Posts

Showing posts from July, 2016

Projek Raya

Image
Raya tahun ni, 1st time jual kuih raya amik dari supplier. Asalnya tahun sebelumnya aku just beli je dan makan sendiri. Alaaa 1 jenis kuih je pun aku jual tu, Rainbow cookies ataupun kuih lidah kucing orang panggil. Disebabkan ada permintaan, so aku pun rasa nak order byk2 dan jual. Dapat la cari duit lebih skit utk raya ni.
hmm... All the way so far so good. Order ok la. Boleh tahan. Aku pun tak amik banyak2 sgt sbb tak larat nak anta ke rumah orang. Amik order pun sekitar rumah aku dan kawasan opis je.  Kenapa tak pos je kan? Sebabnya.. cookies tu rapuh. Kalau guna pos laju pun, ko tampallah sticker FRAGILE tu besar gajah pun dorg tak mungkin akan jaga baik2 punya. So, aku tak nak amik risiko kalau customer mengadu dpt biskut pecah hancur. Gigih la aku aku anta cookies tu sendiri bawak kete.  Hehe...
Dalam banyak2 customer yang aku jumpa dan jual cookies ni, ada la 1 kejadian yang tak disangka terjadi. Oh ye, cookies yang aku jual ni pre-order. Aku kena amik order dulu dari custome…