Chilled Oreo Cheesecake resipi - Tak perlu bakar! masuk peti sejuk je

12:06 PM ct nasyrah 3 Comments

chilled creamo cheesecake

Actually plan nak buat kek cheese ni lama dah. Awal-awal dah beli cream cheese ngan butter nak buat. Tengok balik dlm resipi kena guna whipped cream pulok. Tak cukup bahan jadi tertangguh nak buat beberapa minggu. Hari tu pegi beli barang dapur, baru la teringat nak beli whipped cream. Haaa baru la cukup bahan, boleh le i start membaking nya..

Ok. enuff bebelsss let start.

Bahan-bahan:
bahan-bahan

Cheese topping
~ 250ml cream cheese
~ 250 ml whipped cream - i beli jenama anchor kotak kecik je
~ sedikit lemon juice - optional
~ 1/2 cawan gula - kalau suka manis boleh tambah jadi 3/4. ikut suka uolss lah
~ 100gm gelatin halal - kalau takde pun tak apa. gelatin ni nak kasi cheese topping ni bentuknya cantik bila potong. currently yg i buat ni takde gelatin. so rupa tak semenggah sgt la. hehehe

Bottom oreo biscuit base
~ 80gm butter
~ 2 packet biskut oreo - i is guna brand creamo murah sikit nyahh


Cara-cara: 

1. Buat bottom base dulu. Buang krim pada biskut, patah-patahkan biskut dan blender kasi hancur.
2. Cairkan butter dan gaul dengan biskut tadi dalam loyang
3. Ratakan biskut tu ke seluruh loyang macam gambar di bawah:

bottom base biskut + butter

4. Pukul whipped cream sampai soft peak. (tips: pukul whipped krim semasa ia masih sejuk. if panas, krim tu takkan kembang ok ;) ). Dah kembang? Then asingkan dulu.

5. Di dalam bekas lain, pukul cream cheese, gula, lemon juice dan gelatin sampai sebati

6. Masukkan whipped cream tadi ke dalam adunan cheese dan kaup balik sampai sebati

7. Tuangkan  adunan cheese topping tadi ke atas biskut base. Ratakan cantik-cantik.

8. Masukkan ke dalam peti ais selama beberapa jam sebelum dihidang.

Untuk hiasan boleh la taburkan serbuk biskut tadi kalau ade lebih. Ataupun nak letak biskut tu seketul-seketul atas tu pun boleh. Ikut suka lah. Kalau tak nak letak apa-apa pun boleh.

Tapi yg i buat ni ada letak serbuk biskut lebihan tadi dalam adunan cheese. Hehe. Saja ubah-ubah resipi asal. 

 
ni hasilnya sebelum masuk peti ais


budak kecik ni pun sodap makan haa..







3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Kenapa kena letak lemon??
    Kalau tak letak pon takpe kan??

    ReplyDelete
  3. nampak mcm sedap je ni.. yg penting is mudah sgt..hehe :-)
    tq tau sudi share resepi ni.

    ReplyDelete