Posts

Showing posts from October, 2010

kalau la ade time machine ke masa lalu...

Kalau la ade time machine ke masa lalu,....

Aku ingin sgt kembali ke zaman abis skolah, dimana yg aku rasekan sgt2 indah. Waktu tu, spm baru aje abis. So, dimasa tu la aku amik kesempatan utk bekerja part time sbgai mengisi waktu sementara menunggu keputusan spm dan kemudiannye smbg belajar dimana2.

Aku bekerja di sebuah pusat membeli-belah di damansara sebgai promoter kasut. Umi ku yang meng 'rekomen' aku kepada seorg kakak cun yg menjadi permanent staf disitu. Dia lah yg mengambilku bekerja buat pertama kalinya dlm hidupku. Semestinya lah hari pertama merupakan hari yg paling teruk kerana aku tidak biasa melakukan pekerjaan sebegini. Terpaksa berdiri melayan customer yg ingin membeli kasut sehingga lenguh seluruh kakiku. Melilau2 aku mencari stok kasut yang bertimbun dgn pelbagai jenama dan nombor kod. Dengan perangai aku yg agak pendiam dan malu2 kucing ni, mmg agak susah utk aku berkomunikasi dgn customer.

Tapi semakin lame aku bekerja, aku akhirnya dapat menyesuaikan diri dg…

Jodoh jejaka dan gadis

Ada 3 jenis jodoh iaitu:

1.jodoh dari syaitan
- kamu berdua berkenalan, berpegangan tangan dan terus berbuat maksiat dan akhirnya si gadis mengandung dan baru kamu bernikah

2. jodoh dari jin
- kamu menyukai gadis, tetapi gadis tidak menyukai kamu. Jadi kamu sihir atau guna-gunakan gadis dengan pertolongan jin utk mencintai kamu dan akhirnya mengahwini kamu

3. jodoh dari Allah
-kamu berdua berpandangan mata, terus menusuk ke kalbu, dan kamu terus meminang si gadis dan si gadis menerima pinangan kamu. InsyaAllah kekal ke akhir hayat.


Semoga aku mendapat jodoh yang ketiga dan yang diredhaiNYA..AminYa Rabbal Alamin

p/s: dapat ayat ni dari cerita Syurga Cinta yang baru abis tgk tadi..baru perasan Awal tu ensem gak ek..

Adventure in Skytrex-Adventure park

Image
"This place is awsome!" kate aku dalam hati ble dah abis beraktiviti kat tempat ni. Ni sume gara-gara my bff la Sofia ajak gi tempat ni. Aku mula2 ingat mcm gi taman je. Sebab tempat ni kat Taman Pertanian Shah Alam kan.

Pkul 8.30 aku dh gerak dr umah ke Shah Alam. Then, around 10 lebih gi tempat ni. Alaa...belakang umah si sofi je pun. Rupenye kteorg ni dah lmbt. Instructor dah pegi dah ngn bdk2 team lain. Tapi takpe, kteorg gamble je masuk dlm ni. Ye la dah byr kan.

Sampai je kat Skytrex adventure park tu, kteorg pun anta borang and amik gloves. Time aku aku dh rase seram ble tgk tmpt die. Rupe2nye tempat tu ada extreme sport mcm panjat2, then flying fox bagai. Pastu buat tambah cuak ble on the same time ade sorg mamat ni jatuh dr platform yg tinggi 17 kaki. Ambulans dtg la jgk. Dgr2nya mcm patah tulang. But, aku pikir dlm hati mungkin die terover excited and tak dgr arahan btul2 kot.
After amik equipment keselamatan tuh, dorg pun pakai kan la. (Aku tgk mcm keje repair kabel …

Kenapa Kite Dilarang Menggunakan Handphone Ketika Mengisi Minyak?????....

Image
Kenapa Kite Dilarang Menggunakan Handphone Ketika Mengisi Minyak?????.... meh kite tengok ekspiremen sains kat bawah nie...untuk buktikan betapa bahaya nyer isi minyak sambil berbual atau sms pakai handphone...

sebelom tu, kite sediakan bahan2 serta alatan yang diperlukan.. Iaitu :-
1. Kuali sebijik...cari yang leper tu...
2. 3 bijik kad..kad manila pon buleh..tapi jangan pakai mycard, kad kredit ataupon kad ATM, mahupon sim card...
3. 1 rol kertas foil...kertas timah tu laa....yang macam bungkusan kedua corn flakes tu laa...
4. Handphone sebijik...dan pastikan gak ade kredit...
5. Minyak petrol sikit..kalo xnak beli kat stesen...curik jer kat moto abang, ayah atau adik korang...Pastu..
susun kad tadi lebeh kurang macam nie...
letak …

cerita yg aku rase nak nangis baca..

Suami saya adalah serorang jurutera, saya mencintai sifatnya yang semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya ketika bersandar dibahunya.3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih…lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan. Saya seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus.Saya merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil yang sentiasa mengharapkan belaian ayah dan ibunya. Tetapi, semua itu tidak pernah saya perolehi. Suami saya jauh berbeza dari yang saya harapkan. Rasa sensitifnya kurang. Dan ketidakmampuannya dalam menciptakan suasana yang romantis dalam perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan saya terhadap cinta yang ideal. Suatu hari, saya beranikan diri untuk mengatakan keputusan saya kepadanya, bahawa saya inginkan penceraian. ”Mengapa?” Dia bertanya dengan nada terkejut.…

aku mahu kau mengerti..

Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia
-siti nurhaliza-


Aku rase la setiap wanita di dunia ni mesti impikan seseorang yang akan menjadi peneman hidup die sepanjang hayatnya. Samela dgn aku. Takde bezanya dgn perempuan yang lain. Pernah aku dengar dari kawan aku. Baginya perkhawinan ibarat satu perjudian. Kalau nasib baik, dapat lah mengecapi hidup yang bahgia dengannya ke akhir hayat. Klu nasib tak baik, terputuslah hubungan itu di tgh jalan. Bagi aku, ade betulnya kata2 die tu. Aku pun start la berpikir. Macam mane la nasib aku kelak. Untung ke rugi? Kenapa perempuan yang mesti rase macam ni? Rase tak pasti. Takut. Risau dan mcm2 lagi la.

Kadang-kadang aku penah terasa adakah aku ni bernasib malang atau baik dipertemukan dgn dia. Kenapa aku tengok pasangan lain mcm secocok dan bertuah sgt. Tapi aku? aku rasekan akan terdetik di hati orang lain yang memandangku "kesia…