Baked meatloaf from Nigella Lawson's recipe

3:03 PM ct nasyrah 1 Comments

Di hari cuti Maal Hijrah ni, sebab duk umah jadi kena la masak. Bukak peti sejuk tgk-tgk ada lagi daging korban hari tu. Banyak sgt tak habis dek kteorg bertiga nak makan. Jadi, aku pun terpikir nak buat meatloaf. Ni pun dapat idea after tengok rancangan masak Nigella Lawson kat AFC tak lama dulu.

Meat loaf ni rasa dia ala-ala daging burger yang dibuat sendiri la.

Ok. Toksah byk cerita. Ni bahan-bahannye.

Daging kisar
2 cup Breadcrumb
4 biji telur
1 sudu Worcestershire sauce (recommended: Lea and Perrins)
1 sudu butter
1 biji bawang besar
garam secukup rasa
sedikit serbuk lada hitam + lada putih

Cara-cara:

1.Rebus 3 biji telur
2. Kisar daging sampai hancur guna blender
3. Masukkan daging yang telah dikisar tadi ke dalam bekas
4. Gaulkan 1 sudu Worcestershire souce ke dalam daging tadi
5. Masukkan telur 1 biji + 2 cup breadcrumb
6. Masukkan  garam + lada hitam + lada putih secukup rasa
7. Di atas kuali, panaskan 1 sudu butter
8. Potong bawang bentuk dadu dan gorengkan sehingga wangi
9. Setelah agak sejuk, masukkan bawang yg dah digoreng tadi  ke dalam daging.
10. Gaulkan sama rata
11.Preheat oven selama 10 minit
12. Letakkan separuh dari daging yang dah digaul tadi ke dalam dulang pembakar( aku guna dulang pembakar utk buat roti-tgk gambar)
13. Susun 3 biji telur rebus ditgh-tgh
14. Tutup/penuhkan dulang dengan daging yang separuh lagi (tekan-tekan sikit bagi padat)
15. Masukkan ke dalam oven dengan suhu 200 degrees selama 1 jam
16. Apabila masak tunggu 15 minit untk sejuk kemudian baru dipotong.


Macam ni dulang pembakar yang aku guna. Meatloaf is freshly baked from oven


After sejuk, potong nampak ada hirisan telur ditgh-tgh.

Resipi ni sedap dimakan begitu saja dgn sos or nak letak atas roti buat sandwhich pun bole. Nak buat pun sonang ajo. Pastikan umah semasing ada oven ok. Semoga ketemu lagi di resipi lain pulak..babai




1 comments:

Ntah, tak paham aku

12:17 PM ct nasyrah 1 Comments

Ade la satu hari  ni, aku pegi umah mak sedara kat Ampang. Dia buat kenduri sempena keberangkatan dia dan suami ke Mekah raya haji lepas.

Time tu dah pukul 6 ptg lebih, aku dan mak pun masuk dalam umah dia nak tumpang sembahyang Asar. Selesai sembahyang, lalu la bahagian dapur umah di mana terdapat beberapa makcik-makcik sedara maybe sebelah pak sedara aku tu kot. (sebab muka cam tak bape familiar).

Mak aku tu kan peramah, mulut ringan la katakan. Dia pun tegur la makcik-makcik yang tgh melepak kat meja makan tu. Tanya khabar, duk mana suma. Pastu after mak aku kenalkan diri, die pun kenalkan la aku jugak yang berdiri sebelah dia.

Then, tak semena-mena salah sorang makcik ni tanya macam ni..

"Eh, ni ke anak yang kahwin hari tu yang belum beranak-beranak lagi tu yeh?"

Ok.

Aku dah sentap jap kat situ.

Pastu mak aku pun cover, "eh tak la. Dah mengandung dah sekarang. 6 bulan."

Pastu makcik td pun cover jugak. "Ah ye ke. Saya pun ade jugak anak sedara dah lama kawin tak mengandung-mengandung jugak. Hehehehe.."

Ok la. Maybe perut aku kecik. So makcik tadi tak nampak aku tgh preggy masa tu. Tak kisah la.

Tapi tu yang tak sangka. Punya la jauh sedara ni tah dari mana. Jumpa pun tak, tapi tau cerita pasal aku kan. Ni mesti ada yang ngumpat-ngumpat aku cerita pasal aku lum pregnant walau dah setahun kawen.

Itu yang aku tak paham. Maybe masa dia ngumpat tu aku lum sampai setahun kawen. (sebab aku pregnant ngam-ngam lepas aniversary aku yg 1st). Bende-bende kecik cam ada anak, ada harta ke, itu yang sering jadi bahan perbualan orang-orang tua atau pun generasi yang terdahulu.

Macam aku, generasi yang sekarang la. Tak kisah pun. Orang lain dah lama kawen. Lum beranak. Tak jadi issue pun. Just anggap belum ada rezeki lagi. Takpe. Enjoy-enjoy la dulu kann..

Lagi satu kalau pasal mende-mende ghaib. Asal sakit lain macam je dah pikir mende-mende camtu. Perangai berubah ke mula la kene santau la. Kene buatan orang la. Rujuk bomoh sana sini.

Bukannya aku tak percaya mende ni. Sebagai orang Islam kena percaya wujudnya bende ghaib sebab ada dalam rukun iman. Tapi ni tak. Sikit-sikit mesti nak gi 'berubat'. Cuba la gi hospital dulu kan bila sakit. Cek apa yang patut. Bila doktor diagnose tak dapat apa punca, baru la pegi berubat cara tradisional. Tak gitu.

Susah nak kata. Pemikiran generasi terdahulu dgn sekarang memang lain. Maybe sebab dunia dah melalui zaman permodenan yang dah membuka minda kebanyakkan generasi sekarang.

Aku harap generasi masa depan, dah tak de la pemikiran yang macam ni. Tak beranak pun riuh sekampung, bila sakit pergi hospital dulu. Dan tak ada lagi perangai-perangai buruk orang melayu yang suka kenakan orang guna cara ghaib.

Bukak minda, selami jiwa...haaa


1 comments:

Hasil serbuan ke ekspo baby

1:07 PM ct nasyrah 0 Comments



4 Nov lepas, buat pertama kalinya dalam sejarah hidup pegi ekspo baby. Haha. Rase kekok jugak ok nak beli barang baby. Maklum je la 1st timer. 

Sebenarnya memang tak pandai pun nak beli barang-barang baby ni. So macam biasa, aku buat-buat pandai je la. Sebelum tu ade jugak la buat research kat blog-blog mommy lain checklist brg dorang, jadi dari situ la aku buat checklist sendiri jugak nak beli apa. 

Memandangkan doc scan ari tu kata baby aku mungkin(InsyaAllah) baby gegirl, jadi barang-barang die ni byk la kaler pink. Hehe. Naluri aku pun kuat kata baby ni gegirl. Jadi tawakal je la beli barang die ni kaler pink. Ingat nak beli kaler-kaler yang neutral mcm hijau ke, kuning ke, tapi kebanyakkan barang ni kaler dia sama ada biru atau pink je. Tu yang payah gak tu. Nak beli biru, tak bape cantik plak. Lantak la. Kalau baby tetibe kluar boboy, takpe la. Mase newborn je pkai pink, pastu beli la baju kaler utk boys lak kan. Hehe..

Jadi ni la hasil rembatan kat ekspo tu. Walaupun ekspo ni tak bape besar, tapi ok la. Byk barang jugak. Aku pun tak reti nak compare harga sgt. Sebab tak penah beli kan. Ni pun main hentam-hentam je ikut list. Actually ade lg barang yang tak cukup. Kene shopping lagi nih. Tgh tggu next baby ekspo ujung bulan ni kat MidValley. Haa..yang tu lagi besar ekspo die. 

                 
ade mitten and booties, cap, jumpers, blanket, bib and nursing pad kat situ

baby bedding set


Kalau ikutkan memang tak larat jugak nak shopping sekaligus. Sakit belakang kalau jalan byk sgt sekarang ni. Tapi, memandangkan aku tak reti nak beli barang-barang ni kedai biasa, layankan jugak la sesak-sesak kat ekspo tu. Orang kate banyak promosi and barang murah sikit la dari biasa. 

Ok. Lepas ni nak update checklist pulak. Sekarang ni pun just tulis dalam kertas je. Baik save simpan dalam blog ni. Senang nak refer kalau nak shopping lagi. Till the next entry..






0 comments: