"hidupan" di dalam perutku

Baby around 10 weeks

Baby around 20 weeks 

"Waggghh...Macam tak percaya ada suatu kehidupan di dalam perut ni sekarang. Tak sabar rasenye nak tgk dia lahir ke dunia ni. Cepat la Februari 2013! "

Sabtu lepas gi scan baby untuk kali -2. Sebab orang sume asyik tanye je. 

"Dah scan?"

"Laki ke pompuan?"

"Bila nak scan?"

Jadi me and hubby pun pegi la scan sebab nak tau macam mane keadaan baby skrg. Dalam hati aku berdebar-debar jugak. Macam-macam kemungkinan ada terfikir. Sihat ke tak anak aku ni. Sempurna ke tak anggota badan die. Betul ke umur die sekarang dengan time yang aku tgh kira ni. 

Ok. Sampai je klinik dalam pukul 10 pagi. Nasib orang tak ramai pagi tu. Doktor pun terus panggil masuk bilik ultrasound. Dia pun suruh tarik baju bukak perut. Pastu die letak macam gel atas perut and gerakkan bende batang scanner tu atas perut aku. Terus je nampak kepala anak aku dulu dalam perut ni. 

Aku cam waaahhhhhh..excitednya. Nak nak anak aku tengah bangun time tu. So boleh nampak kaki die tangan die bergerak-gerak dalam perut. Mende scan ni nampak sampai ke tulang tau. Aku siap leh nampak bentuk tulang kaki, peha, tempurung kepala die. 

Perkara pertama yang aku terfikir ialah syukur sgt-sgt. Sebab aku nampak anak aku cukup anggota badannya.Ade 2 kaki, 2 tangan, jari-jari yang kecik..alaahhhaii tak sabarnya rasanya.Pastu bila tanye soalan cepu emas kat doktor, leh tak nak tau baby ni laki ke pompuan, setakat ni doktor leh assume anak aku  maybe girl, sebab tak bape jelas sgt "anu"nye tu. Yang aku buat scan ni pun 2D. Tak bape clear sgt la. Tunggu la baby besar sikit lagi untuk scan 3D pulak. 

Overall scan ultrasound 2D tu cost RM50 kat Klinik Mediveron. Ok la. Kalau tempat lain maybe lg mahal kot. 

p/s: lately dah bole rase baby tendang dalam perut. Especially lepas  makan. Sonok sgt die lepas makan macam maknye jugak..hahaha

  

Comments

Popular posts from this blog

Chilled Oreo Cheesecake resipi - Tak perlu bakar! masuk peti sejuk je

Tersumbat telinga dan hidung lah pulak dah (sinusitis)

Alhamdulillah..Allah makbulkan jua doaku