Posts

Showing posts from February, 2012

Make Up vs Natural Beauty

Image
Perempuan dan make up mmg sinonim. Ade yang suka sgt pakai make up even duk umah pun mesti make up untuk kepuasan diri.Ade jugak yang tak suka bermekap dan lebih selasa dgn muka yang suci dr bahan-bahan kimia yang terkandung dalam alat-alat mekap nih. Nak nak yang suka bermekap tu suka pakai tebal-tebal dgn harapan nak cover bekas jerawat dan cela kat muka segala.

Kalau cakap pasal kebaikan bermake up mmg sume orang tau kot untuk kasi muka naik seri, nampak cantik. Keburukan tu la yang orang-orang pompuan tak nampak sebenarnya. Main bubuh je kat muka kan. Tu la yang jadi mcm-mcm kes tu. Kulit mengelupas la, jadi naik jerawat la, jangkitan kat mata sebab tak cuci make up elok-elok dan pelbagai lg. Sume tu tindak balas kimia terhadap kulit kita. Dan yang paling bahaya ialah penggunaan lipstick. Yang apabila kita termakan, bole menyebabkan kanser.woooo..pi google la kalau nak tau lagi.


Penahkah kita terpikir, ada bape byk pompuan dalam dunia ni yang believes with her own natural beauty.…

Never say Goodbye

Image
Semalam, ntah mcm mane tgh usha lagu hindustan, ternampak link cerita ni kat youtube Kabhi Alvida Na Kehna yang maksudnya dalam bahasa omputih yang bole difahami Never Say Goodbye. Bukan never say never lagu si bibir..  eh, Bieber tu.


Ok. sambung cerita. Kisahnya pasal percintaan terlarang antara  2 orang yang sudah berkahwin. Di ulang ye yang sudah BERKAHWIN. Dev Saran(Shah Rukh Khan) dan Maya(Rani Mukherji) dua orang ni dah pun berkahwin dgn pasangan semasing iaitu Rhea(Preity Zinta-bini Dev) dan Rishi(Abishek Bhachan-laki Maya). Tetapi, dorang ni berkahwin bukan sebab rasa cinta tetapi sebab rasa suka-suka atau sebagai membalas budi.

Dev and Maya nyanyi-nyanyi kat taman..cantik sgt sinematografi filem ni..from Farah Khan
Plot cerita start bila Dev terserempak dgn Maya kat taman pada hari perkahwinannya. Maya ni tgh pikir-pikir nak kawen ke tak, akhirnya jadi gak kawen ngan Rishi sebab nasihat dari Dev supaya kawen je la walaupun tak ada rasa cinta sebab nanti bila dah kawen cinta …

Bait lirik lagu

Image
Rasenye kan setiap orang mesti penah dengar lagu. Tak kisah la lagu Malaysia ke luar negara ke. Pastu semasing pun mesti ade penyanyi or lagu faveret kan? Begitu jugak la dgn diri aku ini. Lagu faveret sgt la byk kot. Dan selalu berubah-ubah mengikut radio yang menyiarkan lagu baru yang best-best. Tapi kalau bab penyanyi, i mmg suka Siti Nurhaliza.


Hahha..tak peduli la org nak kutuk ke suke ke. Janji aku mmg suka dia. Err.. dr segi personaliti,suara ngan lagu-lagu je la. Bab-bab peribadi mcm suami die, perihal tudung die ke, pakaian ke tu aku tak amik tau. Sebab tu adalah peribadi die. Kite suke yang baik-baik psl die je la kan...haha. Sampaikan aku telah berjaya meng'influence'(ade ke ayat ni?) hubbyku untuk meminati Siti Nurhaliza jugak. Hehe. Jangan memain tau. Si Rusydi tu layan kot semua lagu Siti sambil wat keje.

Tapi kan. Aku ni ade satu perangai lain. Iaitu bila aku dengar satu lagu, mesti aku nak tau and memahami setiap bait-bait lirik yang dinyanyikan. Dan aku bole j…

Ketam oh ketam..

Image
Sekarang ni memang tengah tak sihat. Dah 2 hari dah. Semua ni gara-gara makan ketam kat umah my in laws 3 hari lepas.

Sebenarnya aku bukannye tak tau yg aku ni alergik seafood. Paling bahana ketam. Kalau makan yang tak fresh, alamatnya aku akan bersin tak henti and terus sakit tekak (radang tekak) keesokkan harinya.

Tu la. Dalam hati aku ni dah kata jangan makan, nanti alergik. Tapi, telinga kiri aku ni plak ade bisik-bisik, "makan je la ketam tu sedap gile kot! alergik tu lantak la. bole cari ubat". Sengal kan.

Akibatnya, sakit ni la. Srot-srot je hingus dalam hidung kat opis. Sgt la tak best hoke. Semalam, sakit tekak tu lagi la perit. Tak selesa langsung. Dah la teringin gile nak gi karok. Tapi sakit tekak, mmg tak dapek la kan.

Godek-godek internet ni jumpe la sebab nape orang alergi seafood. Rupenye, seafood ni ada some kind of protein yang apabila org makan, sistem imunisasi dalam badan akan ingat protein ni benda asing yang bahaya. So, sistem imun ni akan tersilap dan…