1st step nak kawen - kursus kawen

Alhamdulilah..hujung bulan lepas, aku dah pun selamat gi kursus kawen. Penat jgn cerita la. Walaupn just kene tadah telinga and bukak mata je. Still rase penat sbb 2 hari full day berturut-turut. Mcm tak cuti dah weekend aku. Tapi takpe. Nak kawen punya pasal kan..

Sebenarnya byk manfaatnye kite pergi kursus kawen ni. Walaupun pada mulanya aku sgt2 la malas nak gi kursus kawen. Tapi after pergi, rupanya ia mmg sgt berguna sbgai persediaan and prosedur nak kawen.

Jadi, aku, tunang dan ecah(bff gua) decide nak gi 1 tempat kursus kawen ni. Kat Bangsar. Name tempat die Zura Akademik.

Papan tanda depan opis dorg

Berminat nak pegi sini sbb tgk kat website die ramai sgt artis gi kursus kat sini. Sebenarnya bukan tu sbb utama kteorg nak pg sini, tanggapan kteorg, bile rmai artis gi sini maybe sbb pengisiannye bagus ke, penceramah die tak membosankan ke...and mmg ye. Pengisian dan penceramahnya bagus2. Content mmg best. Penceramah pulak kebanyakkannye kelakar dan sporting.

Cikgu Md Nor ngan Maya Karin

Galeri gambar retis2 yang pernah kursus kat sini..cthnya Abby ngan Norman, Jeslina Hashim, Ramlah Ram, Adlin ngan Emelda dll..

Tapi....

Ade tapinye. Kemudahan kat tempat tu mmg la sgt tak best. :((. Kerusi banquet tu kusyen pun dah nipis. Bertahun2 tak ganti. Smpai rase kematu bontot duduk berjam2 kat situ. (Sgt tak selesa hokey!) Pastu parking kene byr kot! Belas2 ringgit gak la. dari pg smpai ptg. Adoi!

Pemandangan dalam dewan ceramah dr tmpt duduk aku

Dan yang paling super tension, bila dorg ada kenakan extra charge! Ini mmg tak bole bersabar dah. Ada ke dorg paksa kteorg sume beli gambar 15 ringgit kot. Gambar beramai2 lak tu. Dgn alasan, gmbr tu utk rekod kedatangan. Pastu yg pelik tu, bole plak mase nak amik sijil, dorg gi photostat and laminate jadual kedatangan dan charge 2.50 sekeping?? what the fish! mmg mencarut2 jgk la aku kan..sbb aku pikir, klu dh bg jadual kedatangan yg kteorg sain tu, rasenye dah cukup kot utk membuktikan yg kteorg dtg kursus. Tak perlu kot gmbr besar gedabak beramai2 tuh utk rekod. Mmg dorg ni nak buat duit lebih la ni dgn cara tipu and paksa org. Adoi.
Saba je la.

Anyway, nak bising2 sgt pun tak guna. Cukup la tunang aku dh mengamuk dpn ofis dorg ari tu sbb tak puas hati psl extra charge tu. Jadi lepas ni bole la start buat pemohonan nak nikah and test HIV.

Just nak share skit la prosedur nak daftar perkhawinan kat Malaysia nih.

First skali, lelaki yang kene memohon dulu. Gi pejabat agama Daerah ikut alamat IC tau!Ambik borang pemohonan ngan borang HIV test.

>>> Buat ujian HIV di klinik kesihatan kerajaan

>>>Jumpe imam jurunikah dgn dokumen2 seperti borg pemohonan, sijil kursus, borg HIV test..etc

>>>gi pejabat agama utk dapatkan surat kebenaran

>>>serahkan surat kebenaran tu kpd bakal bini anda

Lepas dpt surat kebenaran, baru bakal bini leh gerak plak
>>>gi pejabat agama daerah(ikut alamat IC) utk amik borg pemohonan & borg HIV test

>>>buat test HIV(buat awal2 dulu same ngan bakal husband pun bole. asalkan sebelum 3 bulan sblum nikah)

>>>jumpa imam jurunikah(bwk wali dan 2 org saksi borang dan tandatangan borg tu dpn jurunikah)

>>>settle..bole nikah dah

Itu la sedikit summary tntang prosedur daftar nikah kahwin. Nak lebih detail, kene la pi kursus kawen. Nanti tgh ceramah, jgn tido plak. Sbb klu tak paham, mmg masalah nak kawen nnti.


p/s: aku mmg tak rekomen Zura Akademik tu pada sesape yg nak pg kursus kawen. Gi la tempat lain yg lebih best. Hehe..





Comments

  1. nasyrah bile majlis???mcm nak dekat dh nie..
    ke dh inform tp syaz yg terlambat tawu..huhu
    syaz pon x amek lg kursus kawen..

    ReplyDelete
  2. syaz syaz.. die da bgtau lama dulu da.. bulan 6 katanya..

    nasy, I da amik masa kat Kolej 12 dulu. Preparation awal sungguh. Sijil lama da redi, calonnye tak muncul2. hehe

    ReplyDelete
  3. syaz:InsyAllah bulan 6 ni syaz..tarikh 11 june ni. nnti jemput dtg ye..dh siap kad nnti kte anta eh..

    sarah:bagus la gi awal2..sng nnti nk kawen

    ReplyDelete
  4. isk2x.. sampai camtu skali...
    cik nasyrah.. nak bgtau nie... ak Tag kamu untuk contest gambar pet paling comel...klu nak join..sila lihat entriku...
    cewah..
    hehehe..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Chilled Oreo Cheesecake resipi - Tak perlu bakar! masuk peti sejuk je

Tersumbat telinga dan hidung lah pulak dah (sinusitis)

Alhamdulillah..Allah makbulkan jua doaku