





3 comments:

Naurah 1st time jalan-jalan malam

5:21 PM ct nasyrah 0 Comments

Wow sgt lama sy tak update in blog. Maklum je la. Semakin Naurah membesar, makin banyak perhatian nak diberi pada dia. Jadi memang kekurangan masa la nak menulis kat sini walaupun mcm-mcm idea timbul dlm otak ni.

So, 29 June dapat la pegi Floria Putrajaya 2013 kat Putrajaya. First time tau i drive sendiri sampai sini. Haha. Sebelum ni mengharapkan en. hubby je la bawak gi sini. Rase semangat lg bila nak bawak dak kecik ni jalan -jalan malam tgk bunga ngan lampu warna warni.

Sebenarnya Floria ni bukak dr pagi sampai malam. Tapi i mmg saja nak gi malam sebab time malam la lagi cantik ngan lampu sume dr waktu siang just nampak bunga je. Lagipun tau-tau je la siang kat Putrajaya ni camne kan. Sangat la panas melampau.

Ok.Sampai je kat sana, tak susah nak parking. Ade banyak je parking even aku nengok sgt ramai orang. Itu petanda bagus. Nak masuk kat pintu besar Floria tu je kami dah disambut dengan susunan lampu tanglung yg digantung cantik kat atas kepala. Time ni mmg Naurah excited sgt sbb nampak lampu cantik.



Lepas tu kat belah dalam ada banyak taman mini yg bebudak sekolah and universiti buat. Yang ni nampak low cost punya taman la. Kalau nak tgk yg gempak punya ade dari badan kerajaan ngan bukan kerajaan yang join pertandingan membina landskap ni. Yang menang untuk pertandingan ni mmg power la taman landskap dia. DBKL kot kalau tak silap yang menang.
Landskap DBKL

 


Lagi bende-bende lain macam pertunjukan bot berhias. Setiap negeri akan hias satu bot dengan segala bunga mengikut konsep and trademark negeri semasing. Pastu bot ni akan lalu sepanjang tasik Putrajaya tu. So, mmg ramai la yg suka acara ni. Memang penuh la tepi tasik tu orang menengok bot berhias.



Jalan-jalan sampai nak dekat pukul 10 mlm baru semasing dah kebuluran. So kiteorang dinner kat 1 khemah besar gila yg kat dalam tu ade gerai-gerai jual makanan. Aku makan nasi ayam. Tu je nasi yang ada time tu. Lain-lain mcm char kuey tiow, kuih-kuih, yong tau fu tu sume lambat la. Aku nak nasik.

After dah makan sume tu baru Naurah meragam nak tido. Dah penat kot. Lagi pun dah ganggu tido malam dia. So kami pun balik umah. Dalam kete pulak Naurah menangis kuat-kuat tak nak umi yg pegang sbb aku tgh drive. So, tak daya nak dgr dia melalak, aku pun berenti kat rnr and suruh adik drive balik. Nasib la adik beradik sume ade lesen kan..


muka nak balik. letih dah..

0 comments:

Naurah tak mau direct breastfeed

12:09 AM ct nasyrah 1 Comments

Sejak kelahiran Naurah 1 Feb lepas, sampai hari ke-3 je Naurah betul-betul breastfeed ngan aku. Sedih gila rasa.

Sumenye sebab masa hari ke-3 tu tetibe susu aku dah tak keluar. 1 malam Naurah hisap breast aku tapi rupenye susu takde. Patut la dia tak tido. Sampai melecet puting aku tau. Bila dah melecet, aku rasa sakit.Bila sakit and Naurah keep on hisap, aku jadi makin stress.Maka makin takde la susu la terhasil.

Bila dah selepas subuh, baru la umi aku masuk bilik tgk keadaan aku. Pastu aku cerita la Naurah tak tido-tido dr malam td. Lepas nenen je bangun balik. Pastu mak aku suspek susu aku takde kot. Dia suh aku try perah. Memang takde langsung. Terus dia panik beberapa saat. Pastu pakai tudung ngan amik kunci kete keluar gi kedai beli susu formula.

Aku dah nak nangis dah mengenangkan rupanya 1 malam anak aku berlapar tak dpt susu. Patut la dia tak mau tido dan asyik nangis je. Bila dah beli susu formula tu,laju sgt anak aku minum sebab lapar sgt. Jadi itu la kali pertama anak aku diperkenalkan dgn botol dan susu formula.

Bermula dr hari tu la, Naurah minum susu guna botol. Bila susu aku dah ade balik, dia reject dah breast aku. Tu pun sebab puting aku pendek dan dempak. Tak bape nak normal mcm ibu-ibu lain. Jadi Naurah dah biasa ngan puting botol susu yg panjang pastu dia tak yah berusaha nak hisap sgt, susu dah keluar. Bila dia dah biasa senang mcm tu, dia terus tak mo direct breastfeed lagi. Huhu...

Jadi terpaksa la aku perah susu dan bg dia dalam botol. Agak leceh disitu sebab kene wat byk keje. Nak pam susu setiap 2-3 jam. Pastu simpan dlm fridge. Pastu bila nak nyusu kene panaskan masuk dalam botol. Botol plak kene basuh. Kene beli byk botol-botol untuk simpan susu lagi.

Memang mencabar la kehidupan aku sekarang. Berubah abis 360 darjah. Dengan tido tak cukup sebab Naurah akan menyusu every 2-3 hours. Belum plus dia meragam merengek lagi malam-malam. Sebab tu la kot awal-awal lepas bersalin hari tu susu aku tetiba takde.Mungkin aku stress dan tak cukup tido. Awal-awal kan. Baru nak adapt dgn kehidupan selepas ada baby. Dengan sakit bawah lagi. Mana la tak stress aku dibuatnya.

Sekarang ni susu aku dah banyak keluar. Jadi aku dah stop bagi susu formula sejak dia kluar hospital hari tu.Berat badan dia pun dah naik banyak. Rasa lega sebab tgk dia sihat. Cuma aku kene perah susu badan ni la sentiasa dan buat stok susu.Ok jugak la sebab aku leh pantau jumlah susu yang dia minum sebab pakai botol kan. (kat botol ade ukuran dalam oz/ml). Kalau terus breastfeed mana la tau kan. Sebab terus bagi je.(hahaa..ayat positif nak kasi sedap hati).

Walaupun aku sedih sebab anak aku tak nak direct breastfeed, tapi bila aku baca blog orang lain, ade yang tak dapat nak bagi anak dorg susu badan pun sejak lahir. Jadi aku ni agak bernasib baik la even baby tak direct breastfeed, dia masih lagi dapat minum susu badan. Maklum je la,susu ibu kan yang terbaik untuk baby. Susu formula ni susah. Nak kene cari yg sesuai la. Pastu mahal. Keluar duit lagi. Kalau susu tak sesuai bole buat baby sakit perut, susah berak dan mcm-mcm masalah la. (Ni sume baca pengalaman mommy lain kat blog dorg).

Bila aku tgk anak aku menyusu, aku terkenang. Rupanya ini la perasaannya dan keadaannya selepas bergelar ibu bapa. Banyaaaakkkk sgt kene sabar dan berkorban. Terus aku terpikir agaknya macam ni la umi ayah aku dulu lalui masa membesarkan kiteorg adik beradik. Tak terbalas rasanya pengorbanan dan kesusahan diorang membesarkan kami.

Huiiii.. macam mane la kehidupan lepas dah start keje balik bulan 4 ni. Harapnya jadual tido Naurah berubah la mcm orang dewasa. Kalau tak pengsan la aku ngantuk kat opis.

1 comments:

Episod duka lara

12:10 PM ct nasyrah 3 Comments

Minggu pertama aku berpantang mmg mencabar. Kenapa? Sebabnya mcm- mcm hal telah berlaku sepanjang minggu pertama dan kedua nih.

Meh sini aku cerita...

Pada hari yg keempat, aku dan suami gi Ppum balik sebab Naurah ada jaundis. After amik darah dia, reading masa tu 269. Agak tinggi disitu. Jadi, aku dan Naurah pun kena la duduk wad. Nurse pun letakkan dia dlm baby cot pastu nyalakan lampu fototerapi tu. Aku pun sama la kene duk situ untuk jaga Naurah. Esoknya doctor pun dtg cek. Tgk reading dia dah turun ke 260 dan doc benarkan kami discharge. Actually, aku cam pelik gak sbb kuning Naurah masih ada sbb mata dia nmpk still nmpk kuning lagi. Tapi bila doc kate dah ok, so aku pun ok je la. Tapi dorg still suh aku refer balik ke ppum  keesokkan harinya. Esoknya tu ingat nak gi cek tapi Rusydi ada kerja. Jd kami pergi lusa iaitu pd hari yg keenam.


Naurah tgh fototerapi kat PPUM

Tapi kali ni kami tak nak dah ke Ppum. Sebab aku pikir klu aku pun kene duduk wad, aku nak mak aku teman sbb aku dah rasa tak larat nak jaga baby sorg. Jd kami decide nak pg private hosp yg terdekat iaitu Damansara Specialist. After doc cek darah, tgk2 reading jaundis dia lebih tinggi dr dulu iaitu 275.  Then doc tanye samaada aku nak di wad skali ke? After tau yg baby dan ibu duk bilik asing-asing, aku pun tak jd la nak stay sama. Ye la klu dah ada nurse yg jaga baby, utk apa aku stay kan. Susu aku bole perah dan hantar. Lgpun wad hosp private msti mahal punya.

Maka dgn hati yg berat skali aku pun tinggalkan lah Naurah di special care nursery situ. Perasaan aku mmg hiba sgt sbb aku tak penah berpisah dgn Naurah sejak dia lahir. Tp memikirkan kesihatan dia, jd aku pun redha lah.

Hari ke 7 Naurah masih belum boleh balik lg. Reading dia dah turun tapi belum di tahap selamat lg. Doc kata mungkin hari ke 8 baru bole balik. Tapi malam itu, aku dan suami dikejutkan oleh call dr doc. Doc kate ptg td Naurah tetibe muntah hijau dan doc perlukan permission kami utk jalankan xray test. Masa tu brderau darah aku. Aku dah mula menangis sbb terlalu risau. Tp hubby tak bg aku terus ke hosp sbb hari dah lewat mlm. Dia pg dulu dan update aku nanti. Mmg menyeksakan masa nak tggu call dr hubby. Akhirnya dalam pkul 11 mlm lebih hubby bgtau Naurah disuspect ada masalah dgn usus(malrotation) dan nak kene pindah hosp dari Damansara Specialist ke Tawakal hosp pulak sbb doc pakar ada disana.

Disebabkan Naurah ada dimasukkan drip air ngan tiub kt mulut, jd hubby pun request utk hantar ke Tawakal naik ambulans tgh mlm tu jugak. Masa aku tgk Naurah dibawa naik ambulan dgn wayar-wayar tu, aku dah bercucuran air mata dah. Perasaan risau dan sedih tgk keadaan dia bercampur baur. Apalah si kecilku tahu disaat itu. Hanya menangis bila lapar dan sakit bila dicucuk jarum.

Sampai di Tawakal, Naurah dimasukkan ke ICU. Selepas 1 jam baru la aku dibenarkan masuk tgk dia. Sekali lg berderai air mata aku melihat dia. Walaupun umi aku kata jgn menangis sbb takut bentan, tp aku tak berdaya nak menahan air mata ni lagi. Aku tak putus- putus berdoa agar Allah selamatkan lah anakku. Agak-agak pkul 3 pagi suami aku suruh aku balik ke rumah dan dia tggu di hosp sampai esok pagi sbb doc pun dtg esok paginya.

Esoknya doc pun dtg cek dan dia kata jgn risau sgt sbb baby nmpk aktif dan perut dia tak keras. Doc suruh tggu keputusan xray ptg krg. Jadi aku pun menunggu doc smpai ptg. Tp akhirnya doc tak dtg pun. Jd aku pun balik dan dtg lagi esoknya.

Naurah di ICU Hosp Tawakal

Doc dtg tgh hari keesokkan harinya. Walaupun tak sempat jumpa kami tapi hubby dpt call dan berckp dgn doc. Dia kate keputusan xray Naurah adalah normal dan usus dia ok. Cuma mungkin lubang dubur dia agak kecil dan kena buat prosedur sikit utk besarkan supaya dia sng nak berak. Dgr je doc ckp mcm tu, hati aku dan husband lega sgt. Bersyukur pada Tuhan sbb memakbulkan doaku dan ahli keluarga yg lain. Ptg tu jugak Naurah boleh dipindahkan ke wad kanak-kanak biasa. Kat situ Naurah dipantau susunya dan masih gunakan tiub untuk masukkan susu. Walaupun hanya aku dan suami je yg boleh masuk nurseri room tu, tp rasa rindu sgt untuk memeluk dan mencium Naurah. Kat hosp tu tak puas sbb tak bole bawak dia balik lg. Mungkin esok atau lusa baru boleh balik klu dia boleh accept 45 ml susu tanpa muntah atau masalah lain.

Hari yg seterusnya aku masih lg ke hosp untuk jumpa Naurah. Walaupun aku masih belum sihat sepenuhnya dan kene naik wheelchair, tp aku tetap semangat nak jumpa anakku. Hubby request dgn doc utk pindahkan Naurah ke HKL dan nak buat prosedur besarkan lubang dubur tu kat sana je memandangkan kosnya yg agak mahal kat Tawakal ni. Tapi end up doc kata tak payah dulu dan dia benarkan Naurah discharged ptg tu jugak sbb tgk keadaan Naurah yg tiada masalah dan nmpk sihat. Lepas ni kami just follow up je kat klinik doc tu.

Fuhhh...lepas je Naurah dpt dibawak balik baru la rasa lega yg amat sgt. Mcm bebas dari beban di bahu. Rasa happy sbb dapat bersama ngan anak balik dan jaga dia. Sakit jaundis dia pun dan ok dan setakat hari ni Naurah nampak sihat dan membesar dgn baik.

Mungkin ada hikmahnya Allah menguji kami masa tu. Baru la kami byk berdoa dan mengingatiNya. Kejadian ni membuatkan aku dan husband bertambah tabah dan sabar menghadapi cabaran dan dugaanNya. Dan sekarang aku bersyukur kerana keadaan Naurah semakin baik dan normal. Alhamdulillah.

Naurah at day-15


3 comments:

Aku kini yg bergelar ibu

11:23 PM ct nasyrah 0 Comments

Tanggal 1 Februari kini menjadi sejarah buat aku dan hubby. Sebab hari ni hari lahirnya anak pertama kami. Perasaannya mmg lain macam. Tak dapat nak digambarkan dgn kata-kata. Pertama kali tgk zuriat sendiri. Darah daging sendiri. Seronok sgt. Walaupun pelbagai kesakitan dan kesusahan tapi bila tgk dia depan mata rasa sgt puas dan berbaloi.

Jadi aku nak cerita sikit la mcm mana kronologi bersalin (induce labor) aku.

31 jan 2013

Seawal pukul 730 pg aku dah daftar masuk ke unit emergency ppum. Nurse suruh tukar baju and baring kat katil. Lepas tu dorg masukkan ubat berak kt punggung aku and immediately aku terus rasa nak berak. Ubat tu mcm gel la dorg sumbat je melalui lubang punggung. Nasib tak sakit. Hehe. Rasa geli2 je la.

Dalam pkul 9 pg doc pun dtg. Dia masukkan 1st ubat dlm faraj. Ubat tu bentuk cam tablet la. Tujuannya untuk biarkan rahim terbukak. After sejam lebih nurse pn dtg dan dia suruh aku bgn dan berjalan sekitar wad utk cepatkn rahim tu terbukak. Aku pun ikut je la kan. Jalan ulang alik wad tu. Agak-agak pukul 1230 tghhari aku dah start rase sakit pinggang dah. Aku pun balik la ke katil.

Around pkul 3 ptg, doc dtg lagi. Dia pun cek bukaan aku and kata dah ada bukaan 4 cm. pastu dia pun pecahkan air ketuban. Rasanya sakit ok. Doc seluk jari pastu mcm cubit aku punye dalam rahim tu utk pecahkan lapisan air ketuban. Pastu aku dapat rasa air panas keluar mencurah- curah dari faraj aku. After that aku dpt rasa perut ni cam kecut sikit. Ye la air dah keluarkan. Tinggal baby je kat dlm. Proses ni doc buat utk mempercepatkan lg bukaan rahim. Lepas tu nurse pun suntik ubat tahan sakit kat aku. Nama ubat tu pentodime la klu tak silap. Then aku rase sakit tp kurg la dan rase cam pening dan ngantuk sgt. Lepas tu aku tetido kot. Hehe. Sbb tak ingat apa jadi lps tu.

Sebelum aku tetido tu, nurse pun start masukkan hormon oxytocin jugak through drip. Rasa air tu lalu masuk kat tangan sakit jugak. Tp sekejap je la. Then aku tersedar hari dah mlm kot. Dalam pkul 9mlm kesan ubat tahan sakit dah abis. Aku mula rasa the real pain. Dalam pkul 1030 mlm doc dtg lg cek bukaan. Kali ni dah 8 cm. Masa ni aku dah sakit sgt. Apa yg aku dpt buat bila sakit contraction tu dtg hanya berzikir Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar je. Sambil aku byk brdoa agar aku dipermudahkan.

Makin lama makin kerap sakit tu dtg. Aku dah mula menangis. Sakitnya hanya Allah je yg tahu. Masa ni la aku merayu ngan doc and nurse nak ubat tahan sakit. Tp dorg bolayan je aku. Mana bole nak kasi dah sbb dah disaat- saat genting dah ni. Dalam sedu sedan aku tu mcm-mcm yg aku ingat. Especially orang2 yg aku sayang. Aku sebut panggil nama dorg. Umi aku suami aku. Teringat dosa-dosa silam membuatkan aku rasa tabah dan sabar. Mungkin sakit ni la penghapus dosa aku yg lalu. Kata aku dalam hati utk positifkan diri.

1 feb 2013

Kemuncaknye pun tiba. Time tu aku rasa dah pkul 1 pg la kot. Sakit contraction dtg selang 1 minit. Masa ni la sakit yg aku rasa paling azab skali. Sakit sampai aku dah meneran sendirinya. Aku panggil nurse doc ckp aku dah sakit sgt. Doc bole pulak gi layan patient sebelah dulu. Sbb org sebelah aku tu nak beranak sgt dah. Nasib die beranak cpt. Lepas je dia beranak, baru ada doc lain attend aku.

Doc pun ajar mcm mane nak meneran. Dia kata masa sakit dtg, tarik nafas dalam-dalam lepas tu teran sambil angkat kepala sikit dan tutup mulut ketap bibir. Byk kali jugak aku try nak push. Sampai kene marah ngan nurse sbb tak teran btul-btul. Mana la aku tau kan. Ni la first time. After ntah kali yg berapa ntah, baru la baby dpt keluar.

Masa doc angkat je baby tu kluar, terus hilang rasa sakit aku. Bila aku nmpk baby tu terus air mata ku mengalir dan perkataan pertama yg aku sebut bila tgk dia, Alhamdulillah. Rasa syukur sbb aku dah berjaya melahirkan seorang hamba Allah di dunia ni. Lepas nurse lap sikit baby dia pun angkat letak kat dada aku. Aku tgk baby aku kulit putih sgt pastu mata masih tertutup lg. After a few minutes, nurse pun angkat baby bwk ke nursery dan ade doc lain plak attend aku untuk jahit bawah.

Doc yg jahit bahagian bawah aku ni nmpk mcm doc baru je. Sbb muda lg. Then ade jugak 3 org doc pelatih lg dtg tgk proses jahitan tu. walaupun dah kene bius, tp masih aku bole rase time dorg cucuk jarum tu tau. Tp takdela sakit sgt. Bole tahan lg la. Aku rase byk jugak yg dorg jahit. After stgh jam, jahitan pun siap dan aku dibiarkan rehat.

Pkul 5 pg aku pun tersedar. Ade 2 nurse dtg nak pindahkan aku dr labour room ni ke wad biasa. Bila dah sampai wad la baru suami aku boleh naik dan jumpa aku. Rupanya dia dah pun tgk baby dan dah azan iqamat baby dah pun. Dalam pkul 8 pg baru la nurse dtg hantar baby ke katil aku.

Ok la. Tu la sikit sebyk memori bersalin yg masih aku ingat sampai skrg. Sejujurnya aku agak trauma bila mengenangkan kesakitan yang aku alami. Tapi bila tgk baby, rase tenang dan berbaloi dgn semua pengorbanan yg aku dah lakukan utk lahirkan dia ke dunia ni. Dan kami namakan dia Nurul Naurah bt Rusydi Akmal. Maksudnya 'cahaya bunga'. Ok till da next entry...

Nurul Naurah 1st day





0 comments:

Esok nak kene bersalin dah oi

8:27 PM ct nasyrah 0 Comments

Beg baby dah siap,

Beg mommy pun dah siap,

Esok lah harinya..hari yang menjadi igauan para ibu mengandung, iaitu hari nak bersalin. Aku rase kan, nasib baik jugak aku tau bila masa aku nak beranak. Ye la, sebab aku ni kan kene induce labor.At least aku leh prepare ape yang patut kan. Ye la nak prepare macam-macam. Bukan setakat barang-barang je. Minda dan spiritual pun kene bersedia jugak. Maklum je la i think it is not an easy job. Ini la hari kemuncak setelah sembilan bulan lebih mengandung dan membawa anak di dalam perut ni kehulu kehilir.

Sejujurnya, aku takut. Sewaktu aku tulis entri ni pun, macam-macam perasaan ada. Seram, nervous, happy, excited..bercampur baur. Aku just positifkan je la diri aku. Bagi aku menghadapi mati tu sebenarnya lebih takut kot. Yes, eventhough ade ibu yang meninggal sewaktu bersalin, tp aku just positive thinking je la. Takut nak pikir jauh2. Karang ade pulak yang tak jadi nak beranak ni kang. Haha.

Tu la. Aku ni banyak sgt baca pengalaman orang yang bersalin.Rajin bebenor gi google sana sini. Baca blog orang bagai. Pastu most of them cakap induce labor ni sakit. Sebab nak menunggu pintu rahim terbukak 10cm tu mmg akan melalui kesakitan contraction yang berjam-jam lamanya. Aku pun kalau bole, tak mo la sampai kene amik epidural kan. Sebab kate mak mentua aku, ade side effect jugak amik epidural ni. Nanti sakit belakang yang amat after a few hours lepas bersalin. Sebab kak ipar aku ade yang amik epidural. Hmmm..tgk la camne. Kalau tak bole tahan sakit sangat, terpaksa la kan.

Hari ni, memang aku plan nak duk umah je. Nak rehat cukup-cukup. Ramai member-member yang dah jadi mak cakap, sila la rehat and tido puas-puas sebelum lahir baby ni, sebab after this memang bermula episod tak cukup tido, penat jaga anak dan sebagainya.

Ya Allah permudahkan lah daku menghadapi dugaanMu ini...

P/s: huhu..entri ni dah lama dlm draft rupenye. Ingat nk post sblum beranak hari tu..layan je la



0 comments:

Akhirnya kene jugak aku inject insulin

3:45 PM ct nasyrah 0 Comments

Kali ni dah kali yang ketiga aku masuk ward. Second time hari tu pun after a few days aku keluar wad yg pertama. Bulan ni boleh dipanggil 'bulan masuk ward'. Hahah. Asyik keluar masuk je. Tapi babynye lum kluar jugak. Sedih tau.

Ok. Untuk kali yang ketiga ni masuk wad sebab aku dah start kene inject insulin sebab gula dalam darah ni dah semakin susah untuk dikawal lagi. Maklum je la dah dekat tarikh due. Even aku makan walau sebiji kuih karipap pun akan menaikkan level gula dalam darah ni lebih dari range yg sepatutnya. Susah la camtukan. Aku makan nasi pun setengah pinggan je tau. Macam mana nak kenyang? Sian baby aku sebab aku kene diet. Berat badan pun turun. Sebab nak control gula sgt. Makan sikit. Pastu takleh sentuh langung makanan manis. Memang mencabar jugak la. 

Memandangkan aku ni walaupun dah control makan still ada reading gula yang tinggi, doc pun tak leh kompromi lagi dah. Die trus suruh aku start inject insulin. And mmg prosedur ppum ni once u start to inject insulin, mmg kene duk ward. Time tu nurse akan ajar macam mane nak suntik sendiri guna device dia. (Sapa yang tak paham insulin ni apa dan kaitannya dgn diabetic, sila la google sendiri. Hehe. )

Macam seram je bunyi die kan. Kene inject sendiri. Tapi apa aku bole buat. Even aku takut pun nak inject, kene jugak la belajar dan inject kat perut ni jugak. Semua untuk kesihatan baby dalam perut ni. Bila aku terkenangkan setiap pengorbanan aku untuk anak ni, aku rase sedih dan pilu. Aku kesian jugak kat diri aku. Kene duk ward, kene cucuk jari sendiri 7 kali sehari untuk cek reading gula dalam darah dan sekarang inject insulin ni sendiri 4 kali sehari. Sakit? Ntah la. Dah lama ni aku jadi terbiasa pulak dah. Jari luka ke hapa tahan je.

Mungkin ini adalah dugaan untuk aku. Ya aku redha. Mungkin ni la cara untuk menghapuskan dosa2 aku pd masa lalu. Setiap kesakitan yang aku alami ni harapnya dapat la menambahkan pahala saham akhirat kelak.

Dan sekarang aku tahu, betapa besarnya pengorbanan untuk menjadi seorang ibu.





device untuk inject insulin.nasib jarum die halus je. 5mm. tp kdg2 sakit jugak bila cucuk


0 comments:

Not a very happy new year

10:37 PM ct nasyrah 2 Comments

Tahun baru, semua orang gembira. Masing-masing memasang azam baru, ade jugak yang sambung azam tahun lepas.

Bagi aku, aku dah hampir mencapai impian aku tahun lepas, iaitu aku nak ade anak. Dan Alhamdulillah, Allah SWT menunaikan impian aku untuk mengandung tahun lepas dan beranak tahun ni.

Kalau tahun lepas, tahun baru, aku gembira sebab hari tu cuti and aku dpt tgk bunga api kat the curve. Tapi tidak untuk tahun ni. Tahun baru aku 2013 aku sambut di hospital. Yup, i'm warded.

Apsal warded?

Gini ceritanya...

30/12/12
Tengah hari kira-kira dalam pkul 1.45ptg, aku nak semayang Zohor, gi toilet dulu. Tgk-tgk panties aku berdarah mcm period 2nd day. Kebetulan laki aku dah la tak sihat hari tu. Dia tgh tido. Tapi, aku tak leh biarkan je mende ni. Risau jugak bila bleeding. Mane la tau dah nak beranak ke. Tapi aku tak rase ape-ape sakit pulak. Last-last aku kejutkan laki aku dan mintak die hantar aku gi PPUM.

Sampai je sana, aku trus ke emergency unit. Sebab klinik pesakit luar tak bukak. Cuti hari Ahad. PPUM ni wad bersalin die bangunan baru. Melilau aku cari mane emergency unit. Rupanya kat tingkat 3. Adoi. Ade ke emergency room kat tingkat atas. Masalah  bg 1s timer cam aku.

Sampai emergency, dorang suh masuk bilik. Tukar baju hosp and tanggalkan sume baju dalam. Pastu doktor datang and check aku. Mula-mula dia scan baby. Pastu, die pun cek bwh aku. 1st time la aku merasa macam mane kene seluk. Iyewwww...sakit jugak ok. Doktor kate klu sakit, tarik nafas. So, kurang sikit la sakit tu. Aku dapat rase, dorang letak mende nama spekulum kat vagina. Pastu doktor tu tgk-tgk. Letak cam alkohol sikit. Pastu die seluk ngan jari nak tgk ade bukaan ke tak. Nasib blum terbukak lagi. Risau gak klu bersalin awal sebab lum cukup time lg. Aku baru 33 minggu time tu. Paru-paru baby lum matang lg. Then buat CTG scan. Alhamdulillah, baby ok je.

After cek sume, doc pun tak sure kenapa aku bleeding. Sebab cek kat bwh dah takde bleeding. And sume cam ok je. So, dia assume, maybe uri aku ade sedikit tertangggal. Tapi sistem badan dah buat blood clotting and stopkan darah tu. Or, jangkitan keputihan kat miss V aku ni yang maybe menyebabkan bleeding. Biasala, klu diabetic preggy mom mcm aku ni sng kena jangkitan. Tapi doc kate jangkitan aku ni tak teruk la sampai kene amik ubat. Dia just suh aku jaga kebersihan je la.

Then, nurse suh aku naik atas masuk wad. Malam pertama being warded sgt la tak selesa. Dengan katil hospital yang follow bentuk badan tu. Dah ejas mcm mane gaya pun aku rase tak selesa jugak. Lantak la. Last-last aku bole tido jugak la sampai pagi.

31/12/12
Hari kedua duduk wad. Pkul 8 pagi doktor dtg cek. Tanye aku still ade bleeding lg tak. Sihat ke. Cek perut sume. Mak aku datang melawat petang. But hubby datang time masa melawat tgh hari and petang. Dia kesian tgk aku bosan dalam wad ni. Dia belikan magazine la, bwk makanan bagi aku tak boring. Nurse suh aku cek gula dalam darah 7 kali. Maklum la aku GDM(kencing manis) mom. Dorang nak pantau la kandungan gula aku ni nak tgk still dalam range yang normal ke tak. Sakit jari jemari ni kene cucuk selalu tau. Huhu.

And 1st time la aku makan makanan hospital. Ok la. Not bad makanan hosp ni. Even nmpk tak menarik. Tapi ada rasa la. Takde la tawar seperti yang aku selalu pikirkan. And of course very the healthy. Malam kedua ni  dah ok sikit duk atas katil tu. Even tak sebest katil kat umah, tapi layan je la. Hati pun berbunga-bunga sebab doc kate kalau reading gula dalam darah aku ok. Aku leh balik esok. Yeay.

Malam tu jugak la aku tido agak awal sebab kempunan tak dapat tgk bunga api tahun baru. huhuhuhu...

1/1/13
Bangun pagi dengan rasa semangat. Sebab pikir nak balik. Pkul 8 pagi macam biasa doc dtg cek. Pastu die tgk reading gula aku time after dinner tak bagus. Exceed normal range. And dia kate die nak tahan aku lagi 1 hari. Untuk pantau reading gula dalam darah aku lagi. Aku cakap, semalam tu time dinner aku makan kuih mak aku bawak time melawat. Maybe tu la sebab reading tu terlebih tinggi. Kalau makan nasi biasa ngan lauk-lauk je sume ok in normal range. Tapi doc tak puas hati gak. Die nak jugak aku stay.

Aku pun frust. Sebab aku nak keluar sgt-sgt dari ward ni. Sgt tak best duduk dalam ni. Bosan. Takde tv. Tak leh kluar. Kene pakai uniform hospital. Aku rase miserable btul duk dalam ward ni sebenarnya. Lepas je doc blah, aku pun apa lagi merembes la sebab aku marah sgt. Aku call laki aku ckp doc tak kasi balik. Kene tahan lagi 1 hari. Laki aku pun tension gak la sebab dgr bini die menangis-nangis ngadu nak balik tapi tak boleh. Die pun terus call kawan die keje nurse kat HKL. Kawan nurse die tu kata, bole je if nak kluar. Kene request la ngan doc tu. Cakap reason kenapa nak kluar. Sebab dia kate, klu setakat nak pantau gula dalam darah je yang takde kaitan ngan bleeding aku, bole je klu tak duduk ward. Dah la duduk situ kene byr. Bukan murah la sebenarnya. Sebab PPUM ni dah semi gomen hosp. So, harga ward dah ala-ala private hosp jugak la.

Tgh hari tu, laki aku pun dtg. After bincang-bincang ngan nurse and doc, aku pun dibenarkan discharged. Hati gembira bukan kepalang la. After doc kluar kan surat kluar ward sume, aku pun siap-siap nak balik. Bil hosp for untuk aku stay for that 2 nights in the ward + rawatan kat hosp = hampir RM350 jugak la. Nasib tak stay lagi for another night kannn..kalau tak lagi bertambah-tambah bil nyaaa.

Anyway, tahun baru tahun ni memang pengalaman baru. 1st time masuk ward dan merasa sendiri macam mane perasaannya. Ok la. At least masa aku beranak sok, takde la cam teperanjat sgt kan duk dalam ward. Pastu aku tgk sendiri macam mane pesakit lain sakit nak beranak, ade yang air ketuban pecah la. Pastu tgk nurse tolak gi labour room. So, boleh bayangkan diri sendiri sok macam mana la agaknya.

Huhu..takut jugak memikirkan masa lagi sebulan ni. Semoga aku dipermudahkan...Amin.








2 comments: