'Tune'kan diri jadi muda remaja

6:08 PM ct nasyrah 0 Comments

Bila dah kawan-kawan opis ramai yang masih muda bujang belaka ni, aku pun kena jugak la tune diri aku untuk kembali berpikiran seperti muda mudi bujang jugak.
Aittt.. bukan maksudnya nak kena berpura-pura bujang balik dan carik boypren ke skandal ke apa eh.
Cuma kena memahami jiwa dorang.
In order ko boleh masuk join conversation dengan diorang nih.

Cerita bermula apabila salah sorang opismate start cerita tentang tunang beliau.
Kisah-kisah cinta yang happy dan jugak kisah sedih sebab bergaduh dengan tunang.
Lalu mengingatkan aku tentang pengalaman aku jugak masa zaman dulu-dulu sebelum kawen.
Lepas cerita pasal bergaduh, cerita pulak pasal ade orang lain minat la, ade crush kat someone else la.

Crush with someone else.
Hmmm...
Lama dah eh. 
Tak ada perasaaan itu. 
Aku pun dah lupa macam mana.
Tapi yang aku tau perasaan tu memang seronok.
Tiap-tiap hari teringatkan si dia, rasa macam ada satu semangat dalam diri.
Berkobar-kobar nak tengok dia.
Walaupun di kejauhan. 
Last aku ingat ade perasaan ni time sekolah kot.
10 tahun lebih jugak la adanya.
Hahaha.

Tapi bila adik-adik atau kengkawan yang masih baru nak mencari cinta ataupun masih dalam in relationship ni ada masalah, terkenang pulak diri aku.
Terkenang macam-macam peristiwa suka duka yang aku alami dulu.
Zaman bercinta yang penuh pancaroba.
Haha. Hiperbola sangat la tu pancaroba bagai.
Memang ye pun weh.

Selalu bila dorang ni mengadu masalah dengan aku, soalan pertama  yang pasti aku tanya.
"Dah bape lama korang kenal?"
Kalau setakat baru beberapa bulan, aku akan bagi advice macam ni.
"Biasala tu, 1-3 tahun pertama perkenalan, memang akan berlaku banyak kali pergaduhan. 
Sebab apa kena bergaduh?
Sebabnya, tahun pertama tu tahun untuk mengenal hati budi.
Kalau tak bergaduh, kita takkan kenal apa yang si dia suka atau benci.
Same goes to him/her.
Dia takkan tau apa yang ko suka atau tak suka.
Dan sebenarnya bergaduh tu akan membuatkan korang belajar sesuatu perkara selepas itu.
Tentang what is do and don't.
Manusia kan.
Standard la.
Belajar dari kesilapan.
Jadi lepas ni, pasangan korang tau la apa yang kita suka atau tidak.
Dan semasing pun belajar macam mana nak handle sesuatu isu atau masalah atau perbezaan pendapat.

Dan selalunya bila bergaduh, kena salah seorang tu beralah.
Ini mesti.
Sebabnya?
Kalau dua-dua pun ego melangit, memang tak lama la hubungan tu.
Siapa yang minta maaf dulu, bukan bermaksud kalah, tapi dialah pemenang.
Pemenang kerana berjaya melawan ego dan kemarahan.
Yang penting, hati semasing kena kuat untuk terus bersama.

Jadi kalau bergaduh tu janganlah lama-lama.
Kalau belum kawen, memang la boleh merajuk tak nak angkat call atau tak jawab sms/whatsapp bagai.
Dah kawen sok?
Nak sorok ke merajuk kat mana?
Balik-balik jumpa dia jugak.
Haha.

Tu pasal la sekarang, bila dah kawen dan beranak pinak ni, lama dah tak bergaduh panjang.
Sikit-sikit tu adatla kan.
Sedangkan lidah lagi tergigit orang tua kata.
Tapi, tak lama.
Sebab bergaduh benda remeh.
Malas nak pikir.
Sebab terlalu banyak benda lain yang lebih penting nak pikir.
Iaitu namanya tanggungjawab.

Dan sekarang jugak, perasaan tersuka tanpa sengaja tu memang dah takda la.
Hati ni aku rasa dah penuh.
Penuh dengan rasa cinta terhadap suami.
Penuh dengan rasa sayang terhadap anak-anak.
Adik beradik dan ibu bapa serta mertua yang berada di sekelilingku.
Takda lagi kekosongan yang perlu diisi.
Mungkin tu la sebabnya walau pelbagai orang yang aku jumpa, takde rasa apa.
Hensem dan tampan atau romantik macam mana pun la kan.
Kalau tak mencari, takkan la berjumpa pulak kan?

Apa-apapun kita berbalik je kepada konsep S.Y.U.K.U.R.













0 comments: