Posts

Showing posts from January, 2012

Zoo negara in Chinese New year

Image
Satu pagi di cuti Chinese New Year, me and hubby gi zoo negara. Hahaha. Lama kot oi tak pegi zoo. Last aku pegi 2 tahun lps tu pun sbb ada program Universiti aku. So, time tu tak le melawat sume tempat. Kali ni pegi mmg jalan satu zoo sampai rase nak patah kaki.

Tujuan asalnya pegi zoo bukan lah nak tengok haiwan semata-mata. Tapi nak pegi bergambar (eh silap) amik gambar. Maklum je la ade kawan Rusydi kasi pinjam lensa zoom jauh. So, sgt seswai la nak gi amik menatang kat zoo. 
Binatang sume kat zoo ni aku nengok sume nye cam malas-malas je. Sume tido melepek je kat tanah. Kalau yang nampak friendly sikit cume gajah je. Gajah tu memang suke sgt layan orang. Maklum je la orang sume suka bagi makan kat die. Lain-lain cam rimau, badak, beruang ,kura-kura ke sume tido. Dah kenyang, hari pun panas, so ape lagi tido la best kot. Bukannye kene pi memburu ke ape. Makanan ngan tempat tinggal sume orang dah bagi. 
Itu la yang buat kteorang bengang jugak tu. Sebab tak dapat nak shot pose menata…

Ya, aku bersyukur

Image
Apabila aku berada dalam situasi yang menyedihkan atau aku stress kerana tak dapat apa yang aku inginkan atau dilanda masalah yang menyesakkan dada dan minda, perkara pertama yang aku lakukan ialah menangis..
Ya, menangis ialah cara aku menzahirkan rasa kekecewaan, tak puas hati dan amarah yang terkumpul dalam hati dan jiwa. Bila dah keluar air mata, aku rasa tenang sikit kerana aku dapat melepaskannya tanpa melibatkan orang lain. Sambil-sambil nangis, time tu jugak la otak akan mula berfikir apa puncanya, kenapa aku? dan pelbagai persoalan lain. 
Bila aku dah puas dan penat menangis, baru la aku akan reverse psikologi diri aku balik dengan berpikir tentang orang lain. Aku pikir, ada orang lain yg lebih teruk masalahnya berbanding aku, lagi susah, lagi miskin, lagi terbeban dari aku.

Contohnye macam ni..

"Rumah buruk je, anak ramai pulak, nak makan pun tak cukup.Aku ni duduk kat umah selesa, makan minum cukup sampai terlebih-lebih lagi..jadi kenapa perlu komplen.."

"Ka…

Pernah tak mcm ni?

Image
Hmm penah tak mengalami masalah mcm ni.. Bukak browser pastu tak tau nak taip apa...
Haih..
Ni la yg aku alami skrg...
p/s:sebenarnya aku bosan gilerrr