Posts

Showing posts from December, 2012

Is she looks like me?

Image
Akibat keterujaan ibu bapa baby in my belly ni, jadi aku and hubby dah selamat untuk pertama kalinya tgk muka baby by scan 3D/4D kat klinik hari tu. Thanks to my lovely friend Rabiatul sebab inform psl tempat scan ni. Agak murah la harga dia berbanding hospital/klinik yang lain. Boleh refer sini kalau nak tgk tempat dia.Yang aku buat hari tu pun cost around RM100 je kat klinik Fauziah, Ampang.

 Me on the left-Nov 1987 and baby-Dec 2012 on the right

Cuba lihat perbandingan gambar diatas. Hehe..adakah baby nampak seperti diriku?? Abis la jeles bapaknye kalau lahir sebijik rupa macam maknya. Nak-nak tang hidung. Copy cat abisss..Memang anak umi ni. 
Tak saba rasanya nak tgk dia lahir ke dunia ni. Walaupun aku rase sgt takut untuk beranak. Tapi, bila perut semakin membesar memang terasa kepayahannya. Takpe la. Ni la namanya pengorbanan kann..
Duhai anak, umi dan abah harap dikau akan menjadi anak yang solehah, sihat dan sempurna serta berguna di masa hadapan kelak. 
Ya Allah, jadikan aku …

Big Bad Wolf Book Sale..murahnyaa buku!

Image
Dah berapa tahun dah book sale ni ade kat Malaysia. Baru sekarang la berpeluang nak pergi. Itu pun mula-mula kak ipar yang ajak husband aku pegi. Bukan pegi siang-siang tau. Nak pegi pukul 3 pagi. Sebab book sale ni time weekend dorang bukak 24 hours.

Sebabnya kak ipar ni ade anak kecik. So susah nak bawak dorang. Kalau nak pegi, kene tunggu dorang  tido la dulu. Tapi, last-last kak ipar aku tu tak jadi jugak nak pegi. Sebab anak die awal-awal dah meragam pulak. So, aku and hubby decide nak gi awal sikit. Pkul 11mlm cam tu la gerak gi Mines Convention center.

Sampai sana dalam 11.40mlm. Orang ramai jugak. Tapi tak la seramai time siang kot. Ade aku dgr cerita klu pegi siang, time byr kene beratur sampai 2 jam. Memang sgt la ramainyaaa.. But time malam mcm ni bilangan orang yang datang ok la. Tade la sampai kene beratur panjang untuk byr. And tak la crowded sgt. Itu adalah bagus. Senang sikit den nak usha-usha buku yang melambak tu.

Masuk je dalam hall tu, mmg rase seronok sgt sebab by…

Welcome third trimester!

Image
Yeay..skrg my baby already 29 weeks old. Welcome third trimester!

Macam-macam perasaan timbul skrg.
Takut ade, seram, suka, happy dah nak tgk baby, risau pun ada sebab masa ni dah sarat and anytime je dah bole beranak.

Sekarang  ni pun baby dah banyak sgt bergerak and sesekali bila terasa dia menendang tu mmg kuat. Nampak perut aku mcm terbonjol-bonjol bila die buat summersault ke tendang ke. Haha. Mesti after beranak nanti aku akan miss this moment.

Pastu nurse kat KKIA pun dah suruh aku start untuk catat pergerakan baby. Mula pukul  9 pagi sampai 9 malam, aku akan catat berapa kali baby ni bergerak sampai sepuluh pergerakan. And catat masa untuk pergerakan yang kesepuluh.

This is crucial because, mommy to be kene pantau pergerakan baby tu samada dia masih sihat ke atau ade masalah klu tetiba pergerakan dia slow sgt or terlalu aktif. Kalau slow sgt ade kemungkinan baby dalam perut terbelit tali pusat ke or terlalu aktif maybe sbb dia lemas ke ape.

Tapi tu la. Kadang-kadang susah juga…