Episod duka lara

12:10 PM ct nasyrah 3 Comments

Minggu pertama aku berpantang mmg mencabar. Kenapa? Sebabnya mcm- mcm hal telah berlaku sepanjang minggu pertama dan kedua nih.

Meh sini aku cerita...

Pada hari yg keempat, aku dan suami gi Ppum balik sebab Naurah ada jaundis. After amik darah dia, reading masa tu 269. Agak tinggi disitu. Jadi, aku dan Naurah pun kena la duduk wad. Nurse pun letakkan dia dlm baby cot pastu nyalakan lampu fototerapi tu. Aku pun sama la kene duk situ untuk jaga Naurah. Esoknya doctor pun dtg cek. Tgk reading dia dah turun ke 260 dan doc benarkan kami discharge. Actually, aku cam pelik gak sbb kuning Naurah masih ada sbb mata dia nmpk still nmpk kuning lagi. Tapi bila doc kate dah ok, so aku pun ok je la. Tapi dorg still suh aku refer balik ke ppum  keesokkan harinya. Esoknya tu ingat nak gi cek tapi Rusydi ada kerja. Jd kami pergi lusa iaitu pd hari yg keenam.


Naurah tgh fototerapi kat PPUM

Tapi kali ni kami tak nak dah ke Ppum. Sebab aku pikir klu aku pun kene duduk wad, aku nak mak aku teman sbb aku dah rasa tak larat nak jaga baby sorg. Jd kami decide nak pg private hosp yg terdekat iaitu Damansara Specialist. After doc cek darah, tgk2 reading jaundis dia lebih tinggi dr dulu iaitu 275.  Then doc tanye samaada aku nak di wad skali ke? After tau yg baby dan ibu duk bilik asing-asing, aku pun tak jd la nak stay sama. Ye la klu dah ada nurse yg jaga baby, utk apa aku stay kan. Susu aku bole perah dan hantar. Lgpun wad hosp private msti mahal punya.

Maka dgn hati yg berat skali aku pun tinggalkan lah Naurah di special care nursery situ. Perasaan aku mmg hiba sgt sbb aku tak penah berpisah dgn Naurah sejak dia lahir. Tp memikirkan kesihatan dia, jd aku pun redha lah.

Hari ke 7 Naurah masih belum boleh balik lg. Reading dia dah turun tapi belum di tahap selamat lg. Doc kata mungkin hari ke 8 baru bole balik. Tapi malam itu, aku dan suami dikejutkan oleh call dr doc. Doc kate ptg td Naurah tetibe muntah hijau dan doc perlukan permission kami utk jalankan xray test. Masa tu brderau darah aku. Aku dah mula menangis sbb terlalu risau. Tp hubby tak bg aku terus ke hosp sbb hari dah lewat mlm. Dia pg dulu dan update aku nanti. Mmg menyeksakan masa nak tggu call dr hubby. Akhirnya dalam pkul 11 mlm lebih hubby bgtau Naurah disuspect ada masalah dgn usus(malrotation) dan nak kene pindah hosp dari Damansara Specialist ke Tawakal hosp pulak sbb doc pakar ada disana.

Disebabkan Naurah ada dimasukkan drip air ngan tiub kt mulut, jd hubby pun request utk hantar ke Tawakal naik ambulans tgh mlm tu jugak. Masa aku tgk Naurah dibawa naik ambulan dgn wayar-wayar tu, aku dah bercucuran air mata dah. Perasaan risau dan sedih tgk keadaan dia bercampur baur. Apalah si kecilku tahu disaat itu. Hanya menangis bila lapar dan sakit bila dicucuk jarum.

Sampai di Tawakal, Naurah dimasukkan ke ICU. Selepas 1 jam baru la aku dibenarkan masuk tgk dia. Sekali lg berderai air mata aku melihat dia. Walaupun umi aku kata jgn menangis sbb takut bentan, tp aku tak berdaya nak menahan air mata ni lagi. Aku tak putus- putus berdoa agar Allah selamatkan lah anakku. Agak-agak pkul 3 pagi suami aku suruh aku balik ke rumah dan dia tggu di hosp sampai esok pagi sbb doc pun dtg esok paginya.

Esoknya doc pun dtg cek dan dia kata jgn risau sgt sbb baby nmpk aktif dan perut dia tak keras. Doc suruh tggu keputusan xray ptg krg. Jadi aku pun menunggu doc smpai ptg. Tp akhirnya doc tak dtg pun. Jd aku pun balik dan dtg lagi esoknya.

Naurah di ICU Hosp Tawakal

Doc dtg tgh hari keesokkan harinya. Walaupun tak sempat jumpa kami tapi hubby dpt call dan berckp dgn doc. Dia kate keputusan xray Naurah adalah normal dan usus dia ok. Cuma mungkin lubang dubur dia agak kecil dan kena buat prosedur sikit utk besarkan supaya dia sng nak berak. Dgr je doc ckp mcm tu, hati aku dan husband lega sgt. Bersyukur pada Tuhan sbb memakbulkan doaku dan ahli keluarga yg lain. Ptg tu jugak Naurah boleh dipindahkan ke wad kanak-kanak biasa. Kat situ Naurah dipantau susunya dan masih gunakan tiub untuk masukkan susu. Walaupun hanya aku dan suami je yg boleh masuk nurseri room tu, tp rasa rindu sgt untuk memeluk dan mencium Naurah. Kat hosp tu tak puas sbb tak bole bawak dia balik lg. Mungkin esok atau lusa baru boleh balik klu dia boleh accept 45 ml susu tanpa muntah atau masalah lain.

Hari yg seterusnya aku masih lg ke hosp untuk jumpa Naurah. Walaupun aku masih belum sihat sepenuhnya dan kene naik wheelchair, tp aku tetap semangat nak jumpa anakku. Hubby request dgn doc utk pindahkan Naurah ke HKL dan nak buat prosedur besarkan lubang dubur tu kat sana je memandangkan kosnya yg agak mahal kat Tawakal ni. Tapi end up doc kata tak payah dulu dan dia benarkan Naurah discharged ptg tu jugak sbb tgk keadaan Naurah yg tiada masalah dan nmpk sihat. Lepas ni kami just follow up je kat klinik doc tu.

Fuhhh...lepas je Naurah dpt dibawak balik baru la rasa lega yg amat sgt. Mcm bebas dari beban di bahu. Rasa happy sbb dapat bersama ngan anak balik dan jaga dia. Sakit jaundis dia pun dan ok dan setakat hari ni Naurah nampak sihat dan membesar dgn baik.

Mungkin ada hikmahnya Allah menguji kami masa tu. Baru la kami byk berdoa dan mengingatiNya. Kejadian ni membuatkan aku dan husband bertambah tabah dan sabar menghadapi cabaran dan dugaanNya. Dan sekarang aku bersyukur kerana keadaan Naurah semakin baik dan normal. Alhamdulillah.

Naurah at day-15


3 comments:

Aku kini yg bergelar ibu

11:23 PM ct nasyrah 0 Comments

Tanggal 1 Februari kini menjadi sejarah buat aku dan hubby. Sebab hari ni hari lahirnya anak pertama kami. Perasaannya mmg lain macam. Tak dapat nak digambarkan dgn kata-kata. Pertama kali tgk zuriat sendiri. Darah daging sendiri. Seronok sgt. Walaupun pelbagai kesakitan dan kesusahan tapi bila tgk dia depan mata rasa sgt puas dan berbaloi.

Jadi aku nak cerita sikit la mcm mana kronologi bersalin (induce labor) aku.

31 jan 2013

Seawal pukul 730 pg aku dah daftar masuk ke unit emergency ppum. Nurse suruh tukar baju and baring kat katil. Lepas tu dorg masukkan ubat berak kt punggung aku and immediately aku terus rasa nak berak. Ubat tu mcm gel la dorg sumbat je melalui lubang punggung. Nasib tak sakit. Hehe. Rasa geli2 je la.

Dalam pkul 9 pg doc pun dtg. Dia masukkan 1st ubat dlm faraj. Ubat tu bentuk cam tablet la. Tujuannya untuk biarkan rahim terbukak. After sejam lebih nurse pn dtg dan dia suruh aku bgn dan berjalan sekitar wad utk cepatkn rahim tu terbukak. Aku pun ikut je la kan. Jalan ulang alik wad tu. Agak-agak pukul 1230 tghhari aku dah start rase sakit pinggang dah. Aku pun balik la ke katil.

Around pkul 3 ptg, doc dtg lagi. Dia pun cek bukaan aku and kata dah ada bukaan 4 cm. pastu dia pun pecahkan air ketuban. Rasanya sakit ok. Doc seluk jari pastu mcm cubit aku punye dalam rahim tu utk pecahkan lapisan air ketuban. Pastu aku dapat rasa air panas keluar mencurah- curah dari faraj aku. After that aku dpt rasa perut ni cam kecut sikit. Ye la air dah keluarkan. Tinggal baby je kat dlm. Proses ni doc buat utk mempercepatkan lg bukaan rahim. Lepas tu nurse pun suntik ubat tahan sakit kat aku. Nama ubat tu pentodime la klu tak silap. Then aku rase sakit tp kurg la dan rase cam pening dan ngantuk sgt. Lepas tu aku tetido kot. Hehe. Sbb tak ingat apa jadi lps tu.

Sebelum aku tetido tu, nurse pun start masukkan hormon oxytocin jugak through drip. Rasa air tu lalu masuk kat tangan sakit jugak. Tp sekejap je la. Then aku tersedar hari dah mlm kot. Dalam pkul 9mlm kesan ubat tahan sakit dah abis. Aku mula rasa the real pain. Dalam pkul 1030 mlm doc dtg lg cek bukaan. Kali ni dah 8 cm. Masa ni aku dah sakit sgt. Apa yg aku dpt buat bila sakit contraction tu dtg hanya berzikir Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar je. Sambil aku byk brdoa agar aku dipermudahkan.

Makin lama makin kerap sakit tu dtg. Aku dah mula menangis. Sakitnya hanya Allah je yg tahu. Masa ni la aku merayu ngan doc and nurse nak ubat tahan sakit. Tp dorg bolayan je aku. Mana bole nak kasi dah sbb dah disaat- saat genting dah ni. Dalam sedu sedan aku tu mcm-mcm yg aku ingat. Especially orang2 yg aku sayang. Aku sebut panggil nama dorg. Umi aku suami aku. Teringat dosa-dosa silam membuatkan aku rasa tabah dan sabar. Mungkin sakit ni la penghapus dosa aku yg lalu. Kata aku dalam hati utk positifkan diri.

1 feb 2013

Kemuncaknye pun tiba. Time tu aku rasa dah pkul 1 pg la kot. Sakit contraction dtg selang 1 minit. Masa ni la sakit yg aku rasa paling azab skali. Sakit sampai aku dah meneran sendirinya. Aku panggil nurse doc ckp aku dah sakit sgt. Doc bole pulak gi layan patient sebelah dulu. Sbb org sebelah aku tu nak beranak sgt dah. Nasib die beranak cpt. Lepas je dia beranak, baru ada doc lain attend aku.

Doc pun ajar mcm mane nak meneran. Dia kata masa sakit dtg, tarik nafas dalam-dalam lepas tu teran sambil angkat kepala sikit dan tutup mulut ketap bibir. Byk kali jugak aku try nak push. Sampai kene marah ngan nurse sbb tak teran btul-btul. Mana la aku tau kan. Ni la first time. After ntah kali yg berapa ntah, baru la baby dpt keluar.

Masa doc angkat je baby tu kluar, terus hilang rasa sakit aku. Bila aku nmpk baby tu terus air mata ku mengalir dan perkataan pertama yg aku sebut bila tgk dia, Alhamdulillah. Rasa syukur sbb aku dah berjaya melahirkan seorang hamba Allah di dunia ni. Lepas nurse lap sikit baby dia pun angkat letak kat dada aku. Aku tgk baby aku kulit putih sgt pastu mata masih tertutup lg. After a few minutes, nurse pun angkat baby bwk ke nursery dan ade doc lain plak attend aku untuk jahit bawah.

Doc yg jahit bahagian bawah aku ni nmpk mcm doc baru je. Sbb muda lg. Then ade jugak 3 org doc pelatih lg dtg tgk proses jahitan tu. walaupun dah kene bius, tp masih aku bole rase time dorg cucuk jarum tu tau. Tp takdela sakit sgt. Bole tahan lg la. Aku rase byk jugak yg dorg jahit. After stgh jam, jahitan pun siap dan aku dibiarkan rehat.

Pkul 5 pg aku pun tersedar. Ade 2 nurse dtg nak pindahkan aku dr labour room ni ke wad biasa. Bila dah sampai wad la baru suami aku boleh naik dan jumpa aku. Rupanya dia dah pun tgk baby dan dah azan iqamat baby dah pun. Dalam pkul 8 pg baru la nurse dtg hantar baby ke katil aku.

Ok la. Tu la sikit sebyk memori bersalin yg masih aku ingat sampai skrg. Sejujurnya aku agak trauma bila mengenangkan kesakitan yang aku alami. Tapi bila tgk baby, rase tenang dan berbaloi dgn semua pengorbanan yg aku dah lakukan utk lahirkan dia ke dunia ni. Dan kami namakan dia Nurul Naurah bt Rusydi Akmal. Maksudnya 'cahaya bunga'. Ok till da next entry...

Nurul Naurah 1st day





0 comments: