Posts

Showing posts from February, 2013

Episod duka lara

Image
Minggu pertama aku berpantang mmg mencabar. Kenapa? Sebabnya mcm- mcm hal telah berlaku sepanjang minggu pertama dan kedua nih.

Meh sini aku cerita...

Pada hari yg keempat, aku dan suami gi Ppum balik sebab Naurah ada jaundis. After amik darah dia, reading masa tu 269. Agak tinggi disitu. Jadi, aku dan Naurah pun kena la duduk wad. Nurse pun letakkan dia dlm baby cot pastu nyalakan lampu fototerapi tu. Aku pun sama la kene duk situ untuk jaga Naurah. Esoknya doctor pun dtg cek. Tgk reading dia dah turun ke 260 dan doc benarkan kami discharge. Actually, aku cam pelik gak sbb kuning Naurah masih ada sbb mata dia nmpk still nmpk kuning lagi. Tapi bila doc kate dah ok, so aku pun ok je la. Tapi dorg still suh aku refer balik ke ppum  keesokkan harinya. Esoknya tu ingat nak gi cek tapi Rusydi ada kerja. Jd kami pergi lusa iaitu pd hari yg keenam.


Naurah tgh fototerapi kat PPUM
Tapi kali ni kami tak nak dah ke Ppum. Sebab aku pikir klu aku pun kene duduk wad, aku nak mak aku teman sbb aku d…

Aku kini yg bergelar ibu

Image
Tanggal 1 Februari kini menjadi sejarah buat aku dan hubby. Sebab hari ni hari lahirnya anak pertama kami. Perasaannya mmg lain macam. Tak dapat nak digambarkan dgn kata-kata. Pertama kali tgk zuriat sendiri. Darah daging sendiri. Seronok sgt. Walaupun pelbagai kesakitan dan kesusahan tapi bila tgk dia depan mata rasa sgt puas dan berbaloi.

Jadi aku nak cerita sikit la mcm mana kronologi bersalin (induce labor) aku.

31 jan 2013

Seawal pukul 730 pg aku dah daftar masuk ke unit emergency ppum. Nurse suruh tukar baju and baring kat katil. Lepas tu dorg masukkan ubat berak kt punggung aku and immediately aku terus rasa nak berak. Ubat tu mcm gel la dorg sumbat je melalui lubang punggung. Nasib tak sakit. Hehe. Rasa geli2 je la.

Dalam pkul 9 pg doc pun dtg. Dia masukkan 1st ubat dlm faraj. Ubat tu bentuk cam tablet la. Tujuannya untuk biarkan rahim terbukak. After sejam lebih nurse pn dtg dan dia suruh aku bgn dan berjalan sekitar wad utk cepatkn rahim tu terbukak. Aku pun ikut je la kan. J…