Is she looks like me?

10:34 PM ct nasyrah 2 Comments

Akibat keterujaan ibu bapa baby in my belly ni, jadi aku and hubby dah selamat untuk pertama kalinya tgk muka baby by scan 3D/4D kat klinik hari tu. Thanks to my lovely friend Rabiatul sebab inform psl tempat scan ni. Agak murah la harga dia berbanding hospital/klinik yang lain. Boleh refer sini kalau nak tgk tempat dia.Yang aku buat hari tu pun cost around RM100 je kat klinik Fauziah, Ampang.

 Me on the left-Nov 1987 and baby-Dec 2012 on the right


Cuba lihat perbandingan gambar diatas. Hehe..adakah baby nampak seperti diriku?? Abis la jeles bapaknye kalau lahir sebijik rupa macam maknya. Nak-nak tang hidung. Copy cat abisss..Memang anak umi ni. 

Tak saba rasanya nak tgk dia lahir ke dunia ni. Walaupun aku rase sgt takut untuk beranak. Tapi, bila perut semakin membesar memang terasa kepayahannya. Takpe la. Ni la namanya pengorbanan kann..

Duhai anak, umi dan abah harap dikau akan menjadi anak yang solehah, sihat dan sempurna serta berguna di masa hadapan kelak. 

Ya Allah, jadikan aku dan suamiku suami isteri yang soleh dan solehah dan ibu bapa yang mithali untuk anak-anak kami. Amin Ya Rabbal Alamin..


2 comments:

Big Bad Wolf Book Sale..murahnyaa buku!

12:56 PM ct nasyrah 1 Comments

Dah berapa tahun dah book sale ni ade kat Malaysia. Baru sekarang la berpeluang nak pergi. Itu pun mula-mula kak ipar yang ajak husband aku pegi. Bukan pegi siang-siang tau. Nak pegi pukul 3 pagi. Sebab book sale ni time weekend dorang bukak 24 hours.

Sebabnya kak ipar ni ade anak kecik. So susah nak bawak dorang. Kalau nak pegi, kene tunggu dorang  tido la dulu. Tapi, last-last kak ipar aku tu tak jadi jugak nak pegi. Sebab anak die awal-awal dah meragam pulak. So, aku and hubby decide nak gi awal sikit. Pkul 11mlm cam tu la gerak gi Mines Convention center.

Sampai sana dalam 11.40mlm. Orang ramai jugak. Tapi tak la seramai time siang kot. Ade aku dgr cerita klu pegi siang, time byr kene beratur sampai 2 jam. Memang sgt la ramainyaaa.. But time malam mcm ni bilangan orang yang datang ok la. Tade la sampai kene beratur panjang untuk byr. And tak la crowded sgt. Itu adalah bagus. Senang sikit den nak usha-usha buku yang melambak tu.

Masuk je dalam hall tu, mmg rase seronok sgt sebab byk gila buku! Pastu lagi syok sebab harga sume murah nak mampus! Hahha..bygkan la buku klu kat MPH tu dalam RM100+ bole dapat dalam harga RM12-40. Tak ke rase cam wengg jap.

Aku terus lupa diri. Dah tak pikir la aku ni membawa baby dalam perut yg seberat 1.5kg + air ketuban + uri yg tah bape kilo tu dan membelek2 novel yang sgt byk dan setiap satunye berharga RM8. Kalau kat bookstore biase paling koman pun mesti RM30 punya. Ni, sume RM8. Pening gak aku. Sampai sakit belakang jugak la berdiri jalan lama sgt. Last-last aku dah terduduk kat tepi-tepi buku tu tak larat. Heheheh..

Laki aku pulak, tak minat novel. Dia split ngan aku gi area design sana. Dia nak cari buku untuk reference in designing booth, design business card la, logo, photography and tah apa-apa lagi la. Sedar tak sedar dah 3 jam lebih jugak la kteorang dalam hall tu. Bila kiteorang jumpa balik, tgk laki aku punya buku lagi byk dr aku punya. Pastu buku dia tebal, berat dan besar lagi. Aku just amik novel dalam 3-4 buah je la. Lain-lain cam buku psl sains, bio ade jugak la aku rembat. Mane la tau nanti anak aku nak baca. Hehe..bole la aku cerita kat dia psl bio ke, proses-proses yg berlaku dalam badan kita ke...haa maklum je la mak dia budak bio. Bapak dia klu aku cerita psl bio, terus die ternganga tak paham. Letih explain.

Around 3.30am, kteorang pun gi kaunter byr. Ade la berabis dalam Rm180+. But i think it is worth it because to get this amount of books with that amount of money kat bookstore mmg impossible la. Mendap jugak la kete viva laki i hangkut buku-buku ni bawak balik. Berat woooo..

Ok. Layanz gambar-gambar taken by my hubby...

ni la yg sempat dirembat selama 3 jam lebih dr pukul 12am to 3.30am



 pilih..jangan tak pilih..murah-murah. mcm beli lauk kat pasar malam je..


1 comments:

Welcome third trimester!

9:27 PM ct nasyrah 1 Comments

Yeay..skrg my baby already 29 weeks old. Welcome third trimester!

Macam-macam perasaan timbul skrg.

Takut ade, seram, suka, happy dah nak tgk baby, risau pun ada sebab masa ni dah sarat and anytime je dah bole beranak.

Sekarang  ni pun baby dah banyak sgt bergerak and sesekali bila terasa dia menendang tu mmg kuat. Nampak perut aku mcm terbonjol-bonjol bila die buat summersault ke tendang ke. Haha. Mesti after beranak nanti aku akan miss this moment.

Pastu nurse kat KKIA pun dah suruh aku start untuk catat pergerakan baby. Mula pukul  9 pagi sampai 9 malam, aku akan catat berapa kali baby ni bergerak sampai sepuluh pergerakan. And catat masa untuk pergerakan yang kesepuluh.

This is crucial because, mommy to be kene pantau pergerakan baby tu samada dia masih sihat ke atau ade masalah klu tetiba pergerakan dia slow sgt or terlalu aktif. Kalau slow sgt ade kemungkinan baby dalam perut terbelit tali pusat ke or terlalu aktif maybe sbb dia lemas ke ape.

Tapi tu la. Kadang-kadang susah jugak nak kira kalau kita tgh sibuk ke ape. Macam attend kenduri ke, keluar jalan-jalan ke. Tak perasan baby bergerak kan. Kalau aku kat opis sng la nak pantau. Duduk je mengadap lappy. Tapi walau macam mane pun, kene jugak la alert la if baby kurang bergerak.

Setakat ni my baby, pergerakan die consistent, setiap setgh jam or sejam die akan bergerak. So, kalau tetibe die tak gerak in one hour camtu, aku akan kejutkan die. Tepuk-tepuk sikit perut ni sambil panggil dia or bg die dgr zikir pakai headphone ke kan. Just to make sure she is still there inside my belly.

carta pergerakan baby dalam buku pink

Perubahan lain, kaki aku ade la bengkak sikit. Water retention or nama lain edema. Biasa la tu kena kat ibu mengandung. Tapi tak bole ambik ringan jugak. Sebab rasa tak selesa. Lagi-lagi nak pakai kasut. Jadi sempit tak muat. So, malam-malam aku pun ngurut la kaki ni guna losyen and letak kaki tinggi sikit bila nak tido. Susah jugak tau. Sebab tido dah la kene mengiring, pastu nak letak kaki atas bantal lagi. Memang pagi-pagi aku nengok, bantal tu pun tah kemana dah. Tapi at least, ade surut jugak la kaki ni. 

Hari rabu ni, 5 Dis nak gi booking hospital dah. Disebabkan aku nak beranak kat PPUM, semi gomen nye hospital, dorang suruh kita booking dulu. Tak leh main terjah je macam hosp. gomen. Pastu kene bayar RM500 deposit. Kalau normal, dorang amik la bayaran RM5 rat tu. Kalau c-sect, kene tambah lg Rm5 rat. Tak kisah la. Janji hosp ni dekat. Senang aku nak pegi kalau tetibe dah kecemasan.

Ok la. Takat tu je dulu nak cerita. Till the next entry..daaa






1 comments: