Tips penjagaan wanita dan anak dara dari nurse KKIA

3:36 PM ct nasyrah 4 Comments

Masa check up Naurah yang lepas kat KKIA(Klinik Kesihatan Ibu Anak), nurse tu tanya dah buat ujian Pap Smear? Aku cakap tahun ni belum lagi. So, dia pun ajak buat hari tu jugak.

Mesti ramai tau dah ape ujian Pap Smear kan?? Zaman nenek mak-mak kita dulu takde sgt ujian ni. Maklum je lah orang dulu kan hidup secara sihat. Tak macam kita la ni, lifestyle tak bape nak sihat, sebab tu la banyak penyakit muncul. Haha..padan muka aku.

Ok. Berbalik pada cerita masa ujian Pap Smear, nurse yang attend aku kali ni mcm garang sikit. tapi best jugak sebab dia banyak kasi tips-tips pasal anak la, pasal wanita..

Pasal wanita. Ok. Ini penting. Sebelum dia nak start buat ujian tu, dia ajar aku mcm mana nak cek payudara dulu. Cek if ada ketulan atau bengkak di sekitar payudara tu. Lepas tu dia cakap pasal ni, meruang. Haaaa apa benda meruang?? Baca yg aku copy paste kat bawah ni..


Rawatan Meruang  

Dilakukan setiap kali berhadas besar. Samada selepas haid, kedatangan nifas atau selepas bersenggama dengan suami.

Bidan2 terdahulu sangat menitikberatkan kemantapan dan kebersihan faraj setiap kali habis tempoh berpantang kerana:


  • 1. Mengelakkan keluarnya bau bangkai dari faraj akibat kotoran darah nifas yg tertinggal.
  • 2. Mencegah dari keputihan
  • 3. Salah satu usaha mencegah dari penyakit kelamin kerana jangkitan atau penyakit puan seperti cyst, fibroid, polip mahupun kanser pangkal rahim.
  • 4. Memantapkan tiang seri kenikmatan suami isteri. Kesihatan rahim dapat dipelihara jika kebersihan dijaga rapi.


POSISI MERUANG
Gaya mcm ni pun boleh. Angkat satu kaki ke atas


  • 1. Duduk di atas toilet bowl
  • 2. Mencangkung dengan 1 lutut ke bawah
  • 3. Berdiri dengan 1 kaki di angkat atas toilet bowl


CARA MERUANG


Kira ruas jari. Wanita dh berkahwin kena jolok jari smpai ruas ke 3. Anak daro...sampai aras 1 sudah.....jgn melobih2. Pocah daro lak kang.

  • 1. Bersihkan jari dengan pencuci tangan. 
  • 2. Masukkan jari sedalam mungkin (sehingga ruas ke 3 jari-lihat gambar) sambil rilekkan paha , perut dan bahagian ari2. Jika anak dara...memadai jika masukkan jari sehingga ruas pertama shj.
  • 3. Korek dicelah2 dinding dalam faraj. Kalian akan rasa bahagian menggerutu.


Pusing dan korek keluar segala lendir, keputihan, lebihan darah atau sisa mani. Melalui proses ini...kalian akan dapat merasa "kemantapan" tiang seri. Jika bahagian dinding dalam terasa keras menggerutu seperti gigi...maka ia bermaksud faraj anda sangat2 memuaskan hati suami. Jika faraj anda terasa longgar, tiada gigi dan berlecak....maksudnya faraj anda tidak rapi.

Selepas dikorek, bilas sehingga bersih. Ini juga merupakan cara2 untuk berhadas besar bagi wanita. Jika ada lagi darah selepas diruang farajnya beberapa kali... wanita itu tidak wajib solat. Dan bagi yg nak jaga extra dalaman faraj...lepas dah meruang...bilas dan lap kering....meruang lagi sekali dengan minyak berubat herba. Lakukan setiap pagi dan malam sebelum tidur. Selamat mencuba!

credit siti aishah confinement


Pesanan terakhir nurse sebelum aku balik.

"Kita orang perempuan ni banyak nak jaga. Serba serbi kena jaga tau..Ingat tu".

4 comments:

  1. Allah.. X berani nya nk buat! Errkk.. Nk try tp mcm ragu2 pulak.. Anyway thanks for sharing Nasyrah..

    ReplyDelete
  2. Erkkk.. Takutlah anak dara nak buat mcm tu, jari mcm besar je nak buat meruang mcm tu.. Huhu..

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. erm meruang ni kite kne msok kan jari dekat tmpt kelua air kencing tu atau pon tmpt kelua darah haid

      Delete