Kene minyak panassss..adoi

2:05 PM ct nasyrah 1 Comments

Ada 2 kesakitan yang akan dirasai apabila anda terkena percikan  minyak panas...rase sakit pada kulit dan sakit hati.

Ya..itu yang berlaku tanpa kehendak aku. 2 malam yang lepas, Rusydi request nak kopok lekor panas nak mkn ngan nasi (ok, laki aku ni mmg suke mkn mende-mende mengarut ngn nasi). So, keluarkan kopok tu dari fridge, potong-potong skit, and goreng dalam minyak yang panas.

Tetibe je, kopok ni makin lama makin mengelembung dan tak semena-mena meletup dan memercikan minyak yang panas tu  ke aku yan tgh menggoreng beliau. Jadi hasil percikan itu adalah seperti dibwh.




Sebenarnya ada lagi kat tangan ngan kaki. Guna hp kemera nokiak ni tak clear, so malas nak letak. Letak gmbr yg clear jek.

Aku yang cam terperanjat tu trus je gi sinki basuh ngan air. Pastu nenek aku yang menyaksikan kejadian tersebut,kata jgn basuh ngan air, lap pastu letak colgate. Aku pun apalagi terus je la capai colgate, taruh kat tempat yg terkena minyak tu. Sakit nya tak terperi la beb. Tapi sekejap je, kesan mint dalam colgate tu mmg menyelesakan. Rase kulit yang melecur tu sejuk je. 

Tapi yang paling aku sakit hati sebab percikan tu kene gak ke muka aku. Huhuhuhu..hilang la seri kak non uoollss. Nasib dah kawen, kang tak pasal-pasal kurang hantaran. Cewaahh.. Dah la esoknye ade dinner opis.Risau btul la. Mesti tinggalkan parut punya. Hadoi la nasib badan.

Sekarang ni tgh research petua nak hilangkan kesan parut melecur ni. Mcm-macam jumpa. Guna asam jawa la, madu la, losyen vit E la.Nak kene pi farmasi la ni. 

p/s:ni la pengorbanan seorang bini. masak pun mcm pegi berperang tau. luka cedera parah bagai..

- petua klu kene minyak panas, jgn basuh ngan air. Lap, pastu letak majerin/colgate. Kalau kene air panas, baru basuh ngan air. Ni petua nenek.. 

-petua lagi: kalau nak masak kopok lekor, jgn trus masak masa kopok tu tgh sejuk. tggu kat luar kasi dia panas skit. and hiris-hiris kopok tu supaya dia tak mengembung pastu meletup dan berakhir dgn kejadian mcm aku nih..huwaaaa

1 comments:

Kan bagus kalau mcm ni hari-hari

9:51 AM ct nasyrah 0 Comments

Lif tak ramai orang, 
jalan tak jem, 
bayar tol tak beratur panjang, 
parking pun banyak..

Wow heavennyaaaaaa..

....Time cuti sekolah

nota kaki: budak sekolah sonok2 cuti..org bekerja pun nak happy jugak!

0 comments: