Posts

Showing posts from November, 2012

Baked meatloaf from Nigella Lawson's recipe

Image
Di hari cuti Maal Hijrah ni, sebab duk umah jadi kena la masak. Bukak peti sejuk tgk-tgk ada lagi daging korban hari tu. Banyak sgt tak habis dek kteorg bertiga nak makan. Jadi, aku pun terpikir nak buat meatloaf. Ni pun dapat idea after tengok rancangan masak Nigella Lawson kat AFC tak lama dulu.

Meat loaf ni rasa dia ala-ala daging burger yang dibuat sendiri la.

Ok. Toksah byk cerita. Ni bahan-bahannye.

Daging kisar
2 cup Breadcrumb
4 biji telur
1 sudu Worcestershire sauce (recommended: Lea and Perrins)
1 sudu butter
1 biji bawang besar
garam secukup rasa
sedikit serbuk lada hitam + lada putih

Cara-cara:

1.Rebus 3 biji telur
2. Kisar daging sampai hancur guna blender
3. Masukkan daging yang telah dikisar tadi ke dalam bekas
4. Gaulkan 1 sudu Worcestershire souce ke dalam daging tadi
5. Masukkan telur 1 biji + 2 cup breadcrumb
6. Masukkan  garam + lada hitam + lada putih secukup rasa
7. Di atas kuali, panaskan 1 sudu butter
8. Potong bawang bentuk dadu dan gorengkan sehingga wangi
9.…

Ntah, tak paham aku

Ade la satu hari  ni, aku pegi umah mak sedara kat Ampang. Dia buat kenduri sempena keberangkatan dia dan suami ke Mekah raya haji lepas.

Time tu dah pukul 6 ptg lebih, aku dan mak pun masuk dalam umah dia nak tumpang sembahyang Asar. Selesai sembahyang, lalu la bahagian dapur umah di mana terdapat beberapa makcik-makcik sedara maybe sebelah pak sedara aku tu kot. (sebab muka cam tak bape familiar).

Mak aku tu kan peramah, mulut ringan la katakan. Dia pun tegur la makcik-makcik yang tgh melepak kat meja makan tu. Tanya khabar, duk mana suma. Pastu after mak aku kenalkan diri, die pun kenalkan la aku jugak yang berdiri sebelah dia.

Then, tak semena-mena salah sorang makcik ni tanya macam ni..

"Eh, ni ke anak yang kahwin hari tu yang belum beranak-beranak lagi tu yeh?"

Ok.

Aku dah sentap jap kat situ.

Pastu mak aku pun cover, "eh tak la. Dah mengandung dah sekarang. 6 bulan."

Pastu makcik td pun cover jugak. "Ah ye ke. Saya pun ade jugak anak sedara dah lama kaw…

Hasil serbuan ke ekspo baby

Image
4 Nov lepas, buat pertama kalinya dalam sejarah hidup pegi ekspo baby. Haha. Rase kekok jugak ok nak beli barang baby. Maklum je la 1st timer. 
Sebenarnya memang tak pandai pun nak beli barang-barang baby ni. So macam biasa, aku buat-buat pandai je la. Sebelum tu ade jugak la buat research kat blog-blog mommy lain checklist brg dorang, jadi dari situ la aku buat checklist sendiri jugak nak beli apa. 
Memandangkan doc scan ari tu kata baby aku mungkin(InsyaAllah) baby gegirl, jadi barang-barang die ni byk la kaler pink. Hehe. Naluri aku pun kuat kata baby ni gegirl. Jadi tawakal je la beli barang die ni kaler pink. Ingat nak beli kaler-kaler yang neutral mcm hijau ke, kuning ke, tapi kebanyakkan barang ni kaler dia sama ada biru atau pink je. Tu yang payah gak tu. Nak beli biru, tak bape cantik plak. Lantak la. Kalau baby tetibe kluar boboy, takpe la. Mase newborn je pkai pink, pastu beli la baju kaler utk boys lak kan. Hehe..
Jadi ni la hasil rembatan kat ekspo tu. Walaupun ekspo ni …