Buku biodata zaman bebudak dulu

8:48 PM ct nasyrah 1 Comments

Sapa bebudak sezaman aku tak penah ade buku biodata?
Haha. Tipu lah tak penah ada.
Mesti ada punya.
Fames ni.
Sume orang especially girls tiap-tiap tahun ade buku ni sebijik.
Beli je lah buku nota kat kedai.
Pilih yang cover cecantik sket.
Ataupun kalau dah koman sangat, boleh je la korbankan buku latihan sekolah jadi buku biodata.
Maklum je lah zaman aku muda remaja dulu mana ada facebook.
Hatta smartphone pun tak wujud lagi.
Jadi begitu lah kami bersosial.
Berkenalan melalui buku yang real boleh pegang, peluk atau dibuat tidor pun bleh.
Bukan 'mukabuku' di alam maya.

Hari tu, bff aku dia terjumpa buku biodata dia kat rumah.
Belek tiap-tiap muka surat, jumpa aku punya biodata yang aku tulis untuk dia.
Dibantainya post dalam grup whatsapp kteorang.
Apa lagi aku bantai berdekah-dekah baca ayat-ayat yang aku tulis masa tu umur 13 tahun.

Zaman tu, aku masih brutal.
Zaman tomboy.
Jahiliah btul zaman tu.
Keh keh.
Waktu tu, jerawat pun baru nak naik.
Tapi bff aku yang kenal aku dari sekolah, memang tau aku punya ganas tahap mana.
Memang macam jantan.
Cara cakap, cara jalan memang takde ciri-ciri kelembutan langsung.
Al maklum lah aku sorang je anak perempuan.
Sikit sebanyak persekitaran adik beradik yang sume lelaki tu mempengaruhi kehidupan remaja aku yang masa tu masih tercari-cari identiti..
chewahhh..

Ok. Sila lah baca ape yang aku mengarutkan dalam buku biodata kawan aku nih.





Haaa..nampak tak ayat-ayat brutal disitu?? hehehe.
Pastu ade no telefon rumah aku dulu-dulu tu.
Walhal aku pun dah lupa dah sebenarnya.
Paling tak tahan, sain aku tu.
Kalau sesape kipas susah mati Siti Nurhaliza, kompem perasan.
Punya la suka dia kan, sampai sign pun nak tiru ala-ala Siti Nurhaliza.
Hew hew hew..

Pastu kan. Part best friend tu. Kalau la ade nama-nama kawan best friend yang terlupa nak tulis, memang sentap tau.
Adoi la zaman bebudak.
Dikenang-kenang rasa kelakar.
Nasib la aku dah berubah.
Takde dah brutal lagi.
Maklum lah, dah mak orang dah pun.
Akhirnya aku telah pun menjadi wanita sejati gitewww.
Zaman remaja je krisis identiti.

Ok la tu je nak share. Cau cin cauuuuu!

1 comment:

  1. Puhaha, rasa nak terabur jugak gelak ai nih. seb bek kat opis.

    ReplyDelete