Zoo negara in Chinese New year

10:52 AM ct nasyrah 0 Comments

Satu pagi di cuti Chinese New Year, me and hubby gi zoo negara. Hahaha. Lama kot oi tak pegi zoo. Last aku pegi 2 tahun lps tu pun sbb ada program Universiti aku. So, time tu tak le melawat sume tempat. Kali ni pegi mmg jalan satu zoo sampai rase nak patah kaki.

Tujuan asalnya pegi zoo bukan lah nak tengok haiwan semata-mata. Tapi nak pegi bergambar (eh silap) amik gambar. Maklum je la ade kawan Rusydi kasi pinjam lensa zoom jauh. So, sgt seswai la nak gi amik menatang kat zoo. 

Binatang sume kat zoo ni aku nengok sume nye cam malas-malas je. Sume tido melepek je kat tanah. Kalau yang nampak friendly sikit cume gajah je. Gajah tu memang suke sgt layan orang. Maklum je la orang sume suka bagi makan kat die. Lain-lain cam rimau, badak, beruang ,kura-kura ke sume tido. Dah kenyang, hari pun panas, so ape lagi tido la best kot. Bukannye kene pi memburu ke ape. Makanan ngan tempat tinggal sume orang dah bagi. 

Itu la yang buat kteorang bengang jugak tu. Sebab tak dapat nak shot pose menatang yang best. Puas dah bisik-bisik kat rimau ni gi berenang kat kolam, die duduk gak melepak kat pangkin die tu. Huhu. Ape-ape pun ni la best shot yang dapat...layan je la.








Untuk pengetahuan, tiket zoo dah mahal ye. Adult je RM20. Budak-budak aku tak sure. Belas-belas ringgit la kot. To view more of his pics bole klik sini

p/s:klu nak masuk taman serangga ngan rama-rama kene tambah lagi RM5. Yucks..i hate insects!

0 comments:

Ya, aku bersyukur

12:09 AM ct nasyrah 0 Comments

Apabila aku berada dalam situasi yang menyedihkan atau aku stress kerana tak dapat apa yang aku inginkan atau dilanda masalah yang menyesakkan dada dan minda, perkara pertama yang aku lakukan ialah menangis..

Ya, menangis ialah cara aku menzahirkan rasa kekecewaan, tak puas hati dan amarah yang terkumpul dalam hati dan jiwa. Bila dah keluar air mata, aku rasa tenang sikit kerana aku dapat melepaskannya tanpa melibatkan orang lain. Sambil-sambil nangis, time tu jugak la otak akan mula berfikir apa puncanya, kenapa aku? dan pelbagai persoalan lain. 

Bila aku dah puas dan penat menangis, baru la aku akan reverse psikologi diri aku balik dengan berpikir tentang orang lain. Aku pikir, ada orang lain yg lebih teruk masalahnya berbanding aku, lagi susah, lagi miskin, lagi terbeban dari aku.

Contohnye macam ni..

"Rumah buruk je, anak ramai pulak, nak makan pun tak cukup.Aku ni duduk kat umah selesa, makan minum cukup sampai terlebih-lebih lagi..jadi kenapa perlu komplen.."

"Kawan ni keje gaji tak sampai 2 ribu pun, cukup makan je bulan-bulan, tapi leh je bayar kete, gi makan kat kedai dan prepare nak kawen tanpa rase stress sgt pun, jadi nape aku nak stress sgt ni psl duit walhal aku dpt lebih dr dia.."

"Ade orang lain tu dah 5, 6 tahun kawen tak jugak ade anak. Jadi nape aku ni rase tertekan sgt nak ada anak sdgkan aku ni tak sampai setahun kawen lagi..."

"Orang sakit kat hospital tu lagi la macam-macam bende tak boleh buat, aku yang sihat walafiat ni sakit hati tak bole pegi sana-sini tu apekehal? "

Macam itu le kan antaranya...Ntah-ntah masalah aku ni cume sepuluh duoploh persen je dari masalah dorg. Orang lain tu lagi la terseksa dan mungkin lagi la terlalu susah berbanding aku..

Jadi ape ke hal la aku perlu nangis sakit hati melampau tahap mengenangkan masalah dan kekurangan aku ni kan? Dan menangis melampau tahap ni pun sebenarnya takkan mengubah apa-apa pun. Aku sepatutnya mencari jalan penyelesaian dan bersabar.

Dan ya, aku bersyukur dengan apa yg aku ada skrg..

p/s: Mintak pertolongan dr Tuhan bila ada masalah..


tokmo sedey ye kucen comey..

0 comments:

Pernah tak mcm ni?

11:33 PM ct nasyrah 0 Comments


Hmm penah tak mengalami masalah mcm ni..
Bukak browser pastu tak tau nak taip apa...

Haih..

Ni la yg aku alami skrg...

p/s:sebenarnya aku bosan gilerrr 

0 comments: