Posts

Showing posts from August, 2016

Tips menjawab soalan interview kerja

Dah lama terpikir nak share pengalaman ni.
Nak kata aku ni dah pro sgt bab inteview ni takde la. Tapi jujur aku katakan aku dah pernah pegi berpuluh-puluh interview keje. Keje yang aku mintak ialah sebagai programmer/web developer. Sebab aku kan 'rajin' sgt berenti keje cari keje baru kan.. Hahha..'rajin' la sgt!! Terpaksa weh.  Aku terpaksa cari kerja lain.  Itu la aku mampu katakan sekarang. Sebab aku ni sebenarnya setia orangnya. Ahhh chewahh..
Ok..berbalik kepada tajuk post tadi. Aku akan share skit la, soalan-soalan yang konfem akan ditanya sewaktu interview kerja.
1. Kenalkan diri anda/introduce yourself.
Tips: ceritakan sedikit perkara asas tentang peribadi anda. Contoh, nama, umur, tempat tinggal, diploma/degree in.. dan paling byk ceritakan pasal pekerjaan terkini. Pasal tugas/job scope, apa yang korang buat kat opis. If pandai guna software apa-apa boleh selit masa ni.  
Dont: jangan pi cerita pasal adik beradik, panjang-panjang pasal tempat sekolah, belajar d…

1st time accident kereta

Image
Kejadian ni jadi time bulan puasa hari tu.
Bulan Jun.
Sebab aku yang cuai.
Maklum la tak penah eksident.
Jadi tak beringat.
Tu sekali Tuhan nak kasi sedar.
Padan muka aku...

Cerita dia, masa tu baru je beberapa hari puasa.
So opis bagi balik sejam awal dari biasa.
Tapi aku takde la rush sgt nak balik pun.
Maybe dah nasib nak kena kot.

Aku mengaku aku yang salah.
1st sebab aku uturn kt lorong bukan uturn.
2nd sebab aku terus tukar lane tanpa lihat jalan sebelah.
So, terang lagi bersuluh, kena aku mengaku aku salah masa report polis.
Dush kena kompaun RM100 ( actually RM300. aku dapat diskaun dari kawan husband yg keje polis gak)

Kete blakang langgar aku, sbb aku tukar lane tak tgk lane sebelah kan,
Actually, lepas je u turn,aku masuk lane kiri asalnya.
Lepas tu aku terus je tukar lane kanan tanpa tgk cermin sisi.
So, berdebum la kete blakang yang tak sempat brek langgar blakang kete ku.
Sejurus selepas perlanggaran, aku mmg menggigil weh.
Berenti kt tepi jalan, nak bukak pintu kete pun…