Restoran Amber Chinese Muslim Review

Pintu masuk restoren

Sapa nak rasa Mee Tarik yang super sedap?
Haa boleh pegi sini.
Rekomended!

Suatu hari En.Dd kasi link FB restoran baru bukak dekat area rumah kteorang.
Hari-hari dia lalu jalan tu nampak la bangunan Nexus tu.
Lepas tu kat cermin dia nampak la nama Restoran ni.
Dia pun carik kat tenet jumpa la pasal Restoran Amber ni.
Baru tau rupanya restoran chinese muslim.

Kebetulan hari tu aku tak keje.
Cuti emergency since my baby Ilyas tak sihat.
Lepas gi beli ubat dia kat farmasi, dah masuk time lunch.
En.Dd pun bawak kteorang datang restoren ni nak rasa makanan dia.

Memandangkan aku datang time weekdays, so parking banyak la dalam bangunan Nexus ni.
Sampai je kat situ kat pintu masuk dia nampak ada tulisan bahasa cina.
Dari luar macam typical restoren cina biasa je.
Tapi dah tulis chinese muslim so halal la.

Masuk je dalam, tengok ruang restoran huii besar ok.
Memanjang sampai ke hujung.
Susun atur dia simple, nice and cosy.
Restoran baru kan. So memang cantik la.



Kami pun duduk di salah satu meja yang ade berdekatan dengan pintu.
Memandangkan itu je meja yang masih kosong.
Lain-lain penuh dah dengan orang yang datang.
Maklum je la time lunch.
Terus je sorang pelayan datang hantar menu.



Before aku datang sini, dah ade usha-usha menu dia kat tenet.
En.Dd cakap makanan ni dari China Utara.
Kat sana memang sejuk.
Jadi mostly makanan dia ialah daging kambing atau lembu yang masak cili.
Daging dengan cili kan memberi kesan panas dalam badan.
Sebab tu la kot makanan dia mostly ada masak cili.
Merah-merah je warna makanan.
Haha.
Tapi ade je sup yang tak pedas.
So boleh la kalau nak bawak budak-budak makan kat sini jugak.

Aku dah memang aim nak makan mee tarik.
And pada masa yang sama nak rasa kebab daging dia jugak.
Kebab daging dorang yang rupa macam sate tu.
Kita nampak macam sate daging.
Tapi dalam menu dorang bubuh nama kebab.
Lantak la.
Bukak menu jumpa set mee tarik ni.
Siap ade kebab daging skali.
So dah pun mencapai matlamat aku nak rasa dua-dua.
Dan aku pun order set yang ni dengan air jagung.

En.Dd plak order mee tarik daging cincang dengan air tembikai.
Pastu dia add on dengan kebab kambing.
Faverat dia la tu.
Daging kambing.

Makanan kteorang sampai dalam lebih kurang 10-15 minit la.
Tak de la lama sangat menunggu pun.
En.Dd bagi aku rasa dulu mee tarik tu.


Kiri: mee tarik daging. Kanan: mee tarik daging cincang

Fuhhhh...sedapnyaaaa.
Mee dia lembut sangat.
Kuah plak terasa rasa daging.
Masin dan penuh rasa macam daun bawang ke sup ke macam tu lah.
Kena la dengan tekak aku.
Sampai aku hirup-hirup kuah dia.
Portion banyak tapi tak muak pun.

Yang aku punya mee tarik daging.
Ada la dalam beberapa slice daging dalam tu.
En.Dd punya mee tarik daging cincang.
Yang itu lagi la super sedap!
Aku punya pedas skit.
Yang En.Dd punya tak pedas.


Kiri: Air jagung dan tembikai

Dalam aku punya set ada kebab ayam kot.
Sebab nampak daging dia cam kaler putih.
Kebab tu bagi aku penuh rasa rempah dengan bijan.
Pedas sikit dan masin.
Tapi sedap la.
Boleh tahan.
Kebab daging pun rasa rempah yang sama.
Lembut jugak. Tak liat.
Cuma portion dia kecik untuk satu cucuk tu.

Harga?
Berpatutan.
Semangkuk mee tarik ni harga dia dalam RM8 lebih la. Plus gst.
Kebab daging tu 1 cucuk RM2 ringgit.
Air pun murah je.
Jus tembikai tu RM5 dengan jus jagung tu RM4.80 tapi gelas dia besar ok.
Puas minum.
Air dia pun actually banyak pilihan teh.
Teh jasmine la, teh herba cina, teh itu ini ape pun aku tak pasti sebab tak penah rasa.
So play safe order je jus buah.
Haha.

Total kteorang punya bil hari tu dalam around Rm45 ringgit.
Ok la kan.
Ade banyak lg pilihan makanan lain.
Macam lauk daging masak cili, tofu, sayur, sup, ayam ada, ikan pun ada.
Harga pun tak mahal sangat.
Tak sampai ratus-ratus pun lah sepinggan.

Ada private room jugak kat sini kalau nak bawak family ramai-ramai.
Tapi kena call book dulu la kot.

Sapa-sapa peminat makanan chinese boleh la pegi sini.
Rasa sendiri masakan dari China Utara.
Pedas masin dan diorang olah skit untuk sesuaikan dengan tekak orang Mesia nih.

Cek it out la kat FB dorang Amber Chinese Muslin Restaurant

Amber Chinese Muslim Restaurant
Address: Unit - 1-14, Level 1, Nexus No. 7, Jalan Kerinchi, 59200 Kuala Lumpur, MalaysiaOpen hours: Mon-Sun:10:30-22:30
We served Halal Chinese Cuisine origin from China.Tel: 1-800-22-6060 / 03-2242 1010

Comments

Popular posts from this blog

Chilled Oreo Cheesecake resipi - Tak perlu bakar! masuk peti sejuk je

Tersumbat telinga dan hidung lah pulak dah (sinusitis)

Alhamdulillah..Allah makbulkan jua doaku