Make Up vs Natural Beauty

4:37 PM ct nasyrah 3 Comments

Perempuan dan make up mmg sinonim. Ade yang suka sgt pakai make up even duk umah pun mesti make up untuk kepuasan diri.Ade jugak yang tak suka bermekap dan lebih selasa dgn muka yang suci dr bahan-bahan kimia yang terkandung dalam alat-alat mekap nih. Nak nak yang suka bermekap tu suka pakai tebal-tebal dgn harapan nak cover bekas jerawat dan cela kat muka segala.

Kalau cakap pasal kebaikan bermake up mmg sume orang tau kot untuk kasi muka naik seri, nampak cantik. Keburukan tu la yang orang-orang pompuan tak nampak sebenarnya. Main bubuh je kat muka kan. Tu la yang jadi mcm-mcm kes tu. Kulit mengelupas la, jadi naik jerawat la, jangkitan kat mata sebab tak cuci make up elok-elok dan pelbagai lg. Sume tu tindak balas kimia terhadap kulit kita. Dan yang paling bahaya ialah penggunaan lipstick. Yang apabila kita termakan, bole menyebabkan kanser.woooo..pi google la kalau nak tau lagi.


Penahkah kita terpikir, ada bape byk pompuan dalam dunia ni yang believes with her own natural beauty. Yes i think there is girls/women out there. Tapi mereka ini mesti la mempunyai tahap keyakinan diri yang tinggi kan. Or maybe dorg ni memang semulajadi ada kulit yang cantik dan muka yang sweet.Tak perlu make up untuk nampak berseri. Maybe jugak mengamalkan pemakanan yang sihat utk kekal cantik ke.

Lepas tu bagi kaum lelaki pulak, ramai yang bila kita tanya pulak rata-rata bersetuju dan menginginkan perempuan with natural beauty. Tak suka yang mekap teba-tebal.Konon je la tu dek non oi! Alih-alih pompuan yang pakai mekap mata smokey eyes, bibir ngan pipi pink tu jugak yang kau igau-igau kan. Itu la ko kata cantik, senang nak tergoda dan digoda.Bila dah kawen, nampak bini takde make up kat muka jgn terperanjat pulak. Haha.

Sebab tu la perempuan ni banyak perabih duit beli alat make up. Nak cantik punya pasal kan. Kalau tak mekap kang, kate muka nmpk sembab la, tak berseri, buruk la dan mcm-mcm lagi. Lagi satu peranan media massa. Media pulak selalu mempertontonkan perempuan yang bermakeup untuk kelihatan cantik dan menawan. Jadi ramai la yang terpengaruh dan tak heran la pelbagai jenama alat kosmetik dan usahawan kosmetik yang semakin banyak dan tubuh bak cendawan selepas hujan dek kerana customernya yang melambak-lambak termasuk la aku.

Bercakap semula pasal natural beauty, bukan semua manusia di muka bumi Allah ni yang dilahirkan bernasib baik berwajah cantik, kulit muka halus mulus. Sume ade kekurangan dan kelebihan. Dan fitrah manusia yang tak pernah puas dgn apa yang dimilikinya menyebabkan dia semakin berusaha untuk menjadi lebih baik, lebih menarik.Natural beauty la menjadi impian setiap wanita. Ada rupa yang cantik tanpa perlu bermake up. Nak sembahyang pun senang, tak yah susah-susah nak remove make up. Pastu pakai balik. Malas tau kekadang.

People say, natural beauty is from within.. tapi sebenarnya macam mane nak menonjolkannya supaya orang tak pandang kita hanya pada zahir semata-mata. Jadi, perlu lah kita mempunyai dan mengamalkan perangai atau sifat yang baik-baik. Sebab kalau muka aje cantik tapi takde budi bahasa pun ape kekdahnye cik oi. Buang karan je. Pekerti yang mulia tu la yang orang akan ingat dan kenang sampai bila-bila.

Jadi ape yang aku cuba katakan disini ialah, alangkahnya bertuahnya jika memiliki natural beauty. Tak perlu pikir nak beli and pakai make up. Jadi tak membazir wang, masa dan tenaga. Alangkah bagusnya kalau kita ni ade keyakinan diri yang tinggi tanpa secalit make up pun dimuka. Kan kan...

But, back to reality, i need make up not to have the perfect face, but just to look better.

time la first time make up gila tebal bagai, bila nak basuh, dah mcm basuh lumpur kat muka dah aku rase.. kenangan time kawen Jun tahun 2010

3 comments:

Never say Goodbye

6:06 PM ct nasyrah 0 Comments


Semalam, ntah mcm mane tgh usha lagu hindustan, ternampak link cerita ni kat youtube Kabhi Alvida Na Kehna yang maksudnya dalam bahasa omputih yang bole difahami Never Say Goodbye. Bukan never say never lagu si bibir..  eh, Bieber tu.


Ok. sambung cerita. Kisahnya pasal percintaan terlarang antara  2 orang yang sudah berkahwin. Di ulang ye yang sudah BERKAHWIN. Dev Saran(Shah Rukh Khan) dan Maya(Rani Mukherji) dua orang ni dah pun berkahwin dgn pasangan semasing iaitu Rhea(Preity Zinta-bini Dev) dan Rishi(Abishek Bhachan-laki Maya). Tetapi, dorang ni berkahwin bukan sebab rasa cinta tetapi sebab rasa suka-suka atau sebagai membalas budi.

Dev and Maya nyanyi-nyanyi kat taman..cantik sgt sinematografi filem ni..from Farah Khan

Plot cerita start bila Dev terserempak dgn Maya kat taman pada hari perkahwinannya. Maya ni tgh pikir-pikir nak kawen ke tak, akhirnya jadi gak kawen ngan Rishi sebab nasihat dari Dev supaya kawen je la walaupun tak ada rasa cinta sebab nanti bila dah kawen cinta tu akan wujud dgn sendirinya terhadap suami dan bila dah kawen tu jgn pula mencari cinta. Dev bagi contoh diri dia sndiri, yang dia kawen ngan bini dia pun sebab dah lama sgt berkawan jadi decide utk kawen. Walaupun sekadar suka-suka, dia tetap bahagia.

After beberapa tahun, Maya ni terserempak ngan Dev dan anaknya dkt stesen keretapi. Dan dari pertemuan itu, dorang akhirnya dapat mengagak tentang perkahwinan dorg yang bermasalah.

Dev ni ada masalah dgn bini dia yang terlalu kuat berkerja while Maya pulak, rase bersalah bila dia tak leh beranak dan tak bole wujud perasaan cinta terhadap laki dia.

Disebabkan semasing ada rase terabai, tak puas hati dan kekosongan jiwa tu, hubungan persahabatan tu lama-lama jadi hubungan cinta pulak. Kan aku dah kata laki pompuan tak leh kawan baik sgt <--rujuk entri ni. 

Dorang bercinta/menjalinkan perhubungan terlarang tanpa pengetahuan spouse semasing. Setelah bermacam-macam tragedi contohnya kantoi ngn mak bapak dorg,akhirnya mereka berasa bersalah sebab curang and decide utk memutuskan hubungan dan mengaku pada pasangan semasing.

Tapi, bukan semudah itu Rhea ngn Rishi nak terima kesalahan yang dorang dah lakukan. Dan 2 pasangan ini akhirnya memutuskan untuk bercerai. Tapi Maya ni tak mo Dev tau yang die dah bercerai dgn Rishi. Dev pun sama.Semasing pakat tipu kata pasangan dorg ok dan maafkan dorg dan hidup bahagia.

3 tahun lamanya semasing hidup sendiri dan tak contact langsung smpai la 1 hari ni, bila Maya dijemput oleh Rishi(ex-hubby la dah) ke majlis kahwin die.(die nak kawen baru la) then terserempak ngan Rhea(ex-bini Dev). Rhea terperanjat la apsal Rishi kawen baru and apsal Maya ni tak kawen ngn Dev? Jadi die bgtau hal sebenar yang dia ngan Dev dah lama cerai apa sume dan suruh Maya pi kejar Dev yang tgh on the way nak gi naik train ke Canada.

Ending cerita ada la aksi Maya pi cari kejar Dev kat train station. Dan Dev ni akhirnya jumpa Maya dan propose die kat situ. Pastu they all lived happily aver after la kot.

Moral of the story ni sebenarnya yang aku nak kupas skit <--amboih ayat!

Pada perasaan aku, masa tgh-tgh cerita, aku jadi geram dan sakit hati sebab dorg dua dah curang dgn pasangan semasing.Ikut hati sgt. Mementingkan cinta yang tulus konon. Walhal pasangan semasing tu tak la teruk sgt dan amat mencintai dorang. Rhea tu cinta super gila ngn Dev, and Rishi tu pun sama pada Maya. Jadi napa Maya ni tak bg peluang dan buka hati pada Rishi. Memang ada la perangai Rishi ni yang tak kena di mata Maya, tapi that is not a reason to find someone else. Dev pun sama, sepatutnya dia memahami Rhea yang berkerja kuat utk menyara keluarga sebab si Dev ni dah penah accident dan patah kaki. Ni tak, salahkan bini keje byk pastu takde masa ngn family. Sedangkan Rhea ni dah mula perasan yg die dah mencapai kejayaan dan nak berubah utk family. Why Dev tak bg peluang??

Tapi kalau tgk dari sudut positifnya dan logik, ape yang terjadi ni mmg ada benarnya. Disebabkan tiada lagi perasaan cinta dan hati yang berasa terlalu kosong dan pada masa yang sama ada seseorang yang lain yang ingin mengisi kekosongan hati tu, maka dengan mudahnya lah seseorang tu bole menerima orang yang lain. Kan...

Lepas tgk cerita ni, baru la aku buka mata sikit tentang hakikat kehidupan berkahwin di dunia ni yang penuh pancaroba.Pelbagai kejadian boleh berlaku di masa hadapan tanpa sikit pun kita pernah terfikir.

Apa yang akan terjadi kalau la bende ni terjadi dalam kehidupan aku. Kalau ada salah sorg dari kami jadi seperti Dev dan Maya. Berlaku curang dalam perkahwinan kerana rasa tak puas hati atau cinta yang sudah pudar antara suami isteri. Apa yang akan dilakukan??

Seandainya aku yang dikhianati, aku ingin jadi mcm Rhea. Jadi seorang ibu tunggal dan teruskan hidup demi anak-anak. Anak-anak la yg akan jadi kekuatan utk terus bekerja dan menjalani hidup seperti biasa.

Dan sekiranya aku yang mengkhianati, aku harap aku ade sebab yang sgt-sgt kukuh sampai aku tergamak nak buat mcm tu. Bukan nak kate aku tak mau jd org yg bersalah, sbb curang tu dah tentu salah kan.Cuma aku ada sebab yang kuat bila ade orang tanya kenapa.

Tapi,naaahh.. aku dah tetap dalam hati aku yang aku TAKKAN curang walau apa pun yang terjadi.

Hati dan diri aku hanyalah utk seseorang bergelar suami...Amin Ya Rabbal Alamin..

p/s:I love shah rukh khan movies..tgk movie ni time keje. nampak sgt la mengularnya kan. haha. peace bos!

0 comments:

Bait lirik lagu

3:22 PM ct nasyrah 1 Comments

Rasenye kan setiap orang mesti penah dengar lagu. Tak kisah la lagu Malaysia ke luar negara ke. Pastu semasing pun mesti ade penyanyi or lagu faveret kan? Begitu jugak la dgn diri aku ini. Lagu faveret sgt la byk kot. Dan selalu berubah-ubah mengikut radio yang menyiarkan lagu baru yang best-best. Tapi kalau bab penyanyi, i mmg suka Siti Nurhaliza.


Hahha..tak peduli la org nak kutuk ke suke ke. Janji aku mmg suka dia. Err.. dr segi personaliti,suara ngan lagu-lagu je la. Bab-bab peribadi mcm suami die, perihal tudung die ke, pakaian ke tu aku tak amik tau. Sebab tu adalah peribadi die. Kite suke yang baik-baik psl die je la kan...haha. Sampaikan aku telah berjaya meng'influence'(ade ke ayat ni?) hubbyku untuk meminati Siti Nurhaliza jugak. Hehe. Jangan memain tau. Si Rusydi tu layan kot semua lagu Siti sambil wat keje.

Tapi kan. Aku ni ade satu perangai lain. Iaitu bila aku dengar satu lagu, mesti aku nak tau and memahami setiap bait-bait lirik yang dinyanyikan. Dan aku bole jadi sgt curios kalau aku tak dapat tangkap amende yang disebutkan oleh penyanyi tu. Dan seperti biasa, aku akan tanya laki aku. Amende die ckp td tu?? Kalau mamat tu pun tak dpt tangkap, aku akan search cepat-cepat kat Google. Geram gile kot tak paham apa die ckp. Bole bikin panas hati. Amende tah kan. Sampai Rusydi dah 'imun' dah dgn perangai merepek aku nih.

Contoh la lagu yang penah aku geram sbb tak dpt tangkap sebutannya.

Lagu Ila Damia feat Joe Flizzo:

Setiap apa yang ku buat
Setiap apa yang ku lakukan
Tidak risau pasal mereka
Walau apa yang terjadi padaku

Haaa..yang aku bold tu klu dgr time die nyanyi mmg tah amende yang die merapu tah. Tak dapat tangkap langsung.

Tu je la contoh 1 lagu yang paling latest aku geram. Lain-lain tak ingat la pulak. Ade banyak.Tapi lupe dah.

Pastu kalau ade lagu-lagu baru yang aku suka dgr, selalunya aku akan google liriknya. Nak tau apa benda yang die ceritakan dalam lagu tu. Pastu dalam kete, bila keluar lagu tu kat radio, cerita la sinopsis lagu tu kat Rusydi. Die dah paham sgt dah. Die layankan aje aku nih. Even aku tau die takde la interested sgt pon. Kannn..

Anyway, ade satu lagu baru ni nak share. 1st time dengar macam sedap jugak melodinya. Dan seperti biasa, bila aku search lirik kat tenet, baru paham lagu ni mempunyai maksud yang tak bape nak bagus untuk anak-anak muda masa kini.. kat bwh ni aku ade tepek video nya. 

Bawa aku pergi - Kaka and Zizan

Kalau kita cuba pahamkan lirik lagu ni kan, seolah-olah nak mengajak anak-anak muda ni kawen lari. Jangan bagi tau mama papa, bawa 'buku merah' tu membawa maksud pasport kot. Amende la lagu mcm ni. Bende-bende tak elok pulak yang diceritanya. Anyway,lagu ni bole tahan la sedapnya. 

Sebenarnya macam-macam cerita yg kita bole tahu melalui lirik lagu nih. And i prefer lagu-lagu zaman dulu punya dari lagu-lagu sekarang. Sebabnya, lagu dulu - dulu liriknya lebih puitis dan bermakna. Kreatif betul penulis lirik lagu ni nak terjemahkan 1 cerita dalam sebuah lagu. 

Jadi ada kebaikan jugak kita memahami lirik lagu so that kita tau amende yang penyanyi tu cuba sampaikan. Maklum je la tak sume lagu-lagu ni bagus utk kita dgr..ok! Renung-renungkan..

p/s: lady gaga punya lagu tu toksah la nak layan sgt..illuminati je jln ceritanya

1 comments:

Ketam oh ketam..

10:28 AM ct nasyrah 1 Comments

Sekarang ni memang tengah tak sihat. Dah 2 hari dah. Semua ni gara-gara makan ketam kat umah my in laws 3 hari lepas.

Sebenarnya aku bukannye tak tau yg aku ni alergik seafood. Paling bahana ketam. Kalau makan yang tak fresh, alamatnya aku akan bersin tak henti and terus sakit tekak (radang tekak) keesokkan harinya.

Tu la. Dalam hati aku ni dah kata jangan makan, nanti alergik. Tapi, telinga kiri aku ni plak ade bisik-bisik, "makan je la ketam tu sedap gile kot! alergik tu lantak la. bole cari ubat". Sengal kan.

Akibatnya, sakit ni la. Srot-srot je hingus dalam hidung kat opis. Sgt la tak best hoke. Semalam, sakit tekak tu lagi la perit. Tak selesa langsung. Dah la teringin gile nak gi karok. Tapi sakit tekak, mmg tak dapek la kan.

Godek-godek internet ni jumpe la sebab nape orang alergi seafood. Rupenye, seafood ni ada some kind of protein yang apabila org makan, sistem imunisasi dalam badan akan ingat protein ni benda asing yang bahaya. So, sistem imun ni akan tersilap dan menyerangnya. Lepas tu, ade la tanda-tanda mcm gatal, ekzema, loya, muntah, dan macam-macam lagi la.

Gi klinik smlm, dokter tanye sakit apa? Aku pun jawab la,"saye sakit tekak sbb alergik ketam". Dokter pun kate.."Haa dah tau alergik nape makan?. Mesti tak tahan kan?". Bagus jugak dokter ni. Tau je nape aku makan jugak. Pastu sebelum balik, siap perli aku lagi, "nanti klu makan ketam, bawak la sini sikit." Saba je la kan. Aku telan aje la ayat perlian beliau.Janji aku dapat ubat utk hilangkan sakit ni.

Ketam, oh ketam, nape la ko sedap tapi aku tak bole makan? Huhu..

p/s:Hilang dah satu nikmat dunia. :((

ketam masak lemak cili api faveret den..
credit: google image

1 comments: