Duhai para suami

4:58 PM ct nasyrah 0 Comments


Duhai suami,
Peluklah isterimu disaat dia menangis...
Bila isterimu menangis dihadapanmu, tak peduli apapun sebabnya, peluklah dia, biarpun dia menolak, tetap peluklah dengan erat...
Menangis di atas meja selamanya tidak akan pernah terasa lebih nyaman dan damai selain menangis dalam pelukkanmu..!!

Bila isteri mengatakan tentang kesalahanmu,tolong jangan selalu mengatakan dia cerewet, itu semua kerana dia peduli padamu..!!

Bila isteri sedang kesal dan mengabaikanmu, jangan juga ikut tidak peduli, ini adalah tentangan bagi kalian, saatnya kamu membuang egomu..!!

Bila isteri tidak mahu mendengarkan dan berbalik badan berjalan meninggalkanmu,kejarlah dia,
Bila kau sungguh mencintainya, apakah kau sanggup meninggalkannya sendirian..??

Bila isterimu berkata "kamu pergi saja" aku tidak mahu memperdulikanmu'' jangan percaya begitu saja, mungkin itu hanya dibibir saja,sedang hatinya tidaklah demikian, sebenarnya itu adalah saat dimana dia paling memerlukanmu..!!

Bila isterimu marah, suasana hatinya sedang tidak elok dan tidak mau makan, jangan bertanya mahu makan apa, dia pasti berkata tidak mahu semuanya.

Belikanlah makanan kesukaannya, tunggu suasana hatinya membaik dan berikan pada dia, jangan menggunakan ancaman bahwa kamu juga tidak mau makan..!!

Hargai isterimu, tidak perlu berpikir terlalu rumit, apa yang wanita mau selalu sederhana selamanya..!!
Terkadang, berkompromi bukanlah bererti mengaku kalah, itu adalah suatu sikap memahami..!!

Memaafkan bukan bererti lemah, melainkan sebuah kepedulian dan menghargai..

copy.edit.paste

0 comments:

Mengomel

3:02 PM ct nasyrah 0 Comments

Dah lama tak rasa rileks.
Setiap hari rasa macam berlumba.

Lumba lari laju.
Tekejar-kejar sampai tak cukup nafas.
Cuma opponent tu tak nampak. 
Tapi dapat dirasa kehadirannya.
Itu la dia masa.
Aku tiap-tiap hari berlumba dgn masa.

Semua benda nak siap.
Semua benda nak kena buat.
Itu ini. Banyak pulak tu.

Lepas tu bila tak dapat buat. Frust.
Rasa down. 
Rasa tak boleh.
Rasa nak give up.

Nak ngadu. 
Tapi tak tau la sape boleh tolong selesaikan.
Nak berenti.
Tapi pelbagai alasan akan muncul.


Penat la. Rasa letih. 
Tapi tak boleh berhenti.
Sebab dah mulakannya. 
Malu kalau give up.
Malu kalau tak boleh.
Abis camna??

Bila la ini semua nak berakhir...








0 comments:

To recharged myself at office

12:29 PM ct nasyrah 0 Comments

Kerja ku di opis sebagai programmer mmg hampir sepanjang masa kene duduk menghadap komputer. Sampai panas kerusi ni tau. Tu jugak la punca-punca senang nak ternak lemak. :p.   Bila dah lama sgt menghadap komputer tu mesti lama-lama konsentrasi pun hilang. Jadi browser pun mula la "terbukak" webpage lain seperti facebook, youtube, dan segala macam yg lain.

Dah la bertimbun, membosankan pulak. Especially bila nak kene wat research kat internet ke. Kompem tetido punya. Haha.

Jadi macam mane ni? Camne nak kasi sentiasa energetic tanpa tetido??

Haa..aku punya style mcm ni:

1. Bukak youtube. Pasang lagu mane2 ikut suka. Pastu karoke la sorang-sorang. Nyanyi dalam hati. Kadang-kadang2 tu terlepas jugak kluar suara kat mulut. Haha nasib la kau org sebelah!

2. Bukak facebook. Firstly tekan home. Browse sampai post yg last dah dibaca. Lepas tu tekan nama sendiri. Then bukan photos yg ade gambar Naurah. Tengok berapa like n baca comments. Sengih sorg cam kerang busuk. Then back to work.

3. Blogwalking. Bukak list blog yg ku follow. Baca kalau menarik. Kalau tak best post, cari link2 yg kat blog dorg tu yg ade tajuk ala2 best. Klik dan baca.

4.  Kacau org sebelah  dengan memulakan cerita/ gosip yang seronok untuk dibincangkan bersama. Dan semasa orang sebelah sgt seronok bercerita, kita pun balik semula sambung keje. Keh keh..




0 comments: