kalau la ade time machine ke masa lalu...

10:12 PM ct nasyrah 0 Comments

Kalau la ade time machine ke masa lalu,....

Aku ingin sgt kembali ke zaman abis skolah, dimana yg aku rasekan sgt2 indah. Waktu tu, spm baru aje abis. So, dimasa tu la aku amik kesempatan utk bekerja part time sbgai mengisi waktu sementara menunggu keputusan spm dan kemudiannye smbg belajar dimana2.

Aku bekerja di sebuah pusat membeli-belah di damansara sebgai promoter kasut. Umi ku yang meng 'rekomen' aku kepada seorg kakak cun yg menjadi permanent staf disitu. Dia lah yg mengambilku bekerja buat pertama kalinya dlm hidupku. Semestinya lah hari pertama merupakan hari yg paling teruk kerana aku tidak biasa melakukan pekerjaan sebegini. Terpaksa berdiri melayan customer yg ingin membeli kasut sehingga lenguh seluruh kakiku. Melilau2 aku mencari stok kasut yang bertimbun dgn pelbagai jenama dan nombor kod. Dengan perangai aku yg agak pendiam dan malu2 kucing ni, mmg agak susah utk aku berkomunikasi dgn customer.

Tapi semakin lame aku bekerja, aku akhirnya dapat menyesuaikan diri dgn keadaan disitu. Kadang kala aku berkerja 12 jam sehari. 10 pagi hingga 10 mlm. bergantung kepada kakak permanent staf tu. Hampir 5 bulan jgk la aku bekerja disitu. Dari seorg yg pemalu, aku akhirnya bole bercakap dan melayan customer. Aku juga telah tau pelbagai jenis kasut dan menghafal saiz kasut yg berlainan mengikut negara kita dan luar negara.

Di zaman itu jgk la aku merasakan keseronokkan bekerja kerana rmai rakan2 ku yg bekerja juga disitu. Ye la semua pun sama sedang menunggu keputusan SPM, jadi takkan nak mengabiskan beras di rumah je pulakkan..Di masa itu la juga aku berkenalan dgn rakan2 baru. Sempat jugak la aku di tackle oleh mamat2 kat situ..tapi dalam rmai2 yg mencuba, aku pun sangkut jgk akhirnya dgn kawan kepada kawanku.

Sejak pertemuan di pusat membeli belah itu, dia mencuba utk menghubungiku. Dia meminta nombor telefonku dari kawanku itu. Dan sejak itu, dia sering menghubungiku utk bertanya khabar dan bercerita tntg dirinya. Kemudian pada satu hari, dia dtang ke tempat ku bekerja dan menemaniku semasa waktu rehat. Lama kelamaan hubungan kami menjadi semakin erat dan membuat keputusan utk menjadi "couple".

Seminggu selepas kami 'declare', aku pun menyambung pengajianku di kolej matrikulasi negeri sembilan. Sewaktu itu, pelbagai dugaan yg ku lalui sepanjang perhubungan ku dgn nya dan juga pelajaranku. Di sana, pelbagai kemudahan telah tersedia. Semuanya lengkap. Tetapi mungkin aku yg leka dgn cinta dan terlalu bersenang lenang. Aku tidak mencapai pointer yg aku inginkan. Setakat second class upper, ape la sgt nak dibandingkan dgn rakan2 baikku yang dapat 1st class pointer.

Sejak itu hancurlah harapanku untuk menjadi doktor. Walaupn keputusan SPM ku agak baik, namun semua itu tak menjanjikan apa2. Dengan pointer second class upper itu la aku memohon utk memasuki ipta. Dan akhirnya aku berjaya mendapat tempat di Universiti Malaya dalam bidang sains.

Diwaktu itu, aku cemburu melihat2 rakan2 ku yg lain berjaya menjadi doktor. Ade yg dpat menyambung ijazah ke Indonesia dan ada yg belajar di sini dlm jurusan medical ataupn pergigian. Tapi apa yg harus ku lakukan? Semuanya telah terjadi...aku takkn kembali ke masa lalu utk mengulang segala demi mencapai impian ku dan kedua ibu bapaku.

