Mood kerja di rumah

2:29 PM ct nasyrah 0 Comments

Dah lama ek tak update. Tak tau nak tulis ape. Sibuk sikit ngan keje opis + keje kat umah. Jadi seorang bini yang bekerja ni kdg2 hectic gak ngn pelbagai aktiviti. Weekdays gi opis, weekends lak buat keje2 umah. Penat jugak woo..ingat keje housewife ni sikit ke haa?

Memang la duk umah je..tp mcm2 bende yg akan dibuat kat rumah. Tu la dulu time anak dara senang lenang sgt. Padan muka aku..haha. Bangun pagi buat/beli breakfast, pastu sidai  kain. Pastu lepak/tido kejap, tgh hari prepare nak masak pulak. Dah masak, makan, pastu mengemas umah pulak smpai bersih berseri <----ayat hiperbola je tu. Pastu siap2 lak, keluar jalan2. Balik dr jalan2, dah penat. Klu tak makan kat luar, prepare/masak utk makan malam. Pastu lipat kain, iron baju. Pastu baru la dpt rilek sikit and tido.

Jadi takde maknenye aku leh buat keje opis di rumah. Dulu time tinggal ngan mak ayah mmg la byk masa. Aku siap leh buat part time lg buat web kat umah. Maklum je la dulu ade umi yg uruskan keje2 umah. Paling koman pun aku ngemas umah je. Dalam 2 jam leh siap. Klu keluar dating pun smpai petang je. Malam duk umah. Ada byk masa lg.

Sekarang? Totally berbeza. Lagi-lagi duduk sendiri. (even ade nenek, tp tak leh nak harapkan die buat sume housework). Masa di rumah byk dihabiskan untuk housework. Jadi tak masa dah nak wat part time ni! Nak mengadap laptop and buat keje programming membuatkan aku stress aje. Sbb kene berkejar masa antara nak buat keje umah ngan keje buat web ni.

Jadi kesimpulannya...aku nyesal gi amik keje part time sambung buat web ngan opis lama aku dulu. Sebab aku takde mood la weh nak buat keje ni kat umah! Tu la sebenarnya yg nak dicerita. Sekian. 

p/s: Ni belum lg ade anak lagi nih, nnti klu dah ade anak lg terhad la masa aku. Tapi sbnrnya enjoy lg buat keje umah dr buat keje opis kot..

0 comments:

Korban yang pertama

4:01 PM ct nasyrah 0 Comments

Salam AidilAdha. Agak lambat update entri ni. Tapi still nak jugak update. Some pics taken during hari raye korban hari tu. 1st time sambut raya haji kat sini. Maklum je la dah kawen kan...biase raye umah mak sndirik je. 

Heran gak aku bila nengok, time sembelih je melambak orang muda tolong tarik, tumbang pastu hempap lembu. Bila time melapah, memotong, mengagih, orang muda ni nengok je dr luar khemah. Apsal dorg tak diberi peluang nak tolong kan..patutnye orang-orang tua ni ajar la golongan belia ni cara nak potong, lapah daging lembu. Nanti bila dorg dah takdo, sapa nak buek sumo kojo nih?? haa sapo nak jawab ni??


 dah kene tumbang pastu diikat bagi tak terlepas. redho je la haa
 nenek kate lembu korban ni akan masuk syurga..semoga kamu sng di syurga wahai lembu korban
 pakcik2 tgh melapah kulit lembu. pantas je dorg buat keje
tgh tarik  lembu utk sembelih. ade la dlm 10 org tarik
pemandangan khemah memotong daging lembu dr umah aku

0 comments: