Posts

Showing posts from December, 2015

'Tune'kan diri jadi muda remaja

Image
Bila dah kawan-kawan opis ramai yang masih muda bujang belaka ni, aku pun kena jugak la tune diri aku untuk kembali berpikiran seperti muda mudi bujang jugak.
Aittt.. bukan maksudnya nak kena berpura-pura bujang balik dan carik boypren ke skandal ke apa eh. Cuma kena memahami jiwa dorang. In order ko boleh masuk join conversation dengan diorang nih.
Cerita bermula apabila salah sorang opismate start cerita tentang tunang beliau. Kisah-kisah cinta yang happy dan jugak kisah sedih sebab bergaduh dengan tunang. Lalu mengingatkan aku tentang pengalaman aku jugak masa zaman dulu-dulu sebelum kawen. Lepas cerita pasal bergaduh, cerita pulak pasal ade orang lain minat la, ade crush kat someone else la.
Crush with someone else. Hmmm... Lama dah eh.  Tak ada perasaaan itu.  Aku pun dah lupa macam mana. Tapi yang aku tau perasaan tu memang seronok. Tiap-tiap hari teringatkan si dia, rasa macam ada satu semangat dalam diri. Berkobar-kobar nak tengok dia. Walaupun di kejauhan.  Last aku ingat ade…

Pesanan untuk suami isteri

Image
Pernah tak sebagai suami, anda tetiba Allah turunkan kesulitan yang tidak pernah masuk dek akal anda. Dari satu ke satu di timpanya. Cuba check isteri anda bagaimana. Cuba cari contoh kawan-kawan, saudara mara yang berjaya. Macam2 lah kejayaan. Cuba tanya isteri dia macamana mereka di treat oleh the husband.

Selalu dok nasihatkan adik-adik lelaki sendiri, dan sahabat2 kolej, sekolah, bekas tempat kerja di telegram dan whatsapp - isteri yang pendiam, tidak banyak meminta, tidak banyak complain, belakang awak dia menangis mengadu pada Allah SWT biasanya. Awak balik takkan nampak mata dia bengkak menangis ke. Dia senyum.
Dia punya relationship dengan Allah tu kuat biasanya. Dia hanya tahu meminta pada Allah SWT sahaja.

Pernah tak...

Bila kete tetiba rosak
- ce evaluate balik, ada tak pernah kita lupakan isteri dan guna kereta dan lupakan dia - hatta nak membeli prepaid top up sekalipun, ada tak bagitau dia, ada tak tanya dia nak apa2 ke kita keluar tu?

Bila projek kita tak jalan
- ce ev…