Aku teruskan jua pengajian di U. Malaya hingga menggulung ijazah ogos 2009 yg lalu. Kini sudah hampir 2 tahun aku bekerja. Walaupun aku tidak berjaya menjadi seorang doktor, aku tetap bahagia dan bersyukur dgn kehidupan ku. Aku juga telah bertunang dgn si dia.

Walaubagaimanpun, impian ku utk menjadi seorg doktor masih lagi terbuku di hati ini...kalau la ade time machine ke masa lalu, akan ku berusaha bermatian2 utk mencapai cita-cita ku...tp apakan daya..semua tu hanya dalam cerita doreamon saje...

Tetapi kita sebagai manusia mesti lah sntiasa memandang ke hadapan..kesilapan di masa lalu biarlah menjadi satu pengajaran dan pengalaman yg akan mematangku. Bersyukurlah dgn apa yg ada dan mungkin ada hikmah di sebalik segalanya. Wallahualam...

0 comments:

Jodoh jejaka dan gadis

12:39 AM ct nasyrah 0 Comments

Ada 3 jenis jodoh iaitu:

1.jodoh dari syaitan
- kamu berdua berkenalan, berpegangan tangan dan terus berbuat maksiat dan akhirnya si gadis mengandung dan baru kamu bernikah

2. jodoh dari jin
- kamu menyukai gadis, tetapi gadis tidak menyukai kamu. Jadi kamu sihir atau guna-gunakan gadis dengan pertolongan jin utk mencintai kamu dan akhirnya mengahwini kamu

3. jodoh dari Allah
-kamu berdua berpandangan mata, terus menusuk ke kalbu, dan kamu terus meminang si gadis dan si gadis menerima pinangan kamu. InsyaAllah kekal ke akhir hayat.


Semoga aku mendapat jodoh yang ketiga dan yang diredhaiNYA..AminYa Rabbal Alamin

p/s: dapat ayat ni dari cerita Syurga Cinta yang baru abis tgk tadi..baru perasan Awal tu ensem gak ek..

0 comments:

Adventure in Skytrex-Adventure park

12:47 PM ct nasyrah 1 Comments


"This place is awsome!" kate aku dalam hati ble dah abis beraktiviti kat tempat ni. Ni sume gara-gara my bff la Sofia ajak gi tempat ni. Aku mula2 ingat mcm gi taman je. Sebab tempat ni kat Taman Pertanian Shah Alam kan.

Pkul 8.30 aku dh gerak dr umah ke Shah Alam. Then, around 10 lebih gi tempat ni. Alaa...belakang umah si sofi je pun. Rupenye kteorg ni dah lmbt. Instructor dah pegi dah ngn bdk2 team lain. Tapi takpe, kteorg gamble je masuk dlm ni. Ye la dah byr kan.

Sampai je kat Skytrex adventure park tu, kteorg pun anta borang and amik gloves. Time aku aku dh rase seram ble tgk tmpt die. Rupe2nye tempat tu ada extreme sport mcm panjat2, then flying fox bagai. Pastu buat tambah cuak ble on the same time ade sorg mamat ni jatuh dr platform yg tinggi 17 kaki. Ambulans dtg la jgk. Dgr2nya mcm patah tulang. But, aku pikir dlm hati mungkin die terover excited and tak dgr arahan btul2 kot.
After amik equipment keselamatan tuh, dorg pun pakai kan la. (Aku tgk mcm keje repair kabel letrik pun hade...) Then trus ke platform no 1. Kat sane dorg bg penerangan la camne nak gune bende equipment keselamatan tu and camne nak lalu dorg punye trek. Then, aku pun gi la platform yg kedua. Peh mmg semput!! Naik tangga punye tinggi. Agak2 20 kaki ade la kot aku dr tanah.


Sampai atas mula2 gerun la jgk. Nasib aku ni takde masalah gayat. So blasah je la. Peh. Best wooo..naik flying fox. Then, lalu sume platforms die mmg azab la. Makin lame makin susah and aku pun exhausted jgk. Lagi2 nak naik tangga die. Ble dah smpai separuh platform, aku dh pikir nak balik dah. So, aku mmg proceed je la sume cabaran die. Dan Alhamdulillah aku berjaya gak lalui sume cabaran. Haha. Mmg puas hati aku. Sbb sume aku boleh buat tanpa kene lalu shortcut. Kira taf la jgk aku ni ek. Walaupn stamina kureng + dah gemuk nih. Hihi..

Agak2 after 2 jam kteorg ade kat trek 2o kaki dr bumi tu, akhirnya abis la sume cabaran. Mmg best gila. And yg pling gilanye kteorg ni trus amik extreme challenge iaitu level paling atas skali. Kira yg paling susah la. Sbb sofi kate time die booking tu, level tu je yg kosong. So, mmg puas hati la sbb kteorg tak yah la pikir2 nak ke level yg lebih power sbb dh lalu level yg paling susah skali dah. Kiranya mmg dh tak dtg la kot kat sini lg. Tobat dah aku. hehhe..

Maybe, klu ade lg la tmpt extreme mcm ni kat tmpt lain aku gi la kot. Ada la pekdahnye jgk. Disebalik bahaya berada di tempat tinggi tu. Antaranya aku rase aktiviti ni dpat menambahkan keyakinan diri la, mengatasi rase takut tinggi and also mengeluarkan peluh. Biar terbakar skit lemak2 tepu dalam badan nih. Tp esoknye mmg sengal2 badan la. Sbb otot terkejut tetibe je wat bende2 extreme. Wa tangung la sendiri kan..

Ape2 pun, tempat ni mmg best la. First time aku pegi and dapt experience yang tak mungkin aku dpat lupekan. So, sementara "single" ni, buat la perkara2 yg mungkin after "double" sok tak leh nak buat. Ye la..hidup ni skali je...tak buat skrg, ble lg kan. Anyway, thanks to my buddy Sofia, balak die chaen, adik die and my fren gak Yus..for this amzing experience..lps2 ni nak aktiviti ape la pulak ek..?? hmmmm..
So, pade sesape yg nak gi sini, tiket utk masuk extreme challenge ni RM45(level hard). Klu level sederhana dalam RM40. Utk budak2 pun ade gak. Leh lawat la website dorg at www.skytrex-adventure.com.

1 comments:

Kenapa Kite Dilarang Menggunakan Handphone Ketika Mengisi Minyak?????....

10:39 PM ct nasyrah 0 Comments

Kenapa Kite Dilarang Menggunakan Handphone Ketika Mengisi Minyak?????....

meh kite tengok ekspiremen sains kat bawah nie...untuk buktikan betapa bahaya nyer isi minyak sambil berbual atau sms pakai handphone...

sebelom tu, kite sediakan bahan2 serta alatan yang diperlukan.. Iaitu :-
1. Kuali sebijik...cari yang leper tu...
2. 3 bijik kad..kad manila pon buleh..tapi jangan pakai mycard, kad kredit ataupon kad ATM, mahupon sim card...
3. 1 rol kertas foil...kertas timah tu laa....yang macam bungkusan kedua corn flakes tu laa...
4. Handphone sebijik...dan pastikan gak ade kredit...
5. Minyak petrol sikit..kalo xnak beli kat stesen...curik jer kat moto abang, ayah atau adik korang...

Pastu..

susun kad tadi lebeh kurang macam nie...
letak plak kertas foil tu atas kad tadi..

letak petrol ckit...


TIBA-TIBA

api menyala !!!
peringatan,anda dinasihatkan untuk tidak mengunakan handphone ketika di stesen minyak.....

 

0 comments:

cerita yg aku rase nak nangis baca..

2:11 PM ct nasyrah 0 Comments

Suami saya adalah serorang jurutera, saya mencintai sifatnya yang semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya ketika bersandar dibahunya.3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih…lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan. Saya seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus.

Saya merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil yang sentiasa mengharapkan belaian ayah dan ibunya. Tetapi, semua itu tidak pernah saya perolehi. Suami saya jauh berbeza dari yang saya harapkan. Rasa sensitifnya kurang. Dan ketidakmampuannya dalam menciptakan suasana yang romantis dalam perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan saya terhadap cinta yang ideal. Suatu hari, saya beranikan diri untuk mengatakan keputusan saya kepadanya, bahawa saya inginkan penceraian. ”Mengapa?” Dia bertanya dengan nada terkejut.

“Siti letih, Abang tidak pernah cuba memberikan cinta yang saya inginkan.” Dia diam dan termenung sepanjang malam di depan komputernya, nampak seolah-olah sedang mengerjakan sesuatu, padahal tidak.

Kekecewaan saya semakin bertambah, seorang lelaki yang tidak dapat mengekspresikan perasaannya, apalagi yang boleh saya harapkan daripadanya? Dan akhirnya dia bertanya.

“Apa yang Abang boleh lakukan untuk mengubah fikiran Siti?” Saya merenung matanya dalam-dalam dan menjawab dengan perlahan.

“Siti ada SATU soalan, kalau Abang temui jawapannya di dalam hati Siti, Siti akan mengubah fikiran Siti; Seandainya, Siti menyukai sekuntum bunga cantik yang ada di tebing gunung dan kita berdua tahu jika Abang memanjat gunung-gunung itu, Abang akan mati. Apakah yang Abang akan lakukan untuk Siti?”

Dia termenung dan akhirnya berkata, “Abang akan memberikan jawapannya esok.” Hati saya terus gundah mendengar responnya itu.

Keesokan paginya, dia tidak ada di rumah, dan saya menenui selembar kertas dengan coretan tangannya di bawah sebiji gelas yang berisi susu hangat yang bertuliskan. ..

‘Sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untukmu, tetapi izinkan Abang untuk menjelaskan alasannya.” Kalimah pertama itu menghancurkan hati saya. Namun, saya masih terus ingin membacanya.

“Siti boleh mengetik di komputer dan selalu mengusik program di dalamnya dan akhirnya menangis di depan monitor, Abang harus memberikan jari-jari Abang supaya boleh membantu Siti untuk memperbaiki program tersebut.”

“Siti selalu lupa membawa kunci rumah ketika Siti keluar, dan Abang harus memberikan kaki Abang supaya boleh menendang pintu, dan membuka pintu untuk Siti ketika pulang.”

“Siti suka jalan-jalan di shopping Kompleks tetapi selalu tersasar dan ada ketikanya sesat di tempat-tempat baru yang Siti kunjungi, Abang harus mencari Siti dari satu lot kedai ke satu lot kedai yang lain mencarimu dan membawa Siti pulang ke rumah.”

“Siti selalu sengal-sengal badan sewaktu ‘teman baik’ Siti datang setiap bulan, dan Abang harus memberikan tangan Abang untuk memicit dan mengurut kaki Siti yang sengal itu.”

“Siti lebih suka duduk di rumah, dan Abang selalu risau Siti akan menjadi ‘pelik’. Dan Abang harus membelikan sesuatu yang dapat menghiburkan Siti di rumah atau meminjamkan lidah Abang untuk menceritakan hal-hal kelakar yang Abang alami.”

“Siti selalu menatap komputer, membaca buku dan itu tidak baik untuk kesihatan mata Siti, Abang harus menjaga mata Abang agar ketika kita tua nanti, abang dapat menolong mengguntingkan kukumu dan memandikanmu. “

“Tangan Abang akan memegang tangan Siti, membimbing menelusuri pantai, menikmati matahari pagi dan pasir yang indah. Menceritakan warna-warna bunga yang bersinar dan indah seperti cantiknya wajahmu.”

“Tetapi sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untuk mati. Kerana, Abang tidak sanggup melihat air matamu mengalir menangisi kematian Abang.”

“Sayangku, Abang tahu, ada ramai orang yang boleh mencintaimu lebih daripada Abang mencintai Siti.”

“Untuk itu sayang, jika semua yang telah diberikan oleh tangan, kaki, mata Abang tidak cukup bagi Siti. Abang tidak akan menahan diri Siti mencari tangan, kaki dan mata lain yang dapat membahagiakan Siti.”

Airmata saya jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan tintanya menjadi kabur, tetapi saya tetap berusaha untuk terus membacanya lagi.

“Dan sekarang, Siti telah selesai membaca jawapan Abang. Jika Siti puas hati dengan semua jawapan ini, dan tetap inginkan Abang tinggal di rumah ini, tolong bukakan pintu rumah kita, Abang sekarang sedang berdiri di luar sana menunggu jawapan Siti.” “Tetapi, jika Siti tidak puas hati, sayangku…biarkan Abang masuk untuk mengemaskan barang-barang Abang, dan Abang tidak akan menyulitkan hidupmu. Percayalah, bahagia Abang bila Siti bahagia.”

Saya terpegun. Segera mata memandang pintu yang terkatup rapat. Lalu saya segera berlari membukakan pintu dan melihatnya berdiri di depan pintu dengan wajah gusar sambil tangannya memegang susu dan roti kesukaan saya.

Oh! Kini saya tahu, tidak ada orang yang pernah mencintai saya lebih dari dia mencintai saya. Itulah cinta, di saat kita merasa cinta itu telah beransur-ansur hilang dari hati kita kerana kita merasa dia tidak dapat memberikan cinta dalam ‘kewujudan’ yang kita inginkan, maka cinta itu telah hadir dalam ‘kewujudan’ yang tidak pernah kita bayangkan sebelum ini. cuba kita ambil ikhtibar dari cerita ini..:)


source:by Eryn Esa
http://www.facebook.com/photo.php?pid=5240677&id=741618431#!/note.php?note_id=475377483922&id=1312046322

0 comments:

aku mahu kau mengerti..

11:43 AM ct nasyrah 0 Comments

Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia
-siti nurhaliza-


Aku rase la setiap wanita di dunia ni mesti impikan seseorang yang akan menjadi peneman hidup die sepanjang hayatnya. Samela dgn aku. Takde bezanya dgn perempuan yang lain. Pernah aku dengar dari kawan aku. Baginya perkhawinan ibarat satu perjudian. Kalau nasib baik, dapat lah mengecapi hidup yang bahgia dengannya ke akhir hayat. Klu nasib tak baik, terputuslah hubungan itu di tgh jalan. Bagi aku, ade betulnya kata2 die tu. Aku pun start la berpikir. Macam mane la nasib aku kelak. Untung ke rugi? Kenapa perempuan yang mesti rase macam ni? Rase tak pasti. Takut. Risau dan mcm2 lagi la.

Kadang-kadang aku penah terasa adakah aku ni bernasib malang atau baik dipertemukan dgn dia. Kenapa aku tengok pasangan lain mcm secocok dan bertuah sgt. Tapi aku? aku rasekan akan terdetik di hati orang lain yang memandangku "kesiannya dia ni dpt orang mcm ni". Aku sgt malu. Sungguh malu untuk berdepan dgn mereka. Tapi adakah dia akan memahami aku??

Ataupun mungkinkah ini pembalasan atas setiap kesilapanku yang lalu? Jika benar, aku redha menerimanya dan berharap agar semua ni cepat berakhir. Tiada manusia yang dpat lari dari melakukan kesilapan. Dan Tuhan mentakdirkan aku jadi begini supaya aku dpat menjadi insan yang tabah dan sabar..mungkin?

Pelbagai persoalan bermain di pikiran aku skrg. Aku tidak yakin die mampu membahagiakan ku dgn apa yang aku lihat sekarang. kenapa dia tak pernah mengerti rase hati ini? kenapa terlalu mementingkan diri sendiri. Fahamilah..aku juga seorng wanita yang mempunyai perasaan cemburu, sayang, benci dan suka. Bukan wang ringgit yang menjadi dambaanku, cume aku mahukan sedikit rase belas dan kesetiaan dari orang yang aku sayangi..

Aku berdoa agar segala yang terjadi mempunyai hikmahnya dan supaya aku sabar dan redha menghadapi semua dugaan ini.Amin..

Aku mahu kau mengerti..bahwa hati ni pernah terluka keranamu..

penantian suatu siksa yang tidak tertanggung,
oleh tubuhku yang kering dan layu,
kepastian suatu penawar,
kala suka dan duka,
yang meniti hidupku..

-zubir ali-

p/s: entri ni sekadar luahan hati aku skrg..mungkin esok2 lain pulak perasaannya..biasa la pompuan..hehe

0 comments: