Posts

Showing posts from June, 2014

Merancang dengan apa yg ada ditangan

Aku adore my mother in law. Bagi aku dia memang pandai merancang masa depannya. Satu masa dulu dia pernah berangan nak ade 4 buah rumah. 4 buah kereta. Dan memang betul. Dia telah berjaya mencapai impiannya.

       Macam mana mak buat?? Apa yang dia lakukan sampai impian dia sume menjadi kenyataan? Aku tak pernah tanya mak. Segan ah. Tapi aku boleh assume sendiri dr cerita-cerita anak dia. Iaitu suamiku. En. Dd.

Mak zaman mudanya seorang guru bahasa. Lepas tu dia pernah jadi pensyarah di institut perguruan bahasa dekat UM kot. Keje dah mantap masa tu. Tapi akhirnya mak amik keputusan nak berenti dari jd pensyarah dan nak teruskan fokus dgn kelas tuisyen yang dia tgh usahakan masa tu. Mestilah atuk ngan nenek tak bagi kan..maklum je lah dah keje gomen. Tapi mak tetap teguh nak pencen awal sebab dia ada nampak masa depan yang cerah kalau dia teruskan dgn bisnes tuisyen nya.

Setelah beberapa tahun, kelas tuisyen bahasa yang dia buat tu memang bertambah maju. Bilangan murid bertamb…

Biar miskin janji tak makan duit harem..

Image
Alkisahnya gini, sejak hubbyku aka En. DD kerja sendiri nih. Banyak betul pengalaman beliau yg dikongsi bersama bininya iaitu aku. Especially if ada cerita-cerita pelik yang berlaku sepanjang beliau berurusan dengan client-client yang pelbagai ragam.

       Yang paling latest la aku nak kongsi nih. En. DD dapat job ngan 1 agensi kerajaan nih. Tak payah lah den exposekan sapa eyh. Tu pun bidan terjun tu. Beberapa hari before event tu, tetiba je dorg punya contractor yang telah konfem dilantik dah larik. Maybe sebab bajet sikit ke. Tak untung ke, ada masalah dalaman ke, tak tahu la pulak. So, En. DD dengan berbesar hatinya telah menerima job nih walaupun masa dah suntuk sgt. Ni pun dapat dr informer  kawan dia yang sedang bersusah hati psl takde contractor dah larik tu. 
       Ala job tu takde la susah benor pun. Just kena supply makanan dan hostel utk around 30-40 org je kot selama 1 minggu lebih. Maka seharianlah En. DD drive merata-rata kawasan KL untuk mencari hostel dan mak…