Transition to adulthood

3:24 PM ct nasyrah 0 Comments




Sebenarnya dah lama terpikir tentang hal ni.
Tentang interest atau kesukaan aku yang telah berubah sedikit demi sedikit seiring dengan pertambahan umur.
Kesukaan tu meliputi pelbagai sudut.

Contoh pertama: Jenis lagu

Aku pun tak tau la entah bila aku tetiba minat lagu rock kapak.
Lagu rock zaman search, wings, iklim.
Walhal masa umur aku di zaman belasan tahun dan awal 20an, aku cukup benci rock kapak.
Masa tu aku suka lagu-lagu terkini.
Lagu yang tengah in trend macam britney spears, siti nurhaliza, linkin park, maroon5 dan lagu-lagu zaman 2000 la.

Sekarang ni, lebih pelik, aku suka lagu-lagu lama.
Contohnya lagu keroncong, irama tradisional, lagu zaman 70an,80an,90an.
Penyanyi pun aku minat orang lama macam P Ramlee, Saloma, M Nasir, Ahmad Jais, Ramlah Ram, Sharifah Aini. Haha.
Tapi Siti Nurhaliza tu memang tak boleh tak minat la.
Sampai bila-bila pun akan minat dia kot.
Aku rasa aku lebih suka lagu-lagu yang mempunyai nilai estetika, lagu yang ringan dan tenang je bila dengar.
Macam lagu M Nasir tu sebenarnya penuh dengan cerita kisah Nabi dan ketuhanan sebenarnya.
Lagu tradisional macam ghazal, keroncong pun aku layan sekarang ni.
Sebab feeling relax and mendayu je.

Contoh kedua: Perasaan sabar dan lebih positif

Semakin bertambah umur, aku rasa macam-macam pengalaman yang aku lalui.
Apa-apa je lah. perkahwinan, hubungan suami isteri, jadi ibu bapa, jadi pekerja, jadi pelajar.
Semua tu mengajar aku tentang banyak perkara.
The do's and don'ts.
Macam mana nak handle sesuatu situasi sukar semasa zaman belajar dan bekerja.
Menghadapi emosi bila dalam suatu perhubungan antara 2 insan.
haa Chewaahh.
Belajar bersabar bila dah ada anak-anak.
Kalau dulu tahap kesabaran boleh 50%.
Tapi ada anak-anak dan suami ke'up' lagi tahap kesabaran tu jadi 200%.
Dan semakin bertambah umur juga menyebabkan aku dapat berfikir lebih rasional and positif dalam menghadapi rencah kehidupan.

Contoh ketiga: Kesukaan dengan pinggan mangkuk, periuk, perkakas dapur dan tupperware

Ini lagi la pelik.
Masa kecik-kecik dulu aku tak paham kenapa umi aku suka sangat beli pinggan mangkuk. Masalahnya beli banyak-banyak yang cantik-cantik tu bukannya pakai pun.
Susun la lawa-lawa dalam almari tu.
Buat hiasan.
Yang pakai guna hari-hari ni la yang jenis plastik atau yang biasa-biasa je.
Kalau nak guna pinggan cantik-cantik ni tunggu la ade orang datang umah ke.
Aku ingat nak menunjuk-nunjuk.
Rupanya nak ikut sunnah Rasullah SAW.
Adab nak memuliakan tetamu.
Tetamu tu kan datang membawa rezeki dan kebaikan.
And paling ultimate, aku penah berangan nak ade macam-macam jenis periuk.
Periuk kukus la.
Periuk menggoreng la.
Periuk ajaib la.
Haha adoi.
Masaknyaaa haromm..nan hado!

Contoh keempat: Cara bercakap dan bersosial

Aku perasan la sejak akhir-akhir ni.
Aku semacam tak reti nak 'in' dengan budak-budak kat opis yang kebanyakkannya muda dari aku.
Walaupun aku budak baru, tapi yang dah lama keje kat sini masih muda mudi lagi.
Ada yang fresh grad dan dalam setahun dua berkerja.
Jadi, cara nak berborak dengan dorang-dorang ni lain.
Muda kan.
Fikiran dorang lain.
Aktiviti yang dorang join pun lain.
Aktiviti orang bujang.
Acaner la aku nak ikut.
Dan akhirnya aku rasa cam bosan berborak dengan dorang sebab rasa cam takde input yang dorang nak sampaikan yang membolehkan kita sambung cerita.
Alih alih aku lak bercerita macam-macam.
Lepas tu dorang cam dengar dan diam.
Macam orang baru tau pasal benda nih kan.
Ye la.
Aku mesti la bercerita ikut pengalaman aku.
Nanti karang aku termasuk bab-bab parenting ke, bab politik ke ape dah dorang jadi diam tak tau nak reply.
Camne lak aku yang nak kena pikir cam budak-budak?
Dan paling 'akward' moment bila budak-budak muda bujang nih dorang bercakap psl sex and perkara lucah.
And aku jadi 'akward' bila dorang gelak gila-gila cakap or buat lawak pasal benda lucah.
Aku nak gelak sama pun gelak tak ikhlas je la.
Kih kih.
Tapi aku dalam hati paham la.
Orang bujang kan.
Belum kawen, kalau cakap pasal benda tu seronok sangat la dorang.
Cuba dah kawen sok.
Takde benda dah pun.
Rasa biasa je.
Ye la. Benda tu kan fitrah kehidupan manusia kan.

So, aku jadi kurang berborak skit la kat opis.
Aku cam lebih suka menyendiri je.
Lantak la ape dorang nak pikir.

Hmm. Tu la kot aku rasa ape yang terasa sekarang.
Nanti dah masuk 3 series camne la pulak ye.
Mungkin aku akan lebih open minded?
Atau pun lebih pandai membuat keputusan yang lebih berat.
Arghhh..








0 comments: